95125
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Sadist
    Csak azt mondom, hogy te romboló puskára nem fogsz vadászboltban optikát kapni.
  • dara
    És gondolod, hogy pont a magyaroktól kell lopniuk? A Kahles vagy a Scmidt und Bender nem gyártja le nekik ha kérik (hogy a többiekről ne is beszéljünk)? Ezt Te sem gondolod komolyan. Nem igazán ezen szokott megakadni egy puska fejlesztése.
  • Sadist
    Azért egy .50-es rombolópuskára kicsit más optika kell, mint egy mezei vadászpuskára.
  • kamov
    Ezt a golyószóró témát szerintem érdemes volna bővebben is körbejárni, akár cikkek keretein belül is.
    A szabvány gyalogsági fegyvernél nagyobb, viszont a géppuskánál kisebb tűzerejű támogató fegyver elméleti besorolásával és megnevezésével, úgy tapasztalom nem nagyon boldogul a katonai szaknyelv.

Elöljáróban annyit hogy én személy szerint golyószórónak tekintem a BAR-t is meg a Minimit is.
    A két típus közötti különbségek jól példázzák ezen fegyverkategória időbeli fejlődését.
  • dara
    És egy távcsővel mit értek. Azt bármelyik vadászboltban megvehették volna.
  • Animefox
    Akkor valami más, különben se vagyok jártas e tipusok terén... De tudom hogy van egy amit a Gepárdról másoltak le.
  • [NST]Cifu
    Igen, a csappantyú a hivatalos megnevezése (hogy a "legszakmaibb", az más lapra tartozik). Ettől függetlenül vannak rá szakmai szlengek is, természetesen.
  • Palinko
    ez is elképzelhető fatális véletlen de lehetséges :)
    értelek. sajna a rossz beidegződés :( de majd próbálok rajta változtatni!
    most én sem kötekedés képpen, inkább érdekességképpen
    te írod:
    "csappantyú"
    én ezt elsütő szemölcs, meg még sok néven hallottam, akkor a csappantyú kifejezés a leg szakmaibb?

• AKSURV
    Cifu eszembe sejut Istvánt vele egy lapon emlegetni, egyszerűen méltatlan modon egy polcon árulják Ő könyveit a Földiével. Aki keresi őket ott találja meg.
  • [NST]Cifu
    A Barret M82 1982-ben készült el, akkor a Gepárd még sehol sem volt (annak a tervezését 1987-ben kezdték meg).

Az US ARMY az 1980-as években jelentette be az igényét egy nagy kaliberű rombolópuskára, amit a .50 BMG lőszer köré kértek tervezni. A Barret az egyike volt azon fegyvergyártó cégeknek, amelyek építettek ilyen puskát. Korábban is léteztek ilyen nagy űrméretű fegyverek, de azok főleg páncélzott járművek, harckocsik ellen készültek, és páncéltörő feladatkörben voltak használva, űrméretük akár 23mm-es is lehetett.
  • Molnibalage
    Az ejtőernyő nélküli zuhanás rekordját asszem egy szovjet ember tartja, 6000 m felett lőtték ki egy gépből, de télen egy fenyvesbe zuhant és a hó és egyéb puha növényi rétegek úgy belassították, hogy egy lábtöréssel megúszta. Majd a fatert megkérdezem, ha hazajön, ő jobban emlékszik erre, mint én.
  • [NST]Cifu
    Kérlek ne érts félre, nem kötözködés vagy okoskodás, csak jó szándékú helyreigazítás a szakmai dolgokkal kapcsolatban.

Szalagtár -> Ahogy Dara is említette, ezt heveder néven nevezzük.
