95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Bucser
    Figyelj te a Tv2 alapján vizsgálod egy katasztrófa titkait???

Már bocs de ez LOL....

A TV2 minden csak nem szubjektív és tényfeltáró...

Pláne nem a szenzációhajhász aktív... 30 éve porosodik az az akta hogyhogy csak most vették elő?? vajon miért???
  • DJviolin
    A titkok légijárata

A magyar rádió tényfeltáró cikke a malév 240-es bejrúti járatról. Olyan dolgokat is megemlítenek, amelyek valami miatt, (véletlenül vagy szánt szándékkal) kimaradtak a tv2 aktív riportjából.

„Az igazság akkor is létezik ha letagadják” (George Orwell)
  • f2d
    Ha ezt az XK2-t előröl megcsapják repesszel (pl déli T-55-ös), akkor ez teljesen megvakul. (Kérdés az, hogy mikor ér lőtávolságba egy déli tank ehez a páncélozott szuperszámítógéphez.)
  • [NST]Cifu
    Áhhh.... sorry, elnézést, bocsánat, nagyon elnéztem. Eléggé leépült állapotban vagyok, lassan megyek is aludni, mielőtt még összekeverem a puskát a piskótával... :(
  • f2d
    Én erre a hsz.-ra reagáltam #12825 (Arjun Mk1), csak egy nappal később.
    A bop-ot néztm. Nagyon csúcs lesz ez az új kóreai mbt, de ez a rengetek optikai eszköz, tisztára üvegtank (bob-on a 4. kép, ahol a "lágy" részek kékkel vannak jelölve).
  • [NST]Cifu
    Az Arjun Indiai hk., a Pakisztániaknak Al-Khalid-juk van, amely egy részben Kínai tervezésű jármű, és erősen emlékeztet a kínai Type-90-re. De abban együtt van az Arjun és az Al-Khalid, hogy mindkettő meglehetősen lassan halad a fejlesztés/gyártás terén, így India orosz T-90S, Pakisztán pedig Ukrán T-80UD/T-84-eseket vásárol nagy tételben.
  • ghost cb
    Én még régen az Arjun-ról készült képeket Pakisztán-hoz mentettem el. Sztem nem véletlen, de akkor ez most hogy is van? :S : )
  • [NST]Cifu
    Ez a harckocsi nagyon erősen a Leopard 2-re emlékeztet külső megjelenésre.

Bevallom engem nem igazán. A torony sokkal laposabb, és nem ékszerű a torony homlokoldala, ami a Leo2A5/A6 esetén igen markáns pont.

Gondolom a küllemet leszámítva orosz örökség jellemzi (T-72/80 kezelőszervek, elektronyika, fegyverzet, stb).

???? Dél-Korea elég visszafogott orosz fegyverzetexportőr, jobbára csak az államadóság fejében került hozzájuk orosz fegyverzet, és harckocsiról én nem nagyon tudok.

Érdekes, hogy nem alkalmazzák a reaktív páncélzatot, lehethogy kifejlesztettek valamiféle rétegelt (chobham) páncélzatot. Az is érdekes, hogy szakítottak a keleti droktrinával és elhagyták a töltőautomatikát. A töltőkezelő elhagyott periszkópjáról és a toronypáncélzatba épített optikáról, csak annyit, hogy majd módosítják az első harci tapasztalatok után

Oks. Leesett. Szvsz nézz el ide. :)
  • [NST]Cifu
    Hmmm... kezd gyanus lenni, hogy az Arjun képek döntő többségén ez a bizonyos "221" látható... :))
  • ghost cb

• f2d
    Ez a harckocsi nagyon erősen a Leopard 2-re emlékeztet külső megjelenésre. Gondolom a küllemet leszámítva orosz örökség jellemzi (T-72/80 kezelőszervek, elektronyika, fegyverzet, stb). Érdekes, hogy nem alkalmazzák a reaktív páncélzatot, lehethogy kifejlesztettek valamiféle rétegelt (chobham) páncélzatot. Az is érdekes, hogy szakítottak a keleti droktrinával és elhagyták a töltőautomatikát. A töltőkezelő elhagyott periszkópjáról és a toronypáncélzatba épített optikáról, csak annyit, hogy majd módosítják az első harci tapasztalatok után.
  • f2d
    Sziasztok! Van egy kis gyűjteményem a harckocsikkal kapcsolataos rövidítésekről. Ha valaki kitudja egészíteni szivesen veszem, vagy ha találtok benne olyat amit nem ismertek, akkor hasznájátok egészséggel.

