95125

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
harcu #26549 Szerintem arra értette, mikor Jürgen és személyzete elment egyet tankolni mondjuk egy Pz-IV J-vel, (a'la Rejtő), és szembetalálkozott Szásáékkal, akik a falu határában voltak virágot szedni Másának és barátnőinek a T-34/85-össel, akkor nem fogadott volna Szására, mert Jürgenék előbb kilőtték volna őket.
Persze ebben az is közrejátszott, hogy Szásáékat a szovjet módszer szerint képezték ki, és ott pl. még Prohorovkánál is meg kellett állniuk minden egyes lövéshez, míg a németek menetből is tüzelhettek, ráadásul a szovjet célzóberendezésekhez képest a németek sokszor ipari műremeknek bizonyultak. Csak mit ért a 10000 Pz-IV a mimimum 60.000 T-34-essel szemben?
-
"egy-az-egyben összehasonlításban nem nagyon tündököl"
Te be vagy rúgva? A 85mm-se lövegű T-34-es jobb minimum egyenrétékű volt a Pz IVH vagy J verzióval is! A Sherman alapváltozata is elég harmatos hozzá képest... -
harcu #26547 "Ha úgy hozza a helyzet, akkor a honvédelemre nem kell engedélyt kérni. Ennyire egyszerű."
Köszönöm, ezzel megnyugtatott. Ha tehát szerintem veszélyeztetik a törvényes rendet, akkor simán fejbelőhetem őket egytől - egyig. Mert azt, hogy mi a hon érdeke, azt ki hivatott eldönteni? Egy ilyen rosszabbik féle bagázs biztosan nem. -
harcu #26546 T-34-est nem nagyon vetettek be egyedül, szinte mindenhol többszörös létszámfölényben volt.
A JSz-2-es ellenfele tömeg alapján messze nem a Tigrincs, hanem a Párduc. Ez utóbbi is nehéz harckocsiként sorolódott be.
A németek addik nem adták oda a legújabb technológiát, amíg rá em döbbentek, hogy szétverik őket. Pl. a Párducot hiába kérték a magyarok, a Pz-IV-es licenszét sem adták át a németek. A Messzer 109-esek gyártását is csak akkor indították be itt, amikor a szövetségesek nekiálltak szétbombázni a német gyártást. A 210-esek meg egyszerűen megbuktak a német légierőben, tehát nem kellett nekik, ezért adták át a licenszet.
A magyar harckocsikra még jópár év tesztelés várt volna, mire bevethetők lettek volna, és senki sem tudja megmondani, hogy miként váltak volna be. -
F--22 display. -
MuldR #26544 Horvath es tsa Bt-t nem engedik a kormanyfo kozelebe. Most viszont ott tartunk, hogy a kormanyorok nem mehetnek oda, mert az inkal vedi.
Gyakorlatilag maganhadsereg.
Anno a Szabo Albert partja (valami Vilaguralmista nemzeti lof@sz) is azt a taktikat csinalta, hogy az osszes parttag bizt.or volt. Gyakorlatilag SAkent mukodott. -
SZU #26543 Erről nincs infóm. Bővebben? Nem csak egy egyszerű "Horváth és tsa bt" őrzővédők? -
MuldR #26542 SZU: akkor az IN-KAL meg az mszpszdsz SS-e. Csak nekik fegyveruk is van. Az nem baj? -
Lacusch69 #26541 Egyszer sem biztos, hogy nem kaptuk volna meg, ha nem is az abszolút élvonalbeli technikát, de használhatót igen. (Pl. Me-109, magyar elnevezéssel, ugye...)
T34 és T34 között is volt különbség, nem is kevés. Te az első változathoz mérted, én az utolsóhoz.
IS2: ha közvetlen összehasonlítást végzünk észrevehető,hogy a 44M Tas a besorolása ellenére inkább közepes hk. lett volna (38tonna harci súly), szemben az IS2 nehéz hk. Neki ott van a TigerII...
Stratégiai összehasonlításban nem nézem le a T34-est, de egy-az-egyben összehasonlításban nem nagyon tündököl...
Egyébként 2 alváz készen volt, de egy amerikai bombatámadásban elpusztultak. -
Aaa, remekjó, csakhogy mint írtam is, _nem_ kaptuk meg (Zrínyi I.?), és nem is kaptuk volna(!) meg. :\ Főleg Románia esete után nem, bármit hozzon is a háború.
"Simán" összemérhető lett volna egy T-34-essel, igen, én is azt írtam, hogy egy polcon mozgott a korabeli modelljeivel. De azt talán Te sem gondolod komolyan, hogy mondjuk a szép lassan igen masszív termelésben felfutó IS-2 például, vagy akár a SU, ISU páncélvadászok egyenrangú ellenfele lett volna? Egyfajta magyar Párducot akartunk összehozni, nem sikerült volna, ennyi. A Tas páncélvadász már ténylegesen jobb és épkézlábabb ötlet lett... volna, ha az a volna ne lett volna.
