95112

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Lefokozott vezérezredes? :))))
A poén az, hogy a Honvédelem.hu-n volt kint!!! :) -
Ez egy reklámszöveg, ugyanezt hallottuk már a Magyar vadászgéptendernél is. Mondjuk az lenne tényleg a slusszpoén, ha a dánok fognák magukat, és JAS-39C/D gépeket vásárolnának az F-16 MLU-k után. :)))) -
jah igen azon atsiklottam egy ertetlen arckifejezessel....nem tudom m akar lenni...de meg elkepzelesem sincs... :D -
A pirossal kiemelt szót figyeld, és értelmezd. :))) -
azta milyen ertelmetlen rizsa...magyarol tologatnak penzt ide-oda...azta valaki(k) megint jol jar, es a leejto csak meredkebb lesz.. -
Hmmm-hez:
Csak nem ez lesz a vege a F-35A miatt?!!!! (Amugy nem semmi propaganda rizsa ez se...felkothetik a bugyit az F-16A MLU kepessegei utan szvsz!) -
BTW, a nap poénja:
"Havril András, [szin=red]vezéralezredes[szin=blue], vezérkari főnök: öt éves stratégia készül a missziók jövőjéről, amelynek lényege, hogy a ma is jellemző tartós küldetést és stabil táborokat felváltsa az expedíciós jelleget erősítő, azaz meghatározott időtartamú, önálló képesség kialakítását igénylő és a teljes logisztikai kiszolgálást önerőből biztosító feladatvégrehajtás."
-
Nem bizony!...de hogy mi tortent azt lehet sose tudjuk meg! ;)
mas:
Hmmmmmmmmmmmmmmmmm -
Ki tudja mennyire nyultak bele a gép fedélzeti rendszeribe, akár még egy radarcsere sem elképzelhetettlen. :) -
Kerdes hogy a lokatort menyire modositottak?! Mert ugye a Sparrowt tudja vezetni, de szerintem az R-27-hez vagy akar az R-33 (ha szo van rola pl, es mait el tudnek meg kepzelni a gepen), tuti uj lokator kellene! -
Furi, hogy nem próbálták meg Orosz légiharc rakéták integrálását. Képzeljetek el egy F-14-est R-27-esekkel.... :) -
Közben úgy tünik megoldódott a probléma:
Az eszköz neve ZET-1 Screens (Saschitnaya ekrannaya tankovaya <- ez angol, most nem vesződöm a helyes magyar kiejtés kisilabizálásával), és elvileg egy elektromagnetikus eszköz, amely a HEAT robbanófejek piezo-elektromos gyújtóját indítja be, mielött elérné a hk.-t. -
Hat jokerdes! Iran egy nagy fekete lyuk a magunkfajtanak..de szerintem a titkos szolgalatoknak is meggyulik a bajuk veluk... -
neuro #14379 Jaja itt ezt írják:
As of 2000 it was estimated that only 40 of the 132 F-4Ds, 177 F-4Es and 16 RF-4E. Phantoms delivered before 1979 remained in service. At that time, approximately 45 of the 169 F-5E/Fs delivered are still flying, while perhaps 20 F-14A Tomcats of the 79 initially delivered were airworthy. Another 30 F-4s, 30 F-5s and 35 F-14s have been cannibalized for spare parts. One report suggested that the IRIAF can get no more than seven F-14s airborne at any one time. Iran claims to have fitted F-14s with I-Hawk missiles adapted to the air-to-air role.
