95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • haxoror
    Ha jól emlékszem eleve lövészárkok sorát építette mindkét fél, ha szar volt a helyzet akkor visszavonultak a mögöttük lévő már kiépített árokba, a háború alatt ezeket az árkokat foglalgatták egymástól.

Akkoriban más volt az emberek gondolkodásmódja "engedelmesebbek" voltak, ha ma próbálná egy tiszt megparancsolni a szuronyrohamot a szakaszának (sorkatonáknak) azt nem roham közben lőnék hátba hanem ott helyben szemből és még igazuk is lenne szvsz.
  • PaI2tizán
    Azért az első világháborút végig kísérték a lázadások de ezek mind helyileg elszigetelten meghát nem is verhették őket nagydobra ezér nem sok szó esett róla
  • PaI2tizán
    úgytudom a franciáknál volt egy(nem voltak hajlandóak támadni csak védekezni) meghát az oroszoknál is bár az nem katonai értelemben a vége felé úgy tudom már mindenki lázadt és békét akart a frontok meg összomlottak mint a kártya vár
    Meghát érdekes pl a verduni csata majd egy évig harcoltak egymillió ember eset el és a front alig mozdult pár kilómétert :(

Engem az érdekelne hogy hogy a francba lehet kiépíteni két ekkora lövészárok rendszert egymástól ilyen köhajítányi távolságra egyik se lött a másikra még az ásott? ha az egyik ért előbb oda akkor miért nem lőtte azokat akik később?

Vagy megegyeztek hogy most ásás és később lőnnek csak egymásra?:)
  • Placebó
    ezt valahogy én sem tudtam soha megindokolni hogy miért, az a sok értelmetlen roham, egy nap több tízezres veszteség...
  • haxoror
    Mai napig nem értem hogy miért csak olyan kevés lázadás volt, embereket beleparancsolni a biztos halálba a hülye szuronyrohamokkal amikor csak rohannak bele a géppuskatűzbe...
  • haxoror
    Arról nem is beszélve hogy ha sikerül is bedobnom a gránátot vissza már kizárt hogy élve eljutnék a saját árkunkig.
  • Placebó
    láttam, sőt tisztában vagyok az akkori fronthelyzettel nagyjából...:) nyugi... én csupán elvi síkon gondolkodtam, nem rivalizálok a véleményeddel..:)
  • haxoror
    Háát...

Ajánlom a "Nyugaton a helyzet változatlan" című filmet, nagyon ott van és az ember teljesen átértékeli utána az I.vh-ról az érzéseit.

Teljesen nyílt fedezék nélküli terepen ahol max csak pár bombatölcsérbe lehet félig-meddig elbújni, na így odalopakodni a végtelen messzinek tűnő ellenséges árokhoz ami látóhatártól látóhatárig huzódik és 50 méterenként periszkóposok figyelik az egész senki földjét, én nem vállaltam volna be.
  • haxoror
    Csak a felső számít igazán, az alsónál már a fej mozgatásával lehet finomkorrigálni, pont mint amikor csak simán belenézel egy puska nézőkéjébe.
  • Placebó
    Elvi síkon bármi lehet...:)
  • haxoror
    Nagyon jó film de utáltam a végét :(
  • haxoror
    Az első világháborús lövészárokharc nem így nézett ki, egymással szemben kilométer hosszan elhúzódó lövészárkok a kettő között meg pár száz méter széles senki földje, aki ott somfordálni próbált a gránáttal azt már 10 méter után agyonlőtték a szemközti árokból
  • [NST]Cifu
    Az sem mindegy, hogy az alsó tükörre milyen szögben nézel rá. :)
    Épp ez az, hogy rém körülményes lehet így a célzás. :)
  • PaI2tizán
    Erről a nyugaton a helyzet változatlan vége ugrik be a végén ott is így lövik le a fő szereplőt lerajzol egy madarat éppen kicsit kidugja a fejét az árokból hogy jobban lássa és púff pedig háború vége volt

Legjobb első vh-s film(talán az egyetlen rendes)
  • Placebó
    Periszkóppal biztonságban viszonylagos, látótereden kívül valaki odasomfordál hopp egy gránát...:)
  • haxoror
    Hát ha választanom kéne hogy pár másdpercre kidugom a fejem hogy körbesasoljak és közben abban reménykedem hogy nem lő fejbe egy sniper vagy inkább a periszkóppal biztonságból pásztázzam az ellen árkát inkább az utóbbit választanám ;)
  • haxoror
    Ha a felső tükör jól van beállítva (a forgástengelye egy vonalban van a nézőkével és a célgömbbel) akkor teljesen ugyanaz, az álvány ami a felső tükröt tartja nyilván állítható.
  • Placebó
    hát a nézelődés sem az emberi szem látószöge...:)
  • [NST]Cifu
    Kicsit más a valódi nyílt irányzékra ráhajolni, és megint már tükrökön keresztül nézni azokat. :)
  • haxoror
    Miért ne?
    Ez végül is egy gyalogsági puskából barkácsolt cucc szóval a pontossága pont ugyanolyan mint egy sima puskáé, talán még jobb is hiszen ki volt támasztva villával és a lövésznek sem kellett azon izgulnia hogy ő maga is éppen célpont lehet.
    Egy őrszemnek ideális, nem kell kidugnia a fejét viszont szabadon nézelődhet és ha úgy esik még lőhet is.
    A tűzsebessége persze már más kérdés :)
  • SZU
    Sisakok minden mennyiségben
  • SZU
    Vajon hány lövés után tört el? =DD
  • SZU
    A bővebb infó a kép jobb alsó sarkában van ;).
  • [NST]Cifu
    Kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy ezzel ~100-150 méterről el lehet-e találni bármit is. :))
  • Punker
    lehet ezekkel lőtték a géppuskát
  • [NST]Cifu
    Eléggé holt ötlet. Rendesen célozni aligha lehetett vele. Ráadásul támogatótűznek ott volt a sokkal hatékonyabb géppuska. Bár az I. világháborúban mindenféle elmebeteg ötleteket kipróbáltak, hogy kilendítsék a háborút az lövészárkokból. :)
  • Punker
    egyszerű a fejüket nem merték kidugni így lőttek, az ellenség meg gondolom próbált a tükörre célozni :)
  • PaI2tizán
    azt a.... ez hihetetlenül komoly

