95121
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Ja, de az elektronikus zavaró változat.
  • Seaweed
    Annal is szuperebb: EA-18G "Growler"
  • Molnibalage
    Ez állat...
  • dara
    Csak az európai hadszíntéren bevetni tervezett M1A1HA változatban volt uránréteg tudtommal.
  • Boconadi
    De fasza. Ez a superhornet?
  • dara
    "[...]NATO szabvány fegyvereket használni."

Létezett akkoriban a MiG-29-hez NATO szabvány bombafelfüggesztő (10 és 30" felfüggesztőhorog-távolsággal, ha jól emlékszem a számokra)?
  • kiskorúbézoltán #23897
    Az álattya...
  • Marked One
    Persze,de elvileg meg kellene állítani mindkettőnek az RPG7 lövedéket is,azt tudom,hogy az M1 Abrams köténylemezén elrobban az RPG-lövedék,a páncélzat néhol uránt is tartalmaz lásd Chris Chant:Harckocsik c. könyvét!Egy tanknak mindenhol kellőképpen kellene védenie a személyzetet a korszerű páncéltörő fegyverek ellen úgy,hogy az ne menjen mozgás rovására.Ez volt a német tankok hibája is a 2.vh-ban,mert kitűnően védtek a páncéltörő ágyúkkal és az ellenség tankjaival szemben,csak úgy dögnehezek voltak,mozogni alig tudtak Pl.A Königstiger.
  • Seaweed
    SPAM!
  • Seaweed
    Vazze hat ez kesz! Oreg minyoval!

(Cifu ha tudod innen rakd be ide a forumra videot! ezt megeri itt igy is megorokiteni! )

• SpiritFire
    Vegyi fegyó..............
  • Seaweed
    Irani Tor-M1

• Seaweed
  • Seaweed

Nagyobban
  • Cat #23889
    Tengeralattjáróval bővült az orosz atomflotta
  • ColdFire
    MARK IV
  • Seaweed
    Ezt aztan bo lere eresztetted! Regen erhettel enyire ra

egyebkent semmit nem tudok hozzafuzni....hacsak anyit nem hogy a vegen "És ekkor robbant a bomba,"-hoz illene hozzatenni a belpolitikai tenyeket! Miszerint ki es mit es hogy miert?! Azaz akkor melyik kormanypartpart mit es az ellenzek mit..mert bizony szerintem boven van itt is ama "jo pont szerzes"...csak epp nem vart vegeredmenynel es feltol! Ez igazi SVEDCSAVAR!
  • ColdFire
    Leopard 2 Fahrschulpanzer :)
  • kiskorúbézoltán #23885
    Előröl a legerősebb de az oldalpáncél se csak egy egyszerű szélfogó, a leggyengébb rendszerint a tető és haspáncél nem a hátrész.
  • kiskorúbézoltán #23884
    Hmm, ez így ebben a formában nem igaz.
  • [NST]Cifu
    Ugye tudod, hogy minden harckocsi páncélzata első sorban a szemből érkező támadás ellen véd, és hogy a többi részen még az M1A2SEP vagy a Leo2A6 sem rendelkezik 20-80mm-nél vastagabb páncélzattal.
  • [NST]Cifu
    Egy orosz oldalról származó kép alapján, amely a Leo2A4 vázlatát mutatta, és a páncél különféle részeinek vastagságát és dőlésszögét. A test hátfalánál 20mm-es érték szerepelt. Sajnos most nem tudom prezentálni, mert azon a vinyómon vannak az ilyen képek, amelyik pár napja megadta magát (tele lett bad sectorokkal :(((), és gyors google kereséssel nem találom az adott oldalt. De ha sikerül lekaparnom a vinyóról, vagy megtalálnom az oldalt, akkor berakom majd ide.
  • [NST]Cifu
    Hmm... Nos ezt nem lehet szigorúan katonapolitikai szemszögből nézni, de előre szólok, hogy az esetleges politikai fröcskölődést laza csuklómozdulattal fogom törölni. Az előzmények, amennyire én követni tudtam:

