95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Maverick 18
    Helloka!
    Szeretnék tudni egy fegyverről több infot! Mégpedig a G3-asról! A fegyvert magát nem nagyon ismerem de hallottam róla és már láttam is(Sólyom végveszélyben). Tudnátok nekem infot adni róla? (bármi jöhet) Képeknek is örülnék. Előre is köszönöm
  • Cat #12768
    amennyiben nem áll fenn annak a veszélye, hogy berobban, szerintem igenis el kell lőni - és itt eléggé érdektelen, hogy a specifikációkhoz képest lassabb vagy nem, mivel 350 millió forintról van szó...
  • Bucser
    HA meg ellövöldöznék a rakátákat most már látom a következő újságcímet:

"Lejárt Szavatosságú rakétákkal gyakorlatoznak a katonák !

alcím: A rakéta kilövése akár meg is ölheti használóját!!"

Persze lehet fele sem igaz mégis magyar sajtó.. ki lepődik meg bármin is?? Másrészt ez egy olyan helyzet hogy lehet a mostani kormány számlájára is írni meg a régiekére is.. de valakiére kell:)
  • Ren
    Cifu: azért mind a harcirésszel, mind a hajtótöltettel kell valamit csinalni.

Cat: ha jól emlékszem, akkor az emlegetett rakéták szilárd hatjóanyaggal működnek. Ezekben az évek során visszafordíthatatlan kémiai változások mennek végre. De hogy egy rakéta jó vagy sem, azt szerintem nem tudod megállaítani, kivéve ha megpróbálod ellőni. A dolog nyílván nem úgy zajlik, hogy dec 31-én még jó a rakéta, jan 1-én meg már nem, de hivatalosan a gyártó garantálja a felhasznáhatóságot X évig (ahol gyaníthatóan mondjuk az utolsó pár évben már nem megy olyan gyorsan, olyan messzire a rakéta), utána szvsz felelőtlenség lövöldözni vele.
  • Cat #12765
    szerintem a korrekt megoldás az lenne ilyenkor, hogy annak ellenére, hogy lejárt a szavatossága, megvizsgálják hogy biztonságos e (milyen állapotban van, besülhet e stb.), és utána ellövöldözik.
    Nyilván ha nagyon rég járt le, és szarul tárolták, akkor ez felejtős, de még élelmiszereket, konzervereket is meg szoktak hosszabbítani pár héttel, hónappal, egy tiz évre hitelesített rakétánál (hasraütöttem) meg szerintem marhára nem számit fél év ide vagy oda.
  • [NST]Cifu
    Az Iglákban és Sztrelákban azért túl sok veszélyes anyag nincs...
  • Ren
    Szerintem valahogy úgy vannak vele, hogy amíg nem jár le a szavatosság, addig "nehogymá ellövöldözzék a katonák, nem játék az, hiszen milyen sok pénzbe került" mentalitás van, aztán amikor meg hopp lejár, akkor meg már nem lehet ellőni. :))

A megsemmisítés pedig minden ilyen eszköz esetén súlyos pénzekbe kerül, mivel rengeteg veszélyes anyagot tartalmaznak ezek a cuccok, nem lehet egyszerűen a sarki kukába kihajítani őket. (De ez szvsz tőlünuk nyugatabbra is így van)
  • [NST]Cifu
    Mert ahhoz ész is kéne, abból meg odafent hiány van. Most feltünt, hogy hopp, ott van egy csomó rakéta a raktárban, és mindnek lejárt a szavatossága. Akkor kellett volna feltünnie, mielőtt még lejárt volna.

Egyébként valami olyasmit olvastam, hogy hamarosan lejár egy nagy rakat pct. rakétának is a szavatossága...
  • Cat #12761
    Lejárt szavatosságú, kézi légvédelmi rakétákat semmisít meg a honvédség. A 350 millió forintos költséget az Egyesült Államok 72 millióval támogatja.

"Juhász Ferenc megjegyezte: a rakéták gyakorlatokon való felhasználása ugyan olcsóbb lenne, de a lejárt szavatosság miatt ez nem lehetséges."

És ki a felelős azért, hogy 1. pénzbe kerül a leszerelés, 2. nem gyakorolnak a katonák
    szégyen
  • [NST]Cifu
    Elmézést, nem figyeltem. :)

A SPAS-12 sokféle rendőri és néhány katonai erőnél is előfordul, régebben állítólag a SWAT-oknál népszerű volt, de aztán a Benelli agresszív hadjáratba kezdett az M1 és az M3 mellett. :)

