95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #11243
    1000 éves , de még mindíg jót röhögök rajta .
  • I.C.ram
    Gyors és hatékony partraszállás :)
  • Seaweed
    Nem vegre valami jo hir ;]
  • [NST]Cifu
    Bizonyított a Mistral! @ Honvédelem.hu

Összesen 19 indítás, és 18 találat (a célpontok Meteor3 célgépek voltak).

[center]
  • [NST]Cifu
    Tatán a laktanya bejáratánál két civil biztonságis hölgy adta a "szolgálatott", oldalfegyver nem, csak gázspray volt náluk. A szánalmas szó valóban találó...
  • Punkerwork
    ahányszor megyek haza röhögnöm kell hogy az egri laktanyát ahol a mélységiek vannak, sörhasú civil biztonsági őrök őrzik, bár lehet ez inkább szánalmas :(
  • [NST]Cifu
    "Kissé" fejnehéz a HM. Van mintegy 25.000 katonánk, akikből mintegy 50 tábornok, 7600 tiszt, kb. 8500 tiszthelyettes, a maradék pedig honvéd+tisztes. Ebből kb. 3-4 ezer "harcoló" egység (tehát bokorugró, harckocsizó, stb.), a többi nagy része kiszolgáló (eü-sök, hiradósok, őrök, vv-sek, stb.).

1 tábornokra jut 500 katona.
    1 tisztre jut mintegy 2 beosztott (tiszthelyettes, tisztes, honvéd)

A HM költségvetése amúgy 288 miliárd Ft.

Ebből:

HM igazgatás: 8,3 miliárd
    HM háttérintézményei: 43,8 miliárd
    Honvéd vezérkar közvetlen szervezetei: 103,6 miliárd
    Szárazföldi Csapatok: 39,8 miliárd
    Repülő és légvédelmi csapatok: 32 miliárd
    ZMNE: 6,6 miliárd
    HM EÜ : 11,29 miliárd
    KBH: 2,45 miliárd
    KFH: 8,36 miliárd
    NATO befizetés: 1,7 miliárd
  • Sanyix
    Ja bocs
  • Seaweed
    tobbesszam elvtarsak tobbesszam!
  • Trade
    ½50 eves az U2-es.Megbizhatobbak es pontosabbak a robotrepuloknel½
    Cipruson,Del Koreaban es az Egyesult Arab Emiratusokban allomasoznak ma az U2-esek.

Szoval az U2 meg vigan szal.Pedif mar megijjedtem hogy temethetunk egy korszakot
  • Sanyix
    Magyarország 1,7 milliárd??? Hát nemnagyon látsszik, hogy hatása lenne :) bár gondolom szokás szerint a pénz egy része valami fejes zsebében landol...
  • Seaweed
    hehe sok hulye hambizabalot hogy leveszik mar :D
  • Tomcat
    Szegény amcsi adófizetők :) Azért elég durva szvsz... tiszta hidegháborús költségvetés feeling
  • Tomcat
    Lehetek paraszt és bespammelhetem az egyik aktuális cikkemet? Ha már annyit melóztam vele, olvassa is vki :) Lehet fenyíteni, ha nem...

[katt a képre] Mondjuk még csak a Peacekeeper része van kész...
  • [NST]Cifu
    Egy kis érdekesség: A világ országainak 2005-ös katonai költségvetésének becslése (milliárd $):

USA: 419.3+ (megj.: az Iraki/Afganisztáni háborúval együtt mintegy 500 milliárd)
    Kína: 56.0
    Anglia: 49.0
    Japán: 45.1
    Franciaország: 40.0
    Németország: 29.7
    Szaud-Arábia: 19.3
    India: 19.1
    Olaszország: 17.5
    Dél-Korea: 16.4
    Oroszország: 16
    Ausztrália: 11.7
    Törökország: 11.7
    Izrael: 10.8
    Kanada: 10.1
    Spanyolország: 9.9
    Brazilia: 9.2
    Hollandia: 7.6
    Tajvan: 7.5
    Görögország: 7.2
    Indonézia: 6.4
    Svédország: 5.9
    Észak-Korea: 5.5
    Ukrajna: 5.5
    Szingapúr: 5.0
    Lengyelország: 4.4
    Norvégia: 4.2
    Kuwait: 4.0
    Irán: 3.5
    Belgium: 3.3
    Pakisztán: 3.3
    Kolombia: 3.2
    Portugália: 3.2
    Vietnám: 3.2
    Dánia: 2.9
    Mexikó: 2.8
    Egyiptom: 2.7
    Csehország: 1.9
    Magyarország: 1.7
    Szíria: 1.6
    Argentina: 1.6
    Románia: 1.5
    Kuba: 1.2
    Fülöp-szigetek: 0.8
    Líbia: 0.7
    Szerbia-Montenegro: 0.7
    Szlovákia: 0.7
    Bulgária: 0.6
    Szlovénia: 0.5
    Szudán: 0.5
    Litvánia: 0.3
    Luxembourg: 0.3
    Észtország: 0.2
    Lettország: 0.2
  • Tomcat
    Hát szerintem meg éppenséggel lehet amcsi gép a nyertes Indiában. Amennyire igyekszik washington magához édesgetni Indiát az utóbbi időben... Még valami jó kis alku kijöhet. Más kérdés, hogy szerintem csak addig kell nekik egy relatíve USA párti India (nehéz meccs lesz, ha egyáltalán sikerül), amíg Kínával nem rendezik Taiwant. Mondom szerintem. Dehát annyira ajánlanak nekik midnent. Patriot, harcigépek, civil nukleáris technológia újboli exportjának lehetőségét is hogy igyekezett elérni Bush bácsi (Tényleg ez most hogy áll, nem tudja vki, kicsit lemaradtam ebben)

