95119
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • AKSURV
    Black Hawk Down cimű filmet.
  • AKSURV
    Különben is nem láttátok a Blachokot nekem ez a biztosító pöcköm.
  • AKSURV
    Eltévelyedtem.
    Én cső alá töltött fegyverre gondoltam. Kb. úgy mint az őrség végén töltetlenség ellenőrzésénél.
  • Sith
    mert NINCS töltetlen fegyver
  • kiskorúbézoltán #23537
  • AKSURV
    feztelenített fegyvert minek bebiztosítani?
  • Cnut
    Nem. De persze nem is vagyok rá kiképezve meg semmi, előtte is utána is csak sportból lőttem szerencsére.
  • kiskorúbézoltán #23534
    Sikerült ?
  • Cnut
    Én próbáltam :) Ez is olyan mint japánul megtanulni: egy óvodás is képes rá! (ha az egész életét rááldozza)
  • kiskorúbézoltán #23532
    No no, egyoldalúan nézed a dolgokat, próbáltál már M-16/M-4-et feszteleníteni ÉS bebiztosítani?
  • Seaweed
    Ezek mind igazak. Nem is vitatom.
  • AKSURV
    De a megbizhatóság csak az egyik paramétere a fegyvernek. A legfontosabb, de csak az egyik. Nem mindegy pl. meddig tart egy tárcsere. az M4-nél egy gyakorlott katonánál kb. 1,5 s AK-nál meg kb. 3-4 s. nagyon nem mindegy meddig vagy emiatt harcképtelen.
    Az AKnál nem ergonomikus a ki és bebiztosítás, már pedig enélkül a saját társaidat veszélyezteted.
    Bár gyengébb a 5,56 lőszer, de könnyebb súlyú és nem mindegy, hogy 150 v. 210 esetleg 300 lőszer van nálad.

• Seaweed
    Tudom ezt mar mondtad az AS topicban. De a lenyeg hogy a megfontolas, miszerint konyebb lehet vele celozni igy konnyebben erhetek el vele talalatot az nalam is megvan, es ezert van tervben reddot vagy optoka vetele..persze lehet a vegen en is oda jutok mint te hogy csak zavar es eladom...ki tudja! Viszont mig magam nem jovok ra nem fog kiderulni!
  • MuldR
    Mondjuk airsoft rossz osszehasonlitas. Nekem mindene volt optika, de a Kar98k kivetelevel minderol eladtam. Csak jobban zavar. :)
  • Seaweed
    Ok ertem en...en is akarok majd venni AS fegyveremhez valamilyen reddotot vagy kis optikat...persze ez csak hobbi, de kb vagom mirol beszelsz, es a megfontolas nalam is kb ez.

