95114
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #22486
    Gyanítom a topiclakók 3/4-e is csak forgatná mint mókus a mogyorót ... ;)
  • Adam II
    Jah arra gondoltam. Amúgy átlag magyar nem kap fegyvert és nem lövöldözhet vele kedvére a lőtéren meg csak megmutatják neki ,hogy kell lőni.
    Amúgy a legtöbben el se tudnák sütni. A legtöbben azt hiszik elég berakni a tárat és meghúzni a ravaszt.
  • Sadist
    Átlag magyar, vagy azok akik pl. ebbe a topikba járkálnak?
  • Seaweed

(jol lelone a masikat mert magyar ember olyan am hogy ha a szomszed tehene zoldebb....jol dogojjon meg'!)
  • kiskorúbézoltán #22482
    Hmm , azért megnézném a sok okos magyart mit csinálna egy fegyverrel ha a kezébe kapná egy lőtéren ...
  • Seaweed
    elso?! meg a tervezet benyujtasanal... Multkor lattam valamelyik doktv-ben hogy tobb lofegyver van kiadva magankezbe az USA-ban mint amennyi a lakosa...
  • Fenrir
    Gondolom arra gondol, hogy csipőből lő a Barrettel a marha :)
  • kiskorúbézoltán #22479
    -n
  • kiskorúbézoltán #22478
    Ezt a megszégyennítést nem értem ...
  • Adam II
  • Punker
    első nap lepuffantanának.....
  • Adam II
    Ha Amcsi elnök lennék tuti komolyabb szabályokhoz kötném a fegyvertartást. Akkor nem szégyenítenék meg szerencsétlen fegyvereket a 200 kilós redneck marhák Alabamából.
  • AKSURV
    Ez az.
  • Fenrir
    Dagadt gyerek tolja neki :P
  • Seaweed
    (De az..utanaeztem..csak azt tudnam hogy az eredeti cimebol hogy a rakba lett "Harcosok Szövetsége"...)
  • Seaweed
    Nem ez az a film?!
  • AKSURV
    A tank bury a valóságban megtörtént.
  • Seaweed
    Nekem orosz filmbol a Vojna (Haboru magyarul) cimu film kene! Felig lattam egyszer a dunan, es bejovos volt!
  • AKSURV
    A fény utcai piacon vette az egyik ismerős.
    Még jó film az Iraki misszió. E szakaszról szól Bagdad utcáin.
    A legdurvább viszont ez:Tank bury
    A film cime: Purgatory orosz film a csecsen háborúról készült. A linkhez regisztrálni kell, mert olyan a jelenet.
    Gates of thunder az eredi cím Grozovye Vorota ez egy az HBO Irakhoz hasonló sorozat volt.
    Meg kéne őket szerezni.
  • Seaweed
    http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/hirek/cobra_pakisztannak/
  • ColdFire
  • AKSURV
    www.survival.hu Itt mindent megtalálsz.
  • MuldR
    Hol vetted, es mennyiert?
    Mi az angol cime? (vagy egy imdb linket lecci):)
  • AKSURV
    Sok szó volt a koreai háborúról. Nem tudom, hogy szó volt e róla most vettem egy filmet a címe a Harcosok Szövetsége. Koreai film, eszméletlen jól megcsinálták, a Ryan ehhez képest délutáni minimaxos matiné.
  • Adam II
  • Ren
    Pusztán arra kivántam célozni, hogy Cifu, aki nálam sokkal hozzáértőbb, már írt a dologról korábban. Abban esetleg találsz további érdemi információt. Nem kell rögtön felszívni a vizet...
  • Fenrir
    Igazad van, mostantól ha postolni akarok valamit akkor minden egyes szóra rákeresek a keresővel, lehet hogy már az "a" betüt írták előttem 500-an, tehát ezt nem írhatom
  • Ren
    Használd a forumkeresőt a lap alján, a "trophy" elég jó kulcsszó.