    Golyó -> Igy csak a hollywoodi filmek magyar fordításai neveznek bármit is, van a lőszer, ezt tárazzuk be a fegyverbe. Ez az egybeszerelt lőszer tartalmazza a lövedéket, amit ugye a fegyver kilő, a hajtótöltetett (amire nem illik azt mondani, hogy lőpor, mert a mai fegyverek lőszerei nem is por alakban tartalmazzák, és sokkal összetettebb vegyületről van szó, mintsem hogy ilyen általánosan nevezhessük), a hajtótöltetet és a lövedéket a hüvely fogja egységbe, és óvja a külső behatásoktól, valamint a csappantyú, ami a hüvely fenekén foglal helyet, és az a feladata, hogy begyújtsa a hajtótöltetett.

[center]
    Különféle lőszerek keresztmetszete (@Globalsecurtiy.org)
  • [NST]Cifu
    Pardon, izlések és pofonok, de a Földi Pál által írt könyveket ne emlegessük már egy lapon a Zicherman István által írtakkal. Zichermant én nagyra tartom, jól és alaposan ír, tényleg élvezet olvasni. Földi Pál inkább aféle hatásvadász bulváríró szerény véleményem szerint, munkái tele vannak szakmai hibákkal, és olyan dolgokkal, amik közelebb vannak a képzelgéshez, mint a realitáshoz. Zicherman egyes írásai amúgy a Kalasnyikov.hu oldalon megtalálhatóak: katt ide az AK vs. M16 könyvének izelítőjéhez.

A hazai írók közül még Számvéber Norbertet említeném meg, ő főleg a II.Vh-val kapcsolatosan ír, nagyon magas szinten.
  • Animefox
    Én úgy tudom a Gepárd az első e kategóriájú sniperekből. Amerikaiaknak valamiért nem ment úgy a kifejlesztés. Majd egy magyar bemutatón az amcsi küldöttek lelopták az irányzékot a fegyverről és leléceltek, vissza haza az USA-ba és lásd rá 1-2 hónapra kijött az amcsi verzió. Lehet az m82. Nemtom...
  • Animefox
    Megint az állítólag című műsort hoznám elő, mert onnan én másféle ejtőernyős verziót hallottam. Egy angol pilóta a 2vh.-ban egy város bombázásában vett részt. Valamilyen oknál fogva kiesett a bombázóból és nem nyílt ki az ejtőernyője. Itt valahogy a legenda szerint az uccsó pillanatban egy vasútállomás üvegkupolája felé zuhant, mikor hirtelen az ürgét egy nagyobb bomba előzte meg és beszakította a kupolát, majd a várócsarnokban berobbant és ilyen nyomást csinálva az egész kupolát égnek eresztette. Elvileg ilyenkor létrejött egy ellenhatás-és kontra lelasította olyan színten a pilóta zuhanását hogy így túlélte.
    Szerintem ha egy csóka kiesik az épületből és egy isteni fuvallat berántja a lenti folyosóba, akkor ez se elképzelhetetlen.
  • Punker
    azt én is láttam
  • Boconadi
    bizony ilyen is van. no de elég az offból.
  • Palinko
    én meg olyat hallottam,hogy nem nyílt ki az ernyő a sípcsontja a vállánál jött ki,de ő nem élte túl :(
  • Boconadi
    Még régen az Exploreren volt olyan, hogy a faszinak nem nyílt ki az ernyője, se a póternyője, és a földbecsapódott, és túlélte... (persze nem szimplán csak úgy csatt a nagy semmi közepébe, hanem mittudom én kb egy középmagas diófa nagyságú fára először, majd azután a földbe) Nem tudom hány csontja tört el, de nagyon durva volt és túlélte.
  • Palinko
    valaki itt nálunk dolgozott egy emeletes házon a jó sokadikon,szóval magasabbon mint az orosz fickó, kiesett az ablakon és egy nagyobb fajta huzat behúzta egyik folyosóban és nem esett le. hoppppá :D
  • Palinko
    hmm érdekes dolgok a gepárd féleség asszem m82 es volt... mintha hallottam volna a műsorról régebben.
