95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
hehe...akkor lassan egy amblock SG talit is rendezhetunk :D -
Én is leszek ám :) (gondolom nem túl sok embert izgat itt :)) ) méghozzá én is holnap :)) -
irtam privatot -
leszek én is:) Mármint Kecsón mégpedig holnap:) -
Majd fotozok, es felrakjuk bopra...meg megkapod az anyagot ;)
(Elszaladtam ma venni meg egy 512-es Cf kartyat mert iden ugy dontottem hogy nem hurcigalom magammal a notebookot..) -
Az ilyen dolgok nagyon érdekelnének, de sajnos szabadidőt nem sikerült szerválnom rá.
-
kiskorúbézoltán #11357 Kár , kivittük a Metisz IPTR metszet konténerét , nagyszerűen végig lehet csemegézni a rakéta belső felépítését és működését . Majd legközelebb !
-
Jogos, az NSVT 12.7mm-es (miért volt bennem, hogy 14.5-es?), még egy üres hüvelyt is hoztam emlékbe. :) -
Biztos nem. :( -
kiskorúbézoltán #11354 "14.5-es géppuskákkal tartottak lőgyakorlatott"
? -
Masik gepen nekem is...de van topicja! Miert nem oda? -
Na kipróbáltam a t72-t, és ennyit láttam belőle: 0000: Error:
Unknown error
-
Cifu szal egyeb elfoglaltsagaid miatt akkor nem jossz repnapra?! (biztosnag kedveert megkerdem mondom emg 1x ;)) -
Egyfelől nem tudtam, hogy itthon vagy, másfelől eléggé zűrös volt a napom, az sem volt biztos, hogy én el tudok menni... -

-
Múlthéten? És én hogy-hogy nem voltam? -
Amikor jön szembe a földúton, és az éleslövészet videók frankók! 
-

-
Van már werzió :) -
Az jó! 
Közben sikerült leimádkoznom a gépemre a múlt heti Tatai lövészet képeit és videót, hát... nem sikerültek túl fényesre.
A rövid eseményfelidézés: először a 14.5-es géppuskákkal tartottak lőgyakorlatott, majd bemálházták az ágyúkhoz a gyakorlólőszereket (5-5db járművenként), elvonultak hátra a lőgyakorlat kezdőpoziciójába. A gyakorlati "forgatókönyv" az volt, hogy az előretörő harckocsik megállítják az ellenség előrenyomulását és visszasozrítják őket (vagyis a lőtér hátuljáról előre rohamoznak, majd besorolnak a négy lőállásba), és közben elpusztítják az ellenséges élerőt (a párhuzamosított PKT géppuskákkal), és a páncélosokat. Az első gond ott adódótt, hogy azon az úton amelyen "rohamoztak" volna éppen a Tatai könnyűlövészek rajai vánszorogtak végig "laza alakzatban". A kommunikációs "fejlettség" kimerült abban, hogy fentről ordibáltak és mutogattak nekik, hogy ugyan legyenek oly kedvesek, és másszanak már le az útról az árokba. Ott vált kissé tragikomikussá a helyzet, amikor az egymástól kb. 2-300 méterre egymás után érkező rajoknál ezt szép sorban el kellett játszani. Kb. negyed óra után az utolsó akadály is elsétált a "támadóhullám" elöl. A harckocsik szépen meg is kezdték a lőgyakorlatott, majd egyszercsak megálltak, és elhalgattak a PKT-k - aztán az egyik toronyból nem túl kultúrált hangben leordítottak a figyelőnek, hogy ugyan mi a fenét csinál már, vegye már észre a lőtér alján éppen füvet nyírni szándékozó traktort, és takarítsa már el az útból. Traktor feljön, a hetvenkedők visszaállnak a lőállások kezdetére, és a "támadás" tovább folytatódhat. Ezután lefolyt a gyakorlat kielemzése, mi megköszöntük Kalcsó főtörzs úrnak a lehetőséget, hogy részt vegyünk a gyakorlaton, majd utána mentük a laktanyába ebédelni (megállapítom, hogy hiába civil a konyhaszemélyzet már, az étel továbbra is a régi szép időket idézi...).
Baleset nem történt a gyakorlatt alatt, leszámítva, hogy az egyik harckocsizó géppuskalövészet után megfogta a fegyver csövét. Valószinüleg szép hólyagok nőttek a tenyerére másnapra...
