95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Seaweed
  • kiskorúbézoltán #9551
    Üresen tényleg kár befűzni ... :DDD
  • kiskorúbézoltán #9550
    Talán tényleg hátul van , de akkor hol a füst meg a hüvely ?
  • kiskorúbézoltán #9549
    Egyszer jó lenne kipróbálni azt a G-36-ost , az ami motyók nem jönnek be annyira , kivéve talán az M249-et (igaz az is belga talán) .
  • Seaweed
    Te ez valami erdekes kep! A PKM-en nezd a hevedert!
  • Seaweed
    Hmm tenyleg!..olyan mintha hatso pozicioban loves kozben lenne....vagy ottsem lenne...hmmm
  • kiskorúbézoltán #9546
    Hmm , mintha az SzVD-ből hiányozna a zárkeret ...
  • [NST]Cifu
    [center]
    LoL. Nem is tudtam, hogy az MP7 már rendszeresítve van a németeknél...
  • [NST]Cifu
    [center]"European Challenge" hadgyakorlat

Tiger UHT heli és Fennek felderítő harcjármű

Tiger UHT

Leopard 2A6

Leopard 2A6

• Seaweed
    A tobbinek ahhoz kepes eleg "pofas" egyenruhaja van.
  • [NST]Cifu
    [center]Mongólia hadserege:

Először azt hittem, hogy ez egy II.VH.-s kép!
  • [NST]Cifu
    Sajna hullafáradtan értem haza, így csak képek...

[center]

• Seaweed
    Ez rendben van...de meg igy is szivesen cserelnek veluk....
  • Seaweed
  • Cat #9538
    nemértem miért izgulnak annyira, nekik ausztria, németország, lengyelország és szlovákia a szomszédjuk, amelyek egy nagyságrenddel kevesebb biztonsági kockázatot jelentenek, mint szerbia vagy ukrajna
  • [NST]Cifu
    Csehország légiereje Csehszlovákia felbomlása után tucatnyi vadász és vadászbombázógép típust kapott, a MiG-21-esek, MiG-23-asok, MiG-29-esek, Szu-22-esek és Szu-25-ösök voltak rendszerben, ám mindegyikből csak kevés gépet kaptak a "megosztás" miatt. Szépen lassan kivonták a MiG-29-eseket(már 1995-ben), a MiG-23-asokat, a Szu-22-eseket és Szu-25-ösöket (2000-ben), és jelenleg a MiG-29MFN (az MF fejlesztett változata) és a kétüléses UB képezik a légierő gerincét, 72db cseh gyártmányú, szubszonikus L-159A vadászbombázó mellett. A sok típusból kevés gép párhuzamos használata valóban nem volt gazdaságos, de (ahogy itthon is) akartak egy NATO-kompatibilis (Seaweed fogai most biztos csikorognak :))), nyugati gépet. A tender (szintén ahogy itthon is) eléggé elhúzódott, folyamatosan ment a számmisztika és a politika csűrés-csavarás, kihírtették a győztest, hogy aztán politikai botrányba fulladva visszavonják az egészet. 2001 körül már olyan szinten ment a dolog, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy használt Tornado vadászgépeket bérelnének, mivel a MiG-21-esek is kezdtek kiöregedni. Aztán kihírdették az új győztest (a JAS-39-est) majd a 2002-es árvízkárok miatt ezt is felmondták. 2003-ban újra leültek a Saab-al, és megegyeztek, hogy 14db JAS-39C/Dgépet lizingelnek, ám mivel a 21-eseket minél hamarabb ki akarják vonni, ezért 2005-ben el kell kezdeni leszállítani a gépeket (az első tervek szerint már 2002-2003 körül kivonásra kellett volna kerülniük a 21-eseknek). Közben az L-159-esek közül csak 18db-ot tudnak üzemeltetni a költségvetési megszorítások miatt, a többi gépet jelenleg árulják.
  • Cat #9536
    van valami különleges oka hogy a csehek ennyire sietnek?
  • [NST]Cifu
    Anno már felmerült, hogy a Cseh Gripen-tendernél a Cseh kormány túlságosan is korán akarta átvenni a gépeit, a Saab pedig engedett a nyomásnak, noha valószinüleg már akkor tisztába volt vele, hogy ilyen szoros határidőket nem tudnak tartani.

Ami a mi esetünket illeti, az első Magyarországnak szánt Gripen elöbb szált fel, mint az első Cseh gép, de csak jövőre fog áttelepülni Kecskemétre, addig a svédek még dolgoz(hat)nak az esetleges felmerülő hibákon. A Cseheknél a probléma az, hogy szinte a futószallagról szálltak fel a gépek...
  • Skyflash
    Most jut eszembe, nem lehet, hogy csak a csehek szívnak mi meg nem?
    Annak idején ugye csak lestünk, hogy a csehek, -bár később kötöttek szerződést- mégis hamarabb kapják meg a gépeiket. Lehet, hogy most fizetik meg a nagy sietség árát?
  • Skyflash
    Seaweed:
    "Amúgy szerintem Skyflash arra célzott, hogy mi ugye a lánctalpas haderőnket azért építettük le, mert elavult, nem NATO-kompatibilis, stb... ;)"

Így igaz. Én örülnék a legjobban, ha mi is beruháznánk ilyen jó kis gépekre, mint a hollandok.

Gripen ügy:

"nem volt idő összhangba hozni a NATO elektronikus normáit a svéddel – ez a folyamat akár évekig is eltarthat."

