95127

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ehhez kapcsolódik érintőleges egy cikk amit a Kecskemét 2007 kapcsán írtam, de végül nem jelent meg.
A cikknek van utóélete, mert egy-két dologra azért kaptam választ és persze kemény kritikát. Ha valakit az is érdekel leírhatom azt is.
A dokumentum itt érthető el:
molnibalage.extra.hu/Kecskemet 2007.doc
Eddig 6 ember olvasta abból 2 szerint vérlázító amit írok, 4 szerint nem egészen... Szerintetek? -
Az én szememben mind az volt. -
Mégcsak katonának sem kell lenni ahhoz, hogy lásd milyen tragikus a helyzet. Inkább ész kellene meg megfelelő felfogóképesség. Nekem a "kedvenc" honvédelmi miniszterem a Juhász volt. Akkora egy balfaszt...... -
A HM-nek meg kéne adni talán először a NATO által előirányzott pénzt a GPD függvényében és onnantól fogva döntsenek a katonák (ellenőrzés melett, mert kenőpénz az van, bár a katona azt választka elivleg amivel túlélhet egy háborút és nem azt amiért megkenik) és ne a politiukusok akiknek FINGJUK nincs az egészről. 0 fizikai ismereteik vannak ahogy látom és hadtechnikától meg fényévekre vannak. Mondjuk az átlagpolgár is hasolnó és ez szomorú. Lázonganak minden ellen és belepofáznak amibe nem kéne. Tőlünk nyugatabbra nem nagyon ugrálnak ilyen esetben, találn mert adnak a biztonaságra. Lásd, birka pécsiek akadályozzák a radar felépítését. Ja? Nem kellett volna 80% NATO igen szavazat és akkor kötelezettség sem lenne. Sok idióta. Ez az igzi hungrakium és nem a Tokaji! -
Vilmoskorte #27789 Ok és okozat. Az elmúlt 18 év következménye mindez. Jobbról és balról egyaránt. Tragikus az egész. Közt elnök a nagy zöldben elfelejti, hogy meg kéne védeni a hazát délről, mert lyukas a figyelés. Nem baj. Innentől kezdve miről beszélünk? HM-ben sem hülyék ülnek, de nem ők osztják a pénzt, nem ők hoznak döntéseket. gazdasági miniszter orvos, hadügyminiszter nem volt katona. Kérdés? -
Elképesztő szerintem. Más országokban ilyen esetekben elsőprik a krmányt. Tavjaban azért tüntettek emberek, hogy MÉG költsenek a védelemre. Tudom, hogy az ő helyzetük speciális, de akkor is.
Amit a Honvédelemmel műveltek az én szememben kimeríti az államellenes bűncselekmény fogalmát a hűtlen kezelést meg végképp. Legszívesebben jól pofánvágnám az összes idiótát aki idejutatta a Honvédséget és még van képük reformokoról meg átalakításról pofázni. A KÉSZ RÖHEJ országa ez.... -
A rendszerváltás óta négy komolyabb beszerzés volt, a Gripen program (kissé drágán...), a Mistral Atlas (drága, és erre a feladatra nem jobb, mint a vállról indítható Igla/Sztrela), a NATO kompatibilis rádiók (...ügye...) és a tehergépjármű tender (aminek a keretében például a célra nem éppen ideális G-Wagen-eket vettünk...).
Ajánlottak jelképes, 1 eurós áron MiG-29G-ket. Nem kértünk belőle. Ajánlottak Leopard 2A4 és 2A6 harckocsikat, diszkont áron. Nem kellett. Ajánlottak M109G önjáró ágyúkat, gyakorlatilag ingyen. Nem kellett. Ajánlottak tüzérségi radarokat, tűzérségi eszközöket (pl. meteorológiai rendszert). Az sem kellett.
Az egyetlen komolyabb "ajándék", ami végülis megvalósult, az Ex-keletnémet Mi-24V és P gépek, amelyek nagy része viszont végül szemétre került, a P gépeket felújítva végülis nagynehezen rendszerbe állították, mikor a saját Mi-24V állomány már csontra amortizálódott.
Teljesen leépítették a harckocsizókat, a légvédelmi egységet, a BMP-1-eseket, az önjáró lövegeket, sőt, a HTI-t.
Te ezek után azt várod, hogy egy varázsütésre a fejükre csappnak, hogy hééé, itten valamit tenni kéne srácok? :)) -
Már írtunk róla eleget, de rövid elemzés:
Légierő: egy század MiG-29B/UB, amikre azóta, hogy idekerültek (~12 éve?) szó szerint csak annyit költöttek, hogy repülni tudjanak többé-kevésbé. Van/lesz egy század Gripen, de még mindig nem tudni, milyen fegyverzet és mikor lesz hozzá, a pilóták pedig alig repülnek a géppel.
Van 5db An-26-os tehergép, amik kicsik és öregek a mai viszonylatok szerint. Van pár Mi-8/-17 szállítóhelikopter, de ezek is ki fognak öregedni pár éven belül. Van cirka 6-8 bevethető Mi-24-es, amiből 2 (Vagy 4?) ex-keletnémet Mi-24P, amiket csak akkor újítottak már fel, amikor a Mi-24D/V flotta szinte már nullára redukálódott.
