95112

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
"Australian Army MOUT video (ez nagyon állat)"
Nagy szopas az elakadt AUG
...bezzeg a jooreg AK-val teritett volna :DD
-
switch #14798 2 új videóval frissült a militaryvideos.net
Australian Army MOUT video (ez nagyon állat)
Op Spear in Karbala Iraq Footage -
aha -
Muhahaha, HK roxx, pisztoly alján látom ott figyel a picatiny sín :) -
Nem, a kínai hadsereg S-70C gépeiről van szó, amelyből 24db-ot vásároltak (eredetileg további 100db-ot akartak még, csak jött 1989 és a Tienamen-téri vérengzés...). S-70C @ Sinodefence.com -
Az elso ketto Taiwani gep (S-70C)..az utolso az rendben van...amugy nem lattam olyan kinai gepet amin "fenhangon" ne lett volna rajta a kinai felsegjel. Amelett azt se tartom elkepzelhetonek hogy a jenkik/taiwaniak eladjak az S-70C-t (ami mellesleg a Seahawk Taiwani licensze Bluehawk keresztsegben :)) a nagy kinanak mint hadianyagot....
Amugy ezen forras szerint(mas gepeknek is) polgari lajstromja van, es a kinai legitarsasag a "tulajdonos"....szal mashogy teszem fel a kerdest: Hogy-hogy nem virit a kinai legiero felsegjele rajta?!!...(azt elkepzelhetonek tartom hogy a "Nagykina" vett civilkent Taiwantol S-70C-ket, es egyszeruen azokat meg besoroztak...) -
Egyébb érdekességek:
[center]
HK 21E géppuska hangtompítóval
Az új HK P3000 pisztoly
A múltkor lusta voltam példaképet keresni a szegycsontnak támasztott MP5-ről, tessék, most bepótlom -
Érdekesség: a Kínai hadsereg helikopterei:
[center]
-
szánalmas -
Nemtom én asszem 3-4x voltam lövészeten, kb 4-5 tárat lövöldöztem el csak úgy a nagyvilágba, aztán kurvára meguntam, és fájt mindenem.
Meg már meleg is volt meg indúlt a vonatom is hazafelé:)) De összeségében jó móka volt:) -
ÖÖö :) megint költői kérdéseim vannak :) Azt tudom hogy az USAF repülői már nem nagyon járnak szoros kötelékben a harcmező felett.(értelemszerűen a VB-kre gondolok, nem a nagyobb állatokra :) Ha jól emlékszem előfordult még az 1-2 kilométeres oldaltáv is. Az okát is értem. De a NAVY vagy a Tengerészgyalogság gépeinél is igy van? Vagy ők hagyományosabbak? :) Egyébként nálunk hogy van? Mennyi a "standard" távolság a két gép között? No nem milliméter pontosan, csak az érdekel hogy van e erre valami szabályzat, vagy csak "úgy érzésre" tartja a távolságot a kisérő. -
én örültem hogy el bírtam lőni azt az átkozott 9 töltényt
kb így nézett ki aznap a szitu:
éleslövészet, vagy 3 század kiment a lőpályára, szép januári nap volt, rohadt hideg és esett a hó
a századparancsok meg néhány tiszthelyettes éleslövészetet mutatott be pár fegyverrel, nah akkor már 2 órája álltunk kint a kb -10-ben
miután rájöttek ők is hogy qrva hideg van és még a szél is feltámadt megkérdezték hogy akarunk-e most lőni vagy inkább visszajövünk később
mondtuk persze hogy most bazze ha már itt vagyunk, halálnak sincs kedve visszajönni másnap ide
szép lassan szétváltunk rajokra, kiosztották a 9 töltényt amit ugye 2 tárba kellett tárazni 3 és 6-os kiszerelésbe majd irány a lőtér
