95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
dara #8544 A kivetőalagutat (nagyon) tisztán kell tartani, különben akadály keletkezhet. Harctéri körülmények közt ez mennyire lehetséges szerinted? Az M16 hátrányai közt leginkább a komoly karbantartási tisztítási igényt szokták említeni (Stoner annak idején kijelentette, hogy az M16 öntisztító szerkezet, ezért kezdetben nem is készítettek hozzá tisztítókészletet!). Gondolod, hogy a belga fegyverek teljességgel érzéketlenek a koszra, főleg ilyen bonyolult szerkezet mellett? A csapatbróbákon az M16 is hibátlanul üzemelt! Egyébként olyan felettébb tájékozottnak szoktál mutatkozni, hogy az ember elvárná, hogy utánanézz annak, amiről írsz! Kevés logikai érzékkel és fegyvertechnikai ismerettel az ember a mellékelt rajz alapján rájön a működési elvre. Persze ehhez át is kell tanulmányozni azt a bizonyos rajzot!
Az F/A-22 körüli újabb kavarás kb 1 hónapos hír! -

-
"A Tengerészgyalogság lenne elvileg tehát a fő támogatója az F-35-nek, akik leginkább a Harrier-től szabadulnának már..."
Igazabol nem akarok semmit hozzafuzni, csak illusztralok.
(Azert az vicces, hoyg elvileg komolyabb harci potenciaval rendelkezik az a bizonyos Harrier (AV-8B Harrier II), mint ami nekunk van/lesz(kb ugyanolyan)...es ok megis szabadulnanak tole... (gondolom uzembentartasi koltsege magas lehet)) -
Sam Fishernek bevált
-
Jól van má csak költői kérdés volt! -
Folyik az F/A-22 program megnyírbálásának következő lépése, illetve a program védelmezőinek ez elleni hadjárata. Az F/A-22 program mostani állás szerint 227 gép vásárlásáról szól, ám még tavaly Rumsfeld javaslatott tett a szám 180-ra való csökkentésére, és így 16.6 milliárd $ megtakarítására, amelyből inkább F-35-ösöket lehetne vásárolni.
A Légierő vezetése nem ugrott ki a gatyájából örömtáncot járni az ötlet hallatán, főleg azért nem, mert ők inkább az F/A-22 programot preferálnák az F-35-össel szemben.
Február 8.-án a Kongresszus Fegyveres Erőket felügyelő Bizottsága meghalgatta a légierőtől Jumper tábornokot, aki az F/A-22 mellett kardoskodott azt hangoztatva, hogy például a "Szuhoj 40" (???) terv már rajzasztalon van, és Amerikai Légierő képességeire nézve nagyon káros az F/A-22 rendelés megkurtítása.
A tábornok valószinüleg a PAK-FA programra célzott, melynek prototípusa a tervek szerint 2006-ban száll fel, és 2010-re már akár a sorozatgyártásra is elkezdődhet (ez a 4 éves átfutás a legutóbbi vadászgéptípusokat tekintve rekord lenne). Azonban sokan arra hívták fel a bizottság figyelmét, hogy Oroszország képességeit nézve kizárható, hogy egy ilyen költséges és bonyolult programot képesek legyenek finanszírozni, illetve ilyen rövid időn belül sikeresen befejezni.
A vita hátterében amúgy ott van az F-35-össel kapcsolatos problémák árnyéka is: a Légierő szerint számára az ideális gép az F/A-22-es lenne, és a Haditengerészet sincs elragadtatva a tengerészeti változattól, mivel szivesebben preferálná legalábbis rövid és közepes távon az F/A-18E/F gépeket. A Tengerészgyalogság lenne elvileg tehát a fő támogatója az F-35-nek, akik leginkább a Harrier-től szabadulnának már... -
Nem tudom te hol látsz kakast. Azt a nagy kék "izét" kivetőemelőnek hívják.
Elmagyarázzam, hogy mit jelent az idézőjel (Így néz ki: "), vagy rájössz magadtól, ha már te is használod?
(Elnézést a hangnemért, de ez a kukacoskodás már kihozott a sodromból, "kakas" szerűt írtam, lévén oldalról egy pisztoly kakasára emlékeztet, gondoltam ez elég asszociatív...)
Az előre történő kivetéssel van egy "kis" probléma: felfelé lövés esetén az elsütött hüvely visszacsúszhat az elsütőszerkezetbe és megakaszthatja azt.