Egyébiránt, stratégiailag én a T-34-est nagyon nem nézném le... -
Jó kis régi oktatófilm az M16A1 VN-ről, eléggé részletes, főleg mikor a mechanikáját mutatják...M16 -
Cnut #26538 Attól fostak hogy elbotlanak benne. Annál a sebességnél ahogy átgázoltak a nagy magyar seregen ez volt az igazi veszély!
Na, de komolyan. A felszerelés a 30as évek elejének színvonalát képviselte. A katonák morálja vegyes volt, a vezetés szörnyű. Mi kell ezen szépíteni? Az meg hogy a tervezők fejből lerajzolták a német képeslapokon szereplő harckocsit és elnevezték Tasnak, attól még az nem javított semmin . Még a terv is kidolgozatlan volt! -
AKSURV #26537 Sac per kb. irtam a 80 000-t, mert gyártották a legtöbbet T-34 leírás és darabszám én ezen forrás alapján ennyit számoltam össze: 83 852 db, így nem is hibáztam sokat.
-
SZU #26536 A honvédelemhez nem kell engedély? Tiszta SA... -
én se értem a logikát, lényeg az,hogy megnyertük a vh-t, és a szovjetuniót 40 évig gyarmatként kezeltük -
Ren #26534 Konkrétan melyiktől fostak annyira? A 37 vagy a 40 mm-estől? :) Komolyra fordítva a szót, az 50 mm-es és 75 mm-es már használható volt, de szokás szerint sohasem gyártottak/szállítottak belőlük eleget és azt is későn. Valamint nem igazán értem, hogy az oroszok miért féltek volna ezektől annyira, mikor a németeknek sokkal több és jobb is volt és 1944-ben szerintem az oroszok már rég túl voltak azon, hogy féljenek. -
harcu #26533 A háború alatt kb. 58.000-et gyártottak, de a háború után még folyt tovább a gyártása.
Amúgy egy rendszeresített harckocsit összehasonlítani egy tervezés alatt állóval kb. olyan, mint amikor a Spyker kijelenti, hogy hamarosan leverik a McLarent, mert a 2016-ra tervezett F1-es autójuk sokkal jobb lesz. Na igen, az ellenfél persze azonnal beszüntet minden fejlesztést. -
Lacusch69 #26532 Nekem T34-ből az 55ezres darabszám ugrik be...
Az arab T54/55-ösöket az izraeli AMX13-asok a 75mm-es lövegeikkel is kilyukasztották. Igen, a német KwK42 L/70 koppintása... -
Biztos az illető is Kurt Rieder mester könyvein nőtt fel:) -
a 80000 kicsit sok -
a válasz:
gratulálok nyertél, csak kurvára nem azt mondtam hogy a legmodernebb hanem hogy megfelelt az elvárásoknak, a T-34 sem volt egy csúcstechnika drága barátom, hanem egy megfelelő harckocsi amiből kibaszottsok készült
az oroszok egyébként rendesen fostak a páncéltörő ágyúinktól, és kurvára nincs igazad hogy elavultozod meg fikázod, nem kellene általánosítani és lebecsmérlően beszélni -
AKSURV #26528 Ezek tervezetek voltak, soha nem épült meg egyetlen harcképes darab se, T-34-ből meg épült vagy 80 000 db. Miután soha harctéren nem voltak kipróbálva, fölösleges arról beszélni, hogy mit nyújtottak volna.
És amikor hadrendbe került volna már( jó pár év) JS-ek sőt a T-54/55 lettek volna az általános fegyverek. -
Hát én nem tudom, hogy ez e a világ legjobban védett MBT-je de számomra a Leopard 2 a nummer einz:) -
Lacusch69 #26526 A Tas hk. a tervezett német 75mm-essel símán überelte volna a T34/85-öt... (ugyanez a löveg volt a Pantherben is)
A Tas másik változata, a páncélvadász-rolg. a német 88mm-est kapta volna meg, L71 csőhosszal. Talán ismerős a Tiger II.-ből. Ez a löveg összemérhető volt a 122-es orosz páncéltörővel.
(120mm-es homlokpáncél mindkét változatnál!)
Probléma a motorokkal volt (lett volna) -
mégis sikerült néha nekik 1-2 T34-est kinyírni. -
A Zrínyit el kívánták látni 75mm-es pct. löveggel, de ebből csak proto' épült, sorozatgyártásra már csak a Zrínyi II. került, ami 105-ös tarackkal körülbelül a StuH feladatkörének felelt meg, bár kumulatív lőszert is hordozott. A kialakítása nem lett rossz (alacsony felépítmény és ellenálló front), de azért én csak a magyar viszonylatainkban mondanám "komoly"-nak.