ez úgy nézett ki hogy egy töltésszerű placcon feküdtünk a sátorlapon, a fegyvert meg az összetekert vegyvédelmi köpenyre kellett támasztani
eddig rendben is volt, kiadták parancsba a szabályos betárazást
még ez is rendben volt, ahogy lefeküdtünk, szemből a bukócélpontok felől olyan szinten kezde a szél hordani a kis jégkristályokat hogy amikor felnéztél a fegyver mellöl rögtön telehordta a szádat és arcodat jéggel ami így jól fagyasztott
nah ekkor esett meg velem a takony-nyál dolog :D nah mondom ez faxa lesz, próbáljunk meg lőni: szépen bevettem vállba, céloztam, tűz, szájonvágott a válltámasz
takony-nyál-vér :D
nah ennek fele sem tréfa, célpontot úgysem látom a széltől (addigra a fele már fel is borult) úgyhogy kilőttem mindet a picsába valahova :)
a 2 sorozattal is hasonlóan jártam el, mivel tudtam hogy mindenki "megfelelt" lesz :P
úgyhogy így esett meg velem életem első és valószínüleg utolsó éleslövészete :) -
ehh
(ket bukoalakot levadasztan ket rovid sorozattal...miutan csak bizonygattam hogy el van allitodva afegvyerem..es nem en vagyok a hulye higgye el 50 meteren a celon...ezutan belottek a fegyvert es lam..lehett vele rendesen celozni :)) -
engem sikerült úgy pofán vágnia hogy elkezdett vérezni a szám mert nagyon ráhajoltam :)
legjobb hogy egy hóvihar közepén volt az éleslövészet, az arcom előtte annyira lefagyott hogy taknyom-nyálam egybefolyt, nah ezt tetézte a vér is az első egyes lövésem után
a 2 rövid sorozattal már nem is xarakodtam, ment ahova ment :) -
A visszarugás minimális, ezt leginkább a pisztolyoknál lehet megfigyelni, ahogy fél kézzel lövöldöznek a Desert Eagle és hasonló kéziágyúkkal. -
Temetesen lottem diszsortuzet AMD-vel. Ott kell eleve ra szukito acsoszajfek hejere hogy a loporgaz a gazdugattyut kepes legyen mukodtetni.
Szal ezen viszonyitasi alapbol tapasztalatom az hog yelenyeszo egy vaktolteny visszarugo ereje. (nem mintha a 7.62-es eles loszere olyan veszedelem nagy lenne...) -
steweee #14783 valyon mekkora lehet a visszarúgóereje az ilyen vaktölténnyel tárazott feygvernek az éleslőszerhez viszonyítva? mert azért a gáz kijön az elején, mégha nem is kell kilöknie a magot
a stimulatív töltetek-ről tudna vki részleteket? láttam róla bejátszást a cnn-en egy riportban, ahol épp az előbbi témát taglalták. furcsak hogy nem rögtön vetettek be ilyeneket irakban, hiszen állítólag nagyon régi techológia -
Kiváncsi vagyok milyen anyagot raknak ezekbe a filmes torkolattűz imitálókba :) -
Végülis még lángszóró változata nem volt a G36-nak. :)) -
kiskorúbézoltán #14780 Úgy a normál háromszorosát .
-
-
Jó ötlet! 
Ezt megjegyzem... izé... vagy inkább írjam le?
-
-
kiskorúbézoltán #14776 Ezt a fegyvertartási hosszabításánál azért ne süsd el ...
-
-
Áhhh... én ilyenkor azt mondom, hogy öregszem, és kezdek szenilis lenni... :) -
Banyek..most hogy elgodolkozok ez az arab dolgo honnanjott nekem?! Tiszta hulye vagyok!
-
Most miért, Sea optimista volt, és feltételezte, hogy perfekt arab vagyok (végülis arab fejkendőm már van, raktam is be leleplező képet
). Mond azt, hogy nem nézed ki belőlem... 
(jobban belegondolva mégse mond...
