95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • harcu
    Nekem ez ahhoz hasonló, mint amikor a tömeggyilkosságot elkövető egyén öngyilkosságot kísérel meg, akkor nagy nehezen megmentik az életét, hogy később kivégezhessék.
  • Sadist
    Legyen inkább távcsöves puska :D
  • [NST]Cifu
    Fapép? Nem találtak semmi alkalmasabb anyagot? :)

Egyébként érdekes történet, de kicsit furcsa: valahogy nehezen összeegyeztethető az ilyen szintű aggódás... :)
  • [NST]Cifu
    A könnyűgéppuska inkább szakaszfegyver , puskalőszert tüzel , lőtávolsága és tűzgyorsasága jelentősen meghaladja a karabélyokét , csöve a hosszabb sorozatokhoz van tervezve , de mivel a tömeget ésszerű korlátok között kell tartani ezért csövük cserélhető .

Ez nekem inkább a közepes géppuska (PKM, M60) feladatkörének tűnik.

Még egy kérdés az AUG-hoz , vajh hogyan oldják meg a belövést ? Ami az egyikhez jó nem lesz jó a másikhoz ... Mechanikus iráyzékoknál ok a dolog , ott az irányzék cserélődik a csővel de itt ?

Jó kérdés. Különösen annak fényében, hogy a fegyver mesterlövészfegyverként (khmmm, na akkor nekiállhatunk ezen is vitatkozni, mert egy ilyen fegyver minden, csak nem mesterlövészfegyver) is használható.
  • Seaweed
    erdekes kepek
    http://www.airliners.net/open.file/872121/L/
    http://www.airliners.net/open.file/872120/L/
  • Ren
    Mostanábn az első világháborús fegyverek érdekelnek, és épp ezekről gyűjtöttem anyagot, amikor a következő sztorira akadtam:

A .303-as angol hadilőszert talán nem kell mindenkinek bemutatnom, meglehetősen elterjedt darab. (Amúgy egy 7,7x56 mm-es, peremes lőszer) A lőszer evolúciója során, végül eljutottak a Mark 7-es változatig, ami egy hegyes lövedék, ami teljes egészében fémköpenyes, de a csúcsa a fémköpeny alatt aluminumból készült. Így a lövedék súlypontja hátrébb került, aminek hatására becsapodás után könnyen bukdácsolni kezdett, ami sokkal súlyosabb sérülésket okozott. (A teljes fémköpenyre pedig a Hágai-egyezmény miatt volt szükség)

Nade a lényeg: az 1950-es években az egyiptomi felkelés idején, egy angol orvos, aki a golyók okozta sérüléseket vizsgélta, érdekes feldezésre jutott: több tölténygyártó az alúminium csúcsot fapépből készültre cseréte, viszont ezek ugyanolyan hatásosak voltak, mint az alúminium hegyü lövedékek. Feltette a kérdést, hogy nem lenne-e egyszerübb és olcsóbb, akkor az összes lövedéket fapépből készült csúccsal gyártani. A minisztérium a következőket válaszolta: tudnak a fapépes csúcsokról, a 2. VH-alatt, mikor hiány volt alúminiumból, akkor gyártottak ilyeneket. A gyártásuk viszont nem olcsóbb, mert a fapépnek egy sor sterilizáló eljáráson kell átmennie, nehogy a lövedék okozta sérülest elfertőzze! Még jó, hogy a minisztérium ennyire ügyelt az áldozatok egészségére :)
  • kiskorúbézoltán #10673
    Még egy kérdés az AUG-hoz , vajh hogyan oldják meg a belövést ? Ami az egyikhez jó nem lesz jó a másikhoz ... Mechanikus iráyzékoknál ok a dolog , ott az irányzék cserélődik a csővel de itt ?

Amúgy még jó , hogy nem verte ki a szemem : "a csőcsere akár forró csőnél is elvégezhető." , tehát van hozzá ...
  • kiskorúbézoltán #10672
    Hmm , hmm , a fegyver gyors és könnyű átalakítása még nem jelen feladatvégrehajtásközbeni csőcserét is automatikusan . Ha a fegyvernek van tartalékcsöve a klt-ében akkor ok , de ha csak lehetőség ... Jó lenne tudni miből áll egy AUG HB teljes készlete .