valami bővebb infot kérhetnék róla?
  • SZU

Komoly puska lövészárokharchoz!!
  • sz4bolcs
    elképesztő képek :-)
  • [NST]Cifu
    Pár rövidhír a világból:

-A kongresszusi felügyelőbizotság újabb agályát fejezte ki a JSF (F-35) programmal kapcsolatban. A 256 milliárd dolláros program a valaha volt legnagyobb Pentagon által felügyelt egységes program, és eredetileg az egyik kulcsmomentuma éppen az alacsony végfelhasználói ár lett volna. Eredetileg az F-35A ára 30 millió dollár körül kellett volna lennie, ez a jelenlegi becslések szerint 45 millió dollár, de egyes elemzések szerint reálisan 50-55 millió körüli összegbe lesznek a szériapéldányok. A drágább repülőgépfedélzeti és helyből fel- és leszálni képes változatok ára pedig akár a 82 millió dollárt is elérhetik.

-A haditengerészet eddig már több tízmillió dollárt költött a railgun (elektromágneses gyorsító) ágyú kifejlesztésébe. Az elektromágnesekkel gyorsított lövedéket használó fegyver eredetileg a DD-21, majd a DD(X) program része lett volna, mint nagy hatékonyságú hajófedélzeti fegyver. Csakhogy a fejlesztések még mindig csak a korai fázisban vannak, és egyre messzebb látszik az elektromágneses gyorsítókkal felszerelt hajók képe. Egy nemrég készült elemzés szerint leghamarabb 2020-ra jelenhet meg egy valóban harcra érett rendszer. Ezt a haditengerészet is sejthette, lévén két éve elhatározta, hogy a 155mm-es hajófedélzeti ágyúk felé fordul, és ez fog a DD(X) program végtermékén, a DDG-1000 Zumwalt osztályon is feltünni.

-Ha már szóba került a Zumwalt-osztály, nos, annak a szénája sem áll túl jól. Tíz éve eredetileg legalább 30 hajóegységben gondolkozott a haditengerészet, ám a folyamatosan növekvő ár (hivatalosan jelenleg mintegy 3,3 milliárd dollár hajónként, független elemzések szerint több, mint 4 milliárd) miatt a kongresszus azonban csak hét hajóegység építését hagyta jóvá. Most azonban ezt is megkurtították. Jelenleg a nemzetvédelmi bizottság felülvizsgálata után a jóváhagyást immár csak két hajóra adták meg.

-Svédország 2007-es katonai költségvetése radikális leépítéseket vetít előre. A légierő vezetője szerint Svédország legfeljebb 100 vadászgép üzemeltetésére képes anyagilag, noha a 204 darabos JAS-39 Gripen vadászgép megrendelése sincs teljesítve még. A tervek szerint a légierő kizárólag a C/D változat üzemelteti 2007 után, amelyeknek viszont képesnek kell lennie résztvenniük nemzetközi akciókban is (ilyenre képes például a magyar Gripen változat, de a svéd C/D gépek nem). A helyzet tehát várhatóan az lesz, hogy a 64 darab JAS-39C/D gépet felújítják, illetve a nem leszállítottakat még a gyárban átalakítják, a korábbi JAS-39A/B gépeket pedig vagy megpróbálják eladni, vagy szétszerelik őket.

• SZU
    LOL!

Itt egy újabb kép az arcvédős dologról!

Jó kis orosz gyakorlatozás

http://www.strangedangers.com/images/content/112248.jpg[/IMG]

• SZU

=)

Japán CQB

Ír tartalékosok

=)

Különös kép, nem? =O

Gyalogság

• Punker
    arra még régebben várok, ahogy SW-re is, mást meg nincs kedvem játszani.

OFF-olás helyett lehet szervezni kéne 1 játékot? :)
  • neuro
    ismerős probléma, mi nagynéha összehozunk egy-egy Cthulhu partit de egyre ritkábban :(
  • Punker
    5 éve könyörgök neki hogy meséljen végre de sosincs idő rá :(
  • neuro
    hát nekem abból is az angol van meg
    bár már évek óta nem játszottam CP-t, utoljára még Bagírral :)
  • Punker
    nekem a szétesős fajta könyv van meg (aszem 2. kiadás?) az jó volt szerintem, szerettem olvasgatni :)
  • neuro
    nekem az angol jobb lenne, nem szeretem a magyar fordításokat ilyen stílusú könyveknél
  • tomcat1
    Ne légy telhetetlen,
    Köszi Cifu..