95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Lusta rendesen ráhajolni a válltámaszra. -
SZU #17705 Egyébként ennél a képnél a manus a fejéhez szorítja a fegyverét, nem a vállához. Valami rémlik, hogy régebben hasonló kérdést tettek itt fel. Miért jó ez neki? Így pontosabban tud lőni közelről? Nem üti szét az állát? -
SZU #17704 Mondjuk 2x-ra végigolvasva a hsz-ed, talán nincs is benne cáfoló szándék, csak annak véltem elsőre. =) -
SZU #17703 Valószínűleg az egy kupacban heverő halottak, kezükben félig ellőtt tárú mp40-44-kar98-akkal, körülöttük ellenséges halottak, meg ilyesmik csata áldozatai.
Viszont a hadjárat nyugisabb óráiban magányosan, homloklövéstől eldőlő fő és altisztek, futárok, ágyúkezelők, géppuskázók, mesterlövészek nem jellemzően bokorugrók által halnak meg!
Tehát ha az este csata van, reggel csata van, délután csata van, s közben százával esnek el a katonák, közöttük nem nagyon veszik észre a mesterlövész áldozatait. De azért nem nonstop 24-órás harcból állt a világ!
"Biztos mindig a szeme közé lőtt a delikvensnek. " -írtam én-
"Igen.Lehet.Ha a fegyver forgótolózáras és a cső nem érintkezik a fegyver többi alkatrészével és lövés közben nincs mozgó alkatrész a fegyver megfelelően pontos lehet az egy lövés egy (halálos)találatra.
De az öntöltő fegyverekre is szereltek távcsövet (Simonov AVS-36 automatic rifle;Tokarev SVT-40).Ezek nem olya pontosak de nem is az a feladatuk mint a forgótolózáras távcsöves fegyvereké.Egy magasrangú tisztet megkell ölni,a közkatonát nem fontos/célszerű."
Akkor mi itt cáfolás? A "de"-vel kezdődő rész nem vonatkozik a szem közé lövésre. Az SVT-40-et valószínűleg a csapattámogató lövészek használták és az orvlövészek. Zajcev és társai meg mesterlövészek, akik Naganttal küzdöttek. Kiemelt célpontok ellen. Nem hiszem, hogy gyakorta lőtt volna le magányos rangtalan bakákat, mert tiszta célt nyújtottak. Annál többet ért egy biztos lőpozíció. -
Talált :D -
kiskorúbézoltán #17701 HoI-t moddolsz ? :) -
ja és az is jó lenne, ha egy 1től 9-ig terjedő skálán pontozná a képességeit :) -
Valaki tudna linket, vagy infót arról, hogy kik alkották a magyar vezérkart 36 után kb 45ig? Érdekelne az is, hogy melyik ember mivel foglakozott, tehát bombazó hadosztályok irányítása, haditengerészet, stb. előre is köszi. -
marcio mela #17698 Minden fél csinál példaképet.Ez erősíti a morált.
A morál alapvető.(Ezt nem lehet elég nagy betűkkel leírni) -
Cnut #17697 Nekem a kérdésem az, hogy ha van 50 hulla a fronton, vagy akár 100, akkor ugyanmár hogy lehet rájönni arra hogy ez egy mesterlövész műve?
Szerintem sehogy. Ha mindet a szemeközt találta el akkor is az a valószínűbb hogy az ellenség kiképzését jól tudják alkalmazni. És a napi ezeret megközelítő halottból nem tűnik fel. -
PaI2tizán #17696 A németeknél és a szovjeteknél is hazudtak orba szájba mindent letagadtak a propaganda miatt talán lehetett egy átlagosan jó mesterlövész akiről hős mítosz propagandát csináltak a németek meg tagadták az egészet. -
A városi harcban előjön a régi kérdés: mesterlövész vagy orvlövész. 50-100 méteres távolságokra tényleg bőven elég a nyílt irányzék is egy jó lövésznek, ha védekezik, csak keres egy jó helyet, amely taktikailag fontos, de ugyanakkor jó a rálátás is a célterületre és a pozició kellő védelmet és fedezéket nyújt közben. Utána csak vár. Elöbb-utóbb jönni fog valaki. Ilyen kis távolságoknál pedig fontosabb a gyors második lövés lehetősége, mint a kicsivel jobb pontosság -> vagyis az öntöltő fegyver hasznosabb, mint a forgó-tolózáras. -
marcio mela #17694 Pongyolán fejeztem ki magam.Neked van igazad. -
marcio mela #17693 Biztos mindig a szeme közé lőtt a delikvensnek.
Igen.Lehet.Ha a fegyver forgótolózáras és a cső nem érintkezik a fegyver többi alkatrészével és lövés közben nincs mozgó alkatrész a fegyver megfelelően pontos lehet az egy lövés egy (halálos)találatra.
De az öntöltő fegyverekre is szereltek távcsövet (Simonov AVS-36 automatic rifle;Tokarev SVT-40).Ezek nem olya pontosak de nem is az a feladatuk mint a forgótolózáras távcsöves fegyvereké.Egy magasrangú tisztet megkell ölni,a közkatonát nem fontos/célszerű.
Szerintem Cifu cikkében olvastad, hogy nem is volt ilyen párbaj.
Meglehet de emlékeim szerint ez egy tv-műsorban hangzott el.Amikor kijött az Enemy at the Gates vagy magyarul Ellenség a kapuknál.Akkor téma volt.
Kicsit más.Nem tartom példaértékűnek a National Geographic Channelt meg a Discovery Channelt).De valamelyik adón a sztálingrádi ostromról azt mondták nem kedvezet az orvlövészeknek.A kis távolságok nem tették szükségessé vagy ha úgy tetszik nem tették célszerűvé a fegyverre szerelt távcsöveket.A viszonylag gyors csapatmozgások nem kedveztek annak az eljárásnak amikor valaki hosszú időt töltött el egy helyen rejtőzködve.
