95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
nem :D -
Visszaszívva, amikor írtam még nem láttam a hozzászólásod. -
Cifu, akkor most az MP5-öt is nevezhetjük gépkarabélynak? -
Ha 1x itt már nem beszél senki a fegyverekről... 

Az adott topicban gyorsan be is kavarodott mindenki a karabélytól kezdődöen :))
Szóval akik onnan jönnek egy kis alapozás gyorsított eljárás stilusban:
Pisztoly lőszer: Eredetileg a maroklőfegyverekbe használt, viszonylag kissebb energiájú lőszer (max. olyan 1500 joule, a 9x19mm-es (Parabellum) torkolati energiája jellemzően 400-500 joule között van), effektív lőtávolsága általában 25-100 méter között.
Köztes lőszer: A pisztoly és a puskalőszer közötti lőszerfajta, torkolati energiája közepes (jellemzően 1500-2500 joule között), effektív lőtávolsága jellemzően 300-600 méter közötti.
Puska lőszer: Nagy torkolati energiájú lőszer (úgy 2500 joule-tól fölele), amelyet a puskákból lőnek ki, effektív lőtávolsága 300-1500 méter között, extrém esetekben még ennél is nagyobb lehet.
Annyit tennék hozzá, hogy 20mm-es űrméretig használatos a puska kifejezés, 20mm és fölötte már ágyúlőszerről beszlünk.
A lőszereknél a legáltalánosabb jelző az angol ill. amerikai esetben az űrmérete hüvelykben (egy hüvelyk (inch) = 2.54cm) illetve a lőszer elnevezése (pl. .300 Winchester, vagy .45 ACP), általánosan pedig a lövedék űrmérete x a hüvely hossza (pl. 9x19mm vagy 7.62x51mm).
A köztes lőszer értelme több okra vezethező vissza. Már az I.VH-ban szembesültek azzal a ténnyel, hogy puska lövedékek túl erősek egy átlagos harci esetben, hiába hatásosak akár 1000 méterről is, ha a katonák jellemzően 300 méternél messzebb alig-alig lőnek - ugyanakkor a géppisztoly (amely pisztolylőszert tüzel) pedig túl gyenge, és úgy 100-150 méter felett már kevésbé használható. A másik probléma a sorozatlövő fegyvereknél jelentkezik: a fegyver visszarugása túl nagy, ezért a katona egész egyszerűen nem képes a célon tartani a fegyverét, míg egy gyengébb lőszert tüzelő fegyver esetén ez értelemszerűen kevésbé jelentkezik ez a probléma. A harmadik ok pedig a kissebb lőszer méretéből és tömegéből adódik: egész egyszerűen arról van szó, hogy a kissebb lőszerből többet vihet magával a katona.
A II.VH-ban jelent meg a gépkarabélyok őse ének tekintett MP44/Stg44, amely ötvözte magában az ideálisnak tartott kombinációt: egy olyan lőszert, amely gyengébb, mint egy átlagos puskalőszer, de erősebb és hatásosabb, mint egy pisztolylőszer, a fegyver tömege viszonylag kicsi volt (persze még így is elég nehéz, több, mint 5kg), és képes volt sorozatlövésre. Azóta három igazán elterjedt köztes lőszer létezik, az orosz 7.62x39mm (pl. AK-47), az 5.45x39 (pl. AK-74) illetve a NATO által használt 5.56x45mm (pl. M16).
A fegyver osztályozása:
Maroklőfegyver (Pisztoly): Pisztolytöltényt tüzelő rövid csövű lőfegyver.
Géppisztoly: Automata (sorozatlövésre képes), pisztolylőszert tüzelő lőfegyver.
Karabély: A rövid csövű puskákat szokás karabélynak hívni, egykor a lovasság jellemző fegyvere volt. Puska vagy köztes lőszert tüzel.
Gépkarabély: Automata (sorozatlövésre képes), köztes lőszert tüzelő lőfegyver
Puska: Puskalőszert tüzelő hosszú csövű lőfegyver.
Automata Puska: Automata (sorozatlövésre képes), puskalőszert tüzelő lőfegyver.
