95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Punker
    szerintem csak a HVG-t érdemes
  • rohadt alma
    Milyen napilapot lehet olvasni?
  • rohadt alma
    Nekem nincs meg eredetiben.Nem nagy dolog vagy kis dolog ha valakinek eredetiben megvan.Nem értek angolul.Szinkronizált filmeket nézek ezért abból tudok kiindulni.
  • Bucser
    már többször be lett téve idézetként

"Ne olvassál Indexet mert lelkisérült leszel"

Azaz sok baromság egyhelyen na ez az index.. pláne ha bármilyen technikai jellegű dolgot vesznek a kezükbe...
  • Bucser
    Nekem is megvan eredetiben ez nem tudom miért olyan nagy dolog... Az meg köztudott, hogy néha sikerül igencsak ökör szinkronokat kitalálni vagy a feliratozók sincsennek a helyzet magaslatán..
  • rohadt alma
    Te egy ÁSZ vagy!!!Vágod a témát.És eredetiben láttad a filmet?Nemzetvédelmi Egyetemre jársz?Vagy kanadában repülős suliba?

• rohadt alma

Egyszer az egyik netes újságot én is kiigazítottam (azt hiszem az indexet).Nem tudom foglalkoztak vele esetleg lesöpörték.Volt egy olyan része ahol röviden ismertették a cikkekben szereplő fegyvereket (repülőgépek;rakéták;stb amik nevei egyben linkek amikről a cikkből az adatbázisukra lehet ugrani).Valami olyat írtak,hogy az SVD a Kalasnyikovból lett kifejlesztve/rokonok vagy valami ilyesmi.Ha valaki megtalálja az újságban azt az oldal ami ezzel foglalkozik az legyen szíves elárúlni mert kíváncsi vagyok megvan-e még mert én nem találom.Na a lényeg az,hogy a Kalasnyikovból egy távcsöves puska lett fejlesztve de az nem a USSR-ben vagy Oroszországban hanem Yugoszláviában és annak a fegyvernek a neve Zastava M76.
  • rohadt alma
    Nem nem!Ha azt mondják "Vissza a reptérre" akkor semi gond azzal a jelenettel.
  • Pyotr
    látod,én még a cimére sem emléxem csak azt tudom hogy apámmal jól összevestem mert ő váltig állitotta hogy azik Mig-ek!:)
    addig amig az orra alá nem dörgöltem a kemény tényeket
  • rohadt alma
    A Platoon-ba is becsempészték az F-4-et ha jól emlékszem.A végén amikor a saját állásokra kérte a rangidős a légitámadást mert már benyomultak a vietnámiak a táborba.De lehet ott már volt filmtrükk is.
  • neuro
    hát ez elég durva félrefordítás :)
  • Ren
    Ezt mondják pontosan:

"Roger. Give all you got and bring all your ships back."

Asszem egy kicsit félrefordították a szinkronnál, ha azt mondják, hogy a hajóra térjenek vissza :)
  • rohadt alma
    Biztos a Vasmadarak x-edik része de az más kategoria.Az egy b kategoriás film.Azokkal nem foglalkozok.
  • [NST]Cifu
    Nagyítóval kell keresni azokat a filmeket, amelyeknek a készítőgárdája ilyen szinten ügyel a realisztikusságra. Ahogy pedig lent is írták, az Apokalipszis most nem tartozik közéjük. Amúgy ha vannak is katonai szakértők egy film forgatásán, akkor sem jelenti azt, hogy figyelnek rá. Lippai alezredes mesélte, hogy őt is felkérték szakértőnek egy film forgatásán, de egyetlen tanácsát sem fogadták meg, mivel a rendező úgy vélte azok ütköznek a "művészi értékkel".

Egyébként az Agresszorok nem szoktak aktív bevetést végezni, sőt, a sok agresszor gép nem is alkalmas erre, mivel egész egyszerűen nem rendelkeznek sem beépített fegyverzettel, illetve a külső függesztésű fegyverekhez szükséges rendszerek is alaposan le vannak egyszerűsítve, illetve alá vannak rendelve a kiképzési rendszereknek (pl. az US Marines / US NAVY F-16N Agresszor gépei).

