95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Sadist
    Igen, ott írtad, hogy 2400 méterről szedtek le egy terroristát afganisztánban, csak valahol olvastam, hogy ez nem megerősített.
  • [NST]Cifu
    A Sniperes cikkemet elolvastad? :)
  • Sadist
    Tényleg, abból mi igaz? Mert olvastam, hogy Afganisztánban lőttek le egy terroristát 2400 valamennyi méterről, meg olyat is egy teherautóból/terepjáróból lőttek ki valakit (az is valami 2000 méter fölötti), de csak másodszorra. Ebből mi igaz és melyik a valódi rekord?
  • Placebó
    uhh, hát nem lenék a szálkeresztében...
  • AKSURV
    "A most induló ellenőrzés célja nem a mindenáron való büntetés vagy az engedély visszavonása. Ezért ezúton is kérjük a lőfegyvertartási engedéllyel rendelkezőket, hogy fegyvereiket, lőszereiket az előírásoknak megfelelően tárolják, győződjenek meg arról, hogy engedélyeik rendben vannak-e, és szükség estén keressék fel ügyintézés céljából az engedélyt kiadó rendőrhatóságot!"

Rossz az, aki rosszra gondol...

Más.

Biztos hallottatok a kanadaiak .50 mesterlövész puskás rekordjáról, na az így néz ki a valóságban.
    50 Caliber Sniper Rifle
  • Punker
    pénzről szól ez is, csak mivel csak 1 helyen csinálják azok akik nincsenek helyben nem tudnak fizetni a "mestereknek" hogy ne dobálják stb a cuccot :(
  • Thanatos
    jó az cska poénak szántam de ez akkor is gáz..., ki az akkor aki komolyabb fegyvert akar tartani mo-n leglaáisan? ez igy nagyon gáz :/
    pl az olimpián és egyebeken résztvevő "hiresebb" sportlövőink fegyvereit is igy kezelik vajon?
  • [NST]Cifu
    De nyugodtan pereskedhetsz. Sok esélyed van...
  • Thanatos
    és ezt komolyan gondolják? jesszus..., iylenkor nem lehet pereskedni vagy hasonlo hogy emgrongálják a tulajdonod? :)
  • [NST]Cifu
    Régen kikellett, az nekem is rémlett, de az új jogszabály szerint nem kell.

A műszaki vizsgán megesett horrortörténetekkel dunát lehet rekeszteni. Az egyik sportoló bevitte a Ruger .22LR kispuskáját műszakiztatni. Kérdezi merő kiváncsiságból, hogy fogják begravirozni a vizsgát igazoló jelet. Mondták hogy ílyen meg olyan szuper eszközük van rá. Megvolt a belövés, viszik el a fegyvert, egyszercsak hallja a sporttárs, hogy BAAAAMMMMM. Mikor egy kétkilós kalapácsal rácsapnak a fémre. Kapja vissza a fegyvert, látja, hogy a "gravirozás" mellett a fém jól láthatóan összetömörödött, vagyis valójában "hagyományos" módon, kalapács plusz bélyegrúd módján került bele a billog a fegyverbe. Egy háromszázezres puskánál azért ez minimum barbárság...
  • Punker
    régen ki kellett venni az biztos, műszakin úgy összekarcolták a Mauser tusáját azt hittem sírva fakadok mikor pucoltam :(
  • [NST]Cifu
    A fegyver műszaki vizsgáját mindenképpen rendbe kell tennie (személyes véleményem az, hogy egy rohadt nagy rablás az egész, van egy kiválasztott civil cég, aki gennyesre keresheti vele magát...), a zárdugattyút én úgy tudom nem kell kivenni a fegyverből (nekem sincs), de mintha a régi törvényben tényleg lett volna valami ilyesmi.
  • Punker
    szal már nem kell a golyósból kivenni a reteszt(ez a neve?), oksa thx
    (az öreg a fegyverműszakit is elfelejtette ha nem szólok rá még mindig nem csináltatta volna újra:)
  • [NST]Cifu
    Fejből mondom:
    Fém lemezszekrényben kell tárolni, lőszert külön elzárva (a direkt erre készült fegyverszekrényeknél van egy külön zárható lőszertartó), űrített állapotban. Ha jól tudom még él az a törvény, hogy csak olyan lőszert tárolhatsz, amilyen fegyver szerepel a fegyvertartásiban, tehát nekem van egy .30-06-os vadászpuskám és egy 12-es kaliberű sörétespuskám, és találnak nálam mondjuk egy doboz .300 Winchester Magnum lőszert vagy 16-os sörétespatront, akkor lőszerrel való visszaélést követek el.