Az egyik T-72M1 és az 5db előkészített gyakorlólőszer.
Ugyan az a Harckocsi előről. Érdemes megfigyelni a nagy Infra-fényszórókat (ezen hk.-k még nem passzív rendszerrel rendelkeznek), Kalcsó úr megjegyezte, hogy elvileg 800 méterig "látni" velük, gyakorlatilag ennek csak töredékéig használhatóak (és sokkal messzebbről láthatóak a fényszórók passzív rendszer segítségével...
A videók (XViD vagy DivX kódolásúak, sajnos felvételek olyanok, amilyenek, az operatőr nagyon béna volt
):
Géppuskalövészet után visszateperő hetvenkedő. (3Mbyte)
Elvonulnak a járművek. (12.6Mbyte)
A vezérharckocsi megkezdi az előrenyomulást. (1.2Mbyte)
A vezérharckocsi felér, és a lőállások felé veszi az irányt (4.5Mbyte)
A többiek is megérkeznek, és besorolnak, megkezdődik a lőgyakorlat. Aztán valami közbejön.... (28.5Mbyte)
A lőgyakorlat (csak az eleje, sajnos tárhelyhiány miatt a végét le kellett vágjam, de a látványosabb része ez) (15Mbyte)
[center]
-
Cat #11343 Eddig 110 milliárd forint Gripen-ellentételezést fogadtak el
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellentételezési tárcaközi bizottsága újabb 912 millió svéd korona (mintegy 23 milliárd forint) értékű export- és beruházás teljesítését fogadta el a Gripen harci repülőgépek szállításával kapcsolatos ellentételezésként, és ezzel eddig 110 milliárd forintot, a teljes érték 58 százalékát teljesítette a svéd fél.
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MTI-nek pénteken elmondta: az ellentételezésben nagyon fontos, hogy - a Gripen-szállításokkal egy időben - 2001-ben aláírt ellentételezési megállapodás alapján a svéd fél jóval nagyobb értékű befektetést és exportot vállalt, mint amennyi a Gripen harci repülőgépek beszerzésének értéke. A 130 százalékon vállalt ellentételezésben eddig a nagy hozzáadott értékű szektorokba: a gépiparba, az informatikába, az autóiparba fektettek be a svéd cégek, illetve partnereik, vagy növelték az exportot. Az ezzel összefüggésben létrejött új munkahelyek mellett több ezer új munkahely megteremtését generálták a beszállítói körben - tette hozzá a miniszter. "A továbbiakban elsősorban az informatika, az elektronika és a logisztika területén várunk együttműködést a svéd partnerekkel" - mondta Kóka János.
A miniszter hozzátette: a svédországi látogatása alkalmával a Gripent gyártó Wallenberg csoporttal folytatott szűk körű megbeszélésen további befektetési lehetőségeket ajánlott a csoport figyelmébe, de ezek részleteiről - a verseny miatt - nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy még ebben az évben eredményt remél. Az eddig teljesített 110 milliárd forint értéket meghaladó ellentételezés 70 százaléka export, 30 százaléka befektetések formájában valósult meg.
A mostani, hatodik alkalommal benyújtott teljesítési okmányok az Electrolux exporttöbbletét és az Ericsson beruházását ismerik el 912 millió svéd korona, 94 millió euró (a jelenlegi forint/euró árfolyamon: 22,94 milliárd forint) értékben - mondta el az MTI-nek Szabó Sándor, a GKM ellentételezési osztályának vezetője. A 2001-ben megkötött Gripen Ellentételezési Megállapodás és a 14 JAS39-es Gripen repülőgépek bérletére vonatkozó szerződést 2003-ban módosították, aminek eredményeként az ellentételezési összeg 191 milliárd forint lett, a program futamideje pedig 12 évről 14 évre növekedett.
