95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    fater azért választotta ezt mert neki nagyon ritkán van ideje kimenni idén kb 4-5x volt úgyhogy fölösleges lenne a full tagdíjat befizetnie.
  • [NST]Cifu
    Ez is egy lehetőség, csak itt is van valami buktató, ha jól emlékszem.
    (most nem tudom pontosan mi, csak emlékszem, hogy nálam pl. alapból kizárható ez az eset...)
  • [NST]Cifu
    Ahogy Punker írja, egyfelől megfelelő élettér kell nekik, másfelől viszont gondolj bele, micsoda ellenérzést válhatnak ki az állattenyésztőkből, ha a farkasok szépen nekiállnak a mezőgazdasági állatállományból lakmározni (amely nekik nagyon könnyű préda...). Jönne a népharag... És hiába minden természetszeretett, a gazdasági hatások elégé komolyak, az pedig már egyenes út a politika felé...

Amerikában is úgy igyekeznek átvágni a gordiuszi csomót, hogy a mezőgazdasági területeken kívűl eső vadasparkokba telepítenek Farkasokat. Sajnos itthon ehhez megfelelő vadaspark nem nagyon van...

Egyébként én nagyon szeretem és tisztelem a farkast, az egyik kedvenc vadállatom, szóval a felvetés, hogy ne csak állatkertben lehessen nálunk farkast látni, igen pozitív, csakhát ismerem a magyar viszonyokat is... :(((
  • Punker
    lehetsz bérkilövő is akkor évente fix összeget fizetsz, és ott vadászhatsz ahova meghívnak és akkor nem kell fizetni a vad után (fater is ilyen, így ugyanúgy vadászhat a Bükkben mint az Alföldön)
  • [NST]Cifu
    Ez egy kicsit bonyolultabb. Minden földterület vadászati társaságokhoz tartozik vadgazdálkodás terén. Ezek a társaságok felenek azért, hogy az adott területen ne is szaporodjanak el, de ne is pusztuljanak ki a vadak. A vadásztársaságok tagsága egy eléggé faramuci dolog, ugyanis elsődlegesen az oda tartozó földterület alapján kerülhet be valaki, azon kívűl a tagság fogadhat be új tagokat. A társaságba be kell fizetni bizonyos tagdíjat, ebből biztosítják a téli vadtakarmányozást, meg az egyébb dolgokat (vadkármentesítés, stb.). A vadászati társaságba tartozó tagok ezért cserébe a kvótáig terjedően lőhetnek ki vadakat. Ha túl sok a tag, akkor értelemszerűen túl kevés vadat lehet kilőni, tehát egy társaságba tagnak bekerülni elég nehéz, hacsak nincs sok pénzed és/vagy jó kapcsolataid a tagsággal, mivel tagságnak kell megszavazni, hogy bekerülhetsz-e, vagy sem. Hogy a társaság további pénzhez juthasson, létezik a bérvadászat, amikor nem a tagsághoz tartozó vadászok pénzért kilövik a vadat. Ennek hozzávetőleges árait írtam lent - és a vadak többségét is így lövik ki, mert egy vadászati társaság éves kiadása többmillió forinttól kezdődik (pl. nálunk ki kellett építeni az autópálya melett a vadkerítést, el lehet képzelni, mi pénzért...).

Szóval mindenképpen pénzért lősz... :)
  • Punker
    mert nincs akkor szabadterület ahol az emberek békén hagynák őket.
  • I.C.ram
    Nem értem, hogy miért nem lehet pl. farkasokat újra betelpíteni.
  • antijedi
    mondtam én hogy szarvas?? szeirntem nem..., mellesleg meg ha ennyire nem vágod a témát (mellesleg énse... :P) akkor azt inkább ne huzd le... :P
  • Punker
    elsőre kicsit kusza a dolog, mert pl faterék tenyésztett fácánokra vadásztak multkor, a lényeg az hogy nagyon érezhető az hogy nincs meg a szükséges ragadozó állomány, szal tenyészteni is kell az állatokat meg utánna le is kell vadászni őket :)
  • I.C.ram
    Hát ja, a szarvasokból hihetlen túlszaporulat van :D Inkább ragadozókat kéne újra betelepíteni, hadd tartsanak ők rendet az egyensúlyban.
  • antijedi
    ha a vadászok "feladata" hogy ne szaporodjon adott vad el tulzottan akkor hogy hogy még nekik kell fizetni a kilövésért? iylen esetbe inkább nekik kéne hogy fizesenek ... :P
  • [NST]Cifu
    Ahogy antijedi írja, itt inkább a vadorzók okozzák problémát. A vadak esetén van egy kilövési kvóta, vagyis az adott vad populációjának számától függ, hogy mennyit engednek kilőni. Ha túl kevés a vad, akkor vadászati tilalom lép életbe az a vad ellen. A vadászok ezeket több okból se fogják kilőni, főleg azért, mert a vadászengedélyük bánhatja. A rapsicokat ez nem zavarja.