)
-
Van itt olyan topic is, ha ez minden vágyad... (bár személy szerint kerülöm a témát... :)) -
jovanna azt akartam irni 
-
AKSURV #14769 Esetleg ez is érdekel valakit...
Új Honvédségi Szemle 2005/12
Védekezés a házi robbanószerkezetek ellen
2005.12.04. 22:30
2005. június 7. és június 16. között 17 amerikai katona esett el házi készítésű robbanószerkezet által elkövetett bombatámadások következtében Irakban. A napi bombatámadások száma több mint harminc. Irakban az amerikai parancsnokok kelletlenül ismerik be, hogy továbbra is egy lépéssel a felkelők folyamatosan alkalmazkodó robbanóeszköz-alkalmazási eljárásai mögött kullognak. Hiába a harc és a gépjárművek utólagos páncélzattal történő felgyorsított ellátása, a gyárilag megerősített futóművel, motorral és kiegészítő páncélzattal szerelt járművek gyorsított gyártása és kiszállítása a hadszíntérre, valamint dollármilliók költése a különböző elleneljárások technikai kivitelezésére.
A kezdeményezés továbbra is a felkelők kezében van. A robbanás bekövetkeztéig a járőr vagy a menetoszlop nem tudja, ki az ellenség. A robbanószerkezet indítása után pedig a civil ruhát viselő ellenség azonnal beolvad környezetébe, köddé válik. Irakban a szövetséges csapatok ellen leggyakrabban használt, leghatásosabb pusztítóeszköz – az öngyilkos merénylő mellett – a házi készítésű robbanószerkezet. Ennek alkalmazása lehetővé teszi, hogy a felkelők ragadják meg a kezdeményezést, ott és akkor csapjanak le, ahol és amikor ők akarnak. E taktika lehetővé teszi, hogy saját veszteségeiket minimálisra csökkentsék, illetve elkerüljék az összecsapást a jobban kiképzett és technikai fölényben lévő szövetséges csapatokkal.
BOMBA A TETEMBEN
Minden egyes alkalommal, amikor a szövetséges csapatok elhagyják védett táborukat, olyan „aknamezőre” kényszerülnek, amely felépítésében, sűrűségében és elhelyezkedésében nemcsak napról napra, hanem óráról órára is változik. A felkelők folyamatosan figyelik a szövetséges csapatok mozgását, és ez alapján tervezik meg a lesállást a számukra legmegfelelőbb helyen és időben. Előfordul, hogy a korábban megfigyelt járőr esemény nélkül végrehajtja feladatát Bagdad utcáin, a táborba visszavezető úton pedig szemétkupacba, állati tetembe vagy lerobbant járműbe rejtett pokolgép várja elhaladását.
Az Irakban elszenvedett amerikai áldozatok több mint a feléért felelős ez
az olcsó, egyszerű, de halálos pusztítóeszköz, amely általában 2–4 összekötött tüzérségi lövedékből és egy primitív indítószerkezetből áll, amelyet ravaszul álcáznak és rejtenek. Az elmúlt hónapokban a házi készítésű robbanószerkezetekkel kapcsolatos események – az eszköz felderítése, annak felrobbanása – száma drasztikusan emelkedett. A napi események száma 30 körül mozog. A bombával elkövetett támadások számának 93%-a Bagdadban történik. Csak június 7. és június 16. között 17 amerikai katona esett el házi készítésű bomba robbanása következtében. A sebesültek száma ennél jóval nagyobb.