http://www.globalsecurity.org/military/world/iran/airforce.htm
Azért kívámcsi lennék, hogy ezek tényleg működnek is vagy csak a nyugatiakat akarják ezzel átverni. -
-
-
Allitolag azt is potoltak.....pl van neten kep Tomcatre szerelt AS-30-rol...de meg Hawk legvedelmi raketanak kinezo valamirol is (valoszinu hogy a Hawk uteget felhasznalva fejlesztettek ki sajat levego-levego fegyverzetet a Tomcatek szamara) -
neuro #14375 Még ha repül is pár amerikai gép Iránban fegyver nem hiszem, hogy túl sok maradt volna hozzájuk. A legtöbbet valószínűleg elpuffogtatták az Irak-Iráni háborúban, ami megmaradt annak meg már az üzemideje járhatott le. -
http://www.iiaf.net
(Bar ez a hivatalos oldal vagy mi..de csupa dezinformacioval van tele :D) -
Annyira megoldani azért nem sikerült, mert nemrég (talán egy éve?) volt egy kémbotrány, mikor iráni származású emberkék F-4 és F-5 alkatrészeket akartak beszerezni amerikában. A másik meg az, hogy még az állami ünnepkor szokásos légiparádén sem jelenik meg komolyabb számú F-4, F-5 és F-14.
Persze a körülményeket figyelembe véve már az is szép teljesítmény, hogy egyáltalán képesek repképes állapotban tartani akár csak a gépek egy részét is. A másik fele, hogy Irán repülőgépipara jelenleg gőzerővel a saját vadászgéptípusuk és szállítógéptípusuk fejlesztésén dolgozik. -
Akkor kicsit kifejtve amiről Neuro és Seaweed értekezett:
Ugye az iráni Sah idején nagy nyugat-barátság volt, melynek részeként iszonyatos mértékű fegyverbeszerzései volt Iránnak, angol rombolótól kezdve amerikai vadászgépekig mindent vettek, mint a cukrot. Csak a légierő pár fontosabb gépe:
Vadászgépek:
F-4D/E: ~60db, kb. 25%-os hadrafoghatóság (valamint 5db RF-4E Phantom)
F-5E/F Tiger II.: ~60db, kb. 75%-os hadrafoghatóság
F-14A Tomcat: ~60db, kb. 30%-os hadrafoghatóság
F-7 (kínai MiG-21 továbbfejlesztés): ~25db, kb. 50%-os hadrafoghatóság
MiG-29B/UB: 50db, kb. 80%-os hadrafoghatóság
Szu-24MK: 30db, kb. 80%-os hadrafoghatóság
Szu-25K: 10db, kb. 80%-os hadrafoghatóság
Mirage F-1: 25db, kb. 75%-os hadrafoghatóság
MiG-23: 15db, kb. 75%-os hadrafoghatóság
Azarakhsz (megnövelt F-5-ösre emlékeztető Iráni gyártmányú gép): ~10db, kb. 75%-os hadrafoghatóság
Szállítógépek:
Boeing 707: 5db Tanker változat és 5db szállító változat (B707F)
Boeing 747: 1db Tanker változat
Boeing 727: 1db
C-130E/H: ~20db -
Allitolag orosz segitseggel teljesen megoldottak a nagyjavitas/uzemido hosszabitas problamajat az F-5-oseiktol, az F-4-esken at a Tomcatekig! Tuti hogy a C-130-osaket is akkor... (bar az sem kizart hogy ez nem esik embargo ala az usa reszerol..) -
neuro #14370 Csoda hogy még volt belőle repülőképes példány. -
Tuti hogy akkor ;) -
neuro #14368 Lehet akkor kapták, mikor az F-14-eseket. -
Cat #14367 Tízemeletes háznak csapódott az iráni katonai repülő
hülyekérdés: irániaknak honnan van amerikai C-130 Herculesük? -
Bulgária felvételekor a NATO szigorú fejlesztéseket írt elő, hogy a hadsereg megfelelő állapotba legyen hozva (ilyemi a mi esetünkben még nem volt, minket csak utólag kezdtek el kritizálni). A 90 milliárd tényleg nem kevés pénz, de ha jól tudom, ez is lizing-alapú megoldás, azt hiszem 10 évre elosztva. A helikopterek pedig sokcélúan alkalmazhatóak, pl. tűzoltásra vagy árvizeknél mentési akciókra. Ők a GDP 2.6%-át költik a hadseregre, mi valami 1.7%-ot. -
Cat #14365 nem tudok teljesen egyetérteni - ez 90 milliárd forint, irtó sok pénz, és szerintem Bulgária messze nincs azon az infrastruktúrális szinten hogy ne találna ennek jobb helyet. -
Ilyen az, amikor egy ország komolyan veszi a NATO-tagságot...