Amúgymeg a ruszkik harcigépekben valóban megbízhatóbb partner lenne, azokat nem szokta érdekelni a kuncsaft politikája :)

Pakisztán épp pár napja reagált az esetleges Patriot beszerzésre. Eléggé lesajnálták a szomszédot :) Nagyon magabiztosak. Mondjuk PAC-3 tudtommal valóban nem a legpontosabb. Van annak 50-60%+ találati aránya vajon???
  • Seaweed
    Hat ranezesre nem sok jot lehet josolni rola az teny...
    Elvileg pedig megkaptak az izraeli Lavi fejlesztesenek minden "gyumolcset", vagy ha reszben is de valamit igen...nah abbol meg neztem ki valamit..de az LCA-bol..haaaaat
  • [NST]Cifu
    Ahogy egy internetes oldalon a szerkesztő megjegyezte: "too little, too late". Ettől függetlenül az IAF februárban megrendelt belőle 40 darabot (és opciót további 20-ra). Elvileg ráadásul a saját gyártású hordozójukra is ennek tengerészeti változatát tervezik használni, és idén kezdik meg a hordozófedélzeti teszteket. A probléma az, hogy az ADA (a fejlesztésésrt felelős részleg) és a HAL (a gyártó) egymásnak passzolgatják a labdát, miszerint a gép még igazából nincs készen. Az ADA eddig mindössze 2+2 proto-gépet gyártott, és további hetet készít, a HAL pedig elkezdte az első nullszériát gyártani, nyolc géppel. De sok a kritika a programban, tehát nem elképzelhetettlen, hogy a végén az Tejas (LCA) a 22 éves fejlesztés ellenére zsákutca lesz....
  • Seaweed
    Kanyar bekk indiahoz:

Ha veszenk mondjuk 126db kulfoldi 4+ generacios gepet, akkor valyon mi lesz az LCA projectel?!...hmm
  • Seaweed
    Cseh
  • Punkerwork
    gondoltam hogy valami gyári tesztelés lesz, az első képen a közelebbi gép az szlovák vagy cseh, mert nem igazán vágom a jelzést :)
  • Seaweed
    Nem vagyunk szovetsegesek, de mivel a svedek nekik is eladtak a Gripent, es a sved legiero sajat tanker C-130-asa meg nem "bevetheto", igy kolcsonkertek a delafrikai legiertol az egyik tanker gepet, hogy a fejlesztesi utemterv ne boruljon fel. ;)
  • Punkerwork
    milyne utántöltő az? :) nem si tudtam hogy dél afrikával is szövetségesek vagyunk :)
  • Seaweed
    Nah akkor egy kis Gripen tura...(klick a kepekre a a nagyokert)....

• Sanyix
    Dede nagyon is eleget, hogy megunjam :)
  • kiskorúbézoltán #11218
    Köszi ! Kíváncsi vagyok mi lesz a vége !
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, még folyik a beszerzés, de AGM-65 (D, H, K altípusokat emlegették az okosok, de ugye a D és a H HEAT robbanófejes, a H ráadásul felújított A/B változatot takar, a K meg késleltetett, épületek elleni harci fejjel rendelkezik, szóval furcsa) és GBU-16 (ez az 500 fontos lézerirányítású légibomba) volt eddig a felvetés. Valószinüleg hagyományos légibombából is bekerülne pár darab, és ha még egy kis eszük van, talán az irányítattlan rakétákról sem feledkeznek meg. Úgy ennyi. De mint említettem, részletek egyelőre nem ismertek.

