95125
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • degenerator
    hát egy ötven évig még az lesz..na de azután...
  • [NST]Cifu
    Kínának hasonló problémája van, mint Japánnak volt a II. Vh előtt: szinte egyáltalán nincs kőolaja, és kevés a fosszilis energiaforrása. Jelenleg az olajimportjuk legnagyobb része az arab-öböl térségéből és délkelet-ázsiából (Indonézia és környéke) származik. Az oroszok nem ok nélkül építik veszettül kelet felé a kőolaj és földgáz vezetékeket: ha sikerülne Kínával egy jó üzleti felállást kiharcolni, akkor egyfelől nyernének egy nagyon komoly ügyfelet, másfelől viszont a csővezetékek csapja nagyon hatékony politikai fegyver azokkal szemben, akik már rájuk építkeztek üzemanyag és fűtőanyag terén... ezt ugye mostanság nagyon is jól gyakorolják... Szerintem el fogunk még jutni oda, hogy egy csővezeték csapja komolyabb ütőkártya, mint bármilyen katonai erő...
  • Bucser
    A kínaiak is.
  • degenerator
    én azért nem venném ezt biztosra..a. ruszkik mindig tartogattak meglepetéseket...
  • fonak
    Ha kétpólusú rendszer lesz, akkor sem Oroszország lesz a másik szuperhatalom (Oroszország súlya világgazdaságilag azért kb. annyi, mint Brazíliáé vagy Mexikóé, még ha van is olajuk, a GDP-jük kb. Hollandiáéval vetekedett nemrég, most talán valamivel több), hanem Kína. Putyinék meg legfeljebb csicskásai lehetnek a pekingi nagyfőnököknek hosszú távon.
  • fonak
    Azért Kínával vigyázhatnának a ruszkik, mert egyszer csak arra ébredhetnek majd, hogy a távol-keleti területeiket annektálta a Kínai Népköztársaság:)
    (van már szép számú kínai illegális bevándorló arrafelé.. az orosz lakosság viszont elvándorol onnan, pl. Moszkvába, mert ott van meló meg zsé) Egyébként 1969-ben volt egy szovjet-kínai határvillongás, az oroszok ugyan bejelentették, hogy győztek, és a kiválóan felszerelt Vörös Hadsereg lemészárolta és elkergette a primitív kínai hordákat, de a tény, hogy a vitatott terület nagyobb része maradt kínai kézben... később hivatalosan is lemondtak róla az oroszok.
  • degenerator
    talán nem is baj egy kétpólusu rendszer
  • [NST]Cifu
    Gyakorlatilag "mindössze" arról van szó, hogy propagálják az ICBM-ek / SLBM-ek azon képességét, miszerint képesek csali-robbanófejeket kidobni a végső fázisban, így nem 3-6-12, hanem több tucat célpont lesz, és így nehezítik meg az elhárítórendszerek dolgát.

"Elkerülni" nem képesek a rakétavédelmi rendszereket, csak megnehezíteni a dolgukat - de erre az amerikai rakéták is képesek már másfél évtizede...
  • Bucser
    Szerinted az oroszokat bármiben is befolyásolta hogy miylenvédelmi rendszert telepítenek?

Hamarabb volt leadva a rendelés az új rakéták számára, minthogy egyáltalán a védőernyőtelepítési szándék megjelent volna...

Putyinnak kimondott szándéka visszaszerezni oroszország világhatalmi státuszát katonai szempotnból is. Az energiaéhes világ pedig kapóra jön nekik. Főlg Kína.
  • RatBaG #25378
  • Ren
    Tudtommal kb pár tucat rakéta alkotja a védelmi renszert, ezzel egy komolyabb atomtámadás ellen nem sokat érnek. Pont azért nem akartak többet telepíteni, hogy az oroszok ne fogják fel ellenük irányulóként. Ez nem igazán sikerült...
  • Molnibalage
    "Hiába mondják az amcsik, hogy csak Irán és Észak-Korea ellen építenék a védelmet, az se mellékes hogy így az oroszok ellen is védelmet találnának"

Ezen röhögnöm kell.

1. Az új robbanófej minimális számban lesz rendszerben a közeljövőben a többihez képest nem oszt nem szoroz semmit.

2. A régi ballisztikus rakétákat sem egyszerű feladat lelőni és nincs is kellő számban ABM. Ez két okból is van. A SALT szerződések csak igen limtált számban engedélyezték (bár asszem ezt USA de facto egyoldalúan felmodja/felmodta), és HORRIBILIS összegekbe kerülne egy ilyen rendszer ami képes lenne az USA egész területét megvédeni és hatásfoka igen kétséges lenne. Olvasd vissza Cifu cikkeit, hátga volt abban szó ABM-ekről.

Szóval összeségében ez nem sok kihatással van a jelenlegi stratégiai erőegyensúlyra szerintem.
  • VRSDM
    TV2 -.-
  • Army1990
    Tegnap halottam a TV2-őn, hogy az oroszok teszteltek egy új többrobbanófejes rakétát az RS-24-est. Putyin szeront ez a rakéta képes kikerülni minden ma létező rakétavédelmi rendszert és ezeket a rakétákkal foghák lecserélni a régebbi típusokat.

