95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Hi!
Én nem nagyon értek sok dologhoz, ami különben érdekelne..
Pl; az 1 mach-kal haladó test a hangsebességgel halad..
A mach 2-vel haladó, a hangsebesség kétszeresével, igaz?
Illetve, ha tudnátok linkelni egy kis beszámolót, hogy pilóták milyennek élik meg az utazást ilyen sebességnél, azt megköszönném! :) -
ezekkel is évente 1x lesz majd lövészetük? -
harcu #10718 "A bürokraták nem normálisak. Magyarul egyébként ennyit kellett volna írni: Augusztus 6. (Péntek) 09.00 óra (CET)."
Egészen egyszerűen azért, mert:
-Nem biztosak a hirdetés szövegének megírásakor, hogy mikor fog megjelenni a cikk, ezért nem tartalmazhat konkrét időpontot.
-Augusztus 6-a az szerintem szombat, ezért értelemszerűen a határidő augusztus 8-a hétfő.
-Mindemellett a magyar jog már csak ilyen, hogy mindig 3, 8, 15, 30 (munka)napod van reagálni.
-
Az a Levegő-Föld osztály, de...
Az AGM-65H valójában felújított AGM-65B rakétát jelent, amelynek az irányítórendszerét lecserélték egy modernebb CCD-TV rendszerre, a robbanófeje pedig egy 56kg-os HEAT páncéltörő töltet.
Az AGM-65K szintén CCD-TV irányító rendszerű, és 125kg-os késleltetett robbanású, nehéz harci fejjel rendelkezik.
Az AGM-65D pedig infravörös önirányítású, az AGM-65H-val (AGM-65A/B) megegyező harci fejjel.
Az pedig, hogy ilyen hülye közbeszerzési törvény, hát... -
Cat #10716 szerintem index cikkben minden alábbi le van irva részletesen, a hirdetés oka, tárgya, stb.
"Az bizonyosnak tűnik, hogy a gépekhez amerikai fejlesztésű Maverick típusú rakétákat vásárolnak, amelyek közül a H, a K, és a D jelzésűek számítanak a legmodernebbnek. Ezekből akar a minisztérium is beszerezni, mondta Hollósi."
"Bocskai István honvédelmi szóvivő azzal indokolta a lapokban feladott rakétabeszerzési-hirdetéseket, hogy kormányrendelet írja elő, milyen példányszámú és milyen terjesztésű lapokban kell közbeszezési hirdetéseiket feladni." -
Ren #10715 Ha közbeszerzés, akkor nem írhatod ugy ki, hogy "gépjármű beszerzése az x minisztérium részére, de audi a8-as legyen" :)
Az egy dolog, hogy elég valószínü hogy melyik fog nyerni, de _elvileg_ akárki pályázhat. -
Oks, van egy hülye jogszabályunk - de valaki miért nem szól, hogy "b+, ez égbekiáltó baromság!"???? Ennyire nem képesek? Hány magyar cég lehet, amely légiharc rakétákat forgalmaz, és az elmúlt 5 évben legalább 20-at adott már el? Saccra. Zéró és nulla körül?
A dolog másik fele, hogy úgy tünik, nincs eldöntve a rakéta típusa - miért? Adva vannak a rakéták képességei és viszonylagos áruk. Ez alapján már dönteni lehetne/kellene... -
Közbeszerzés-t sajna nyílvánosan meg kell hírdetni. Én is láttam már délvilgában feladva hírdetést a 47-es továbbépítésére:)
ez jogszabály ez van. -
viszont valami reklámos ismerős kapott érte pár millát...... -
Gyorsan kerítettem egy Magyar Nemzetet, kiváncsi voltam mit hoztak össze, nemzetünk nagyjai...
Hát kéremszépen, ez csúcs:
A beszerzés tárgya és mennyisége: Levegeő-levegő osztályú kis-hatótávolságú légiharc rakéták beszerzése a JAS-39 Gripen EBS HU típusú repülőgépekhez.