Seaweed: abszolute nem tudok semmit a Bk27 lőszerének esetéről, pedig ugye az sem elhanyagolható tényező (amilyen csodásak a beszerzési szabályozások, valószinüleg azt is megtendereztetik...).
  • Seaweed
    Allitolag Maverick D vagy K verzio...de meg semmi sincs az ugyben ugytudom...az egyetlen ami fegyverzet teren van, az az AIM-120C5.
    Cifu: Bk-27 loszert is tendereztetik? abban valtozasrol tudsz?!
  • Sadist
    Úgy látszik nem eleget
  • kiskorúbézoltán #11214
    Lehet arról tudni valami , hogy milyen fegyvereket veszünk a Gripenekhez ? Elsősorban a levegő-föld kategória érdekelne .
  • Seaweed
    Jah ezekrol en is hallottam...
    Hat ismerven India es Pakisztan kozotti "kapcsolatot", nem csodalom hogy kemeny szavakkal (es ugygondolom ha oda kerul meg is tennek) dobaloznak mindket oldalrol...
    Kerdes itt az hogy mi a jobb a jenkiknek...indiaval joban lenni...ami hadipolitikai szemponbol a tersegben egy fonyeremeny, vagy pakisztannal aki meg nagyon jo helyen helyezkedik foldrajzilag! (a nagy es dicso terroizmus elleni harcban)....hat nem csodlakoznek ha mindket felnek "kedveznenek"....csak kerdes hogy lehet-e...azaz mukodik e mind2 variacio?!
  • [NST]Cifu
    Pakisztán még Májusban vetette fel, hogy vásárolna 55db F-16Block 52-est, és opciót venne további 20 gépre. Mindezt az után, hogy a Bush-kormányzat enyhülni látszott a Pakisztáni terrorista-ellenes akciók után. Tehát ezek az F-16A gépek inkább aféle "tessék, jófiú voltál" típusú adományok lehetnek. Főleg, mert legalábbis nem említették a fegyverzet kérdését...

Egyébként anno India a Pakisztáni rendelés-felvetésre úgy reagált, hogy megsinyelheti az Indiai-Amerikai kapcsolatokat, ha az USA tényleg elad gépeket az ellenségének...
  • Seaweed
    Latszik mar messzirol a nyomulasukon hogy mindenkeppen szeretnek ha ok nyernek el az uzletet...es teljesen mindegy hogy mivel, ha kell akkor repulo krumplival
    (azt meg ugye nem is kell ecsetelni senkinek hogy a jenkiknek miert is jo ez az uzlet...eleg mar csak ket szo a sok kozul: "nagyobb befolyas"....)
  • Seaweed
    Nah mivel meg uj bopon nem muxik a comment, igy a hir elejet is beszeljuk meg itt ;))))

" -Pakisztán a hírek szerint két héten belül megkapja első "új" vadászgépeit. A Bush-kormányzat az információk szerint, ugyanis feloldotta a fegyverszállítási tilalmat az ország ellen a "terrorizmus elleni harcban felmutatott erdemei" miatt. Az "eredmény" két F-16A vadászgép átadása, amelyek nem éppen újak, de legalábbis a szóbeszédek szerint felújított, MLU-n átesett gépek."

Ez azert nagy elerelepes maris! Gondolom egyidoben elkezdtek a mar epekedve vart alkatreszek szallitasat is a meglevo Block15-15OCU-khoz is. Ezek az F-16A MLU-k meg tulkepp 16C-nek (block 40 asszem...nem vagyok egy nagy flakon tudor :D) felenek meg ami eleg komoly elorelepes szvsz!
  • [NST]Cifu
    Aféle állatfaj. Mondjuk ezért is írtam, hogy a Bush-kormányzat mindent bevet, mert gondolom azért a Lockheed ennyire szélsőségesen nem akart belemenni az üzletbe, hogy a Boeing F/A-18E/F-ről ne is beszéljünk (ennek a gépnek eddig csak hordozófedélzeti változata van/volt).
  • Sanyix
    Hát ez lol olvasd már el mit írtam, az AA COD-ra emlékezted modern tálalásban. Valószínű, hogy más fegyverek meg grafika, de a játékmenet szinte ua. erre gondoltam. Játszottam mind2-vel...
  • Seaweed
    Nyehehe :D
  • Seaweed
    Erttem tehat az F-16 Block70 az egy indiasitott hindu Block 60 megterve
  • ghost cb
  • [NST]Cifu
    Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy a Lockheed például a Block70 gyártásánál automatice úgy készült, hogy a gépek legnagyobb részét az Indiai HAL repülőgép gyárban készítik, és integrálják az Indiai fedélzeti rendszereket is (ezért Block70: Block60 + Indiai kivánalmak).