95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • MuldR
    Vakvezeto kutyak aranyosak. Tegnap vittunk nekik par szaz kilo kutyakajat :)))
  • harcu
    Na ja, a kínai határ mentén az idegen repülősök szemét is ezzel műtik. Utána már tényleg nem kell a szemüveg (inkább vakvezető kutya).
  • kiskorúbézoltán #9310
    Hasonlít a régi orosz Arszom lokátorhoz , de az a kifelé menő motyót is figyelte .
  • Strahd_
    lézeres szemmütét után nem leszel .) ez nem megoldás ha csak ez tart vissza?
  • Trade
    SAjnos szemuveges vagyok.
  • [NST]Cifu
    Bemutatom ARTUR-t:

A néz az 'ARTillery HUnting Radar' rövidítése, ami magyarul kb. annyit tesz, hogy 'Tüzérségre Vadászó Radar'. A dolga az, hogy a szépen kitelepszik a frontvonalra, és ha az ellenséges tüzérség tüzet nyit, akkor azok lövedékeit észleli, és visszaszámol a kiindulási pontig. A kordínátákat pedig azonnal továbbítja a saját tüzérségnek, vagy a légierőnek - a többit a fantáziátokra bízom. ;)
  • [NST]Cifu
    Írd be alulra a keresőbe, hogy 'Szövetroncsolás', vagy menj vissza közvetlenül a #3190-es hozzászólásig. Ott írtam a dologról.

Amúgy a lényeg az, hogy a sokkhatástól valóban súlyos dolgokat tud okozni, de ez erősen emberfüggő, volt rá példa, hogy végtaglövésbe is belehalt a célpont, de azért ez nem jellemző.
  • Tetsuo
    Lehet h nem ide tartozik, de kiváncsi vok egy olyan lövedékkeltette hatásra, ami az emberi testbe behatolva (talán lökéshullámot keltve) megöli a személyt, mégha az csak a kezén sérült is meg. S állítólag ma már ilyenek a mesterlövészpuskák lövedékének jórésze. Erről tud vki bővebbet?
  • [NST]Cifu
    HVG interjú Farkas Rolandal.

Csak egy részt emelnék ki amely a korábbi "vízfejcsökkentő" hírt teszi kissé értelmesebbé:

HVG: Április 1-jétől összesen 30 százalékkal csökkent a létszám: négyszáz embert nyugdíjba küldtek a HM-ből, további 260-at pedig elbocsátottak. Ugye erre nem mondja, hogy nincs racionalizálás?

F. R.: Nagyon helyes, ha leépítik a bürokráciát. De miközben 11 tábornok elmegy a honvédségtől, öt ezredesből tábornokot csináltak, három tábornok pedig több csillagot kapott. Szerintem mi vagyunk az egyetlen NATO-tagállam, ahol két helyettese van a vezérkari főnöknek, a szárazföldi parancsnoknak és a hadműveleti csoportfőnöknek is, miközben lassan már nincs is mit irányítaniuk....

Mint a Jereváni rádió híre, nem?
  • [NST]Cifu
    Kijött a Grunchymedia egy újabb videója, ezúttal a gyalogság a fő téma: Infantry.
  • [NST]Cifu
    Szvsz egy egyedi fegyver, a "Szép" valószinüleg a fegyvermester neve, aki megcsinálta. Hallotam róla, hogy a profibb BM-es mesterlövészeknek külön készül már fegyver, és hogy állítólag most valami ultratápos dolgon mesterkednek. Ezek szerint lehet, hogy ezek volnának azok?
  • Bucser
    hmm ahogy látom ebben az évben több változás volt a Hadseregben mint az elmúlt 12-ben összesen:D
  • [NST]Cifu
    Hát mondjuk a jobb helyeken már több, mint 10 éve használják, de hát jobb későn, mint soha. Azért kiváncsi lennék, hogy mégis pontosan milyen és mennyi egységet vesznek a rendszerből. A MILES2000 ugyanis képes akár harckocsik, sőt indirekt tüzérséget is bevonni a "játékba".