INDÍT A KAPUNYITÓ
A Pentagon dollármilliókat költött és költ ma is arra, hogy kifejlesszen egy olyan rendszert, amely hatékony a robbanószerkezetek elleni hadviselésben. A robbanóeszköz felderítésében azonban továbbra is a leghatékonyabb eszköz a jól kiképzett járőr figyelő szeme. A robbanószerkezet egyszerűsége miatt ellenük eddig nem sikerült kellően hatékony technikai védelmi rendszert kifejleszteni. A leggyengébb láncszem az egyszerűségében is nagyszerű indítószerkezet, amely gyakran csak egy rádió, mobiltelefon vagy garázskapunyitó. Ezen indítószerkezetek elektronikus zavarása bizonyult a leghatékonyabbnak. Az amerikai Warlock zavarórendszert sikeresen használják a hadszíntéren. A járműre szerelt Warlock-rendszer azonban nem képes teljes körű és minden esetben megbízható védelmet nyújtani, mert nem működik az összes létező frekvencián, és csak rövid idejű zavarást biztosít. További probléma, hogy amint a járőr elhagyja az utcát, azt azonnal visszaveszik a felkelők, készen arra, hogy új robbanóeszközöket telepítsenek.
Az amerikai hadsereg nagy reményeket fűzött a Compass Call nevű elektronikai zavarórendszeréhez. Az éjjel kis magasságban repülő EC–130H fedélzetére szerelt rendszer minden ismert indítófrekvenciát kisugároz, így működésbe hozva a telepített robbanószerkezetet. Úgy tűnt, megvan a tökéletes megoldás. Az ellenség azonban rendkívül gyorsan tanul és alkalmazkodik. Új indítási technikákat alkalmaz. Eddig nem alkalmazott frekvenciákkal vagy vezetékes távirányítással próbálkozik, többnyire sikeresen.
A felkelők alkalmazkodási képességét jól bizonyítja a titkos garázsokban elkészített mobilbomba kifejlesztése és alkalmazása. Az út menti várakozások helyett a 20–40 tüzérségi lövedékkel megpakolt teherkocsik folyamatosan járják az utcákat, szövetséges célpontok után kutatva. Ez a robbanóanyag-menynyiség minden járművet vagy harcjárművet harcképtelenné tesz. A figyelmes járőr felfedezhet egy-egy gyengébben álcázott robbanószerkezetet az út mentén, azonban nem sok esélye van a nyolcmilliós Bagdad utcáin ezrével rohangáló járművek közül észrevenni
az öngyilkos merénylőt. A járőröknél mindig van egy lista, amely tartalmazza a gyanús járművek leírását, de ez a lista csak olyan pontos lehet, amilyen adatokkal a szövetségesek rendelkeznek.
KOMMULATÍV VÁLASZ
Amikor az amerikai hadsereg növelte a kiegészítő páncélzattal ellátott gépjárművek, nehézharckocsik és lövészpáncélosok alkalmazását, a felkelők a stimulatív töltetek egyidejű alkalmazásával válaszoltak, így küzdve le még a 70 tonnás Abrams nehézharckocsi páncélzatát is, jelezve, hogy az amerikai katonákat semmi sem védheti meg. Jelen pillanatban nem létezik olyan módszer, amellyel teljes mértékben lehetne védekezni a házi készítésű robbanószerkezetekkel és az öngyilkos merénylők által elkövetett támadásokkal szemben. A támadások száma csökkenthető a zavaróeszközök, valamint a járőr-, illetve az ellátási útvonalak agresszív és folyamatos légi-földi járőrözésének kombinálásával, illetve erődített ellenőrző-áteresztő pontok működtetésével, amely meggátolja az ellenséges robbanóeszközök telepítését. Ehhez azonban kevés a szövetséges erők jelenlegi létszáma. Elengedhetetlen a katonák, illetve a gép- és harcjárművek robbanás- és repeszhatás elleni fokozott védelme. Fontos továbbá az utak széleinek megtisztítása mindentől, ami alkalmas robbanószerkezet álcázására és rejtésére. Ezenkívül tudatosítani kell a lakosságban, hogy az utak mellett hagyott járműveket felszólítás nélkül megsemmisítik.