Amúgy: a Trophy az ún. aktív védelmi rendszerek közé tartozik, azok közül is a "hard kill" rendszerekhez, amik valamilyen módon (átalában vmi ellenlövedék(ek)kel) megpróbálják megsemmisíteni a beérkező lövedékeket (elsősorban rakétákat).
    Mivel a járművek páncélzata nem növelhető a végtelenségig, ezért jelenleg ez a hk-k és egyéb járművek védelmének új csapásiránya. Tucatnyi ilyen rendszer van fejlesztés alatt, a Trophy az egyik legelőrehaladott állapotban lévő, gyakorlatilag megrendelés esetén szállitható. Amennyire én tudom, hamarosan rendszeresítik az izraeli harckocsikon. További rendszerek: Arena, Drozd (orosz), FCLAS (usa), AWiSS (német), Iron Fist (izraeli)
    Egyébként nyilván ezen rendszerek sem 100%-osak, valamint idővel biztos ki lehet ellenük taktikát fejleszteni, de ezek majd csak egy elkövetkező összecsapás után derülnek ki, amiben sok ilyen eszközzel felszerelt jármű vesz részt.
  • ColdFire
    nekem gyanus
  • Fenrir
    Ebből mi az igaz?
  • MuldR
    Koszi szepen az attekintest. Ha kesz lesz a K2 brutalis lesz. Talan lenyomja a Leo2-ot is :)
  • joebacsi
    köszönöm :)
    gondolom ez elég nagy fegyvertény...ugye az oroszok elvileg nem ismerik közvetlenül a frissebb amerikai típusokat
  • marcio mela
    1.Ez is indítható sűrített levegővel?
    Leclerc a'la Korea? :)

Első megközelítésben van benne valami, a torony alakja hasonlít, és a sofőr a Leclerchez hasonlóan a középvonaltól bal oldalra van elhelyezve. Ám itt véget is értek a hasonlóságok. Az irányzó és a parancsnok helye meg van cserélve (itt jobb oldalon ül a parancsnok, míg a franciáknál bal oldalon), a torony hosszabb, és laposabb, az irányzó optikája így sokkal hátrébb került (összehasonlításnak itt egy kép a Leclercről), továbbá a torony közepén egy magas "gerinc" húzódik (feltehetően az automata töltőberendezés miatt).
  • kiskorúbézoltán #22452
    Hmm , én inkább erőteljes francia beütést mondanék .
  • [NST]Cifu
    XK2

A Dél-Korea XK2 (majd K2 lesz, az X a prototípus/kísérleti jellegre utal) már a célegyenesben van, 2008-ban kezdik a sorozatgyártását, az első példányokat 2010-ben adják át, és a jelenlegi tervek szerint legalább 1200db-ot rendelnek belőle (más források 1500-1700 rendszeresítését említik).