Az FN saját tesztjei szerint ez nem fordulhat elő, és a BEST (BElgian Soldier Technology - a Belgák "válasza" a Land Warrior és Future Combat System programokra) keretében az F2000-et tesztelő katonák sem nagyon hánytorgatták fel ezt a problémát (nekik a "farnehéz" kialakítással és a szokatlan kezelőszervekkel gyült meg a bajuk).
A lehajtható elsütőbillentyű csak azért jó, mert megnöveli a tűzkészszé tétel idejét, illetve bonyolítja a szerkezetet.
Azért nem mellesleg ennek is köszönhető, hogy az FN 40mm-es gránátvetője rövidebb lett, mint az M203 ill. kompaktabb, mint a HK AG36 (ill. annak druszája, az XM320). Mindemellett úgy oldották meg az elsütést, hogy a katonának nem kell fogást váltania a fegyveren, a lenti kép pont ezt propagálja.
A Land Warrior keretében majdnem ugyanigy néztek ki a tesztelő katonák, az OICW már beépítve tartalmazza az akkukat.
Az eddigi Land Warrior tesztek a koncepció életképességét tették próbára. Az alkalmazott kamerák, számítógépek, megjelenítők nem a végleges változatok, csak arra szolgáltak, hogy ezen megoldások harci körülmények közötti alkalmazásának tesztjeit elvégezhessék, a Land Warrior program külön kiemeli, hogy az egész elektronikai rendszer a ruhába ill. a hámban legyen elhelyezve a végleges változatnál.
Az XM29 OICW programot egyébként sikertelennek minősítették, és felfüggesztették, de ennek "maradványaiból" kezdték meg az XM25 25mm-es "airburst" (sok hülye magyar fordítást láttam már erre, inkább maradok az angol szónál) gránátvető programját. -
dara #8537 Nem tudom te hol látsz kakast. Azt a nagy kék "izét" kivetőemelőnek hívják. Az előre történő kivetéssel van egy "kis" probléma: felfelé lövés esetén az elsütött hüvely visszacsúszhat az elsütőszerkezetbe és megakaszthatja azt. Egyébként felesleges bonyolítása a szerkezetnek. Maga az elsütőszerkezet ütőszeg (striker) típusú, akárcsak a Glock, illetve a HK P7M esetén. A lehajtható elsütőbillentyű csak azért jó, mert megnöveli a tűzkészszé tétel idejét, illetve bonyolítja a szerkezetet. Megfelelő körülmények közt akár le is tőrhet. Batman biztos elélvezne egy ilyen kinézetű fegyvertől. Az FN sok új dolgot kitalált mostanában, kár hogy a legtöbb nem aratott osztatlan sikert a felhasználók körében. Amióta az amerikaiak elindították a Land Warrior/OICW programot, boldog boldogtalan tűzvezető számítógépet épít a fegyvereibe. Ez csak azért is érdekes, mert rajtuk kívül mindenki megkérdőjelezte a program létjogosultságát. Korábban seaweed humorizált a német éjjellátók energiaforrásán. A Land Warrior keretében majdnem ugyanigy néztek ki a tesztelő katonák, az OICW már beépítve tartalmazza az akkukat. -
Egy kis FN F2000 adalék...
[center]
Maga a fegyver. Érdemes megfigyelni a cső fölött, jobbra látható hüvelykivető alagutat.
A működési elve. A "kakas" szerű alkatrész a lövés után "hátradől", rá a következőnek betöltendő lőszerre, és az alján lévő perem vezeti az üres hüvelyt a kivető alagutba.
Az érdekesen megoldott tűzváltó "kar" (tekerő?)
F2000 40mm-es gránátvetővel és tűzvezető számítógéppel felszerelve.
Érdemes megfigyelni a "lehajtható" elsütőszerkezetét a gránátvetőnek.
Itt jobban látható, miről is van szó.... -
Hat igen...fejletlen orszagokban nagy szam a joleti tarsadalmak ilyenteru "aldasa".... ez van ilyen vilagban elunk.
(Bar hozzatennem hogy magyarorszagon is elnek olyan szegeny emeberek akik meg a fovarosban se jartak soha...es csoki naluk is "unnepnapokon"....nah de ez mas kerdes, ebbe ne menjunk bele..) -
Nagyon kira volt!
-
OFF.