Na, szkepticizmus ládába el, reméljük, hogy jó lesz, szép lesz, és tényleg használni is fogják...
  • Bucser
    Hmm remélem magát az egész rendszert átveszik ahogy az amcsik hazsnálják a MILESt (tehát a sérülések ellátását is modellezik) és nem csak a technikai felszerelést saját pontozással..
  • LizardX
    Uraim, a friss Haditechnika újság 58-58. oldalán van egy cikk, az I. Rendőri Mesterlövész VB-ről. Emlegetnek benne egy új, 7,62-es MAGYAR mesterlövész-puskát ("SZÉP" típusú). Van erről valakinek infója? A képaláírások alapján kicsit zavarban vagyok, mivel két különböző fegyvert is ekként emlegetnek - az egyik leginkább a bullpup, öntöltő Gepárdra emlékeztet, szolidabb méretben (nagyon zsivány!), a másik képen meg egy szabadon lengő csöves, beépített táras (?) szerkentyű látható. Most akkor mi van? Miféle fegyver ez?
  • Punkerwork
    + juttatásként mobil jár, igaz lehallgatják :)
    van TESZ-es ismerős
  • Cat #9296
    Közel valós körülmények között lesz módjuk a magyar katonáknak harctéri tapasztalatot szerezniük. A lézeres szimulátort az új kiképzési rendszer részeként még idén bevezetik.
  • Cat #9295
    Jelentkezőket várnak a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Terrorelhárító Szolgálatához. A jelölteknek folyamatos, átlagon felüli fizikai, szellemi és pszichés terhelést, az átlagnál feszesebb szolgálati kötöttségeket kell vállalniuk, ha kell, a szabadidejük kárára.
  • [NST]Cifu
    Ja, de ha elsütöd a K98-at zárt helyen, semmi ilyesmi nincs. Márpedig én erről beszéltem. ;)
  • MuldR
    Call of Duty. Ha granat kozeledbe robban, belassul a kari, es messzirol jonnek a hangok. ASipolast most meg nem mondom van-e. Harc kozbe nem figyeltem :)
  • Seaweed
    Jokerdes...lehet hogy elobb utobb valamelyik jeten megjelenik amit ok gyartanak...ez a Y-8 meg mint tudjuk az igaslo/repulolabor/mindenes....De lehet hatotav, megbizhatosag, stb-stb miatt dontottek ez mellett.
  • [NST]Cifu
    Ejj, de gyakorlatias vagy. ;)
    De azt azért meg lehetne oldani, hogy egy ilyen tűzharc után pár percig csak egy sípoló hangot hallani, és közben a valós világ hangjai egy mély kútból, tompán jutnak csak el hozzánk... :)
  • [NST]Cifu
    Ez az AWACS mondjuk durvus, bár nem teljesen értem, miért turboprop gépre szerelték (kellő méretű jetgép beszerzése, esetleg kifejlesztése nem fért volna bele?)...
  • Cat #9289
    simán lejjebb tekernék a hangszorot
  • Seaweed
    Nah meg egy kis kina!
    A kepek mondhatjuk hogymagukert beszelnek! (Mar generaciovaltas is tortent AWACS szinten...)

Azert gyumolcsozik ez a sved kapcsolat (lasd feljebb)...es van mit tanulniuk, abban is biztos vagyok! (lasd lejjebb)....De nem hulyek azert a kinaiak!!

...lasd J-10:
  • Seaweed
    Zsiir most mar ezt is tudom ;)
    Thx!
  • [NST]Cifu
    Az a baj, hogy a védőszemüvegek/rostélyok nem szűrhetik ki a teljes látható fénytartományt. A jelenlegi ilyen védőszemüvegek a lézercélzók, célmegjelölők, stb. legáltalánosabban használt hullámsávjaiban átlátszatlanok (tehát a szemet leginkább a saját technikától óvják, nehogy mondjuk egy Kiowa óvatlanul megvakítson egy baráti pilótát/gyalogost). A probléma az, hogy ugyan a láthatattlan tartományt akár teljesen is kiszűrhetik (tehát infravörös vagy UV tartomány), de a látható fényt nem lehet teljesen kiszűrni, tudnillik akkor a katona nem látna keresztül rajta, ami ugye picurit levon a dolog értékéből. A lent látható kínai lézer például a kép alapján valószinüleg 555nm hullámhoszon működik, ez a zöld fény, és az emberi szem erre a legérzékenyebb, éppen ezért ilyen vakítási célra ez a hullámhosz a legideálisabb. Viszont ha ezt a hullámhoszt is "kitakarják" a zöld (és zöld közeli) színeket, úgy a katona egy torz színvilágot kap vissza, ami meglehetősen zavaró. Ideális megoldás erre a problémára az lehetne, ha a katona egy teljes fejet befedő sisakot viselne, és a szemei elé egy-egy kis kijelző kerül, amelyek a sisakra szerelt kamera/kamerák képeit mutatják - így a szem teljes biztonságban a lézertámadástól.