Na mondjuk kiváncsi vagyok, hogy mi igaz abból hogy kitudja védeni a rakétaelhárítást, de ha tényleg igaz amcsi agóddhat egy kicsit. Én mondjuk nem csodálkozom, hogy az oroszokat eléggé zavarja ez az új rakétaelhárítórenszer telepítésének terve Európába. Hiába mondják az amcsik, hogy csak Irán és Észak-Korea ellen építenék a védelmet, az se mellékes hogy így az oroszok ellen is védelmet találnának. Bár így már nem biztos.
  • syscoHUN
    Na de repul mindketto es helichopper is.THX.
  • bgabor
    Legalább akkora hasonlóság mint egy Apache és egy Hind között.
  • netmester
    Légibalesetek :)
  • syscoHUN
    Ok,nem kell lehurrogni,kapasbol ez jutott eszembe rola.
    Azert alljuk be van nemi hasonlosag a ketto kozt.
    Az Uragan ha joltudom azert kerult kifejlesztesre,mivel az konyebb igy konyebben transzportalhato a bevetesi hely kozelebe-mondjuk levegoben- mig ez a nagy lanctalpas ize nemigazan mozgathato repulovel.
  • [NST]Cifu
    Szerény véleményem szerint jobb, mint a nyugati ellenpárja, az MLRS. Nagyobb az alap rakéták esetén a hatótávolsága, és a rakéták robbanófeje. A Smerch-nek (aminek a rakétái 300mm-esek, egy járművön 12db) amúgy van egy kistestvére, az Uragan (220mm-es rakétákkal, járművenként 16db).

Az amerikaiak amúgy már kissé más irányba mozdultak el, 12db kisebb rakéta helyett az MLRS képes két nagyobb rakétát, az Army Tactical Missile System (ATACMS) hordozására, ez már nem annyira a rakétasorozatvetők kategóriája, hanem inkább egy rövid hatótávolságú harcászati rakéta, ami GPS irányítással rendelkezik.

[center]
    Az ATACMS
  • [NST]Cifu
    Az L-159A egy együléses szubszonikus vadászgép, ahogy a cikkben is szerepel, tehát nem kiképző gép. A Cseh légierő 72db-ot rendelt belőle, de nem teljesen a saját akarata szerint, lévén ezt a gépet a hazai Aero Vodochody gyártotta, mint tudjuk kis hazánk esetében is a hazai ipar támogatása néha érdekesen sikerül, amúgy az Aero anno próbálta exportálni a típust (nálunk is beindult a PR gépezetük), de senki sem vett az amúgy nem rossz típusból.
  • degenerator
    van olyan hatékony, mnt a nyugati társai?
  • Animefox
    Katyusa
  • RatBaG #25365
    azt mondta "szakértői"...
  • bgabor
    Orosz BM-30as Smerch rakéta-sorozatvető. 1987 óta szolgál, nem hiszem hogy az MLRS koppintása lenne. Teljesen más kialakítású. Önjáró rakéta-sorozatvetők meg már a II.vh idején is léteztek.
  • syscoHUN
    En ezt egy amolyan MLRS koppintasnak nezem.
  • degenerator
    a topik szakértői mondanának véleményt erről?
  • Molnibalage
    Nem, mert NATO elvek szerint ennyi repülés kell minimum évente a normális harci kiképzéshez és a gép perciíz uralásához. Efelett lehet próbálkozi a légitankolással.
  • Bucser
    Nem inkább összesen 180 repült óra tapasztalat kell hozzá?
  • Molnibalage
    Igen és látszik, hogy nem értenek hozzá. A légiutántöltési képesség valóban hasznos LENNE csak ahhoz, hogy NATO tanker 1km-es körzetébe repülhess minimum évi 180 repóra kell. Hol vagynuk mi ettől????
  • Bucser
    Pont ezt akartam linkelni:)
  • SgtChris
    Hmmmmm...nem tudom örüljek, vagy rettegjek. Mi lesz ebből???[URL=http://www.nol.hu/cikk/448188/]C-17 "Nagymadárfészek" Magyarországon[/URL]
  • bgabor
    Nyilván. Mert akkor meg a földműveseknek kedvező törvények születnének, vicces nyelvezettel. Tényleg idilli kép.
  • Bucser
    hát még mindig jobb, mint amikor jogászok gyártják maguknak az eladható joghézagokat...
  • bgabor
    Jaja, nyilván jobb lenne, ha az országgyűlésben földművesek és állattenyészők foglalkoznának törvényalkotással. :)
  • syscoHUN
    Hmm.lehet,de en nem alnek mogotte kiprobalas celjabol.
  • Papirzacsi
    Ha jól emlékszem a Gripen mellett a jogász, tanár, szociológus "politikusok" dönöttek, méghozzá úgy, hogy egyszer csak megmondták ,hogy ez lesz és kész.A pénzügyi "politikusok" módosítottak rajta ezt azt, pl a légiutántöltési képesség.Egyik kutya másik eb, nem nekik kéne a szakmai kérdésekben dönteni, max az anyagiakat biztosítani.
  • Punker
    elmondom mi lesz a vége, most elmegyek borozni, aztán póker party, ha mikor visszajövök azt látom hogy belpolitika topic lett itt akkor jön a szokásos.....
  • Bucser
    Mindketten tudjuk mi lesz a vége, de legyen ahogy akarod:)
  • Punker
    azért annyira nem mentünk bele a helyi politikába, az itt felsorolt hibák szerintem szinte minden országra vonatkoznak jópár kérdésben.
  • Bucser
    eléggé kár, mert én jogászt engednék politika közelébe utoljára... Max tanácsadónak... Mindegy. Az utasítgatás meg nem az én reszortom, csak no politika az SG-n ahogy az már többször jelezve volt. Vagy idézzem éppen Punker-t?