Feladatkörét tekintve szinte teljesen átfedik egymást . Adataikat tekintve viszont két külön kategória még ha egy kis átfedés itt is van . A mi fogalmaink szerinti golyószóró karabélylőszert tüzelő raj/tűzcsoportfegyver ami a karabélynál valamivel nehezebb hosszabb csővel van ellátva és - rendszerint - fegyverlábról tüzel , hatásos lőtávolsága meghaladja a karabélyokét , alapvetően rövid sorozatokkal tüzel . A könnyűgéppuska inkább szakaszfegyver , puskalőszert tüzel , lőtávolsága és tűzgyorsasága jelentősen meghaladja a karabélyokét , csöve a hosszabb sorozatokhoz van tervezve , de mivel a tömeget ésszerű korlátok között kell tartani ezért csövük cserélhető .

Ez a régi VSZ elmélet . Az amik SAW-ja , különösen a rövidcsövű változatok persze ennek teljesen ellentmondanak . Rövid de cserélhető cső + 200-as hevedertár , inkább a tűzfölény megszerzését szolgálja a karabélyok álltal is belőtt távolságon . Ahány ház annyi szokás ...
  • Fen3gyerek
    vszeg az a kép maradt bennem azért írtam jsf-t ;)
  • [NST]Cifu
    Azt is írhattad volna, hogy a harmadik képre gondoltál - azon a háttérben tényleg látható egy F-35-ös makett. ;)
  • Fen3gyerek
    csúnyán benéztem, sry ;)
  • [NST]Cifu
    A moduláris felépítés következtében a fegyver könnyen átalakítható mesterlövész változattá (621mm hosszú cső és egy teljes értékű (akár éjjellátó) célzótávcső segítségével), könnyű géppuskává (a fent is említett 621mm hosszú vastagabb cső, amelyen egy kétlábú állvány is található és 42 lövedékes tár) karabélyá (egy 407mm-es cserecsővel) illetve egyfajta géppisztollyá (egy nagyon rövid, mindössze 350mm-es csere-cső segítségével). A cső cseréje nagyon egyszerű: először is ki kell űríteni a fegyvert (kivenni a tárat), a csőhöz rögzített első pisztolymarkolatot 45°-al el kell fordítani, és előre ki lehet húzni, a cserecsövet pedig ugyanezen mozdulattal, visszafelé behelyezni - mivel minden csőhöz hozzá van rögzítve egy első pisztolymarkolat, a csőcsere akár forró csőnél is elvégezhető.

Steyr AUG csövek

Igen tökéletesen egyetértek a cserélhető csővel , csak nem tartom kizárólagos megoldásnak golyószóró esetében , k.gpu. esetében egyértelmű a dolog .

Eddig úgy tudtam, hogy a golyoszóró és a könnyű géppuska között meglehetős átfedés van feladatkörben, úgyhogy gyakorlatilag azonos a kettő, csak nálunk a golyószóró elnevezés honosodott meg.
  • Seaweed
    Mar nem azert de az a Raptor....
  • Fen3gyerek
    mellett :D
  • Fen3gyerek
    Jááj, a középső képen nagyon feszít a JSF melett :)
  • kiskorúbézoltán #10664
    A BOP ma utál engem és nem enged be , kép alapján nem tudtam eldönteni .
    Igen tökéletesen egyetértek a cserélhető csővel , csak nem tartom kizárólagos megoldásnak golyószóró esetében , k.gpu. esetében egyértelmű a dolog .
  • [NST]Cifu
    Hmm , az AUG-é cserélhető lenne ? Mármint tüzelés közben ?

Az AUG ismertetőben is írtam. ;)

Gondolom azért a keresgélés közben találtál legalább ennyi nem cserélhető csövűt is a world.guns.ru-n .

A HK-kal kezdtem a HKPro-n. ;)
    De amúgy egyetértesz, hogy egy modern golyószóró/könnyű géppuska esetén ildomos dolog a cserélhető cső, nem? ;)
  • kiskorúbézoltán #10662
    Ahh , te szebbik nevén hevedertárra , népszerűbb nevén rakaszra gondolsz ...
    Megvilágosodtam .
  • kiskorúbézoltán #10661
    Hmm , az AUG-é cserélhető lenne ? Mármint tüzelés közben ?
    Az MG-43 és társai valóban cserélhető csövűek , ott a pont .
    Gondolom azért a keresgélés közben találtál legalább ennyi nem cserélhető csövűt is a world.guns.ru-n .
  • [NST]Cifu
    Emm... az nem "box tár", lévén az M60-as hevederes géppuska, abban a dobozban behevederezett lőszer van.
  • [NST]Cifu
    Az M-249-en kívül van még golyószóró aminek cserélhető a csöve ?

