95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • tomcat1
    Nekem is kedvencem4
  • Seaweed
    (Termszetesen mosolyogtato marketing munka, es az hogy erosen tuloz az meg enyhe kifjezes...de engem akkor is meggyozott )
  • Seaweed
    Hmmmm..engem megygozott....ha rajtam mulna mar holnap mennek moszkvaba es leadnam a 80 gepes megrendelest
  • Seaweed
    jah kemyen "titkosszolgalati tevekenyseg" all mogotte tobb forras szerint is!
  • Gundark
    Ööö, a 117es lelövésekor (érdekes hogy VBnek van mindenhol emlitve. Cifu, én úgy tudom nincs légiharckapacitása a verdának. Nem? ) Nem azt mondták hogy napokig azonos útvonalon közlekedett,(amit a kedves francia tiszt elmesélt a csávóknak :) és lejött a zárt felhőréteg alá, mert bombázni akart mindenáron , az SA3as meg optikával szedte le? Ha jól emlékszem az Aranysasban ez volt.
  • Seaweed
    Off:

Nem szoktam kifakadni...de most igen:

"ANYAAAD!" Mekkora kereszt szelben szallnak le ezek egy brazil repteren!!!! Nem semmi pilotak!

[MAXIMUM RESPECT]

on:
  • [NST]Cifu

• Thanatos
    akkor inkább többé és nem kevésbé :P
  • [NST]Cifu
    Többé-kevésbé annak kell lennie, mert megkapta a pentagon támogatását...
  • Cat #13902
    Elvileg január 6án jön ez az izé
    http://www.sg.hu/letoltesportal.php?status=linkletoltes&refid=3859
    Az előzetest megnézve nekem nagyon propagandafilm érzésem van.
  • DJviolin
    Köszi. Bár nekem ez vált be. :-))
  • HumEngine
    Találtam róla anyagot: http://www.unrealaircraft.com/classics/sr_53_177.php
  • HumEngine
    Ez volt az, felismerem a képről :-)

Van róla valahol a neten további infó?

Érdekes "hibrid" Az egyik mirage is kapott kisagítő rakétát légiharc rakétahajtóművet légiharchoz, de nem emlékszem melyik volt.
  • Animefox
    Ezt nézzétek meg.. nem kell semmit se csinálni csak várni ha az oldalon vagy.. pufferel.. : KLIKK
  • [NST]Cifu
    Az a Saunders-Roe SR.53 és SR.177 lehetett. Ez egy 1950-es évek eleji terv volt, amelynek lényege, hogy szuperszonikus vadászgépet építsenek lehetőleg olcsón, egyszerűen. A meghajtása ezért egy bevált sugárhajtómű volt, amelyel 0.95Mach-ig tudott gyorsulni, és egy rakétahajtómű, amely kerozint és hidrogén-peroxidot égetett el, és a sebességet a remények szerint 2.35 Mach-ig is felvihette. A fegyverzete 71cm-es irányítattlan rakétákból ált volna első megközelítésben. A megoldást az SR.53 próbagépen tesztelték, és pozitív volt az általános megítélése. Az idő előrehaladtával a fegyverzet két Red Top infravörös önirányítású rakétából állt volna a szárnyak végén, és volt két függesztési pont a szárnyak alatt, egyenként 453kg-os teherbírással (korlátozott csapásmérő képesség biztosítása). A program azonban számtalan problémával küzdött, a rakétahajtómű, és a vegyes üzemanyagrendszer (a gázturbina és a rakétahajtómű ugyanazt a kerozint "ette") sok gondot okozott (egyszer szó szerint felrobbant a földön a gép egy hajtóműtesztnél), ezért csak 1956-ban készült el az Sr.53, amelynek szárnyvégeire Firestreak rakéták makettjei kerültek. Az Sr.53 bemutatkozott a légi parádékon, de a folyománya, a valódi vadász Sr.177 már nem készülhetett el. A költségvetés úgy döntött, hogy csak egy vadászgéptípust rendszeresít, ez pedig a BAC Lightning lett, amely jobb képességekkel rendelkezett, mint az Sr.177. Gyakorlatilag az 1950-es évek végére a kombinált gázturbina/rakétahajtómű megoldás túlhaladott és elavult lett...

[center]
    Az Sr.53 mai állapotában (múzeumi kiállítási tárgy lett)

Az Sr.177 fantáziarajza

Az Sr.177 kétnézeti ábrája
  • HumEngine
    Most volt szó egy gázturbina+rakéta hajtású angol fejlesztésű repülőgépről a Discovery Ch-en. Sokat igérő, pénzhiány miatt kútbaesett terv. SR-valamenyi. Érdekesség, de valaki hátha tud róla. Idő: 50-es évek vége.
  • Cat #13895
    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Normandy

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Overlord

http://en.wikipedia.org/wiki/D-day
  • Kit--Kat
    Meglehet venni videón, szerintem jók...
  • Ren
    Dokumentum film sorozat. A Spektrumon meg a Discoveryn szokták adni. Weboldala nincs, én is kerestem, de pl az amazon.com-on azért össze lehet szedni, hogy milyen részei vannak. A magyar felirat/szinkron viszont borzalmas volt, jó eséllyel vmi bölcsésszel csináltatták éhbérért, akinek nem sok fogalma volt az egészről...
  • MuldR
    Ez valami DVD sorozat?
    Nincs valami weboldala?
    Megyek es meg is veszem az egesz sorozatot ha jo :)
  • DJviolin
    Nekem csak egy két a4-es rövidítésben kellene. Nekem az is jó lenne, ha valamelyikőtök, aki jó töriból csak röviden elmondaná a saját szavaival.
  • Seaweed
    1000 oldalas konyveket szoktak a temabol irni, meg jo hogy senkinek nincs kedve irni rola :DD
  • DJviolin
    Idézet magamtól:
    "Linkek is jók lesznek. nem kell litániát írnotok a kedvemért, ha nincs kedvetek."