AP Armour Piercing: Designation of the first anti armour round. It consists only of a steel penetrator in the caliber of the gun.
    APCBC Armour Piercing Capped Ballistic Cap: The round is equipped with a special cap on its nose that improves the penetration process when fired aspecially against sloped armour.
    APCR Armour Piercing Composite Rigid: The round consists of a heavy core and a lighter material housing around.
    APDS Armour Piercing Siscarding Sabot: Sub-caliber round using sabots around the projectile to fill the space in the gun. The sabots are discarded after leaving the barrel.
    APERS Antipersonal: Round using splitters, shrapnels or flechetes against soldiers.
    APFSDS Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot
    APS Armour Piercing Sabot: See Armour Piercing Composite Rigid.
    APU Auxiliary Power Unit
    CE Chemical Energy: Working principle of HEAT rounds
    GAS Gunner's Auxiliary Sight
    GPS Gunner's Primary Sight
    GPS Global Positioning System
    HE High Explosive: The round includes a large ammount of explosives.
    HE-FRAG High Explosive Fragmentation: The round consists of a large ammount of explosives surrounded by a splitter belt.
    HEAT High Explosive Anti-Tank: Round with a shaped charge warhead.
    HEAT-MP Hight Explosive Anti-Tank Multi Purpose: Shaped charge round surrounded by a splitter belt to improve the anti personal lethability.
    HEF See HE-FRAG
    HEP High Explosive Plastic: See HESH
    HES High Explosive Shrapnel: Advanced HEF round with improved lethal area in the direction of the projectils flight.
    HESH High Explosive Squash Head: The round carries plastic explosives. Shortly after the round impacts and the explosives is in contact with the target the round is ignited.
    KE Kinetic Energy: Working principle of AP rounds.
    LOS Line of Sight
    MPAT Multi Purpose Anti-Tank: Shaped charge round usable against different targets including helicopters.
  • [NST]Cifu
    Szvsz nem túl bölcs dolog egybe venni minden harckocsit, merthát az M1A1 gyakorlatilag fedélzeti elektronika terén ott van, mint az AMX-30B2 vagy a T-80B. Ugyanígy nehéz egybe sorolni az Ariete C1-et a Leo2A6-al vagy a Merkava Mk.4-el. Tehát ha országonként 1-et veszel, akkor az Abramsból alapból csak az M1A2SEP-et kell említeni. Megint problémás egybe venni az alváltozatok, egyfelől a fent említett dolgok miatt, másfelől a különféle fejlesztések miatt. Egy T-72-es is elég veszélyes, ha reaktív páncélzat és aktív védelemmel rendelkezik, van lézerbesugárzás jelzője, erősebb hajtáslánca (hogy a plusz tömeggel megbírkózzon), valamint lövegből indíthat pct. rakétával rendelkezik. De szintén megjegyzendő, hogy a T-90S valójában egy feltuningolt T-72-est, a kettőnek több köze van egymáshoz, mint a Leo2A1-nek a Leo2A6-hoz...

De én így módosítanám akkor a listádat:

Modern MBT: M1A2SEP Abrams (USA), Challenger 2 (Anglia), Ariete C1 (Olaszo.), K1A1 (Dél-Korea), Leclerc (Franciaország), Leopard 2A6 (Németország), Strv.122 (Svédország), Merkava Mk.4 (Izrael), T-90S (Oroszország), Type 98 (Kína), Type 90 (Japán), Arjun Mk.1.(India), T-84 (Ukrajna).

Futottak még: Olifant Mk.1B (Dél-Afrika), T-72 változatai (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szerbia), Al-Khalid (Pakisztán-Kína), Zulfiqar (Irán), TAM (Argentina)

Prototípusok: Challenger 2E (Anglia), Ariete C2 (Olaszország), Fekete Sas (Oroszország), T-84-120 Oplot (Ukrajna), MBT-X (Japán), XK2 (Dél-Korea)

[center]
    Az XK2 prototípusa nemrég mutatkozott be.
  • [NST]Cifu
    Úgy tünik, hogy neki csak ennyit kell látnia a világból, merthát van neki - egy darab, előre néző. :)

(A torony személyzete úgy néz ki, hogy az ágyútól jobbra, elöl, foglal helyet az irányzó, mögötte a parancsnok, az ágyútól ballra pedig a töltőkezelő.)
  • Döghalál
    Ez most provokáció?
    Szerinted itt ki az aki talán az egy T-72 kivételével kezelte bármelyiket?
  • Ren
    Jelenlegi MBT-k közül mi számít "modernnek" és melyik a futottak még kategória?
    Valamint mik a jelenlegi fejlesztések (mondjuk amiből már létezik prototípus)?