Nincs megadva típus! Jelenleg ez az AIM-9L-et jelenti, ezen kívűl az IRIS-T, a Phyton 4 és az A-Darter ami még belátható időn belül rendszeresíthető. Az azért elég meleg, hogy eddig még arról sem született döntés a HM-ben, hogy mely légiharc rakétát akarja látni a gépen!!!
Részvételi jelentkezés határideje: A jelen részvételi felhívás megjelenését követő első naptól számított 30. nap 09.00 óra (CET). Ha ez a nap nem munkanap, akkor az azt követő első munkanap 09.00 óra (CET).
A bürokraták nem normálisak. Magyarul egyébként ennyit kellett volna írni: Augusztus 6. (Péntek) 09.00 óra (CET).
Ezen kívűl mindenféle érdekes feltétel van még (a pályázó, vagy alválalkozója 20db légiharc rakéta leszállítása az elmúlt 5 évben, valamilyen minőségbiztosítási előírás, stb.)
Egyszóval: Szuper, pont olyan, mint amilyen elvárható volt...
-
Made in Hungary -
Thanatos #10709 rotfl, ez hihetetlen öregem :DDDDDDDDDDDDDD -
Újsághirdetében keres rakétákat a HM -
Ahhoz, hogy a lövedék ne süljön el magától, több megoldás is van, de a legegyszerűbb, ha magát a lőszert (vagyis a meghajtótöltetét) gyártják kevésbé érzékenyre. -
Szerintem vastagabb cső, minőségibb, hőtűrőbb fémek használata. De Cifu úgyis megmondja az okosat :) -
És akkor most felteszem a nap
kérdését :)
Manapság hogy oldják meg hogy ezek a félelmek ne igazolódjanak be? (vagy már volt róla szó a topicban?) -
Létezett és létezik ez a probléma, de a félelem tőle egy kissé eltúlzott volt. A nyitott zárszerkezetnek más hátránya is van, a kosz iránti érzékenységen túl: az elsütéskor előremozgó zár, és a lövés után hátrasikló cső miatt kevésbé pontos, ráadásul ha valami balul sül el, könnyen katasztrófális az eredmény (volt valahol egy horror történet a Sten és Striling géppisztolyokról, de persze most nem találom égen-földön). A nyitott zárszerkezet előnye az olcsóbb előállítás és az egyszerűbb szerkezet. Az 1950-es év 60-as évektől kezdve a nyitott zárszerkezet szépen lassan kikopott, és manapság már csak nagyon ritkán használják (érdekesség: pl. az UZI is nyitott zárszerkezetű, kivéve a sorozatlövésre nem képes változatokat), például az AA-12 automata sörétespuskában. -
ÉS a félelmüknek volt alapja, vagy csak puszta félelem volt? -
A II.VH elötti időkben a géppisztolyoknál általános volt a nyitott zárszerkezet használata. Attól féltek ugyanis, hogy a nagy tűzgyorsaság, és a vékony, nem hűtöt cső miatt a töltényűr annyira felforrósodhat, hogy a töltényűrbe behelyezett lőszer egy idő után magától elsülhet. Szinte az összes akkori géppisztoly ezért nyitott zárszerkezetű volt (Thomson géppisztoly, Suomi, PPS, MP40, stb.), illetve volt rá példa, hogy keverték a nyitott és zárt zárszerkezetű működést (pl. az FG42 félautomata módban zárt zárral működött, automata módban nyitott zárszerkezettel, igaz az FG42 nem éppen géppisztoly). -
Ugye a II. VH-s MP40 is hasonló elven működött (tüzeléskor mozdult előre a zár), azért volt hasonlóan érzékeny a koszra? -
Ren #10700 A teljesség kedvéért még néhány kép :)
-
Ren #10699 A gondokat tetézte, hogy a franciák egy újfajta sajtolási eljárással készítették a fegyver alkatrészeit, ami ugyan olcsó volt, viszont rendkívül gyenge minőseget eredményzetett. Egyrészt a fegyver elég pontatlan volt, valamint hajlamos az elakadásra (még normális körülmények között is!), sőt előfordult, hogy az alkatrészek nem voltak csereszabatosak két fegyver között. A harctéren, a lövészárkokban még tetézte a gondokat a nyitott zárszerkzet (mint te is irtad) valamint, ami nem látszik jól a képen, a nyitott oldalfalu tárak. Ennek ellenére több mint 250000 db-ot gyártottak belőle és nagyrészr ezt a fegyvert használták a franciák és az amerikaiak is, könnyűgéppuska szerepkörben.