  • degenerator
    egy orosz fickó megivott egy liter vodkát, kiesett a kilencedikről, és túlélte. pár éve volt az újságokban. hoppá.
  • Sadist
    Kalapács szart sem ért, később kipróbálták azt is. A bábu darabjaira szakadt.
  • Animefox
    De és pont ezért ússzák meg sokan, mégha nyakon is talál a lepattanó lövedék. A videon is a csóka szeme sínylette volna meg, bár egy szemlövés sok esetben halállal is végződhet még egy airsoft esetében is. Amúgy sok minden közre játszhat: lőszer típus, méret, becsapódás szöge, maga ahova becsapódik-annak a közegnek a tulajdonsága, mert nem mindegy hogy fába vagy kőbe vagy betonba...stb. Igen sok minden közre játszhat, de talán a lőtávolság a perdöntő sztem, meg a golyó sebessége, a többi már csak plusz.
    Van még egy rokon eset, éspedig a vízbe lövés. Na ezen szoktak a legtöbbet vitázni mert vitatható is.
    Sajnálom, de én nem ismerem a lőszer tipusokat, de ha fegyver nevet mondok, akkor ki tudjátok következtetni.
    Első kísérletben egy medencében plasztik testet helyeznek el. Víz mélység kb. 2m. ha jól emléxem. Amúgy ezt az "állítólag" című műsorban is kipróbálták. No az első fegyver egy M16 A2 volt. Asszem közvetlenül pár centivel a víz színe fölött lőttek a medence aljára-becélozva a plasztikot. A golyó 1 méternél annyira összepréselődött hogy az csak csuda :) El se jutott a 2 méterhez, nemhogy a testben kárt is okozott volna.
    Kova kövi fegyver az M1 garand. Lövedéke messzebb jutott csak nem egy darabban, hanem apró porcelándarabokra hullott, miután a medencét leeresztették, úgy kellett felsöpörni parfissal. 1 db golyót :)
    Talán egy Spriengfield is így produkált, majd egy Gepárd féleséget húztak elő. Annak enyhén nagyobb lövedéke már belement a plasztikba, vagyis annak a golyónak egyik szilánkja, de csak bőr alá jutott, nem komolyabb... Én is amondó vagyok hogy ha lőnek rád és vízbe ugrasz akkor megúszhatod.
    Bár most jön a cáfolat, miszerint nem mindegy itt se a szög meg a.... mi más? Tudjuk hogy mi történik minden testtel ha bebaszódik valahova isten tudja mekkora sebességgel. Egyszerű fizika, de sok esetben kijátszható.
    Mert van olyan állítás, miszerint a víz felszínét egy test megtöri, az utána jövő golyó megnyitja, következő folytatja, és olyan amilyen folyosót nyit az egyik a másiknak... Tudjuk hogy a víz halmazállapota akár mikro secundumokra is, de megváltoztatható. Na ezen vitáznak sokan. Állítólag egy halálos vízbe esést úszott úgy meg egy munkás, hogy előtte a kalapácsa zuhant a vízbe és megtörte neki a víz felszínét. Így nem volt akkora becsapódás mint normális esetben.
  • Boconadi
  • dara
    Az M193 az M16-hoz az amerikaiak által eredetileg rednszeresített lőszertípus. A NATO viszont az M885/SS109-et szabványosította. Napjainkra az utóbbi sokkal elterjedtebb. Viszont a kettő nem kompatibilis igazán, más huzagemelkedést igényelnek a pontosságért. Összehasonlítás
  • Palinko
    nem roncsolódik ösze a lövedék falba ütközéskor? 7,62, vagy 5,56 lövedékekről van szó? bár itt inkább a lövedék anyaga, formálya a perdöntő nem?