Steyr AUG (nehéz csővel és 40-es tárral)
    HK21 és HK23
    HK MG43
    Ultimax 100
    CETME Ameli

tehát SZVSZ a szimplán nagyobb tártól nem lesz egy karabélyból golyószóró

Egyetértünk, ezért írtam, hogy szinte... ;)
  • MuldR
    CIFU:

ISTEN VAGY buntet ez a kep :)))

A box tar pedig az lenne, amint az M60 alatt is hasznalnak. Az airsoftos verzio ilyen:
    http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?itm=MM-MAG-M16BOX_cat_Manual%20Winding%20Magazine

Amugy igen, olyan golyoszorora gondoltam, hogy csak alateszek nagy nagyobb tarat es kesz :) Mint a C-Mag-os M4 :)
    Amugy C-Mag nem tetszik, ezert akarok inkab BOX ot ala.
  • kiskorúbézoltán #10657
    RPK-74 ?
    Az M-249-en kívül van még golyószóró aminek cserélhető a csöve ?

Az említett motyóknak egyébként a - rendszerint - nagyobb tárkapacitás mellett hosszabb és nehezebb a csövük is , tehát SZVSZ a szimplán nagyobb tártól nem lesz egy karabélyból golyószóró .
  • Sadist
    M4-es ;)
  • [NST]Cifu
    Ok, az RPK/RPD valóban nem ilyen, de létezik mai, modern golyószoró/könnyű géppuska, amelynek nem cserélhető a csöve?
    De ha innen nézzük, szinte elég csak egy C-Mag-ot beledugni az M16-osunkba, és már kész is az M16 golyószóró. :)

[center]
  • kiskorúbézoltán #10654
    Mi az a "Box tár" ?
  • kiskorúbézoltán #10653
    Nos , SZVSZ(!) , ez így nem teljesen igaz . Ahoz , hogy gólyószóróként (raj/csoport szintű támogatófegyver) alkalmazzunk egyfegyvert nem feltétlenül kell alkalmasnak lennie a harctéri csőcserére , lásd az RPK , RPD . Másrész az M-16-nak is készült nehéz csövű , fegyverlábbal szerelt változata amihez csigatárat terveztek alkalmazni , a mi fogalmaink szerint -technikai jellemzői és szerepköre miatt - ez golyószóró lett volna, de ha jól tudom soha nem került rendszerbe .
  • [NST]Cifu
    Golyószóróként azért nem használnak M16-ost, mert arra alkalmatlan (macerás lenne a folyamatos csőcsere). C-Mag-ot használhatsz hozzá, hiszen azt bármilyen szabvány Stanag tárakat fogadni képes fegyver használhatja elvileg, akár a FAMAS G2 is, csak éppen kurtára útban lesz :))

De a C-Mag-ot legalábbis tudomásom szerint nem rendszeresítette az USA seregei. Persze az elképzelhető, hogy valamelyik SF alakulatnál beszereztek sutyiba párat.
  • MuldR
    CIFU:

Igen, szepsegben gondoltam, hogy legyozi :)
    Type89 csini, bar az armalite sorozat szebb :) (ahh, ez az elfogultsag) :)

Tenyleg lattatok/hallottatok mar olyanrol, hogy M16 ost Box tarral hasznalnak golyoszorokent? Airsoftba lattam ilyet, nem tudom van-e realitas alapja, vagy csak custom gun. Mindenesetre az enyem ala venni fogok egyet, mert iszonyat brutalul nez ki.

Ha mar taraknal tartunk. Tenyleg letezik M16 hoz C-Mag, vagy ez is csak fantazia szulemenye?
  • [NST]Cifu
    Az az ember aki nem hulyult meg vagy eleve nem hulye, az nem dobalja ki azt amije van...