Az ember azt hinné, hogy a dolgokon már nem lehet rontani, de az amerikaiknak sikerült. Áttervezátk a fegyvert, hogy .30-06-os lőszert tüzeljen, de a lőszerek közti eltérések, valamint mint késöbb kiderült, tervezési hiba miatt, az teljesen használhatatlanra sikeredett. Egyes visszaemlékezések szerint, az amerikai változat annyira rossz volt, hogy a kezelőszemélyzet teljesen szétszedte, és mindennapi dolgokra használta fel az alkatrészeit (pl sátorcövek :) ), maguknak pedig szereztek puskát és innentől kezde egyszerű gyalogosként harcoltak tovább.
Cifu, asszem ezt jól kiveséztük, köszi :) -
Frommernek volt egy automata puska elképzelése még a világháború elött, amely hosszú hátrasiklású működési elvet használta volna. Ennek lényege, hogy a lövés közben a teljes hátrasiklás alatt végig reteszelt a zár, együtt mozog hátra a cső, a zártömb. Miután elérte a leghátsó pontot, a zár kireteszelődött, a zár hátul maradt, a cső pedig előre mozgott egy rugó által, és eközben történt meg az üres hüvely kivetése. A következő elsütésig a zár nyitott állapotban maradt, amennyiben elsütés történik (akár automatán, sorozatlövés esetén, akár az elsűtő billentyű elhúzása által) a zár előre lendül, betolja a következő lőszert a töltényűrbe, és a zár reteszelődése után azonnal el is süti azt, és a működési ciklus megismétlődik.
Az elgondoláshoz Frommer egy rövidebb puskalőszert párosított, hogy elviselhető szintre csökkentse a visszarúgást - vagyis ez lehetett volna az első gépkarabély (hány évvel is az StG44 elött? Mintegy 30 évvel?). Frommer elképzelése csak a Franciákat érdekelte, de ők a 8mm-es Lebel puska lőszerhez idomították azt - ez lett a Chauchat géppuska, vagy automata puska. Frommer azonban nem az állóháborúra tervezte a fegyvert, így a sárral, porral teli lövészárkokban a Chauchat csúnyán leszerepelt, hiszen a nyitott zárszerkezetbe könnyedén bejuthatott a kosz. A "legmegbízhatattlanabb fegyver" titulusa minden valószinűség szerint a Chauchat-ot illeti, még az SA80-at is megelőzve - no persze ehhez meg kell említeni a nem éppen ideális alkalmazási környezetett is. -
MuldR #10697 Bahh, ez gyonyoru pedig! -
Ren #10696 Cifu: A francia Chauchat géppuskáról van szó (bár inkább automata puska). Az "open-bolt operation" akkor ezek szerint a nyitott zárszerkezetű működést jelenti, ugye?
Egyes források szerint, volt hozzá valami köze Frommer Rudolfnak, erről tud valaki?
"The Chauchat (pronounced 'show-shah'), from a design by Hungarian Rudolph Frommer, was the primary French light machine gun of World War I, first introduced in 1907."
Ebből számomra nem derül ki, hogy konkrétan ő tervezte, vagy csak felhasználták valami tervét.
Amúgy ritka csúnya és rossz fegyver volt a leírások alapján.
-
Pontosan milyen szövegkörnyezetben, milyen fegyverrel kapcsolatban?