Az elmúlt hetekben a felkelők nagyszabású hadjáratot indítottak járműre szerelt bombák alkalmazásával, amelynek több száz iraki civil, illetve az iraki biztonsági erők tagjai estek áldozatul. Az iraki hadsereg és rendőrség kifejezetten jó célpontnak számít, mert nincsenek felszerelve a szövetséges csapatok által alkalmazott páncélozott járművekkel. A felkelők folyamatosan támadják a civil lakosságot, ezáltal gyengítve a szövetséges csapatok és a támogató civilek viszonyát. Azt akarják bizonyítani, hogy azok nem képesek a lakosság védelmére.
FELKÉSZÍTÉS A VÉDELEMRE
Mivel Irak rendkívül jól felfegyverzett országnak számított, tele volt lőszergyárakkal és lőszerraktárakkal, amelyeket a szövetséges csapatok létszámhiány miatt nem védtek, így azok szabad prédájukká váltak a felkelőknek. Irak továbbra is kiapadhatatlan forrása a házi készítésű robbanóanyagok alapjának számító lövedékeknek és egyéb robbanóanyagoknak.
A téma fontosságát jelzi, hogy az amerikai hadsereg egyhetes szemináriumot tartott a házi készítésű robbanószerkezetek elleni védekezés témájában június 13-tól 17-ig, ahol számos ország katonája vett részt. Sajnos, a Magyar Honvédség nem képviseltette magát. A bemutatón tűzszerészek demonstrálták a házi készítésű robbanószerkezet pusztítóerejét, amikor a hadszíntéren alkalmazott megoldás szerint három összekapcsolt 155 mm-es lövedéket temettek el, majd robbantottak fel egy 5 tonnás teherkocsi alatt. A robbanás ereje teljesen elpusztította a járművet. Szintén bemutatták a járműbe szerelt bomba erejét, amikor 18 db
155 mm-es lövedékkel gyakorlatilag részecskéire robbantottak több teherautót. Az amerikai áldozatok számának állandósult növekedése miatt a megszállás támogatottsága az anyaországban soha nem látott mélységbe zuhant.
(Az írás a Defense News „US Army Casts Net for IED Defenses című cikke alapján készült.)
HARUM TAMÁS
-
kiskorúbézoltán #14768 "es ird be arab betukkel onnan"
Gondolod ha a ciril nem megy az arab fog ?
Latin , nem ? A számok arabok ...
-
nah szal Regiment 1. 20 oldal:
"...A Rocket Propelled Grenade jelentese raketahajtasu granat. Magyarul a raketa panceltoro granat kifejezesbol is megkapjuk a harombetus roviditest. Az eredeti orosz valtozat a Ruzsnoj Protivotankivij Granatom. Ennek jelenetese kezi harckocsielharito granat. ......."
eddig az idezet...de amit bevagtal abban oroszul nem ez van leirva. -
kiskorúbézoltán #14766 Hmm , még jó , hogy nem a Bibliáról elmélkedünk ...
-
Mard elo az elso Regimentet... :D (es ird be arab betukkel onnan :P) -
Ez jó! Remélem eljutunk egyszer oda, mint az amerikaiak, ahol a komplett katonai tananyag (ha nem is a legfrissebb) elérhető a neten. :) -
Jó, felismerem, azzal nincs gond, de hogy őszinte legyek ha a beidézett szöveget (Pеактивный противотанковый гранатомет) értelmezni vagy kiejteni kellene, akkor inkább kérem a szemkendőt és az utolsó cigit (pfuj, nem is dohányzom... :))... -
A pontos indokot nem tudom, de azt feltételezem, hogy egyfelől felesleges bonyolítás, másfelől a gépkarabélyok visszarugása nem olyan elementális, hogy sok értelme legyen ennek. -
azert meg a betuket felismered :D -
jah ha mar itt elakadsz akkor nem kezdem el magyarazni...(de cifu is abba a korosztoalyba tartozik akik meg tanultak orosz...igy az eleg alap hogy az RPG=РПГ)