Hogy mit tud? Nos van benne egy nem enyhe német beütés. Kezdve ott, hogy a lövege egy 120mm-es L/55 csőhosszúságú Rheinmetal hk. ágyú, ugyanaz, ami a Leopard 2A6-ban is megtalálható. A koreaiak viszont hozzáaplikáltak egy automata töltőberendezést is, ebben 48db lőszer fér el. Érdekesség, hogy a torony kiképzésekor opcionálisan lehetővé tették 140mm-es löveg beépítését (összeesküvés elmélet: a Leopard 2 KWS III. 140mm-es lövegére apelláltak vajon?). Másodlagos fegyverzete egy 12.7mm-es és egy 7.62mm-es géppuska, továbbá felszuerelhető egy rakétatárolóval, amelyből 8db "Jokjaebi" nevezetű pct. rakétát indíthat. A másik német származású fő eleme egy licencben gyártott MTU diesel-motor, ami 1800 lóerős. A harckocsi szendvics szerkezetű páncélzattal rendelkezik, de például a Leopard 2A6-hoz képest valamivel vékonyabb szintűvel. A koreaiak a kisebb tömeg miatt dönöttek így, a megfelelő védelem biztosítására reaktív páncélzat alkalmaznak. A védelemre szolgál 2x6 ködgránátvető is, amely működtetését automatika is végezheti, amennyiben a lézer illetve a radarbesugárzásjelzőből megfelelő jelzést kap. A torony hátsó részén egy dél-koreai "hard kill" aktív védelmi rendszer lett beépítve, amely a közeledő pct. rakéták ellen elhárító gránátokat indít. A harckocsi ellátható radarzavaró berendezéssel is. A tűzvezető rendszere amerikai eredetű, az irányzónak és a parancsnoknak független 3. generációs passzív éjjellátó periszkópja van, a parancsnoké 360°-ban körbeforgatható. A harckocsi rendelkezik szélérzékelővel, digitális ballisztikai számítógéppel, egy mikrohullámhosszon működő radarral, valamint egy IVIS rövidítésű harctéri adatkapcsolattal, amelyen keresztül a parancsnok folyamatosan indormációt kaphat a baráti egységek helyzetéről. A saját pozició meghatározására katonai GPS rendszer került beépítésre. A futómű a K1-hez hasonlóan hidraulikus felfüggesztésű, és képes "lehasalni" vele a jármű. A jármű harckész tömege ehhez képest viszonylag szerény, "csak" 58 tonna.

MBT-X

Az MBT-X-ről nem sokat tudni. Kb. fél éve a neten feltüntek a fenti képek, amelyek állítólag az MBT-X prototípusának tesztútját mutatják. A harckocsi érdekes kék festését, és a sátort (?) a tetején ez talán megmagyarázza (álcázás). Ettől függetlenül a test és a torony is szinte egy-az-egyben a Type-90-é, ám más a test homlokának kiképzése, valamint a torony és a test hátulja is eltér az elődtől. Sajnos ennél többet nem nagyon találni róla, hacsak ezt a rajzot nem tekintjük annak (2005-ös JSDGF brossurából):

Úgy kb. ennyi. A harckocsi fejlesztése az előzetes tervek szerint 2009-ig tart, és 2006-ban volt egy bejelentés, miszerint a Type-90 gyártását felfüggesztik annak magas költségei, valamint a következő generációs harckocsi hamarosan várható sorozatgyártásának kezdete miatt.
  • marcio mela
    Makrai Tibor István alezredes?
    Csak a tisztánlátás kevéért.
  • kiskorúbézoltán #22449
    Makrai
  • [NST]Cifu
    A jelenlegi állapotukról én sem tudok sokat. Párat összeszereltek (ugye darabokban érkeztek), legalább 3 gép repülőképes állapotban volt. Az oroszok azért voltak a plafonon, mert MiG-29C gépek is amerikai kezekbe kerültek, az akkor használt orosz IFF rendszerrel egyetemben, továbbá több száz légiharc rakéta, amelyek egy része szintén a legfrissebb szériás volt.

Állítólag minden rendszerben lévő orosz géptípusból (pardon, majdnem mindegyikből, mert pl. MiG-31 és Szu-27K típusokról nem tudni, de Szu-27Sz-ről igen) legalább egy példányt repülőképes állapotban tartanak, és az új amerikai típusok rendszeresítésekor agresszorként tesztelik ellenük.
  • marcio mela
    Ki az a magyar túlélő vagy erdőkerükő(?)/katona szakértő?Valami Makara vagy Makra?Nem tudom a nevét.
    Van valami oldala?
    Ahol tanácsot adnak meg lehet írni is?Erdő;mező meg mire van szükséged a kiránduláshoz stb.
    De csak olyan írjon aki érti is miről van szó mert a Google-t én is ismerem meg a startlapot.Hát vagy én vagyok hibás de nem mentem sokra,illetve a Google olyan sokat talál mint égen a csilag aztán találjam ki melyik is ér valamit