Az open bolt nyitott zárszerkezetett jelenthet, a long recoil hosszú hátrasiklású működési rendszert. -
Ren #10694 Meg tudná mondani valaki, hogy mi a magyar megfelelője az "open bolt" ill "long recoil" kifejezéseknek? -
en pedig talatam egy egyszeru magyarazatot..ez film :D -
Én eddig már több magyarázatot is láttam a ragasztószallagok alkalmazására, a két legvalószinűbb egyikének a szíj megfelelő rögzítése, amit írtál, a másik pedig az, hogy a szíj ne dörzsölödjön a váltámaszhoz, mivel az zajt csaphat. -
Az én szíjamhoz (Samurai Universal Combat Sling) adtak, direkt az M16 tusához való rögzítő elemet.
Valaminek a jelzésére is használhatják a szigszalagot, régebben volt róla szó itt a topikban asszem. -
MuldR #10689 Nezegettem a Black Hawk Down-t, es feltunt, hogy minden M16 osnak a tusa be volt tekerve barna ragasztoval. Egy ideig gondolkodtam hogy miert. Eloszor csak a Blackburn-e tunt fol. Mondom biztos elrepedt. Utana latom, hogy mindnek be van a vege tekerve, na mondom biztos valami csavar van a vegebe, es nehogy elhagyak.
Azutan (szerintem) rajottem.
Az M16 nak (valami kreten kitalacio folyaman) a tus aljan van a hordszij tarto gyuru. Ez azt eredmenyezi, hogy fejjel lefele megfordul a puska. Ha jol lattam, egyszeruen a hordszijjat hozzaragasztottak, igy nem fordul meg. Jol lattam, vagy merevitsem meg ki a kepet jobban?:)
Lattatok rendes katonaknal is ilyen kepet?
Az en AS M16 omnal is hasonlo gondok vannak, de en 3 pontos slinget hasznalok, azt meg nem lehet hozzaragasztani. Mar egy jo ideje gondolkodom hogy lehetne megoldani, de semmi nem jut eszembe. Egyszeruen ha ki van szedve a tar, a fegyver felfordul. Ha benne van a tar, akkor jo, mert az megakasztja.
Az M4 nek normalissan van kialakitva a tusa, ott nincs ilyen problema ha jol lattam.
Szoval latott mar valaki valahol valami normalis megoldast erre? Nagyon megkonnyitene az eletemet kint a "battlefielden". :) -
El van torzitva a kép, hogy ne legyenek felismerhetőek az arcok. Megy a para a katonák között is, és nem csak itthon... -
MuldR #10687 A Norveg sracnak mi az az arcan? Valami maszk? Vagy csak direkt el van torzitva nehogy felismerheto legyen? -
-
Lehet, hogy a Rambo 4 forgatásán készült.
-
Illetve ez nem biztos! Csak mondja elobb meg valaki hogy abenszulott mi az eget csinal tulajdonkeppen azon kepen?!
-
Nagyon jol tukrozik az emletelem (homokturokrol), es a legtobb prooblema forrasat ! (mentalitas) -
Két kép lőgyakorlatokról - Afganisztánból:
-
Ez nem igaz történet, hanem UL. ;) -
HUmanEmber41st #10680 FIGYELEM!!! EZ IS IGAZ TÖRTÉNET!!!
Reptér fából:
A második világháború alatt a megszállt Hollandiában épült egy csali, amiről a történeteket azóta is mesélik a veterán szövetséges pilóták. Történt ugyanis, hogy a német "repülőtér" aprólékos gonddal szinte teljesen fából készült. Voltak fa hangárok, fa olajtartályok, fa gépágyúállások, valamint teherautók és repülőgépek fából. Végül elérkezett a nap, amikor elkészült a csali a legutolsó fa palánkig. Másnap kora reggel egy magányos RAF repülőgép átkelt a Csatorna felett, alacsonyan áthúzott a fa repülőtér felett, tett egy kört, majd ledobott egy nagy, fából készült bombát.
A vicc topicban olvastam..