Golyószóró: Sorozatlövésre képes, szakasz vagy raj szintű támogató lőfegyver, amely viszonylag rövid tűzcsapások leadására szolgál, nyugaton könnyű géppuska megnevezéssel illetik álltalában, és itthon is egyre inkább elterjed ez a fajta megnevezés. Köztes vagy Puskalőszert tüzel.
Géppuska: Sorozatlövésre képes támogató lőfegyver. Megkülönböztetik még könnyű- (pl. M249, 5.56x45mm), közepes- (pl. M60, 7.62x51mm) és nehéz (pl. M2, 12.7x99mm) géppuska szinten, a könnyűgépuskák jellemzően szakasz-, a közepes géppuskák jellemzően rak-szintű támogató fegyverek, a nehézgéppuskák méretük és súlyuk miatt állványon szokták használni. -
arról senkinek sincs szerintem, annyira ismeretlen fegyver szal.... -
Jhon Balu #6071 dragonov-rol nincsen véletlenül képetek?
köszi
-
antijedi #6070 
-
Már át is költözött a Humoros és aranyos képek topikba
-
Na jó ezt MOST hagyjuk szerintem abba.....ne romboluk ezt a topicot a porba, szegény Cifu ha ezt látja!:-D -
antijedi #6067 tegnap már kicsit fáradt voltam igy estefelé biztos igy jöttek ezek az ötletek... :P bár igy visszaolvasva némelyik még mindig jónak tűnik :DD -
egyre jobb ötletek születnek.....
-
antijedi #6065 zseniális :) de nem tom mit engem szekiroztok iylenekel, az akcioban az összes itteni topiclakó résztvesz! :D és annyian leszünk hogy simán lerusholjuka rendőrfökapitányásgot is :D -
Laptoba épített sörétes? Hogy teccik?:-D -
antijedi #6063 :DDDD de az uncsi, inkább sörtest hozzatok be hogy ki tugyak törni a korházból :D -
Egyébként nekem erről most hirtelen a "Heat" c. film ugrott be, elképzelem, ahogy a nagykörúton Galil-al és M16-asokkal rohangálnak... :))
Valahogy nehéz elképzelni... -
Kerítünk egy laptopot, és fórumozhatsz napestig :))) -
Hát majd meglátogatlak ja. Talán. Ha nem lesz őrizet
-
antijedi #6059 *ti is jöttök
... :P -
antijedi #6058 de tiis jttök velem nem? valakivel kell a korházban is beszélgetni :DDD -
Majd irj a kórházból, ha túléled!
-
Borg #6056 Az a repülő az mi, amit a humoros képek topicba tett be valaki? -
antijedi #6055 vagy élőben? mennyünk bankotrabolni sörétessel :PPP -
Nem essünk túlzásokba, nem vagyok én akkora szakértő. :)))
Stewee azonban leírta a lényeget, sok kiegészítő dolgot nem lehet hozzá írni. A lényeg az, hogy a sörétes fegyver egyetlen lövedékkel nagyobb pusztításra képes, mint egy géppisztoly (vagy akár egy gépkarabély) több lövedéket. Antijedi szórásra vonatkozó megjegyzése sem alaptalan azonban, hiszen CQB esetén ugyan álltalában igen rövid távról (néhány méter) tüzelnek a fegyverekkel, és a sörétrajnak nincs ideje igazán szétterülnie, de 10 méterről egy feles szűkítésű 12-es sörétes puskacsőből már harminc centis körben voltak a lőlapon a találatok, 25 méterről meg jó fél méteres átmérő körül (igaz 2,5mm-es sörétszemű skeet patronnal, nem pedig az ember elleni nagyszemű sörétes lőszerrel). Tehát ha kis szűkítésű csőből lövik, a sörétraj elég szépen elterülhet, és ez egyben nagyobb találati esélyt is jelent (ezért is jó a cserélhető choke :)).