A "Special Purpose Automatic Shotgun" rövidítése a SPAS-nak nem hivatalos, csak a "rajongók" utalnak arra, hogy valójában mire is szolgál a fegyver. :)
  • ghost cb
    #12741 ? :S
  • [NST]Cifu
    Mert a kapkodásban rossz színkódokat adtam meg a fordításnál. Köszi, javítom a hsz.-t. :)
  • bigfoot
    köszi!jó kis progik!csak pl az elsővel nem tudok hátra zummolni!
    a másodikban miért a kék kör van belül?mikor a vörös a durva?
  • tomcat1
    sráco ktudom nem ide tartozik, de ha valaki véletlenül tud segíteni megköszönném. A lézervágás tecnológiájának elmélete érdekelne-komplex feladat-
    :( Ha valaki tud címet, írja már +. Előre is köszi.
  • [NST]Cifu
    Terroristáknak:

Atombomba hatásvizsgálat amerikai városokra. (kék körben: minden épület elpusztul, vörös körben: tűzviharok a robbanás hője miatt, sárga körben: nagy károk az épületekben) Még az is meghatározható, hogy autóban, vagy repülőgépen robbanjon-é az atombombánk, és hogy pontosan mekkora legyen a robbanóereje.

A radioaktív felhő mozgását előrejelző program. A kék részen a halálozási arány eléri az 50%-ot, a zöld részre csak önkéntes mentőmunkások léphetnek be védőruhába, az ott élők kimentéséért, a vörös részen a sugárzás jelentős, de elviselhető rövid ideig, vagy kijárási tilalom (zárt épületekbe való visszavonulás) vagy evakuálás szükséges. Sajnos (szerencsére?)Budapest nincs benne, de például Varsó igen.

Mindkettőhöz JAVA szükséges.
  • Seaweed
    Hat remelem nem!
  • [NST]Cifu
    Ártatlan vagyok! :)))

Bár elgondolkoztató, mert nálam most 56-ot ír ki. Gyanus... nem lehet, hogy egy újabb DOS-támadás?
  • Seaweed
    Jezus mi van Bop-on?! Megnyitom oszt azt irja hogy jelenleg 36 vendeg online....az igen!
  • Blasta
    Köszi a kimerítő választ Cifu! ;-)
  • [NST]Cifu
    A Szuhoj Szu-37 a'la T-10M-11 és M-12 a T-10M/Szu-27M/Szu-35 továbblépése. A gép a legújabb megoldások kisérleti padja volt, mint a tolóerő-vektorok kormányzás, a litium-aluminium szárkányszerkezet, megspékelve egy részben francia avionikával és egyébb trükkökel (mint pl. a mereven beépített gázkar). Ez a gép egyfajta csúcstechnikai bemutatópéldányként is szolgált, de senki sem tartott igényt rá, ezért 2000-ben a T-10M-11-et (amelynek a farokkódja "711"-es volt) megfosztották a tolóerővektoros hajtóművétől, a francia fedélzeti rendszereket oroszra cserélték, és a gép a Szu-35 programban élt tovább, egészen 2002 végéig, amikor lezuhant. A T-10M-12, amely a földi tesztekre szolgált, elvileg a CAGI-ban ücsörög most is.

A "711"-es, még mint Szu-37-esként.

A Szuhoj S-37 egy kisérleti protogép, amely az 1990-es évek elején kezdett MFI tenderre készült. Ennek célja egy többfeladatú, modern vadászgép létrehozása volt, amely az F/A-22 Raptor ellenfele lehet. A Szuhoj kiindulási alapja a T-10/Szu-27 volt, amelyet alaposan átszabtak, előrenyilazott szárnyak kerültek rá, és szinte teljesen átdolgozták a törzs hátsó két harmadát. A fejlesztéshez minimális állami támogatást kaptak, teljesen a Szuhoj iroda állta a költségeket (megj.: a MiG iroda a rosszabb anyagi körülményei miatt csak 2000-ben tudta "befejezni" (valójában csak félkész volt ekkor is) a MiG 1.42-őt, amely a Szuhoj S-37 ellenfele lett volna). Az orosz állam eredetileg azzal hitegette a Szuhojt és a MiG-et, hogy többszáz gépet fog rendszeresíteni az MFI tenger győzteséből, de a tender eredményhirdetése folyamatosan csak csúszott. A vége az lett, hogy 2002-ben bejelentették, hogy a Szuhoj S-37 lesz a következő orosz vadászgép típus, és ennek örömére át is keresztelték Szu-47-re. Megrendelés azonban nem érkezett rá, és az MFI program elsorvadt, utódja a PAK-FA program, amely várhatóan 2012-re fog "fialni". Az S-37/Szu-47 még most is repül, a Szuhoj a különféle új technológiák próbapadjaként továbbra is használja. Az, hogy sok helyen tévesen Szu-37-esként hivatkoznak rá, egyszerű félreértés.

[center]
    A Szuhoj S-37/Szu-47.
  • Blasta
    Még valamiben kérném a segítségetek!