1.: Itt az a gond, hogy egyesek nem érzik magukénak a leszerelt cuccokat. Ergo nem is érdekli őket a sorsuk...
    2.: Nem dobálja ki. Kirakja egy félreeső placra és hagyja szépen szétrohadni... :(

Hát igen. :(
  • Seaweed
    Hat! Ettol a "NATO kompatibilisseg"-tol meg a falra maszok! Repul? Igen. Tud harcolni? Igen....Miert a NATO-ban? homokoznak a harc helyett?
    Itt en mindig az akarat hianyat velem felfedezni! Hisz ha akarnak akkor az osembert a pattintott baltajaval is be tudnak vetni..csak akarni kene!
    (Persze azert ertelem szeruen vannak olyan dolgok amiket ki kell cserelni egy gepen, mint a kommunikacio vagy mint kulso szabvany nyugati fenyforrasok..stb)

Persze mindez a "plane" kategoriaban, a mar meglevo ezkozokre vonatkozik. Az az ember aki nem hulyult meg vagy eleve nem hulye, az nem dobalja ki azt amije van...
    (Persze mi magyarok ezt is meghazuttoljuk, es beallunk a hulyek soraba...lasd Su-22 esete, es a tobbi kivont gepunk enyeszete es persze a cigok martalekava valasanak este...ahelyett hogy hasznalank (felujjitas utan!), es vagy eladnank oket! ... ha meccsen lennek ezt orditanam hogy: "EZ MAGYARORSZAG! EZ MAGYARORSZAG! EZ..")
  • [NST]Cifu
    Jó elképzelés, de sajnos ránk nem halgat senki.

Pedig valóban sokkal életképesebb lett volna. Most bezzeg azt hangoztatják a Gripen-el kapcsolatban, hogy a NATO úgy se tartana rá igényt, meg egyebek. Amikor anno a MiG-29-esek felújításáról volt szó, akkor meg folyamatosan az volt az ellenérv, hogy nem NATO kompatibilis.

Dehát mint tudjuk a HM-ben nagy szakemberek űlnek, ők mindent jobban tudnak...
  • Seaweed
    Nah igen...meg az is jo elkepzeles volt szerintem amit anno hangoztattuk, hogy 2010-15-ig kihuzni mondjuk M2 upgrade-al a 29-esekel, aztan venni F-35/EF Typoon-t.
  • [NST]Cifu
    Jah, tényleg, kissé benéztem. :)))

A Belga ajánlat talán tényleg jobb lett volna, így utólag már én is így látom, de az elején még titkon reméltem, hogy teljesértékű JAS-39C/D gépek lesznek, normális fegyverzettel.
  • Seaweed
    Szerintem a szepsegere gondolt :))
    (Megjegyeznem hogy a belgak F-16A/B+MLU ajanlata szvsz jobb volt (haditechnikai szempotbol kizarolag!))
  • [NST]Cifu
    Emm.... melyik Szu-27-essel, melyik JAS-39? Az alap Szu-27Sz-el a JAS-39EBS HU? Mert ebből a felállásból azért val'szeg lazán a Gripen jönne ki nyertesként...

A Japán Önvédelmi Erők kézifegyvere a Type 89, amely az AR-18 egy kissé módosított változata.

[center]
  • MuldR
    Jaj elobb nyomtam mehetet mint kellett volna :))

A Japanok milyen kezifegyvert hasznalnak? Armalite sorozat, vagy valami sajatot? Esetleg teljessen mas gyar tipusat?
  • MuldR
    Szvsz a Gripen igenis gyonyoru gep! Jo, egy SZU-27-essel nem veheti fol a versenyt, de azzal semmi :)
    Es meg jo konstrukcio is. En orultem anno, hogy a Gripen lett a nyertes, es nem a "zsebbecsusztatos" Lockhead-Martin. Bar az F-16-os is tetszik, meg jo gep, meg szeretem, de abbol az A/B tipust kaptuk volna, azonkivul nemreg volt rola hir, hogy akik megvettek, azok elegedetlenek, mert "elfelejtettek" a penzt visszaforgatni. A Svedek meg korrektek, mert visszatoljak a penzt.

Ez a SCAR nekem jobban tetszik, mint az XM8. Nekem mondjuk nemetesen robusztus csunyanak tunik. Ez a vonzereje. Jojjon ki az airsoftos verzio. Talalkozni akarok vele a csatamezon :)
  • [NST]Cifu
    Jah, mind1, javítva. :)
  • Seaweed
    Imageshack szaksz