De akkor en ertettem felre valamit. Mert eloszor arrol volt szo hogy az M4 szeria "fenyevekkel" komolyabb barmelyik AK-nal...mert ugye ra lehet tenni pl tegyuk fel ACOG-ot. Erre jottunk(em) azzal hogy ez nem kifogas..AK-ra is ra lehet..de nem akarasnak szvsz nyoges a vege...es nem ezen mulik hogy egy fegyver megbizhatobb e a masiknal. Harcerteke mindekepp tobb egy ilyen kutyuvel felszerelt fegyvernek mint a sima nyilt iranyzekosnak. De nem ettol megbizhato a fegyver. Plane nem ha M4 vagy M16-rol van szo..mert azert nem zorog a haraszt ha nem fujja a szel...es hallani erdekes dolgokat, sot lattunk is mar itt is videot az emlitettek rovasara...persze-persze....karbantartott fegyver, meg nem alszik/eszik a baka mig a fegyvere le nincs apolva....de ha mar osszevette valaki az AK-val...maris megdol a tezis..hisz az meg koztudottan az egyik legjobb turokepessegu fegyver hireben all...es ez a sarkallatos pontja a megbizhatosagnak nem az optika! Legalabbis szerintem.
  • AKSURV
    Egyébként ez a tendecia az oroszoknál is. Csecsenföldön volt hogy még az RPG optikájár is megpróbálták az AK-ra felapplikálni, mert még az is számított.
  • AKSURV
    Nem csodaszer az optika. De sokkal jobb mint a nyilt irányzék. Az átlag bakának is jobb. Legfeljebb ő nem fejre céloz. De nagyságrendben fejezhető ki az előny tunningolt fegyver és egy fapados között. Nézz meg bármilyen hiradót gyakorlatilag nem látsz alapfegyvert senkinél. Mezei bakák saját pénzen, az Airbone meg kapja, de mindenkinél van valami extra cucc.
    Menj vissza a #23484 hozzászólásomban szereplő linkre aztán döntsd el, hogy egy ilyennel v. egy AK nyilt irányzékával lenne nagyobb esélyed.
  • Seaweed
    Ne is mond..mert csak szetvagdossa a bicska a gatyomat...
  • Seaweed
    Ertem. En ugy tudom azret hogy meg felejuk se mindenki isteni lovesz. A kulonleges alakulatok katonainal ez alap hogy mind rendesen ki legyen kepezve es aki keptelen pl jol loni azt kirostaljak. De egy atlagos baka ott sem eppen a pontos loveseirol ismerszik meg! Bar beismerem hogy ma a modern haderoben egyre nagyobb a hangsuly a kisletszamu de jolkepzett es utokepes alakulatokon, mint a nagyszamu es max golyofogonak valo egysegeken! Tehat a tendencia abba az iranyba mutat de ahogy olvasgatja az ember pl az iraki vagy afganisztani beszamolokat azert ez meg messze nincs igy minden alakulat minden bakajanal!
  • kiskorúbézoltán #23522
    Az csít. :D
  • AKSURV
    Igen.
    Saját pénzen vett tárakat, és áttért az M24-re. .-)
  • kiskorúbézoltán #23520
    Nem, nem a politikusaink nem hülyék, bármilyen kényelmes és egyszerű is lenne ezt gondolni, nézd meg hogy élnek ők és hasonlítsd össze a sajátoddal.
    Még egy apróság, be is biztosították magukat, hazaárulásért már életfogytiglant se lehet kapni... Bár ha kitörne a balhé már rég külföldön lennének vagyonnnal, családdal együtt.
  • AKSURV
    Meglepően sok a fejlövés. Ugyanis egy városi harcban kb. ennyit látsz az ellenfélből. Az ACOG irányzéka 4X-res és egy profit az különbözteti mondjuk tölünk, hogy használja is. Ne keverd össze a lefogó tüzet ahol tényleg sok löszert lőnek ki, az ész nélküli lövöldözéssel.
    A pontos lövés és lefogó tűz nem egymás ellentétei, hanem egymás kiegészítői.
    150m egy négyszeres optikában durván 30-35 m látszik ezen távolságon elfogadható egy képzett lövésztől a fejes.
    Hogy müködik a dolog.
    A trükk szintén a z előző leírást iró sráctól származik.
    Kiraktak valami vonzó célpontot lázadóknak. Mondjuk eljátszották, hogy bedöglött egy Stryker, mellé adtak egy "bábos" szakaszt.
    Ezek háztetőn eljátszották táblákkal a célpontot.
    Az arabok jöttek mint legyek löttek az amikra azok meg jajveszékeltek.
    Egyre jobban felbátorodtak sok "találattól" amikor már nem figyeltek a biztonságra akkor lépett akcióba az elrejtőzött másik csoport. Minden katona kijelölt célpontokra adott le jól célzott lövéseket. Az eredmény a lázadók szempontjából kataszrofális volt. Na erre való az optika.

• modellmaker
    aztán ő nem akarta elfogadni az én érveimet, és mondtam neki hogy mondjon azon kívül egyet is ami legalább oylan súlyú mint az enyémek, csak az ő oldalán. nem igazán tudott. :)
  • Sadist
    Azért én nem mondanám, hogy fényévnyi különbség van köztük. Egy AK és egy FN F2000, vagy XM-8, na azokra már azt lehet mondani, hogy fényévnyi különbség van köztük, tele komoly technikai újításokkal. Régi? Persze, a 7.62x54R is régi (cári idők a mosin nagantal ugye), mégis megállja a helyét.
  • Seaweed
    Sok buta ember ervel ezzel...ugygondolom akiben ez mar igy felmerul azt kar is gyozkodni...tipikusan az a fajta a ki nem latja az erdot az elotte allo fatol...sajnos a politikusok tulnyomo resze pont ilyen...es az atlag emberek kozt is sok ilyen van.
  • Seaweed
    Nyugi..lelgutobb is a tiszapartom a pilotak is dobaltak a homokzsakot!!!...heli, ancsa es par vadasz pilota is...(utobbaiknak azert kevesebb ilyen idejuk van...keszultseget kell adniuk...kepzeseik vannak...ugyhogy tulnyomo reszt heli es ancsa pilcsik es hasonszoruek is dobaltak a homokzsakot!)
  • modellmaker
    azzal érvelt, hogy úgyse fog megtámadni ma már senki. :D