EGyik haverom szeretett volna képeket a Su-37-ről. A google-be beírva képekre rákeresve kiadott előrenyilazott szárnyú gépeket is.
    Namost ez valami SU-37 módosítás?
  • [NST]Cifu
    [center]
  • [NST]Cifu
    [center]

• Cat #12746
    A francia hadsereg speciális egységei tegnap reggel tízperces csatában visszafoglalták a Pascal Paoli tengerjáró hajót a marseille-i kikötõ és a Société Nationale Corse-Méditerranée (SNCM) nevû hajózási társaság privatizációja ellen tiltakozó szakszervezeti aktivistáktól. Párizs nem áll háborúban senkivel, arról van szó csupán, hogy az egyik legfontosabb nyugat-európai kikötõnek számító Marseille-t napok óta barikádokkal ellehetetlenítõ SNCM-alkalmazottak a hajóeltérítést sem tartották a nyomásgyakorlás elvetendõ formájának a kormánnyal kialakult konfliktusban. A kontinens és Korzika közötti hajóforgalmat lebonyolító és jelentõs veszteséget termelõ vállalatot a Butler Capital Partners francia nyugdíjalapnak adná el 35 millió euróért a francia kormány. A szakszervezetek szokatlanul heves tiltakozását az váltotta ki, hogy az új tulajdonos a 2400 jelenlegi munkahelybõl 350-400 megszüntetését tervezi.
  • Helcat
    Sajnos csak kis méretű képeket találtam a filmből, de a lényeg talán azokon is látszik:

Az M-47 teljesen új tornyot kapott, jellegzetes, "lapított" formával, hosszabb hátsó kinyúlással, sztereoszkopikus távmérővel. A lövegblende is jól felismerhető. A páncéltest viszont nem sokat változott az M26 óta, ha jól tudom, csak a láncmeghajtó-kereket tolták feljebb.

Összehasonlításul egy M26 Pershing:

és egy M47 Patton (lefesthetnék szegényt valami korrozióvédővel):

illetve egy M47 a közismertebb csőszájfékkel:
  • Kit--Kat
    Én is sokat rágódtam rajta, csak néztem és néztem, mi nem passzol és akkor a homlokomra csaptam, jahh hát persze, kis görgők eltérésén felül, a lánctalp szélessége is negyed akkora, és az rontja el az összképet nagyon.
  • Kit--Kat
    Nem én az M26 Pershingre gondolok, szerintem azt rakták be tigris helyett.
  • Seaweed
    ooo lehet igazad van
  • ghost cb
    1000 thx!!!
    Még egy kérdésem ha lehetne, hol rendszeresítették? Hivatalos erők kezében nem nagyon látom, csak a Remington-okat, katonáéknál meg legtöbbször az M3-ast, de ezt nem.
    Illetve world.guns.ru-n láttam olyan fordítást, hogy a Sport Purpose... az Special Purpose ... Erről mit tudsz? (hiányos az angol tudásom :( )
    Egyébként nagyon tetsző a cikk, nyugodt, könnyed óráidban írtad? :P
  • Seaweed
    kiraktam bopra:
    http://bop.agria.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=33
  • ricsidi
    Sziasztok! Bár nem pont ez a fórum fő profilja de valaki nem tudna valami magyar nyelvű eseményleírást egy USA-ban történt "Miami incidens" néven elhíresült tűzharcról? Rosszfiúk kontra rendőrség. Sok-sok lövés oda-vissza. A kaliber magazin két számban is foglalkozott vele. Köszi mindenkinek! Üdv. R
  • Thanatos
    kultusz film, nekem egyik legkedvencebb filmem személy szerint....
  • Thanatos
    nem lenne jó mert a szőke cicával tuti midnennel foglalkoznátok csak a irással nem :D
  • f2d
    Ja és a filmben lévő tankok és fegyverek nem gagyik!
  • f2d
    Kicsit más. Tegnap láttam Kubrick-tól a Full Metal Jacket c. filmet, nekem ebbe a műfajba ez tetszett eddig a legjobban. Aki esetleg nem látta annak ajánlom, nem hősködős-csöpögős gagyi mint az ami háborús filmek többsége.

Akit érdekel: mostanába a Hálózat TV-n elégsokszor játszanak orosz hősivános szörnyen gyönge akció filmeket.
  • Seaweed
  • f2d
    Bizony egy szöszke cica mindig jól jön, még akkor is, ha éppen nem gépel. (Mondjuk szépen tud dorombólni.)
  • Seaweed
    Lehet rola szo...anyi mindenrol akarok irni..de ez nem ket perec...sajna...tok jo lenne egy szoszke cica tiktarno aki irna en meg csak diktalnek ;)))

(Tervben van tobb essze" megirasa pl afrikai konfliktusokrol (45 utan)...csak fogjak mar hozza vegre egyszer :P)
  • Seaweed
    Javitva ekezetesitve felrakom majd bopra is.....
  • f2d
    Köszi! Jól megdolgoztattalak.
    Ezekről a Shenyang gyártmányokról elégkeveset lehet olvasni, modjuk csinálhatná egy sorozatot róluk, és utána felkerülnének a bopra.
    Ez csak egy ötlet, ha nem akarod ne vedd komolyan.