Itt nálunk pl. pár éve nagyon elszaporodott a róka, és a vadászok egész egyszerűen nem bírtak velük. Erre valamelyik marha kitalálta, hogy majd méreggel...
    Csaknem az összes róka eltünt a környékről (nem vadászat által!!!). Most a nyulak szaporodtak el, de olyan szinten, hogy az már észveszejtő.

A vad ugyanakkor komoly mezőgazdasági károkat is okoz, nemrég itt nálunk egy egész almás ment galyra tőlük, és ezért (is) a vadásztársaságok felelnek, hogy ne szaporodjanak el túlzottan a vadak, hiszen rengeteg kárt okoznak. A vadásztársaságok felelnek a vadak téli élelmezésért is, valamint szükség esetén a vadpótlásról is. Szóval a vadászok nem a vadak ellen vannak, hanem félig-meddig értük (persze ez azért továbbra is egy sport, szó se róla).
  • Punker
    az a baj hogy nekünk itt a környéken csak paintball-t lehet fizetősen nyomatni, pedig egyszer én is kipróbálnám de csak azért hogy kipróbáljam nem fizetek ki pár 10 ezer forintot
  • traXion
    RSoft szerintem jobb, élethűbb. Csak nem hagy nyomot.
  • [NST]Cifu
    Nem tudom, engem a fegyver izgat, mindenek felett, ezért foglalkozom a sportlövészettel, és most főleg ezért hajtok a vadászatra is.
    Évek óta mondom, hogy 1x elmegyek paintballozni. Még mindig nem voltam. Pedig tényleg jó lehet (bár ahogy elnéztem a mai paintballversenyeket a lassan gatling-gépfegyvereket megszégyenítő tűzgyorsaságú markerekkel.... ). Bár lehet, hogy az AirSoft is jó poén, csak ki kellene próbálnom 1x...
  • [NST]Cifu
    Én kb. 2 év találtam ki, hogy de jó lenne saját sörétespuskával trapra lőni, hogy ne kelljen folyton kölcsön kérni más fegyverét. A vadászat később került szóba, szó se róla, tetszik az is, de amint írtam, én nem vagyok vérbeli vadász. Egy kicsit sajnálom a vadat, még ha tudom, hogy itt éppen erős tulbúrjánzás van a nyulakból (miután méreggel kiirtották a csaknem teljes rókaálományt a környéken) és a vaddisznókból. Csak aztán a piszkos anyagiak, és bevallom, egy kis lustaság oda vezetett, hogy csak most jutottam a megvalósítás útjára.
  • antijedi
    jah de szvsz azt inkább az orvadászok meg a hasonlok irják komolyan nem a legális emberkék...
  • I.C.ram
    Még szerencse, hogy ilyen drága. Így is egyre unalmasabb a magyar vadon állatvilága, mert kiírtanak mindent.
  • traXion
    védőfelszerelés = szemet védő felszerelés :)))

egy töltény 2 forint

akku az olyan 5-10-15 ezer meg a töltő

más nem nagyon, csak a kiegészítő dolgok a fegyverre, az a csillagos ég :D
  • Sadist
    Airsoftnak a fegyón és a védőfelszerelésen kívül van valami anyagi vonzata?
  • traXion
    ezért kéne RSoftozni ;)
  • Punker
    én 5 éve mondom hogy megcsinálom a vadász vizsgát, de valahogy mindig elhalasztom, pedig most vasárnap is mehetnék fater-ral vadászni majd, pár hete is hozott 3 fácánt amiből isteni kaját lehet csinálni (ha nem hagyom benne a sörétet:)
  • [NST]Cifu
    Ajajj... ne is mond, most intézem a saját vadászengedélyem, a papírok alapból olyan 60 rugóba vannak eddig, a vadászjegy ára jövőre felmegy, így kb. 15ezer lesz, egy elég alap bock (egymás feletti csöves) IZS sörétes puska újonan cirka 100.000 Ft, golyós puska éppen ezért egyelőre csak használt lesz, még körül kell nézni, de 150 alatt aligha úszom meg sajnos (egy új közepes minőségű 30-06-os vadászpuska 200-250 ezer, rá alapabb távcső 80.000, egy jobb minőségű, szálkeresztmegvilágítással már 300.000, ha pedig változtatható nagyítású, akkor félmillió körül van már az árcédula - na ilyenem egyelőre aligha lesz :))).
    Egy 12-es sörétes patron cirka 70-80 forint, a 30-06-os lőszer árát már írtam. És akkor még a járulékos dolgok, mint vadászöltözet, kés, keresőtávcső, stb.