Légvédelem: Van egy darab Kub ütegünk, a Mistral Atlas csapatlégvédelmi rendszer (ami vicc kategória, erre nem igazán alkalmas), plusz a raktárakban lévő Iglák.
Páncélos erő: 12+3db T-72M1 harckocsi, ami az 1980-as évek elejét képviseli. Ezekre sem volt egy fillér sem ráköltve, amióta itt vannak.
Harcjárművek: Azok úgy nem nagyon vannak. A BTR-80 és -80A inkább csak páncélozott szállító jármű, mind valóban hatékony harcjármű.
Tüzérség: 6db 152mm-es D-20-as vontatott ágyútarack. Pont.
Őszintén szólva nem egy hű de komoly katonai erő. Finoman szólva. -
nem d-20asokat? -
Az elmúlt 12 éveben nem volt. Mitől lenne hirtelen váltás? Ki kéne rugdosni onnan mindenkit. Az itt fórimozók 10-15%-a jobb döntéseket hozna, mint az elmúlt 12 éveben akárki. -
etnies #27783 Reméljük 1x megjön a vezetés esze és arra költi a pénzt amire kell! -
bgabor #27782 Magyaroszrág messze a legkissebb katonai erőt képviseli, bármelyik szomszédos országhoz viszonyítjuk. -
Alapvetően az én véleményem szerint szinte egy marék molylepke is táposabb nálunk, ha azt nézzük mi van a környéken.
Egyedül a Gripen vadászgépeink azok amik megütik a mércét, de 18-20 db kéne belőlük és pilótánként legalább évi 180 óra repülés.
Valaki ideírta, hogy neki elég stabil értesülései vanak, hogy az elkövetkező években 60 órát irányoztak elő. Ez már a repülésbiztonság határát súrolja szerintem.
Nehéz fegyverzet gyakorlatilag 0 van az országban. A rohad jó önjáró lövegeinket kidobták és szaros D-30-as lövegeket tartottak meg. Röhej.
Ami Honvédség körül zajlik az igazi magyar unikum. A környéken senki nem hanyagolja el ennyire és nem hoz ennyi ostoba és barom döntést.
Lásd fentiek és Mistral beszerzés és mobilizálása azon az idióta platós szaron. Az Avenger rendszer olcsóbb lett volna, többet is tud és a Stinger már bizonyított.
És lehetne még sorolni hosszasan. Elmulasztott C-130 beszerzés. Visszadobott "filléres" (a képességeikhez képest) Leopard harckocsik. -
NKristof #27780 Olyan kérdésem lenne hogy kb. mekkorra erőt képvisel manapság a magyar honvédség technikai illetve mennyiségi viszonylatban? Mondjuk kisebb európai országokhoz viszonyítva. Nem igazán értek a témához de érdekel a dolog, pláne hogy én már nem voltam sorkatona. Ha mostanábna volt a már ilyen kérdés akor bocs még nem olvastam vissza. -
Ok. Köszi az infót. A tömeg és légellenállás miatt ilyenkor a hatótávolság közelíthet a nagy 0-hoz. -
Képes az R530 (és a Super R530) és az R550 indítására is, az adott konfiguráció elképzelhető végülis (1-1 R550-es a szárnyvégeken, 1-1 a külső pillonokon, 1-1 R530-as a belsőkön és egy harmadik R530-as a törzs alatt), bár ilyesmi felfüggesztést nem rémlik, hogy láttam volna. Két R530 és két R550 a standard fegyverzete általában. Az sem rémlik, hogy a törzs alá függesztenének R530-at, de elvi szinten szerintem nem kizárható lehetőség. -
Cifu, a Mirage F1 légiharcfegyverzetéről mit tudsz? Egy játékban olyan elvetemült konfigurációt láttam, hogy képes 3db R.530 és 4db R.550 hordozására is. -
jó kérdés, annyit tudok, hogy igen kevés. -
Cnut #27775 És az van egy egész tárnyi kézifegyvereknél? -
azt tudtátok, hogy a Bevetés irány gyakorlaton egy egség ellövi az éves lőszerkészlet felét?
-
bgabor #27773 Ennyit lehet tudni róluk.
Semmi komoly, szeretvetisztelt rendőrségünk ismét feleslegesen lép fel valaki ellen. Ettől még persze a presztizsük a béka segge alatt marad, de legalább ők jól érzik magukat tőle. -
tud vki vmit a budaörsön lefoglalt harckocsikról? -
dara #27771 Pl aki volt múlthéten a Bolyain és a járműparkba is bement, az láthatta, hogy az ott kiállított három T-34 háromféle toronnyal és kétféle alvázzal volt építve. A T-72-k esetén is volt legalább kétféle futógörgő, hogy a többi okosságról ne is beszéljünk. -
ambasa #27770 Igazad van! De nem állítottam, hogy egyszerű, sőt. De erről nem csak az oroszok tehetnek, bár ők is szeretnek több nevet adni eszközeiknek, hanem azok is akik még ezt fokozzák további kettővel.