Toldi, mint gyalogságot támogató harcjármű...? Hja hát igen, ennyi erővel a Panzer II. sem volt elavult, csak éppen "gyalogsági támogató"... A Toldi I-est még egy komolyabb 45-össel rohangáló T-26/1939-esnek is csak gyomorgörccsel merném nekiereszteni.
Az igazat megvallva, az egész magyar harckocsigyártás "cakkunpakk" el volt maradva. A magyar csúcsmodell, a "Tas", ami sohasem készült el (egyébként sem kaptuk [volna] meg a németek 75mm-es KWK L/70-esét), úgy körülbelül a T-34/76 korabeli modelljeivel mozgott volna egy polcon... az meg ekkora létszámhátrányban semmit sem jelentett volna, bár mérföldekkel egészségesebb lett volna még így is, mint egy nyomorult Turán. A Zrínyi ezen a téren eredményes volt bár, de csak viszonylagosan, és elég szomorú, hogy egy rohamtarack kell, hogy elvigye a magyar páncélvadászatot a vállán.
Mindent összevetve ez egyfajta "nálunk még a szar is aranyból van, és ne merd megkérdőjelezni, hogy mekkorák voltunk"-vélemény lehetett... -
Ren #26523 Toldi I/II: 20 mm-es nehézpuska, 8,5 t
Toldi IIa: 40 mm-es löveg, 9,3 t
Turán: 40 mm-es vagy rövid csövü 75 mm-es löveg, kb 18t
Zrinyi: 105 mm-es tarack, kb 21,6t
És ezeknek kellett volna felvenniük a harcot a szovjet T-34-esekkel, JSz-ekkel és KV-kal. A Toldi és Turán sorozat teljesen alkalmatlan volt a feladatra, max páncélozott járművek ill könnyűharckocsik ellen vehették fel a harcot. A Zrinyi már talán használhatóbb volt, bár a löveg alapvetően nem páncéltörő volt, hanem inkább tamogató. A 75 mm-es frontpáncél is aránylag elfogadható volt, bár a szegecseléses illesztés nagyon korszerűtlen volt már ebben az időben. -
nem, youtube-on írta ez panzermiskolc nevű tudósprofesszor. -
AKSURV #26521 Honnan van, a kurucról? Ott vannak MKH-ról meg a Waffen SS-ről nagy baromságok.
Hát egy angol Mark I.-nél jobb volt de vele szemben álló orosz gépekkel szemben....
Egy JS-1. v. JS. 2-vel... -
The T-90 is the best protected MBT in the world, equipped with the Shtora infrared ATGM and the Arena hard kill Anti-Missile defensive system. -
"a zrínyi elég komolynak számított a Toldi gyalogságot megfelelően támogatott, ha műszaki és nem bolsi anyagokat olvasnál tudnád"
egy feltevésemre ezt a választ kaptam. a "szakértő" uraktól kérdezném, ez tényleg így volt?
-
Army1990 #26518 Úgy tűnik, hogy most az oroszok is kezdenek beindulni. Mind a szárazföldi, a légi és a vízi haderejüket modernizálni akarják. Hát igen, 6 repülőgéphordozó megépítése se valami olcsó(vagy 5 ha a beleszámítják az Admiral Kuznyecov-ot). Kiváncsi vagyok mi sül ki ebből és mennyire tudják ezeket a fejlesztéseket finnanszírozni. Az igaz, hogy most a kőolajból és a földgázból elég sok pénz jön be nekik. Egy 5. generációs repülő kifejlesztése is sokba kerülhet. -
Lacusch69 #26517 A brit és a francia flottát is fel lehet fegyverezni atomfegyverekkel. De szerintem még az indiait is, meg az izraelit is, esetleg még az észak-koreait is... -
Cat #26516 ugyan offtopic, de pár napja szóba került a rendőrség ménese.
A rendőrség felszámolja somogysárdi ménesét, mert túl drága a telepet fenntartani. A rendőrség a ménesből tizenhét kancát és hat csikót a polgárőrségnek ajándékoz.
http://index.hu/politika/bulvar/rendorlo/ -
MuldR #26515 A raketait fel lehet szerelni taktikai atomtoltettel nem? -
harcu #26514 "Kikuldik a Kirovot, oszt leradiroz egy fel kontinenst"
Ha a levegőbe repül az atomreaktora? -
harcu #26513 Igen, de a je/jo az csak e/o -ra lesz átírva fonetikusan. Éppen ezért Belorusszia a Bjelorusszija. -
Kína, India és a Franciák is eléggé gyors ütemben fejlesztik a flottájukat. -
MuldR #26511 Hat azert annyira gyenge meg most sem lehet. Ki elozi meg oket az USAn kivul?
Kikuldik a Kirovot, oszt leradiroz egy fel kontinenst (legalabbis az en ismereteim itt megragadtak) :) -
dara #26510 Magyarul viszont fonetikusan kell átírni.