Volt hajdanába kis hazánknak 28db, frissen érkezett MiG-29B és UB gépe. Kis hazánk a NATO-ba belépve kapott egy kis fejre mért nyomást odafentről, hogy hát illendő lenne a légierőnket "NATO kompatibilissá" tenni. Folyamatos lobby ment, egyfelől amerikai részről (főleg az F-16 esetéről), illetve kevésbé nyomulósan, de francia részről is (Mirage 2000), illetve tapogatózó szinten a svédek részéről (Gripen). A Horn és később az Orbán kormány is úgy vélte, hogy most nem aktuális ekkora pénzt erre áldozni, így inkább úgy döntöttek, hogy a MiG-29-esek maradnak a légierő vadászgépei. Annak idején, erre egy szándéknyilatkozat is született, amely szerint 14db MiG-29 gépet a német DASA és az orosz MIG-MAPO közösen felújít, és ellátja többek között NATO szabvány rádiókkal és IFF-el (a'la MiG-29G).

Erre jött egy komoly amerikai kitörés az akkori nagykövet álta, amely élesen támadta a szándéknyilatkozatot, sőt, később állítólag bizonyítékokat is átadott, hogy a szerződés mögött megvesztegetés áll. A nyilvánosság elé nem került konkrét bizonyíték, sőt, a kormánybizottságok sem kaptak ilyesmit, így megállapították, hogy nem történt korrupció. Ettől függetlenül a MiG felújításról szóló szándéknyilatkozattól a kormány visszalépett. Igen ám, de botrányos közjáték arra mégis jó volt, hogy egyben elvessék azt a közhelyt, hogy a légierőnek NATO kompatibilis gépekre van szüksége, és hogy a MiG-29 nem ilyen.

Itt álljunk meg egy kicsit. Mi is ez a NATO kompatibilitás, meg NATO interoperabilitás? Arról van szó, hogy képes legyen más NATO tagországok katonai erejével együttműködni (tehát első sorban a NATO által használt hullámhosszokon és titkosítási algoritmusokat használó rádiója és IFF rendszere legyen), ideális esetben képes legyen más NATO légibázisokról üzemelni, és NATO szabvány fegyvereket használni. Mi itt a probléma? Nos az, hogy hiába a nagy NATO szabványba vetett hit, ha egyszer tökéletesen nem lehet használni. Például hiába száll le egy angol Eurofighter belgiumban, ott nem tudják az F-16-oshoz használt földi kiszolgáló berendezésekkel megfelelően ellátni, arról nem is szólva, hogy a földi kiszolgáló személyzet kérdéses, hogy ismeri-e a típust, tudja mihez hogy kell nyúlni. Természetesen nem elveszett emberek ők, és időnként tartanak a NATO légierők aféle "tanulmányutakat", ahol egymás gépeinek kiszolgálását ismerik meg a különféle országok földi személyzetei, de talán nem véletlen, hogy a más légibázisra való áttelepülésnél megy szépen a saját földi kiszolgálószemélyzet, és általában viszi a megfelelő eszközöket is a kiszolgáláshoz.

A Lockheed és az amerikai kormányzat már az 1990-es évek második felében hathatós lobbytevékenységet folytatott, de a MiG szándéknyilatkozat után tuti befutónak tünt, hiszen a kormány kiírt egy 24 gépre szóló tendert, amelyet szinte egyenesen az F-16-osra szabtak. Ekkoriban már a pletykák szerint biztos is volt, hogy az amerikaiak lesznek a befutók, a kivont, lekonzervált gépekre szóló ajánlatukkal. A törökök és a belgák is benyújtottak egy-egy ajánlatot, a belgáké volt a állítólag a legkedvezőbb árú az F-16-os ajánlatok között. Volt még a Gripen, amely érdekes is volt, hiszen nem felelt meg mindenben a kiírásnak, de erős lobbytevénykenséget folytattak mind a Svéd és Angol kormányzat, mind a Saab és a BAe által. Amikor felröppent a pletyka, hogy valójában már le vannak osztva a lapok, akkor a brit és svéd nagykövet élesen bírálta a kormányzatot, ami miatt az magyarázkodni kényszerült. Ám ekkor még úgy tünt, hogy az F-16-os lesz a befutó.