TG -
SZU #27769 Érdekes dizájn... -
Szvsz egy kissé azért túlzás, amit mondasz, de tény, hogy némi káoszt okoz egyfelől az, hogy olykor egy-egy rendszeren több tervezőiroda is dolgozott, vagy például az egyik iroda radarjával készült el az egyik alváltozat, a másik irodáéval a másik. Ehhez jön ugye hozzá, hogy ugyanazt a fegyverrendszert sokszor az ország különböző pontjain 2-3-4 gyártban is gyártják, és ezek között sokszor nagy különbségek voltak.
-
Lacusch69 #27767 Na azért a végeláthatatlan Mi-8/17 variációk, a kismillió MiG-21, vagy a Tu-26-ból "visszaavanzsált" Tu-22M se kifejezetten egyszerű... (A T-72 és a Szu-27 családfáról nem is szólva) -
ambasa #27766 Talán nem csak a szovjetek kavarták meg az elnevezéseiket, amikor egy katonai és egy másik gyártmány elnevezést is adtak egy adott fegyvernek, hanem az is, hogy hiányos felderítési adatok alapján a nyugat külön NATO és az amerikaiak külön Pentagon kóddal is elláták, őket, amit ma már vegyesen hol az egyik, hol a másik elnevezést használják.
Egyébként nektek, pont most nem az orosz, hanem a nyugati kreált nevekkel van bajotok, úgyhogy talán a whiskey szopogatást sem kellene túlzásba vinni.
Amúgy azon már elgondolkodtál, hogy az amerikaiak hány fegyverüket hívták M1-nek. Vagy tudod-e, hogy mi a T-34-et 48M közepes harckocsi névvenrendszeresítettük?
Úgyhogy az elnevezések kavarásához nem feltétlenül kell vodka. Ha valamit nem látsz át, az még nem feltétlenül agyrém, vagy káosz, lehet,hogy csak a tudásod alapjai hiányosak, persze ez nem feltétlenül a Te hibád.
TG -
Lenne egy buta kérdésem. Mennyire tér el egymástól az SA-11 és SA-17. Külsőre is szinte egyformák és a wiki is felsorolja az SA-11 varinásai között, igaz a végén. Tehát nagyon közeli "rokonok" ugyebár. Akkor miért különböztetik meg ennyire őket? -
hahaha -
hát mert a ruszki rendszer alapból 1 káosz/agyrém, ha nem az lenne a vodkán élő csórikák nem látnák át..... -
alján a lényeg -
Gyerekek miért van az, hogy az orosz fegyverrendszerek terén akkora a káosz? Most az S-300 családról próbálok információt gyűjteni, meg a régebbiekrőlé is. Össze-vissza írkálnak itt is mindenfélét, hogy milyen radarokat használtak az egyes rendszerek. Agyrém. -
Szerintem ez egy magas színvonalú oldal. -
Zenty #27759 "A thai kormány tegnap bejelentette Bangkokban, hogy a Saab új generációs Gripen harci repülőgépeit, valamint Erieye Airborne Early Warning (AEW, azaz légi korai előrejelző) rendszert választják az ország védelmi feladatainak ellátására. A thai kormány jóváhagyta a Thai Királyi Légierő (Royal Thai Air Force - RTAF) 34,400 milliárd baht (USD 1.1 milliárd) értékű beszerzését tizenkét darab többfeladatú Gripen harci repülőgépre (amelyek a kiöregedett F-5 B/E flottát váltják fel), valamint két darab Saab Erieye AEW repülőgépre vonatkozóan, a kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal együtt. A hivatalos megegyezésről szóló tárgyalások most megkezdődnek meg a thai és a svéd kormány képviselői között." gripen thai megyeget a gripen szekere -
mikre nem jó ez a kis osztrák csoda -
Minden sportegyesületen. Kezdjük érteni, hogy sok kisebb sportegyesület miért igyekszik megszabadulni a sok TOZ-8-asától, MCM-jétől szinte ingyen. :)
Korábban a sok fegyver nem volt gond, a kutyát nem érdekelte, hogy mindig van pár fegyver, amit sose használ senki, kotyog a cső az előágyban, az elsütőbillentyű szorul, stb. Elfér a páncélban, enni meg nem kér.
Most meg az van, hogy a fegyverek műszaki felülvizsgálata egy kisebb vagyon, ami sok kisebb egyesület számára bizony iszonyú anyagi teher... Aztán csodálkoznak, hogy le "úri sportozzák" a sportlövészetet... -
41 db? akkor szépet kaszáltak rajtatok, én az tszámolgattam hogy szerintem az uccsó műszakiztatás óta a mauser nem is volt használva mert csak apróvadazni volt fater. -
Hát mi is eldobtuk az agyunkat, amikor odamentünk 41db kispuskával... szabadrablás...
-
Az AH-1Z 16db-ot képes hordozni, az AH-1W nyolcat (a külső pillonokon 4-4 darabot).
Az AH-1W elvileg alapból rendelkezett a Hellfire indítás képességével, 1986-tól.