Az ellentételezési megállapodás szerint az elszámolás svéd koronában (SEK) történik, bizonyos sávot hagyva a HUF/SEK árfolyam elmozdulásnak. A most elfogadott ellentételezési tételeket a legmagasabb, 1,5-es szorzóval hagyta jóvá az ellentételezési tárcaközi bizottság - mondta Szabó Sándor. Ennél magasabb értéket számítanak be majd az Electrolux 65 millió eurós zöldmezős nyíregyházi beruházásaként, mert a regionális fejlesztést is figyelembe veszik. -
Ennek nagyon örülök, két okból is: 1. lesz cikk 2. van "elérhető" T-72 game. -
f2d
lesz T72 cikk! lehet meg ma! -
Raadasul ez pupos mig ;) -
Még nem találtam sehol azt a bizonyos werziót. Én is kibróbálnám és utána döntenék egy másik verzió megvásárlásáról, ha megtetszik. -
Ha megjelent van e belőle werzió? :) Kipróbálnám. -
Sorozatban gyártott MiG-29 tudomásom szerint nem. A MiG-29M/M2 prototípusok esetén beépítésre kerültek fázisvezérelt lokátorok (az N010-F "Zsuk" lokátor). -
Perui Mig, milyen jól mutat a pálmafák között.
[IMG][/IMG]
-
Értem. A Mig végül is kapott ilyen fázisvezérelt antennát?
A méretéből itélve ez nem igazán fér el egy 29-esbe, de még a Flanker-be se.
Ez lehet, hogy hülye kérdés, de azért halkan megkérdezem. A Lockon-ba észre lehet-e venni, hogy milyen típusú lokátor vana gépbe fázisvezérelt vagy hagyományos mechanikus? -
Az első fázisvezérel lokátor a MiG-31-esben jelent meg, N007 'Zaslon' volt a típusjelzése/neve. A Zaslon után nagy törés állt be, maga a Zaslon nem volt olyan megbízható, mint eredetileg várták, és az orosz elektronikai fejletlenség miatt elég méretes volt az elektronikai része, de a MiG-31-esben ez nem volt gond, elfért a gigászi géptörzsben. Aztán történt egy domino-hatást kiváltó dolog: Alexander Tolkacsev, a Fazotron tervezőiroda fejét rajta kapták, hogy titkokat árult el a nyugatnak, és pont az ő általa vezetett iroda dolgait árulta el. A Fazotron készítette a MiG-25-ös, MiG-29-es és MiG-31-es vadászgépek, valamint az R-33 rakéta lokátorát. Az árulás miatt áttervezték az érintett rendszereket (ennek eredménye a MiG-31B/BSz és részben a 9-13Sz MiG-29Sz), még olyan utólagos vádak is érték, hogy szánt szándékkal szabotálta a MiG-29 radarjának munkálatait (az N019 nem éppen a rendkívűli teljesítményéről híres).
A MiG-31 radarja. Látható, hogy nincs mozgó alkatrésze, és rengeteg kisebb antennaegységből épül fel.
Eredetileg a PFI is ilyen radart kapott volna, de nem készült el időre, ezért a MiG-29-esnél az N019, a Szu-27-esnél pedig az N001 típusjelű radart szerelték be. Ezeknél a radarantenna hagyományos megoldású.
Persze aztán itt is megjelentek a fázisvezérelt radarok, a Szu-27 esetén a Szu-30MKI esetén az N011M "Barsz" radar.
[center]
Az N011M "Barsz" radar. -
Az a baj, hogy még elég sokat kell/lehet irkálni. :))
De lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy felrakom félkészen, aztán szépen mindig belejavítgatunk, bővítgetjük (ezért raktam az első rész aljára is egy revizió dátumot). -
Hogy is van ez a fázisvezérelt lokátor? A Flanker-ba és a Fulcrum-ba hagyományos lokátorok vannak? -
Amugy ha felb@sz, akkor kuld at nekem felteszem amit szeretnel a nevedben ;) -
Fentvan BoP-on, a Su-27 (T-10) csalad ismerteto elso resze! -
TV-ben mutattak az elsullyeszteset. -
bírom az ilyen cikkeket, kár hogy a cikk író nem maradt meg egy tipusnál, viszont ezt látni kellett volna :) -
Csak (szabad)idő kérdése. Abból meg most nem nagyon vagyok elengedve... :(
(hogy a folyamatos proxyváltogatásokat mégcsak ne is emlegessem... :)) -
en is... -
Hát ez nem egy öröm hír. Mindegy türelemmel várok. -
Hat elvileg aug 8 utan...de az elso infok szerint nem jot meg nemetorszagba, szal nem tudom...(tobb mindent hoznanak nekem, es tobbek kozott ez se jott meg kintre...)