A vad kilövése sokmindentől függ, de egy nyúl vagy fácán 5-10 ezerbe kerül, egy vaddisznó 30-70 ezer, egy kapitális szarvasbika (aminek az agancsa tényleg szép nagy) pedig akár többszázezer is lehet.

Namost én örülök, ha jövőre összehozom a fegyvereket, meg talán 1x-2x kisvadra el tudok menni vadászni (sörétessel traplövészet mondjuk már be van tervezve :)), sajnos sanszos, hogy a gépbővítés elmarad, mert nem marad rá pénz. :))
    És hozzátenném, hogy bár nagyon szeretem a természetett, de nem vagyok az a zsigereiben vadásznak született alkat. Ha lenne rá más lehetőség, hogy egy nagykaliberű puskám legyen, és ne kelljen attól tartani, hogy a hatóságok a szörnyű fegyvertörvény(imitáció) miatt feleslegesen b@szogassanak, akkor azt válsztanám...

Hiába, fegyverőrült vagyok...
  • kiskorúbézoltán #7178
    Amennyire én tudom még ez a legkevésbé költséges része ! :DDD
  • traXion
    főleg ha nem találsz célba :)
  • Sadist
    Nem is gondoltam, hogy a vadászat ennyire drága mulatság :C
  • [NST]Cifu
    Igen, egy lőszer (akkori árfolyamon) olyan 500-600 forint (csak azóta kicsit lecsúsoztt a dollár :)).
    Mondjuk meglepő nincs benne, egy 30-06-os vadászpuskához egy közepes minőségű lőszer 350 forint, egy .400 Winchesterhez meg 2000Ft. Persze ezen rajta van a kisker és nagyker haszna is.
  • Sadist
    1 db töltény 2.50$
  • [NST]Cifu
    Persze, 12.7x99mm NATO. Érdekesség, 2002-ben a hadsereg 2.50$ fizetett egy FMJ lövedékkel szerelt ilyen lőszerért. Lehet szorozni, hogy most Irakban mennyit puffogtatnak el mondjuk egy ilyen Faludzsai akció alkalmával...
  • traXion
    és ugyan azt a lőszert zabálja majd mint az M2?
  • traXion
    XM8 mellé kell valami...
  • Sadist
    Inkább csak futurisztikusabb kinézete van.
  • Adam II
    Szerintem brutális
  • antijedi
    a fegyvereknél szvsz ne a szépség meg a megszokott külalak emg hasonlok legyenek a fő szempontok..., ha ez igy lenne az amcsik már rég nem használnának jópár fegyvert
  • Punkerwork
    és ez csúnyább is :(
  • [NST]Cifu
    A hadsereg eldöntötte, hogy 2006-ra lecseréli a több, mint 70 éves 12.7mm-es M2 géppuskát, mégpedig az (X)M312-vel. Ez alapjaiban megegyezik az MK19-et váltó XM307 25mm-es gránátvetővel, csupán 5 alkatrész különbözik a két fegyverben (cső, a zárszerkezet és lőszertovábbító szerkezetek). Az XM312 sokkal könnyebb (13.6kg vs. az M2HB 38kg-ja) és rövidebb (1.35m hosszú, szemben az M2HB 1.65m-ével), mint előde.

[center]
    XM312

XM307
  • Seaweed
    pffff....
  • kiskorúbézoltán #7164
    Keress egy esztergályos (ly???) fószert , vagy lakatost azok képbe vannak a hidegfolyással ...
  • kiskorúbézoltán #7163
    Ezt megszívta a marhája ...
  • kiskorúbézoltán #7162
    Ehh , Cifu már leírta ... :)