Szerintem:

Modern MBT: M1A1/A2/A2SEP Abrams, Challenger 2, Ariete C1, K1A1 (Dél-Korea), Leclerc, Leopard 2A6, Merkava 4, T-90S, Type 98 (Kína), Type 90 (Japán), Arjun (India), T-84, T-80UM

Futottak még: Olifant Mk.1B (Dél-Afrika), T-72 és mindenféle változata, Al-Khalid (Pakisztán-Kína), Type 96 (Kína), Zulfiqar (Irán)

Prototípusok: Challenger 2E, Ariete C2, Black Eagle

Igyekeztem országonként csak 1-et, a legmodernebbet venni. Így elsőre "modermnek" számít a 120+ mm-es löveg és a kb 50t tömeg, de szóljatok, ha szerintetek valamelyiknek pl. nagyon gyenge a túzvezető rendszere, páncélzata, az elvárhatóhoz képest. Várom a véleményeket.
  • Fen3gyerek
    Kreml
    A Kremlbe érkezik egy zsák mák a következő felirattal:
    - Ennyien jövünk! Mao.
    Egy hét múlva a zsák mák megdarálva visszaér Pekingbe:
    - Igy küldünk vissza! Brezsnyev.

:D
  • kiskorúbézoltán #12832
    Az feltünt , hogy a töltőkezelő periszkópjait kispórolták a gépből ?
  • bgabor
    Abból gondoltam én is. :-)
  • [NST]Cifu
    Hát a száma (221) alapján igen. :)
  • bgabor
    Hát, nem tudom, én ezekre az indiaiakra még öngyújtót sem bíznék, nemhogy tankot. Amúgy jól látom hogy mindhárom képen ugyanaz a példány látható?
  • Cat #12828
    Az önkéntes haderőre való átállással érezhetően csökkent a katonák által elkövetett bűncselekmények és fegyelemsértések száma.
  • Seaweed
    Railgun. (Cifu tobbet tud a mukodeserol, en csak anyit hogy a lovedeket elektromagnesekkel gyorsitjak fel(mar ha jol tudom))
  • Sanyix
    Jé ezt a btr-t nemis ismerem, ugyanezt ismerem, csak dupla 2A38 gépágyúval, meg szokásos 30mm és AT5-el. Ez milyen fegyver ami itt rajta van?
  • [NST]Cifu
    Arjun Mk.1.:

[center]

Érdekes az irányzó torony frontpáncéljába épített optikája. A korai Leo2-eseknél is hasonló volt a helyzet, aztán rájöttek, hogy ez a megoldás sérülékennyé teszi a jobb oldali toronyrészt, mivel az optika miatt "kivágot" páncélrész ugye jóval gyengébb, mint a másik oldalon homogén páncél. Így az irányzó optikája (az M1 Abrams és társaihoz hasonlóan) a torony tetejére került át.
  • Seaweed
    Mert ott figyel a tetejen a Railgun :D
  • [NST]Cifu
    Akkor minek a BTR, egy négytengelyes Faun vagy Tatra magában is elég pusztító lehet. ;)
  • Seaweed
    Veszek hozza egy brutat Tatra vagy Faun vontatot, trailerrel...es urany a sztrada :DDDDD
  • [NST]Cifu
    Szvsz magántulajdonban lehet ilyen gép (fegyverzet nélkül), de közútra nem mehetsz vele legálisan. :)
  • Seaweed
    Nah hat en konkretan valami ilyesmire(BTR-T) gondoltam! Ez nekem kifejezetten egy hernyotalpas munkagepre emlekeztet

Megyek is veszek egyet..aztan levizsgaztatom dozernak....es aki csunyan nez ram az eldozerolom az elok sorabol
  • [NST]Cifu
    Csak arra ügyelj, hogy ne legyen fegyvernek kinéző tárgy. :)
    Egy hosszú cső, tele vezetékkel :)))
  • Seaweed
    Akkor en a jovohettol Railgunnal fogok rohangalni az utcan
  • JohnnySmith
    Tény :)))
  • [NST]Cifu
    Miért ne lehetne? Amíg nem okozol vele kárt senkinek, egy szó sem érhet. A hatályos jogszabályokban csak tűzfegyverek, íjak, pengés fegyverek, stb. vannak meghatározva (tehát még az elektro-magnetikus ágyú sem minősül fegyvernek!).
  • tomcat1
    szerintetek magánkezdeményezésben lehetne lézer fejleszteni, mundjuk hadi célra ..
    persze ez nem békés célra jobb lenne
  • Pluskast
    Topic off
    Ez is igaz de ez már politika és ebbe ne menjünk bele mert ez nem aza fórum
    Topic on
  • bgabor
    És sajnos még csak nem is kizárólag a honvédségre igaz ez. :-(
  • Pluskast
    na ja ez igaz a honvédség minden haderőnemére.....
  • Cat #12811
    nem csak az :)
  • Pluskast
    Egyébként szégyen, hogy nállunk így el van hanyagolva a páncéloshaderő