-
Közben előkerült egy T-55-ösön is ez a szerkezet, mintha valami "Ekran" nevezetű valami lenne. Orosztudó emberek segítsen valaki. :)
[center] -
Cat #14362 Bulgária 358 millió euró értékben vásárol az Eurocoptertől
A bolgár állam 18 katonai helikopter vásárlásáról kötött megállapodást az Eurocopterrel, az EADS leányvállalatával; az üzlet értéke 358 millió euró.
Az első három helikopter szállítására még idén, augusztus és december között sor kerül - közölte Olivier Michalon, az Eurocopter közép- és kelet-európai kormányzati vételekért felelős megbízott elnökhelyettese. Korábbi információk szerint 12 Cougar AS 352 és hat Panther AS 323 taktikai helikopter az üzlet tárgya.
A most véglegesített üzlet egyike annak a 11 projektnek, amik célja az újdonsült NATO-tag Bulgária - jelentős részben szovjet eredetű - fegyverzetének felújítása, a szövetségi előírásokhoz igazítása. A - végül az Eurocopter győzelmét hozó - tenderen részt vett az amerikai United Technologies Corp. Sikorsky, valamint az olasz Finmeccanica AgustaWestland helikoptere is.
Szófia múlt héten is kötött jelentős hadi üzletet: 57,3 millió euró értékben újítja fel 18 élemedett korú Mi-17 és Mi-24 helikopterét az izraeli Elbit Systems Ltd. -
Hmmm, nem is rossz ötlet... végülis ez is lehetőség, hogy valamiféle aknakereső eszköz, amely mágneses elven deríti fel a talajban lévő aknának. De ha az, akkor elég ostobaság lenne, hiszen egyszerűbb egy aknataposó vagy aknakifordító szerkezetett rászerelni a harckocsira. :) -
harckocsi akna ellen? -
Látott már valaki hasonló "esernyős" hk.-t? Kérdés merült fel vele kapcsolatban, hogy mi a rák lehet ez, de én meg vagyok lőve...
Ami eddig eszembe jutott vele kapcsolatban:
-A jármű lánctalpai mellett lévő "kötényezésnek" is köze lehet a dologhoz, hiszen látható, hogy "nyitott" állapotú esernyő esetén azok a lemezek is oldalra/előre ki lettek nyitva. Az egyik első ötletem az volt, hogy valamiféle álcázás dolog lehet, de ezek a lemezek ebbe ötletbe semmiképpen nem illenek bele, ráadásul az esernyő (ha van rajta valamiféle álcaháló vagy ponyva) gyakorlatilag vakká teszi a legénységet.
-A második ötlet a vagy rakétaelhárító (még a harckocsitest elött aktiválja a harci fejet) is csak esetlegesen, hiszen közvetlen szemből érzekő rakéta esetén a lemezek védeni semmit sem védenek, sőt, megnövelik a célfelületett. Rézsutosan előről érekező rakéta esetén még jól jöhetnek, de elég furcsa megoldásnak tűnik, mivel igen kicsi felületen védenek ehhez.
-A harmadik lehetőség, hogy valamiféle antenna lehet esetleg, de hogy mi célból, arra találgatni sem igazán tudok. Esetleg magasfeszültségű árammal valamiféle zavarórendszer lenne, amely az irányított rakéták elektronikáját zavarná meg? Nem túl valószinű, de ez is egy lehetőség. -
neuro #14358 A Spektrumos filmben azért azon jókat nevettem, hogy az AWACS-et "ÁJVAK"-nak mondták. A fordítót valószínűleg megzavarhatta az ausztrál akcentus :)) -
Sajnos nem láttam, pedig érdekes lehetett... -
Nah velemeny?! -
Ugyanez idoben az NGC-n egy nagyon jo film megy!! (ket reszben egymas utan) En mar lattam, "kotelezo darab"! -
A kovetkezo film is erdekes temat feszeget a spectrumon!
-
Jah..elolvastam...en a nemetekre gondoltam..egy "n"-t elneztem.