95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Rövidhíreink:

-Az F/A-22A Raptor nevet változtat - F-22A Raptorra. Az enyhén szólva értelmetlen lépés háttere kevésbé ismert. 2002-ben a légierő a földi csapásmérés képességének kiemelésére nevezte át az F-22(A) Raptort F/A-22A Raptorra. Már akkor közepes erősségű földrengéseket mértek a földön fetrengő szakértők röhögésétől, hiszen a "csapásmérő képesség" kimerült abban, hogy két 1000 fontos, vagy legfeljebb nyolc 250 fontos GPS irányítású bombát képes a gép ledobni. De a helyzetre csak rájátszott még a légierő, kifejtve, hogy a gép titkosított képességei alapján lehetne F/R-22, mivel igen fejlett elektronikai érzékelőkkel rendelkezik, lehetne F/EA-22, hiszen elektromos ellentevékenységre képes, stb.
    Most erre úgy döntöttek, hogy visszatérnek az F-22A elnevezéshez. A benfentesek szerint elképzelhető, hogy a háttérben az húzódik, hogy szeretnének minél több adut alátolni a következő lopakodó-könnyűbombázó géptípusnak (az F-117A egy lehetséges utódjának), ami lehetne akár az FB-22. Márpedig hülyén néz ki, hogy az F/A-22A esetén azért van ott az a "/A", mert képes a csapásmérésre, ha egyszer éppen egy direkt csapásmérő változatért lobbyznak. Ez utóbbi program egyébként is érdekes kérdéseket vet fel, mert reálisan 2010-2012 elött nem valószinű a rendszerbe állítása - márpedig ekkor már ott lesz az X-45 és/vagy X-47 UCAV is, hasonló feladatkörben, de pilóta nélküli kivitelben.

-Az eddigi tervek szerint a V-22 Osprey program összköltsége 50.5 milliárd dollárra rúgott volna. A DoD viszont nekiállt megnyírbálni egy csöppet ezt a számot, egész pontosan 1.1 milliárd dollárral kevesebbet akarnak kiadni 2007 és 2011 között a V-22 programra. Az eddigi tervek alapján 2007-ben 14db, 2008-ban 19db, 2009-ben 30db, 2010-ben 35db, míg 2011-ben 38db MV-22-est adtak volna át. Az első MV-22 Block B gépet most December 8.-án adták át - ez volt a 19-edik átadott MV-22. A tengerészgyalogság és a Bell-Boeing konzorcium, amely a gyártásért felel azonban kétségbeesetten igyekszik meggyőzni a védelmi minisztériumot, hogy egy ilyen "jelentős" érvágás (ami mintegy évi két-három géppel kevesebb leszállítását takarja) komolyan akadályozza nem csak a gyártáskapacitás felfuttatását, de a gép hadrafoghatósága is tovább fog csúszni miatta.
  • Fenrir
    mennyémár, Tata itt van a szomszédban, nekem dupla büntetés volt Kaposvár :D
  • [NST]Cifu
    ...amikor egész nap csak kummantottál az irnoki szobában? :D
  • Seaweed
    Hat ha mar itt tartunk :))
    MH.59SZDR
  • Punker
    spektrumon volt valami film a berlini falról, mintha abban is lettek volna ilyenek.
  • I.C.ram
    Ezeket a címereket bele is hímzik az egyenruhákba, mint az amcsiknál, vagy marad a szokásos biztosítótű, mitn a rendőröknél? :P
  • JohnnySmith
    LOL
    MH25KGYGLDD :))))
    Ohh azok a szép idők :)
  • [NST]Cifu
    BTR vízágyúval?
    Ha alkalomadtán lesz rá lehetőség, egy képet nem tudna dobni róla, kiváncsi vagyok milyen lehet.
  • Fenrir
    ez a legújabb iraki merénylő, mindenki halálra röhögi magát tőle
  • I.C.ram
    Libériai az tuti! :P Biztos ő a bíró a számháborúban.
  • joebacsi
    van még 2 btr a rendőrségnél, elvileg most kapnak majd új vízágyúkat
    (csapattársam az egyik parancsnoka)
  • [NST]Cifu
    A képen szereplő alany személyi jogaira való tekintettel elállok a választól. :)
  • SZU
    A köv. 2 kérdésem lenne:
    -Milyen nemzetiségű a harcos
    -s milyen fegyvert használ

A megfejtők között egy alig használt kanyarfúrót sorsolunk ki =)

• I.C.ram
    még mindig tombol a cold war :P Csak most burkoltabb.
  • I.C.ram
    Lol poszter! :D Ez kb olyan, mint amikor azt mondták, hogy a Pizza amerikai találmány, szegény digók meg fogták a fejüket.
  • Seaweed
    Arrol nem is beszelve hogy az S-37 az nem a Su-37...de hat ezt elvarni olyankotol mint a jenkik csoda lenne..
  • Seaweed
    Az F-15-ot a Mig-29-el szembeallitani nevetsegesen szanalmas huzas! (Dehat mint tudjuk hulye jenki nep minden maszlagot bevesz..)
  • Fenrir
    ipari kémkedés van/volt/lesz
  • [NST]Cifu
    Humoros vagy elgondolkoztató? Poszter a Lockheed Martin-nál:

Persze lehetne csinálni másfajta posztert is, a lopott amerikai dolgokról. :)
  • [NST]Cifu
    Akkor már legalább ketté kellett volna bontani a cikket, és már így is több, mint három hete kezdtem el dolgozni rajta. :)

Egyébként amit hallottam, az nem túl bíztató. Egy viszonylag gyengébb CN gáz kisebb-nagyobb kiszerelésben, paprikaspray (civil szintű), ezen kívűl gumibot, oszt jó van. Ha jól tudom a vízágyúk is a legtöbb helyen már szeméttelepre kerültek. Hajdan pedig még BTR-70-eseik is voltak - igaz az messze van a "nem halálos" besorolástól. :)
  • Punker
    meccsen láttam náluk "családi kiszerelésé" gázspray-t (kb akkora volt mint a kocsikban lévő kis poroltós tartály), meg ugye ott van a lovasrendőrök kardja is csak nem tom azt mikor használhatják, igazoltatáshoz nem vették elő :)
  • Sadist
    Gumibot, mi más :D
  • Punker
    tényleg Cifu a friss cikkben nem említetted hogy itthon milyen fenyítő cuccokat használnak a szervek :)
  • Punker
    ja és az új skodáik végre rendőr autóra emlkeztető festést kaptak :)
  • Punker
    első körben egy szöszi kiscsaj volt a sofőrje jól nézett ki az egyensapiban (többit nem láttam nem szállt ki a kocsiból) ennek a manusznak vagy megmondták bent hogy ki fater-om és ne b@szakodjon, vagy már nagyon unta a dolgot fél 5-kor érti ide és állítólag délelött 11 óta csinálta :)
  • [NST]Cifu
    Yepp, akkor arrafelé is a területi megbízottra marad a piszkos munka. :)
  • Punker
    egyenruhás
  • [NST]Cifu
    Ki volt kint? Egyenruhás rendőr, vagy civil ruhás?
  • Punker
    ropantt alapos volt a fegyvervizsgálat, a szekrényt megnézte, de a puskákat nem kellett kivenni ergó a bőrtokban bármi lehetne, a lőszeres részt ki se nyitatta :)
  • Seaweed
    Hubbaaz ez durva dolgotat muvelhet a szovetbe jutva...
  • [NST]Cifu
    Lassan kiderül, miért is olyan jó a 6.5mm-es Grendel és a 6.8mm-es SPC. Csak nézzétek meg a keresztmetszetüket:

6.8mm SPC és 6.5mm Grendel

Mi a feltünő? Hát igen, mindkét lövedék orra üreges. hmm... hol is láttunk már ilyet? Csak nem az 5.45x39mm-es szovjet/orosz lőszernél?

[center]
    5.45x39mm
  • MuldR
    Gyonyoru ez a stuki. Az igazi otvozet. Armalite design, HK megbizhato belso :) Nyami-nyami.

Btw, AK tuzvalto kar. Seregbe a nagygyakorlon egy kuszasnal sikerult ugy megutnom, hogy egyeslovesen maradt, es nem lehetett elvaltani. Szoval sebezheto :) Es kenyelmetlen is. Nekem talan a SIG megoldas tetszik a legjobban. Az Armalite pl pont az ujjamnal van, es azt veletlenul el tudom valtani.
  • [NST]Cifu
    Dehogynem érdekel. :)

Azt nem tudtam pontosan mi megy ott, de a szerelősorokon álló 737-es képek alapján annyit tudtam, hogy rendesen be van építve az a rész, szóval mindenképpen át kellett alakítani valamennyire a szerkezetett. Nézd meg a #14679-es hsz.-ed második képét, lehet látni, hogy mintha más anyagból is lenne ott a törzsborítás. :)
  • Fenrir
    tényleg Cif, van cbt-m 737-esre, nem érdekel? 1 cédé
  • Fenrir
    anyám, akkor mi mehet ott fent ahol a légkondicsövek mennek

kár hogy nincs szkennerem, most beszkennelném neked a 737-es tüzelőanyagrendszeért csak hogy legyen mihez viszonyítani :)
  • [NST]Cifu
    Bezony. :)
  • Fenrir
    a tetején?
  • [NST]Cifu
    Nézd meg a pilótafülke mögötti részt. Ott a merevcsöves töltőnyílás a jelölésekkel.
  • Fenrir
    hát nemtom hogy ezt lehet-e levegőben tankolni, a feltöltőcsonk a jobb szárny alján van, a hajtóműtől kifelé, ahhoz túl vékony a szárny hogy az egészet előre fordítsák...ahhoz nagyon át kellett volna építeni a tüzelőanyagrendszert

• [NST]Cifu
    Gondold el mennyi rádiórendszer lehet beépítve, mindnek külön antenna dukál. :)

BTW a légi utántöltő megoldás miatt vajon mennyire kellett megváltoztatni az eredeti 737-es szerkezetét? Vajon merre tudták elvezetni az üzemanyagcsöveket?