majd negkeresem Cifu írását ;)
  • Seaweed
    Nem egyszeruen az volt a rendszeresitett tökfödöjuk ennyi. Legtobbszor pl hagyomany is benne van.
  • Punker
    hát max kisebb árvíz ellen jók, de csak kisebb ellen, esetleg ha a tisziállomány is beállna.
  • Seaweed
    Sokszor leirtuk..de legdiplomatikusabban Cifu foglamazta meg egyszer-ketszer!
    Roviden: Mert hadsereg kell. A szuverenitas se attol szuverenitas mert paran kiallnak a terre es azt hangozattjak! Azt megvedeni is meg kell tudni...plane ha valaki egy katonai szovetseg (NATO) tagja! Kotelezettsegei vannak! Ez pont olyan dolog mint hogy miert kell kormanyzat, miert kellenek hivatalok. Miert kell Rendorseg, Tuzoltosag, Korhazak stb-stb...
  • Punker
    hát ezt mondom, hogy az hogy a mélységiek megkapják az tök jogos, de a mezei félévre berángatott felderítők is azt kapták (lehe ttúl sok volt raktáron?:)
  • kiskorúbézoltán #23509
    Teljesen egyetértek a haveroddal!
  • Seaweed
    Most nem ertelek! Szthsizem nem errol volt szo. PErsze hogy megerdemlik! Sot en meg az elobb emlegetett EJE-sektol se "sajnaltam"....nekik ez volt a rendszeristett tökfodojuk. Ennyi. Csak peldakent hoztam hogy a jenkiknel a zold barett az egy mitosz, es furcsaljak ha pl olyan baka fejen van aki pl gkvezeto pl a balkanon....
  • modellmaker
    Félve megkérdezném tőletek, amit a minpa megkérdezett haverom tőlem. Annyit elég tudni, hogy nem vagyok éppen az a pacifista típus...

Szóval, szegényke megkérdezte, hogy minek egyáltalán Magyarországnak hadsereg? Mert ami most van az szar és, hogy ezt nem fejleszetni kellene, hanem inkább eltemetni...

Kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére is. :)
  • Seaweed
    Illetve ahogy felsejlenek az emlekek..nalun isvolt par EJE-s akikszegenyek fenyevente 1 ugorhattak..legfobb feladatuk a fekernyok begyujtese, hatogatasa, javitasa volt...szal ok is olyan tereptarka gyakorloban (csak zipzaros EJE-s) flangaltak mint mi es nekik nem kodvagojuk hanem zold EJE-s barettjuk volt! Raadasul nagy volt koztuk az osszetartas (megis csak elitebbek voltak a tobbi bakanal) szepen rendezetten kettes oszlopban szabalyosan (nem beleszarva! :D) lepve kozlekedtek..igaz katonaknak neztek ki..... Volt is nem egyzser hadgyakon hogy kulfoldi szerelokkel/kiszolgalokkal egyutt voltunk (pl megmutattuk neki kszazadepuletunk), es jottek az EJE-s sracok (egyebkent jo arcok voltak!) es ezek csak lestek, es kerdezgettek hogy "Mi ez valami specialsi elit alakulat is van a repterren?!"...aztan mondtuk nekik hogy jah kb..de szegenyek foldhozragasztott ejtoernyosok...
  • Punker
    hát azért a mélységiek jópárszor bizonyították hogy ők megérdemlik.....
  • Seaweed
    Vegulis aztmondjak az okosok hogy a globalizacio egyik folyamanya a nyelvek es nyelvjarasok osszemosodasa lesz
  • Seaweed
    A zold barett a jenkiknel fogalom....vannak meg paran akik meselni tudnanak pl a misszos katonak barettjeirol torteneteket elso evekben amikor meg az orvosok is barettben jartak...a jenkiknel meg akkor a kultusza van a berettnek (ott nem akarkik kaphatnak am olyat!) hogy egybol haptakba b*szt*k' magukat :D

Egyebkent nekem is van ilyen tortenetem...repteren leszallt a Hercules lesetal a rampan a ezredes..es majdnem tisztelgett a szakszinak...aztan felvilagositottak hogy mi a dorges erre "keleten"...csillaghullas :D
  • kiskorúbézoltán #23502
    Lesz rá szó, csak nem magyarul már...