-
Az utolsó sor Zajcev-re vonatkozik, miszerint ő létezett, és igen sikeres mesterlövész volt. -
SZU #17691 Ez a szerző is kétértelműnek tartja. -
SZU #17690 Nem érteni
Nem beszélek túl jól angolul. Az utolsó sor szerint minden bizonnyal létezett, de a felette lévő szöveg szerint a német doksikban nem szerepel, csak az oroszban. Lehet, hogy nem is létezett. Most biztos félrefordítottam, mert így saját magának mond ellent... -
Én anno feltúrtam az egész netet. Nem találtam megbízható forrást arról a bizonyos Szálingrádi mesterlövész párbajról, és ráadásul az orosz források által említett német mesterlövészről senki sem talált említést a német dokumentációkban. Szvsz a szovjet propaganda termékéről van szó. Ettől persze Zajcev még lehetett nagyon jó mesterlövész. -
SZU #17688 Biztos mindig a szeme közé lőtt a delikvensnek. Ha már annyira expert volt a német is, hogy kilőtte Zajcev barátjának a távcsövét, valszeg nem egyben a fej eltalálása a rutin, hanem akár annak egy része.
Szerintem Cifu cikkében olvastad, hogy nem is volt ilyen párbaj. Majd még keresgélek utána valamit. -
marcio mela #17687 Itt az oldal alján találsz is árramforrást de a csomagoláson szerepel a gyártó neve ezért a képet nem tehetem be csak az oldal linkjét.
Az oldal legalján van a termék.
-
neuro #17686 elemtartó -
marcio mela #17685
Ha jól értem áramforrás. -
marcio mela #17684 Ez valami keleti bölcselet?
-
kép
Valaki homályosítson föl, hogy az Aimpointon mi az a fölső kis henger? -
Thanatos #17682 nem lessz szvsz és még midnig sötéten látom...., mert egysuerüen magyarország anyagi helyzetében nem megy..., szeirnted melyik az a kormány amit valaha még egyszer megválasztanak akkor ha azt modnja, bocsi minden 20adlagos, éljetek szarul de a hadsereget fejlesztjük? mert azt a helyi pistike 2es iq-val látja hogy ha a kórházat nem probálják helyrehozni vagy elgalább nem igérik meg akkor neki szarabb lessz hosszútávon viszont azt még a legtöbb értelmiségi se látja be hogy ha a hadsereget nem hozzák rendbe méghosszabb távon mégszarabb lessz... :/ ergo nem is csak a kormányok hibája ez hanem gyk a magyar társadalomé mert egyszerüen nem viselnék el egy kormánytól se ha megprobálná rendbehozni a hadsereget ... -
Cnut #17681 Szerintem ez kiképzésfüggő. Valószínűleg mindenhol a fej a cél. És hogy azt hol sikerül eltalálni az a helyzettől függ. -
akik az ellenfél megölésével nyertek valamit azok is meghalnak... -
hát valszeg a fronton nem csináltak ballisztikát de tipikus lövések vannak minden embernél ki hova lő. -
Valszeg mindig jellemzően ugyanarra a testtájékra lőtt. -
marcio mela #17677 Meg nem tudom mondani milyen forrásból halottam,de Sztálingrádban nem volt orvlövész párbaj két "ász" között.A cikkhez forrás sincs megjelölve.
Közhely de a győztesek írják a történelmet.Sajátos módon használják a statisztikát is.Erre talán az egyik jellemző példa amikor a magasrangú tiszt az USA kongresszusi bizottsága előtt elmagyarázta,hogy a Patriot rakéta találata azt jelenti,hogy keresztezi az ellenséges rakéta röppályáját és nem csupán az amikor eltalálja/megsemmisíti.
-
Bele volt gravírozva a golyóba, hogy "szeretettel Zajcev elvtárstól" =)
Egyébként ez engem is érdekelne. -
Cnut #17675 "Kezdetben a német vezetés úgy gondolta, hogy több lövészt vezényeltek a frontra a szovjetek, de a lövések pontosságából lassan rájöttek, hogy a halottak többségén lévő sebek mind ugyanazon lövésztől származnak. "
Na ezt mégis hogy? -
Mindjárt lelőnek, mert ez itt nem egy rohadt játék. :D
..az életben nincs vaktöltény -
Szmájli tudod mire van? -
Nem tudom, mi háborított föl ennyire ezen a hozzászóláson. -
Ezt inkább nem commentelem mert túlságosan csúnya szavak jönnének ki a keyboardból...
De eléggé szánalmas mikor valaki egy háborúban hősiesen végzi a dolgát és egy 10-en x éves emberke csak annyit mond Jó volt a frag rateje... Bazzeg az ott NEM JÁTÉK VOLT!!!! Ha az IQ-d csak eddig jut akkor inkább ne szólj hozzá! -
ez már aimbot.. :) -
Jó volt a frag rateje :) -
"Zajcev tovább folytatta a magányos vadászatát a német katonákra, és bizonyíthatóan 242 ellenséges katonát lőtt le a sztálingrádi harcok során, köztük 11 mesterlövészt. Ezen kívül kiképzésben is részesített több lövészt, összesen 30-at, akik mind összesen 1126 német katonát lőttek le."

-
Azta rohadt.. Azon a részen majdnem berosáltam, amikor leírta, hogy csak egymásra vártak 4 napig, és akkor a német nem bírta tovább.. :)
Érdekes állatfaj ez a mesterlövész, ahhoz képest, hogy orvvul végzi a dolgát azért vannak "erényei" :)