  • Palinko
    mi az a M193? lövedéktípus? és mégis miért rossz? én a FAMAS hibájának a csövét tekinteném állítólag megviseli a terep..de ez a "modern" fegyverekre sajna mind igaz
    sajna én sem lőttem egyikkel sem, csak fórumot olvasgatok meg logikázgatok :D
  • Animefox
    Visszapattant a lövedék :)
    Hallottam már lengyel honból olyat, hogy fut az ürge az ss katona elől, utána lőnek de félre megy a golyó. Csak hogy egy fát kapott telibe és az pont úgy pattant le, hogy a menekülő nyakát csapta ki.... de nem halt meg. 2vh idején volt persze a lengyel inváziókor. Épületben is azért nem érdemes össze vissza lőni... persze ez a golyó és szög függvénye. Meg mázli. ;)
    Szemmértékkel a legjobban a világító lövedékeket lehet megfigyelni s ha ügyes vagy akkor észreveheted a házakról meg földről felpattanó lövedékeket.
  • Thanatos
    én meg nem vagyok semmilyen párti mert egyikel se lőttem még élesben , de máshogy se ergo nem tudhatom melyik az "igazi" :)
  • dara
    Maga a cső nem rövidebb, csak a fegyver teljes hossza kisebb. Mellesleg az AUG szintén bullpup. A FAMAS-szal meg az a probléma, hogy még mindig az M193-at használja.
  • Palinko
    értem...
    szerintem az AK az olcsóság miatt enyire népszerű de az olcsóság nem a tudás rovására vállik. mondjuk egy Steyr AUG, G36, vagy egy FAMAS sokkal drágább... a felsoroltak közül én ismét csak FAMAS párti vagyok a bullpop miatt a cső lerövidöl,mindjárt jobb városban, a tűzgyorsaság félelmetes. szerelhető mint az m4a1. mikell még? :)
  • Maverick 18
    Sniper technology
    aiming,bleeding,trigger control....
  • degenerator
    az ak-103 képességei mennyivel javultak pl az ak-47eshez képest?
  • Maverick 18
    Meg tudjátok mondani itt mit történt??
    Guy hit in head with .50 caliber ricochet
  • Thanatos
    tekintve hogy venezuelának hivatalosan tudtommal nem ad fegyvert az usa és emiatt is áltak át az orosz technikára nem igazán venne amugyse m16ost...
  • Palinko
    mert az elborúlt elméjükkel úgy vélekednek,hogy mindenképpen meg kell ölni az ellefelet... 5,56 al is lehet ölni, sőt! szerintem nincs is szükség a betonon való áthatolásra... meg főleg azért vettek ak-103 ast, mert valszeg olcsóbb mint az m16 és valszeg venezuella is orosz szimpatizáns...
  • AKSURV
    Gyenge atutő erönek más az oka. Az M-16 a legjobb átütést 200 m adja mert addig lassul le annyirta lövedék, hogy egyben marad.
  • AKSURV
    Én nem erről beszélek. Egy felspécizett M4 több esélyed van az utcán, mint egy AK-val. Az általam idézett könyvben van két nagyon jó megállapítás:
    A profi katonának az M16 a legjobb választás, mig AK előnye az,hogy biztosan fog működni a gyerekkatonától az aggastyánig mindenki kezében.
  • Maverick 18
    szvsz nagyon nehéz hasonlítgatni az M16-ost illetve az ak47-et.
    a tipikus 300 méter körüli harctávolságon belül az SS109/m855 (az m16A2 lőszere) 55 graines lövedéke nagyon hatékony a humán célok leküzdésére VÉDŐFELSZERELÉS NÉLKÜL. 1000m/s körüli torkolati sebessége okán a lövedék jelentős méretű és tartós sebcsatornát okoz.
    ugyanakkor egy vastagabb üveg akor 45 fokkal is eltérítheti a lövedéket,a legtöbb városa akadály megfogja nem képes pl. 5 cm vastag betonon áthatolni vagy egy sor homokzsákot átütni még 50 MÉTER ALATTI LŐTÁVON sem.