Édesanyámék Januárban voltak Kenyában, és mikor megáltak egy falunál, pár érdeklődő gyerek odament a turístákat szállító buszhoz. Kaptak csokoládét, meg cukrot, de szegények nem tudták mit kell csinálni velük....
Valószinüleg addig nem nagyon találkoztak édességgel... -
4. kep:
Valyon mennyi cukorkara lesz szukseguk, hogy minden iraki ember arcara ilyen felhotlen boldogsagot csaljanak a jenki katonak ha megjelennek, mint annak a par gyermeknek van!?! -
[center][b]Tikrit
Owja
Baghdad
-
Nat Geo-n most epp lopakodo hajokrol igen sokat lehet megtudni! -
Szerintem magyarok, nem látod? Teljesen nyílvánvaló. -
Ezek amcsik igaz? -
Mukodes kozben
Meg meg egy kis adalek -
Szanalmas :/ A fegyvert alacsonyitja le...ulve szalmakalapban...szanalmas!
Ezt ki tanithatta loni....johogy nem integet jobb kezevel...
o mar tud valamit :D
Az ARC :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Van itt minden:
innen vannak a kepek:
http://www.uzitalk.com/reference/pages/UTshoot2004.htm
-
Sotet egy ember lehet aki gyerek kezebe fegyvert ad! (Meg ha ellenorzott, loteri korulmeny is van akkor se! Szerintem nem valo gyerek kezebe fegyver!)
-
dara #8524 Persze finomíthatsz rajta. Ez már "csak" 175000-et ad: +wwii +battle +western +front. -
dara #8523 Battle of the Bulge:Buying Time
Army.mil
Halt at the Meuse
Térképek minden hadszíntérről:Narod.ru
Itt is van mindenféle:MilitaryHistoryOnLine
Hirtelenjében ennyi. Ha beírod a Google-be azt, hogy +wwii +battle +west kapni fogsz kb 476000 találatot. -
Mostmár csak egy olyan oldal kéne, ahol a nyugati csaták levannak írva részletesen, minden háttéranyaggal, illetve érdekességekkel. Nyugati csaták 1944-től, a partraszállástól kéne. Angol-magyar mindegy, csak jó legyen az oldal. -
Kösz! Ez az! -
Pedig volt. Szereltek prototipusokat Hanomagra és Sturmgewehrre is. -
dara #8519 Csak arra akartam rámutatni, hogy a fejlődés milyen méretcsökkenést vonhat maga után. Hozzáteszem, hogy ma a harctéren jelentős mennyiségű számítógép van, többek közt mobil PC-k is! Úgyhogy a hasonlat nem is olyan sánta. Ha jobban tetszik, mondhatnám, hogy a Maxim-géppuska Kerekes állvánnyal, vizzel feltöltve bő 80kg volt, egy Minimi ennek kevesebb mint a tizedét nyomja. Remélem meg tudtam nyugtatni háborgó lelked! -
Csakhogy akkor már nagyon-nagyon késő volt a németek számára...
Ezen kívűl az ENIAC-ot nem túl jó hasonlítási alap, ugyanis azt harctéren cipelték a hátukon a katonák. :) -
dara #8517 Akkoriban a léte is nagy szó volt, éjszakai harcban felmérhetetlen előnyt jelentett, mert gyakorlatilag csak nekik volt! Ebben is messze a szövetségesek előtt jártak. A méretekről meg annyit, hogy az ENIAC sem volt éppen mobil számítógép. -
Tudtam am.. :P -
Betont öntök...
Nem, AirSofter. :) -
Csak nem parkettazo vagy? :DDDD -
Pedig de. Mi a f.ért vettem szerinted? :) -
De nem futkározol abban egész nap, nem igaz?
-
Akko' gizda :D -
Nekem van olyan térdvédőm mint az amcsiknak, és nem elviselhetetlen a szorítása... -
[center][b]Mosul
Siniyah
-
Hat nekem van nemi elkepzelesem a sportoloinkbol kiindulva.
Szerintem ha szorit anyira mint egy sport terdvedo akkor hoszu tavon rohadt kenyelmetlen, es csak akkor huzza a helyere ha kell. -
mert gizda :D -
Miért jo hogy a térdvédöt a bokájukig letolják a katonánk? zavarja öket? kötelezö viselni ezért nem veszi le vagy miért? -
/OFF
Hat elnezegetven a sok sok kepet a kozelkeletrol. Mindig meg kell hogy allapitsam, hogy ezek az olaj nelkul meg mindig a oskorban jarnanak....
/ON