Van egy kivétel, miszerint ha egy vadásztársam (adott esetben sporttársam, ha sportfegyverekre szóló engedélyem van) megőrzésre itt hagyja a fegyverét, akkor a fegyver papírjai (minősítő) és egy írásbeli megbízás mellett megtehetem, ez esetben azt hiszem a fegyverhez tartozó lőszer tárolása sem probléma. De ha jól rémlik ezt a rendőrségnél is be kell jelenteni.

És persze a lényeg: a fegyver űrített állapotban legyen a tárolóhelyen. Továbbá a tárolószekrény vagy helység zártan, csak a fegyvertartásra jogosult személy által kinyithatóan kell tartani.
  • Punker
    amúgy mik is lennének most a szabályok? lőszert külön kell tartani, egyéb?
  • Punker
    be se engedtem, a kutya közben játszani akart 10 méterről nekifutott és a hátamra ugrott, akkor lábnyomokat hagyott rajtam, a zsarunak eszébe se jutott hogy be akar jönni, majd hétfőn visszajön :)
  • Cat #14416
    mostanában egyre gyakrabban

múlt pénteki közlemény: http://www.police.hu/friss/bar_051202_02.html
  • [NST]Cifu
    Szúrópróbaszerűen előfordul, nekünk 3 év alatt 1x sem volt itt. Viszont nehogy kinyisd neki a szekrényt!!! Mindenki csak azt a fegyverszekrényt és fegyvereket mutathatja meg, amelyhez az engedélye vonatkozik. Meséltek olyat a helyi rendőrök, hogy ellenőrzésnél a háziasszonyka mondta hogy persze, megmutatja, ittvan, ki is nyitom maguknak... a rendőrök meg kényszeredetten mosolyogtak, és lefoglalták a fegyvereket a tárolási szabályok megsértése miatt...
  • Punker
    Cifu rendőrök milyen gyakran ellenőrzik a civilek fegyver tartását? most becsöngetett 1 hogy hogy látni akarja fater fegyverszekrényét ilyen még nem volt az elmúlt 20 évben :)
  • [NST]Cifu
    De a cucc közben kiderült, hogy a HEAT robbanófejek ellen van. Kisérleti szinten próbálgattak akkoriban mindenféle megoldást, de ez az adott ötlet nem igazán vált be. Első körben jött a kiegészítő páncélzat, második körben a reaktív páncélzat, harmadik körben az aktív védelem (pl. Arena).
  • Cnut
    Azt nem tudjátok véletlenül tudatni velem, hogy manapság hogy bérezik a tiszteket kis honvédségünkben? Hadnagytól akármeddig a nettó/bruttó +egyéb juttatások is érdekelnének, meg hogy ez mennyire függ a beosztástól és esetleg hogy a beosztás mennyire függ a protekciótól.
  • I.C.ram
    honnan tudod, hogy ez nem 20 dolcsi cucc? :D
  • Gundark
    A vezéralezredes tetszik :) Először én is átfutottam rajta, de mikor Cifu mondta, akkor esett le :) Ez amolyan JAG forditás lehet, ott volt hogy az egyik palit hol őrnagynak hol vezérőrnagynak szólitották :)
  • Sadist
    Arra inkább az 50$-os vasketrecet használják :)
  • I.C.ram
    Egyébkétn az nem lehet, hogy RPG lövedék ellen? Lehet rosszul tudom, de azt meglehet fogni egy siman hálóval is nem? Mert ugye nyomásérzéken a robbanó feje. De lehet hülyeségeket beszélek.
  • [NST]Cifu
    A kesziben lévő gépek továbbra is adták a készültséget, és ha riasztás lett volna, akkor fel is szálnak.