[center]
  • I.C.ram
    Biztos :) Csak más a kiképzésük.
  • rohadt alma
    Elég ha azt mondját visszatérnek a reptérre.A neten azt találtam a gépek repültek legalább a 3rd Tactical Fighter Wing-nél (1965–1967) ami ide települt a háború alatt:Bien Hoa AB, South Vietnam, 8 Nov 1965; Kunsan AB, South Korea, 15 Mar 1971.Bár filmekben vannak butaságok mint a Behind Enemy Lines-ban ahol Vz.58 van a katonáknál szerbiában.Arról is csak rebesgetik,hogy eljutott észak vietnámba.
  • Pyotr
    volt egy másik film, már nem tudom a cimét,de ott meg az orosz Mig-eket F-4esek helyettesitették!
    Bár ott érthető volt a választás:)
  • neuro
    Biztos hogy nem szálltak le soha hajóra, legalábbis harci bevetésben biztos hogy nem. De ha belegondolsz helikoptereket könyebb bérelni, akár magán cégektől is, mint pár autentikus Phantomot a légierőtől.
    Lehet, hogy ahol a filmet forgatták, az ott állomásozó repülőszázadnak csak F-5-jei voltak és őket kérték meg, hogy csináljanak pár áthúzást.

Mondjuk az "Apokalipszis most" nem a realisztikusságáról híres film :)
  • rohadt alma
    Betesznek Bell (204 vagy 205?) UH-1 eseket meg Hughes 369 Cayuse (OH-6) helikoptereket és akkor ott van az F-5 ami hajóra tér vissza?Micsoda katonai szakértője volt a filmnek?Vagy tényleg leszáltak hajóra?
  • neuro
    valószínűleg F-4-eseket szerettek volna "imitálni" velük mert azok nem voltak kéznél...
  • rohadt alma
    Aki látta az Apokalipszis most c. filmet emlékezzen arra a jelenetre amikor Robert Duvall kiadja a parancsot a légitámogatásra (amikor két katonáját is beküldi a vízbe szörfözni) és akkor jönnek az F-5-ösök (pontos változatukat nem ismerem fel).Azt az utasítást kapják a pilóták dobjanak le mindent aztán vissza a hajóra.A hajó valami kód vagy szleng?Én azt hittem az F-5 a légierőnek készült.Egy magyar oldalon olvastam a F-5E TIGER II.-ről aminek volt fékezőhorga és a NAVY agresszor-százada is kapott de az először 1972. aug. 11.-én szállt fel.A film pedig nem akkor játszódik.
    Az agresszor-század szokott éles bevetést végezni?
  • rohadt alma
    Azt nem tudom,hogy mi veri az Unimogot de az a legismertebb a kategoriájában.Biztos,hogy a Steyr Pinzgauer meg a HMMWV egy kategoriába esik az Unimoggal?
  • [NST]Cifu
    Szerettem volna kimenni, a sportegyesület tagjai egységesen mennek is ki szombaton, de sajnos nekem nem sikerült elszabadulnom, úgyhogy (megint) lemaradok róla. :\
  • katz
    Bolfod Szülinapot Cifu!

FEHOVÁ-ra jön vki vasárnap(esetleg szombaton)?
  • I.C.ram
    Vickers gyártja. Kérdeztél volna engem. :)

Egyébként meg ott van a Steyr Pinzgauer is, ami veri az Unimogot, sőt a Hummveet is.
  • schrank
    az mi az oldalán gulyáságyú az angy kerek fedővel
  • rohadt alma
    CSak hiába kértem mi a neve és ki a gyártója annak a járműnek.Senki se válaszolt.Kénytelen voltam kikiresni és nem volt könnyű mert nem egy elterjedt jármű a föld északi féltekén.Erre csak az Unimog rug labdába ebben a kategoriában.
  • I.C.ram
    Mert konkrétan egy Casspir volt benne, azért :D
  • rohadt alma
    Sok keresés után ezt találtam a leghasonlóbb járműnek ahhoz ami a Gorillaz Dirty Harry c. videoklipplében van.
    Casspir
    Jól néz ki.