És nyilván egy valag pénzbe fog kerülni, ami főleg a mi kis honvédségünk kapcsán lesz érdekes. Valszeg leszarják nagyívben, mert úgyis csak légtérvédelemre kell, és a mi kis légterünkben nem férnének el a Nato gépek...
  • AnuluWork #9532
  • AnuluWork #9531
  • Punkerwork
    most akartam berakni én is :)
  • AnuluWork #9529
    Máris meghibásodott a cseh Gripenek fele, egy fel sem szállt
  • [NST]Cifu
    Punker:

Kis türelmet, majd összeütök valamit. ;)

Seaweed:

A Hollandok azóta erőteljes leépítésbe kezdtek, a harckocsijaik 2/3-át eladták (nekünk is ajánlották a Leo2-eseket, de (ismét) nem kértünk belőle), az F-16-osaik 25%-át kivonják/eladják, stb.

Ettől függetlenül a haderejük összemérhetettlen a honvédséggel, pedighát...

Amúgy szerintem Skyflash arra célzott, hogy mi ugye a lánctalpas haderőnket azért építettük le, mert elavult, nem NATO-kompatibilis, stb... ;)

Más...

Az Iraki felkelők lelőttek egy Bolgár Mi-8-as helikopter, a súlyosan sérült túlélőt pedig kivégezték.
  • Glpetyus
  • Seaweed
    Bar neke meg mindig az orosz acel a nagy kedvenc

BMP-2

kis csecsenfoldi ekson:

csehek a balkanon:

• Seaweed
    Mi a baj ezzel? Szerintem egesz jonak tunik...."NATO kompatibilis"....aaa a hatamon felall a szor ezen ket szo hallatan!

Marhasag! Minden fegyver lehet kompatibilis..csak nem kell mereven elzarkozni tole...megfelelo "szakember" megfeleloen tud egy felteglaval is olni....mit kell ezen kompatibilizalni?!! SHIT!

• Skyflash
    Hülye hollandok....
    Most vettek 184 Cv 9035 -öt. Valaki szólhatna nekik, hogy a könnyűlövészeké a jövő, és a lánctalpas járművek nem Nato-kompatibilisek.
  • Seaweed
    ..kezembe szokott akadni neha egy-egy regebbi Aranysas vagy Top Gun...a 2000/7 szambol idezek mert most idevag:

Hollandia haderoinek a szama:

Haditengereszet:
    13000 katona 4000 civil
    2 raketacirkalo
    2legvedelmi cirkalo
    4 alltalanos cirkalo
    8 tobbfeladatu cirkalo
    2 ellatohajo
    1 szallitohajo
    4 tengeralattjaro
    4 tenegereszgyalogos zaszloalj
    15 aknaszedo hajo
    3 oceankutato hajo
    13 jarorrepulogep
    21 helokopter

Hadsereg:
    24000 katona es 9000 civil
    330 tank (!!!)
    573 pancelozott lanctalpas jarmu (!!!)
    70 pancelozott jarmu bekefentarto celokra
    180 kulonleges jarmu
    125 120mm-es agyu
    22 MLRS sorozatveto
    126 M109 Howitzer (onjaro loveg)
    4 hirszerzo es felderito repulogep (pl UAV)
    60 pancelozott legvedelmi lanctalpas
    30 radarrendszer legvedelmi agyukkal

Legiero:
    11500 katona es 1700 civil
    183 F-16-os vadaszgep (szvsz inkabb multi-role fighter...)
    12 AH-64 Apache harci helikopter
    12 CH-47 Chinook nehez szallitohelikopter
    12 Cougar kozepes szallitohelikopter
    27 Bo-105 megfigyelo helikopter
    3 AB-412 menohelikopter
    2 KDC-10 szallito/legi utantolto repulogep
    2 C-130 Hercules szallito repulogep
    4 Fokker 60 szallitogep
    4 szazad felszerelve Patriot, Hawk es Stinger legvedelmi ezkozokkel

...nah erre mondom en azt hogy rendben van!....ok komolyan is veszik a NATO kotelezettsegvallalasukat....
  • Seaweed
    Nah ezeket "csak ugy"....mert egyszer OFP-ben epp CSLA II-zok:

T-72M1

Ezt azert mert zsiiir ...T-64BV (BM?)
  • Seaweed
    Majd minen orosz tanknal "rendszeresitettek" a sziberia vorosfenyot
    Amugy ha elakad jo hasznat vehetik.
  • I.C.ram
    Miért van ott hátul egy farönk? Páncélnövelés? :)
  • Punker
    én a vegyifegyverekre gondoltam :)
  • Seaweed
    Lesz lesz ha rajtam mulik ;)
  • [NST]Cifu
    Amennyiben lehetőség lesz rá, egyszer majd a BoP-on található cikkek revizionálom. Addig marad ez az "orgora" (orosz->angol->magyar) felirat.
  • harcu
    offtopic:

A linkeddel kapcsolatban.

T-12UM1 "CSIORNY ORIOL". Az oroszban a fekete szó E/3 hímnemben az csornij, ezért Csornij Oriol (remélem, a sas az tényleg oriol) . Ezért nem szeretem, mikor az őrületesen szarul átírt angol kiejtést lemagyarosítják. Így lesz a Valerijből Waleri, a Sztravinszkijből Sztavinszki, Mihailből Mikhail, és ez a jobbik eset.

Ja, én még leveleztem oroszul szovjet pajtásokkal :)
  • Thanatos
    ezt mondják a politikusok is..., esetleg te is annak készülsz? :)))
  • Seaweed
  • kiskorúbézoltán #9513
    Ugyan Seaweed , honnan tudod melyik országból ír ?