Szerk.: megelőztek!!! :)))
  • Seaweed
    Mig-29-esek
    (de ilyen esetekben a keszire nem vonatkozik a tiltas...nem is viszik el a gepeket keszibol...)

Harckeszultseg es kikepzo repules nem egy fajsuly!
  • bgabor
    Na igen, de a két időpont között ki adta a készültséget?
  • Seaweed
    Amit 24-en fel is oldottak...errol enyit!
  • I.C.ram
    Há radar, mi más :D Mikor kapcsolatot akar teremteni a Kreml-lel, csak felfelé állítja a csövet, és már tudja is fogadni a szputnyik jeleit :D
  • bgabor
    Egy kérdés:
    Ha a május 11.-én bekövetkezett baleset óta repülési tilalom van érvényben a MiG-29 esre, akkor ki a fene adja a készültséget? NATO gépek?
  • Seaweed
    Hmm ez az ami pletyka szinten "letezik"....erdekes! Sot marha jo!
  • [NST]Cifu
    Érdekesség:

Elvi vázlat a B-2A Spirit "ion-hajtóművéről".

A belépőélnél, és az orron pozitív töltésűvé teszik a levegőt, míg a hajtóműből kiáramló gázt negatív töltöttségűvé. Az eredmény az, hogy nagyobb tolóerőt érnek el, ami egyfelől nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé (a B-2A hatótávolsága 16.000km), másfelől mivel a hajtómű kisebb teljesítményen működik, ezért alacsonyabb lesz a kisugárzott hő.
  • Seaweed
    hmmm nem hangzik rosszul...foleg Typhoon szempontjabol a 2x100kN!!!

ezt meg csak ugy :))

• [NST]Cifu
    Yepp, és az Eurojet 2010-re már egy jobb szériát igér, elvileg mintegy 100kN-os max. tolóerővel (utánégetővel), továbbá már elvileg rendelkezésre áll a tolóerővektor-kormányzási lehetőséget (bár ehhez a sárkányszerkezet végét szerintem mindenképpen meg kellene erősíteni).
  • Seaweed
    Ez eleg impozans! (es adatai szerint erosebb mint az RM-12)
  • Seaweed
    nah jha...bar nem vagyok most kepben az EJ200 adatival kapcs, de mekkora %-os obletet jelent a mostani F404/RM-12-el szemben?!
  • [NST]Cifu
    A militaryphotos.com fórumában a svédek váltig állítják, hogy a Saab tárgyalt az Eurojettel, és megoldható szerintük, hogy az EJ200-at kisebb átalakításokkal beszereljék a JAS-39C/D sárkányba.

Viszont az ár a Gripen kétséges pontja. Az is kabaréba illő volt, hogy a sokkal potensebb Eurofighter mellett versenyzett az osztrákoknál, kb. azonos vételáron...
  • Seaweed
    Az ugy meg jobb :DDDD
  • Seaweed
    Hat jah! Bar szinte kezpenz hgy ez meghozna a jovot a Gripen programnak..es ez eletben tartana...fejlodhetne..es 2010 utani idoszakra biztos hogy komoly potencival rendelkezne mar a tipus a fejlesszteseknek hala...de tenyleg egy F-16A MLU utan...hat khmm...(bar teny hogy adfdigra ezek a gepek mindennemu uzemideje lejar..kirepululik/naptari...szoval mindenkeppen menniuk kell a levesbe...es valami kell...ugye az F-35A volt az esszeru alternativa....es meg azt se tartom kizartnak hogy az europai resztvevoi a jsf programnak kiszallnak ezek utan...es beintenek a jenkiknek...a danok meg pl vesznek Grippent.... :DDD..azert megiscsak van itt juropban nekunk jurofajter meg rafale ;))(meg ha bazi dragan is..bar biztos hogyaz F-35 se lenne 2€))