Lehet ki kéne próbálni lőtéren. :) -
steweee #6053 tudom, de a shoti töretlenül népszerű. legalábbi itthon, a többiről nem tudok. itt lőszerre is kevés a pénz, nem még a drága spec lőszerekre. a shoti meg hagyományosan nagyot üt :) -
Ezért használhatnak a terrorelhárítók expanzív lőszereket. Azok nem mennek át a célponton és iszonyatos romboló hatásuk van. Viszont a golyóálló mellény könnyebben megfogja mint a sima FMJ töltényeket. -
steweee #6051 hűha, ha nem mondod hülyén halok meg. tulajdonképp
"mert szegény katonának ugysincs ideje kitalálni hogy msot mivel lőjjön a böség zavarában :PP
szvsz az inkább megodlott hogy egy osztagból egy két meber visz amgával shotit (vagy azt is) és igy is emgvan a kombináció és használhatóbb is egy fokkal :)"
alá is támasztottad amit mondtam. és még vmi: egy shotgunnak közelre nem nagy a szórása, ez tévhit. esetleg egy lefűrészeltcsövű vadászpuskának, de az meg nem katonai/rendőrségi fegyver. azért használják mégis, mert páncélozatlan (soft) célpontra a nagy találati felület miatt a sok sörét mozgási energiája egyszerre hasznosul, és óriási romboló/szakító erővel hat a szövetekre, ami tulajdonképpen végtagtalálat esetén is azonnali harcképtelenséget okoz a sokk miatt. vagyis EGYÁLTALÁN NEM A SZÓRÁSA MIATT, HANEM A MEGÁLLÍTÓ EREJE MIATT HASZNÁLJÁK ! egyes emberkék 9mm para lőszerekből egyész tárakat igényelnek hogy végre abbahagyják áldatlan tevékenységüket és nem lövöldözzenek tovább, de volt olyan kábszeres vadász, aki egy fél swat osztagot nyírt ki míg végül egy shotguntalálat leborotválta a fél koponyáját. de előtte kapott vagy 5 halálos meg pár egyéb találatot, csak nem jött rá hogy illene meghalnia. na ezért használják, és néha még az is kevés - ebben vagy a terror fórumban volt a két katona csáveszról akik bankot raboltak és az egyiknek térdből ellőtték shotival a lábát, de fél lábbal vidáman mászkált meg hadakozott, a másikat kilencessel egyből fejbe, de míg az elsővel baszkódtak, magához tért az ájulásból, és ő is kinyírt pát fbi-ost. de a sorozatnak (2 vagy több találat közvetlen egymás után) is ua hidrosztatikai sokk az eredménye, a szívkamrák túlterhelődnek a hirtelen nagy vérnyomástól, és összeroskad az áldozat. vagyis: a gépkarabély ua hatékony mint a shoti sorozatban. talán hátránya lehet túszok esetén, hogy nemcsak a célponton megy át hanem másokon is. a shotilőszer meg elakad nagy valószínűséggel az első célpontban és azt tépi szét. de várom cifu reagálását, ő az igazi szakértő -
antijedi #6050 igen de ez steweee-nek nem tünt még fel :)
amugy az tény hogy egy ilyen kombonak nem feltétlen van értelme de nem amiatt mert a shotik oylan szarok (ő irásábol ez szürödött le...) hanem mert szegény katonának ugysincs ideje kitalálni hogy msot mivel lőjjön a böség zavarában :PP
szvsz az inkább megodlott hogy egy osztagból egy két meber visz amgával shotit (vagy azt is) és igy is emgvan a kombináció és használhatóbb is egy fokkal :) -
azt is :D -
Persze,hogy jobb -
Szerintem meg a szavak jelentését keveri :P
Mert erre mindent rá lehet mondani,csak azt nem hogy PURITÁN :P -
antijedi #6046 róbólóerőben igen csak közelharcban baszhatod... ha mellélősz és amire modositanál a célzáson neked kampec..,tehát egy sörétespuska SOKKAL jobb épületharcra mint bármiylen gépkarabély... -
leszólta a puskádat! :D -
-
loooool :D -
Hát elég puritánul pakolták rá a cuccost. -
és még szarul is néz ki -
Hát de kérem,mindenre fel kell készűlni :D
Ez olyan mint a "RAMBO kés" :D -
harcu #6039 Valahogy ellentmondást érzek a távcső és a lámpa között (amit az a lámpa bevilágít, arra a távolságra kár a távcső :) ), meg az első markolat is ellentétben áll a távcső sugallta "sokáig célzok, egyet célzok" elvvel. -
harcu #6038 Szerintem valami ilyesmit: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :) -
Azért,ha valagba' durrantanának vele,nemtom mit szólnál :DD