[center]
    Az emberi szem számára érzékelhető spektrum, illetve az egyes hullámhoszokra való érzékenysége.

• Seaweed
    Hat jah....
    Bar ez azert eleg hit nekem

Mas, Indiai lap :
  • ghost cb
    Ja nagy nyüszögés lesz ebből a nagy amerikában...
    Felfegyverzett kishelikopterek azért nem jók mert nem elég hitek.
  • Seaweed
    (Igaz hohgy en raktam mar ezt be ide..de most megint tema)

Szeretetcsomag egyenesen Kinabol ;)

Amugy mi van a vedszemuvegek kerdesevel? Tudomasom szerint az ujtipusu rostelyok es vedoszemuvegek alkalmasak az ilyentipusu "tamadas" semlegesitesere!?
  • Seaweed
    Volt is egy par eve egy dokflm amit lattam, amiben egy haditengereszeti helipilota megvakult telljesen egy eset utan 2-3 honappal!
    Az eset egy nemzetkozi vizeken hajozo orosz teherszallitot "figyelt meg" kozvetlen kozelrol az egyik rombolo helikopterje (fenykepeztek)...felteteleztek hogy fegyverszallitmany E.koreaba....
    Keszult is egy foto ahol a hajo hidjanak az egyik elsottetitett ablakan egy eros voros feny pont latszik....
    A pilota ez a bevetes utan napro napra rosszabul latott...majd orvosi vizsgalat kideritette hogy szo szerint elegett a retinaja! (Bizonyitani nem tudjak ugye dolgot...foleg nem fogja senki elismerni...de orvosok szerint csak lezer tehet ilyen kart a retinaban...)
    Aztan a filmeben ott frocsoktek hogy ez milyen etikatlan es aljas mocskos hadviselesi modszer..kozben meg haboru sincs...meg "jajj szegenyen Mi!" (jenkik)....

Erre most tessek... ŐK!

Hat kivancsi leszek!
  • Seaweed
    Ahh hulyek ezek..epp csak nem porognek!

De azert kivancsi leszek majd a perekre is a lataskarosult pilotak reszerol...majd lesz egyszer csak egy fomufti eltevejedett kicsikekisfia-szemefenye-anygalbogyorom aki a nagy hudemayer pilcsi vagyok csessznan mutatvanya kozben kap a szemebe egy-ket adagot..es maradando lataskarosulas eri....nah kivancsi leszek....
    (Pedig par eve meg hogy sirtak mint a furdoskurvak, hogy az oroszok es a kinaiak, milyen etikatlan modszert van pofajuk felhasznalni a pilotaik ellen..."felhaborito".....)
  • [NST]Cifu
    Eztetett én nem értem. Ha a rádión amúgy is felszólítják, akkor meg minek a lézer? Nyomatékosítani, hogy látunk és rossz utcába tévedtél?
    Továbbá mi lesz zivatarkor, hóesésben vagy ködben? A szerkezet kezelőszemélyzete erősen koncentrálni kezd, és telepatíkus úton közvetítik a pilótának, hogy mit kéne éreznie, ha történetesen jó időjárási körülmények lenének? Vagy a légiirányítókhoz irányítanak egy hipnotizőrt, aki a rádión keresztül a hangjával majd elrettenti a gaz tévelygőt?

Egyébként meg kegyetlenül nem értem a Pentagont, mennyibe fog kerülni a lézer kifejlesztése, megvásárlása, és a Wasinghton körüli "lézer-gyűrű" kiépítése? 5-10 millió $? Abból vehetnének 2-3 kisebb helikoptert, amelyre szerelnek egy .50 kaliberes géppuskát (pl.: M307) és a biztonság kedvéért két Stinger rakétát. A kisgépek ellen az is perfectül megfelelne.
  • Bucser
    korán kellett felnőnöd mi?
  • kiskorúbézoltán #9278
    Csak agyilag vagyok lepukkanva , de a testem mint egy 6 évesé ...
  • Bucser
    Hogy lehetsz kiskorú, hogyla lassú vagy mint egy öregember?:D
  • Adam II
  • kiskorúbézoltán #9275
    Leesett ! :DDD
  • Adam II
    MOND MÉGEGYSZER NEM HALLOM!!!
  • kiskorúbézoltán #9273
    Mit nem értesz ?