• I.C.ram
    Érdekes Ausztrál Defender modifikáció Afghanisztánban.
  • rohadt alma
    Ezekről a DPV-kről érdemes megjegyezni,hogy valamire biztos jók de a felhasználásuk spekrtuma nagyon szűk.A befektetett források és a nyereség aránya rossz.Póriasan kifejezve nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.Valószínüleg egyenesági leszármazottjai az amerikai fiatalok körében kedvelt szórakozásra szánt járműveknek a 60-as évekből.Kiprobálta Nagy-Britannia SAS ezrede is (ők azt is kiprobálták lehet-e ejtőernyővel a dzsungel fáira érkezni,lehet de gyakran megsérültek,megnyomorodtak,meghaltak) és nem voltak megelégedve vele.Mozgékonyak de hamar megjelennek a fáradásos károsodások és nem terhelhetők.Kár volt pénzt költeni a magyar kísérletekbe is.Az egyik példányról azt olvastam,múzeumba került a másik meg tereprallyversenyre lett benevezve.Ez mind az adófizetők pénzén.De hát nálunk a HM-nek van pénze fagyigépre meg porcelán matyó babákra.Ha a DPV-ket megprobálják a katonai igényekhez igazítani akkor valami olyan fog kisülni mint amit azt hiszem Karinthy írt az esernyőről.Ez röviden arról menyire nem praktikus az esernyő.Lehetne mással helyetesíteni aztán sok lépés után eljut oda,hogy milyen jó az esernyő mert olyan praktikus.Ennek a vége is valszeg az lesz milyen jó egy G-osztályu terepjáró vagy egy Deffender.
  • Punker
    változtass jelszót!
  • rohadt alma

Itt valami disznóság történt!Nem én írtam a ma 14:50 | Privát | Galéria | Válasz | #16279 hozzászólást mert délután aludtam.Szeretném ha kitörölnék.Semmi közöm hozzá és nem is értem miről van szó!Aki ezt csinálta az találjon ki más szórakozást!!!

• Punker
    annyi C4 szét kap egy házat is :)
  • schrank
    ezt találtam róla robbanás közben hát azért ez nem piskóta
  • schrank
    de ha véletlenül átszáguld rajta nem kell félni hogy nincs elég lábtér
  • [NST]Cifu
    Ha pont alatt, vagy kicsivel elötte robban, akkor valószinüleg csak a kerekeket teszi tropára (mint említettem, a Claymore ember, és nem jármű elleni akna).

A BMP azért teljesen már kategória, ott legalább 5 milliméteres acéllemez védi az utasokat, ami azért képes már megállítani a claymore repeszeit, míg a HMMWV esetén ugye csak egy viszonylag vékony műanyag kaszni védi az utasokat (ezért írtam, hogy ha az HMMWV alváza a claymore és az utasok között van, akkor még jó esélyes túlélhetik a robbanást, hiszen azt eredetileg is úgy tervezték, hogy elvezesse a robbanás energiáját - a DPV esetén ez kiesik ugye, ott gyakorlatilag semmiféle védelme nincs az utasnak).
  • [NST]Cifu
    Az M18A1-et működésbe lehet hozni távirányítással (elektromos gyújtóval vagy drót segítsévéel), vagy a Punker által említett módon, botlódrót által.
  • Punker
    BMP -re nem pazarolnak ilyet.....
  • schrank
    úgy értettem hogy szemből hajt át viszonylag nagy sebességgel (50-60km/h)
    ezek szerint egy BMP-be sem életbiztosítás ülni ha egy ilyenen keresztül hajt