Úgy látom nincs kedvetek.
  • Kit--Kat
    Menny el Tescoba(Cora, Auchan stb.) és keresd a Battlefield sorozatot, abból van 1 egész etés Nomrmandiával foglalkozó videó.
  • Punker
    hát akkor pár cd-nyi anyagot találsz ha rákeresel a D-day, normandia szavakra
  • DJviolin
    Keddre kell neki. Meg én csak a net miatt lettem felkeresve. A könyvtár az ő rezortja, nem az enyém.
  • Punker
    könyvtár? D-Day könyv és társai?
  • DJviolin
    Sziasztok!

Please segítsetek. van egy haverom, akinek nincs netje, ezért enngem keresett meg, hogy segítsek neki, én meg titeket. Szeretnék jó sok info addiktot a Normandiai partraszállásról, és az ezt megelőző előkészületekről. tehát kronológiai sorrendben az egész május végei, júniusi hadműveletekről. Linkek is jók lesznek. nem kell litániát írnotok a kedvemért, ha nincs kedvetek.
  • [NST]Cifu
    Egyszerű kondenzcsíkot.
  • ghost cb
    Köszi!
  • sz4bolcs
    Mit húznak EZEK az égen?
  • [NST]Cifu
    A mendemondák szerint azt használták ki, hogy az F-117A esetében a lényeg a radarhullámok eltérítésében van. Tehát hogy a radarhullámok semmiképpen sem a sugárforrás felé verődjenek vissza - viszont egy másik helyen lévő radarvevő képes a szétszórt hullámokat érzékelni. Tehát kellett nekik két radar, amely azonos frekin működött, ismerni a helyet, ahol a gép átrepül (itt hibáztak az amerikaiak, mert nem változtatták meg minden alkalommal a repülési útvonalat) és utána már csak várni kell, no meg bízni a szerencsében.
  • [NST]Cifu
    Igen - és ugyanakkor nem. Alapvető feladatok és fő technikai vonatkozások (8x8 kerékképlet) tekintetében teljesen megegyezik a kettő. Viszont a Boxer sokkal nehezebb (alapból 25 tonna, a toronnyal felszerelt változatok akár a 33 tonnát is elérhetik), mégis jobb a tömeg/teljesítmény aránya, nagyobb a hatótávolsága, erősebb a páncélzata. A Boxer nemcsak tömegében, de méreteiben is nagyobb amerikai testvérénél. A Boxer teljesen moduláris felépítésű, és a "feladatmodulok" egy órán belül kicserélhetőek (tehát a járműről leszedik a tornyot és a "lövészpáncélos" modult, majd felraknak egy "parancsnoki modult"). Ennek előnye, hogy mindig olyan járművet lehet "csinálni", amire éppen szükség van (betegszállítótól kezdve a logisztikai szállító járműig), hátránya, hogy egy valódi harci helyzetben vajon reális-e azzal foglalkozni, hogy össze-vissza szerelgessék a modulokat, amiket ráadásul el is kell juttatni oda, ahol szükség van rájuk...
    A moduláris felépítés kiterjed a fegyverzetre is, mivel a különféle országok különféle fegyverzetopciókat akarnak, így azt nem lehet megmondani e téren hogy viszonyul a Boxer a Strykerhez. A végső megállapodás amúgy 2006-ban várható a megrendelések tekintetében, és 2008-ban adhatják át az első szériapéldányokat.

A Stryker egy más, egyszerűbb elgondolás alapján lett megtervezve. Itt is kismillió féle változat van (páncélzott szállító jármű, páncélelhárító TOW-rakétákkal, önjáró löveg, stb.), de ezek specifikusan a feladatra vannak elkészítve, igaz a főbb elemek (test, futómű, meghajtás, stb.) azonosak.

A kettő közül kétségkívűl a Boxer a rugalmasabb, előrelátóbban megtervezett jármű, amely ugyanakkor nehezebb és nagyobb (szállíthatóság), viszont feltehetően olcsóbb (ez még a végső szerződésektől függ). Miután azonban a Boxerről csak évek múlva fogunk olyan szintű információkat kapni valós használat mellett, mint amilyeneket a Strykerekről már most rendelkezünk, az összehasonlítás értelemszerűen fals is lehet.

[center]
    A Boxer moduláris rendszere

Boxer

Stryker
  • DJviolin
    Az Aktív-ban volt egy érdekes riport azzal a Jugoszláviában élő magyar volt katonatiszttel, aki lelőtte azt a bizonyos F-117-est, amit még a világhírafó is megemlített. Az a magyar volt annak a rakétaállomásnak a vezetője, amely furimányosan leszedte az égről a lopakodót. Persze a technikát nem árulta el, hogy hogyan csinálta. :-)
  • [NST]Cifu
    Lemaradtam valamiről?
  • ghost cb
    Cifu, tudnál irni egy kis összehasonlítást a Stryker-ről és Boxer-ről? Egy kategória a kettő, nem?
  • Cat #13875
    fókusz :)
  • Punker
    mi ez az ökörség az F-117 lelövésről? valami jó kis propaganda megint?
  • PrasCo
    Ruszki technika, BA-6, vagy 10, nem tudom pontosan így ujjból, de ez még a jobbik eset. Relatíve jó páncélkocsi volt. Finnek is alkalmazták, mikor rátehették a kezüket. Bár a kedvencem a T-37-es. :D

Hát nem gyönyörű? És asszem, még kétéltű is a kicsinyem.
  • DJ Skyline

Tiszta Mad Max!