És ekkor robbant a bomba, miszerint JAS-39A Gripen. Az indoklás pedig az, hogy messze a legkedvezőbb gazdasági feltételekkel. A többit már végigrágtuk oda és vissza.

Szóval volt a külső politikai nyomás, és az ebből kialakult lobbycsoportok. Amennyire én tudom, a légierő vezérkara akkoriban az F-16 mögé sorakozott fel. No meg volt egy magyar kormány, amely úgy döntött, hogy kihasználja az alkalmat, és begyűjt pár külpolitikai jópontot.

Hogy ugyanakkor a szárazföldi hadsereg senkit sem érdekelt? Nos, miniláis lobby volt vele kapcsolatban. Így tartunk ott, hogy például jelenleg van 12+3db T-72 aktív állományban...
  • Seaweed
  • kiskorúbézoltán #23879
    Úgy-úgy, bár két hete irl nézetm meg egy hasonlót. ;)
  • Seaweed
    Tudtam hogya szived csucske lesz a ket kep
  • Marked One
    A Leopard 2 és az M1A2 Abrams a világ legjobb harckocsijai!Ha a Leopard 2 hátulsó páncélzata 20 mm lenne,gyengécskének számítana páncélvédettség tekinteténben!Rétegelt páncéllemezekkel van borítva és ez nagyfokú túlélőképességet biztosít harci helyzetben!
  • kiskorúbézoltán #23876
    Cifu!

"egy Leopard 2 páncélzata is csak 20mm vastag hátulról"

Ezt te írtad bop-on, melyik változat ill hol? Én 60mm-t találtam, pontos típus ill hely megjelölés nélkül.
  • kiskorúbézoltán #23875
    Elképzelhető, de milyen politikai ok lenne vadászgépvásárlásra?
  • [NST]Cifu
    Szvsz inkább politikai okai voltak a vadászgéptendernek, mint katonai. Vagy alábecsülöm az arany vállaposok képességét arra, hogy kisírjanak maguknak újabb játékszereket? :)
  • kiskorúbézoltán #23873
    Óh, igen a 37M. Látod ennyi a különbség a légierő és a szárazföld lobbija között. Egyik oldalon Grippen (félreértés ne essék, nem sajnálom tőlük) a másikon 2.vh előtti technika (37M->1937 a rendszeresítés éve).
  • tomcat1
    Nekünk ezek közül csak a géppityu+ a póttank adott.. :(
  • tomcat1
    A hazai a legjobb :)
  • kiskorúbézoltán #23870
    2vh-s hk topicból, Molnibalage-nak:
    Én 60mm-t találtam, persze jó lenne tudni, hogy pontosan melyik változatról van szó és melyik részről.
  • Molnibalage
    Ez mind jól hangzik amit odaírtak, de "enyén" csúsztat az info. Igazából amit ide leírtak az egy ideális felfüggesztési lehetőség, mert sok célpont támadását teszi lehetővé egész jó hatótávolsággal és légihacfegyverzettel és nem túl nehéz ez így rápakolva.

Na de mi az, hogy ez csak 50%? A max. terhet rápakolva a hatótávolsága a gépnek közelít a nagy büdös semmihez, mellesleg a Meteor majd egyszer talán lesz valamikor, és a small diameter bomb is most lett késztudtommal, ezzel kapányolni "enyhe" pofátlanság szerintem. Nem olyan rossz gép a Gripen, de állandóan azt sugallni, hogy ez a legjobb az azért nevetséges és sértő.
  • Boconadi
    ezzel én is egyet értek!
  • ColdFire
    olyan mintha pixeles lenne ^^
  • Seaweed
    hmmm-hmmmmm

• Siluro
    Ez a terepminta annyira tetszik nekem... ahhh...
  • Seaweed
    Lengyel...(bar teny hogy nagyon joban vannak a jenkikkel..van aki nem atalja oket a jenkik lotyoinak hivni..de megis azt latni hogy ok haladnak egy uton ami kecsegtet valamivel...ami meg itt van...hat hogy is mondjam.....)