95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • I.C.ram
    ja és a legjobb, amit kifelejtettem, hogy főleg azért bukott meg, mert nagyobb sebességrről, hírtelen fékezéssel egyszerűen orrabukott :D Baromira orrnehéz.. Jó lehet nagyon, amikor a szanitész rohan a sérült katonához, aztán hírtelen megáll, és előrebukik az egész szar orvosostúl, felszerelésestűl, rosszabb esetben rá a sérültre :D
  • I.C.ram
    Ja nem. Asszen nem is a SZUtól kapták, hanem már Oroszországtól adósságrendezés fejében. De tudtommal csak pár darabot. 3-at asszem, amiből mondom 1 egy tiszti dzsip és 2 mentős, amiből egyik itt van a felvételen, másik nem tudom hol lehet. Lehet, hogy az van a képen :D
  • I.C.ram
    Hát nem tudom :D De az tény, hogy Magyar Honvédség kapott 2-3 darabot az SZUtól annó. Abból az egyiket konkrétan tudom, hogy hol van, a maradékot meg szerintem rég bezúzták, vagy lerohadt, esetleg magánkézben van. Szóval ezek valami "új" gépek lesznek szerintem.
  • Molnibalage
    Hit igen... MH. És már csak sírni tudok.
  • repvez
    Sajna használjuk :(
    Iraqban is használtál és afgánba is mivel nincs páncélozott kocsink.Ha láttad a Naplo közvetitését ott is ugy utaztak a buszban az ujságirok hogy az ablak elé raktak ilyen mellényeket és azt mondták nekik hogy a bal oldalra uljenek mert ha az ut mellett felrobban valami akkor távolabb lesznek töle .Mintha olyankor már nem lenne mindegy egy sima ikarusban.
  • tomcat1
    És ezt a "modifikációt" használjuk valahol pl Afganisztán?
    Vagy csak csodafegyvernek van kitalálva?
  • degenerator
    ez hihetetlen számomra. mikor fognak végre kihalni onnan azok a marhák?
  • [NST]Cifu
    Nem vicc. Sajnos.

Anno még volt is belőle felháborodás, mert a nagyjaink (vállveretesek és öltönykék) még védték is ezt a megoldást, hogy hát kellő védelmet nyújt a katonáinknak. Erre volt egy jópofa beírás az Index-en, hogy semmi gond, akkor ültessük azokat egy ilyen terepjáróra, akik szerint ez jó, és utána az illető vállalja, hogy egy teljesen hétköznapi "lázadót" eljátszik egy átlagos "lázadó" gépkarabélyal (valamilyen AK-47 modifikáció). Ha túlélik a járműben ülők tesztet, akkor a módszer átment a próbán matricát kap. :)
  • degenerator
    tudtommal páran airsoftoztok innét. igaz ez paintball, de jó videó
  • degenerator
    szerintem csak vicc
  • tomcat1
    Ráadásúl, ha most szolgálnék, még demoralizálna is.
  • tomcat1
    Nekem valahogy szánalmasnak néz ki ez a páncélvédelem :(
    Ezt komolyan gondolják? Persze szegény ember vizzel főz!
  • [NST]Cifu
    Először is tökéletes vakság ekkor sem lesz. A hajók között lesz rádióforgalom, és azért nem az északi-sarktól szórták volna meg a déli-sarkig atomfegyverrel az egész világot. Orosz hajóknál például információforrásnak ott van Kuba (atlanti óceán) vagy Mexikó (csendes óceán) esetén.

Egy NATO vs. VSZ világháború esetén első sorban az egymás tagországaira mérnek csapást, Afrikára, Dél-Amerikára aligha, és Dél-Ázsia valamint Ausztrália is kimaradt volna a szórásból. A legkevésébé talán az Anktartisz szenvedné meg első körben az atomháborút.
  • Gundark
    Ki számol be a háborúról? :) Akinek van adója az jó eséllyel kapott egyet. Ezenkivül szerencsére nem ismerjük azt hogy mi történik tömeges nukleáris eszköz bevetéskor. Vitatkoztak sokáig a nukleárs tél beköszöntén, most azt éppen mindenki elfogadhatónak tartja. De ugyan igy létrejöhet egy teljes kommunikációs elszigeteltség is. Csak elméleti szinten érdekel hogy ilyenkor mennyi "szabadsága" van a kapitánynak, vagy a politikai tisztnek. Egy teljes parti esetén afrika is kapott volna mint valamelyik oldal "csatlósa" ? Mert Európa és Észak Amerika az kész. Gondolom Dél is. Ausztráliának maradna a sugárzás, mint az Utolsó Partban?
  • [NST]Cifu
    A forgatókönyv elég tág határokat szabhat. Ha abszolute semmi hír a hazából, akkor a két felelős tiszt dolga eldönteni, hogy miként cselekszenek.
  • Molnibalage
    Olyan mértékű pusztítás, hogy pár napon belül ne szóljon senki szinte elképzelhetetlen volt akkor, mikor még nem volt műhold '60-as véek. Ma meg már a műholdak miatt ez elképzelhetetlen. Azok fent nem fognak lepotyogni. A támadás megkezdése után mehet az ELF signál, hogy gyere fel. Ez kb 20-30 perc alatt megy le. Mire feljön már az otthonnak annyi, de a parancs már fent van a műholdon és le lehet hívni bármikor.

Az elektromágnesen zavarok után az ősrégi hosszúhullámú rádiók tudtommal működnek. Felmennek és végigpásztáznak minden hullámsávot és figyelik a híreket. Atomháborúról csak beszámolnak már a vilgában...
  • Gundark
    Köszönöm :) DE. Mi történ volna akkor ha tényleg bekövetkezik egy nukleáris háború, és mondjuk a Kreml-t (az elvtársakat ott bunkerbe vitték volna vagy másképp tudták volna "irányitani" ezt a rövidke háborút? Nekem nem rémlik szovjet erforszvan :) is meg az air force one-t is elkapják, (és a cheyenne hegység is hallgat mert a szkájnetet akarják kihúzni a konnektorból :) és a tengeralattjáró nem tud kapcsolatba lépni senkivel, mondjuk éppen azért mert a felszini detonációk sugárzása megkavarta a légkört. Tegyük fel hogy még a sugárzásmérőik sem észlelnek megemelkedett sugárszintet. Ilyen esetben mi a forgatókönyv? Várakozik mig meg nem bizonyosodik a helyzetről a járőrkörzetében, vagy pl önállóan elmegy érdeklődni? Bizonyára volt minden esetre terv, mert akkoriban ez valós dolgonak számitott.
  • Sadist
    uzsidoboz
  • [NST]Cifu
    Nem annyira mögötte, mint inkább oldalirányban lesz sokkal hangosabb. Viszont egy épületharcnál szerinted ennek van jelentősége? A végeredmény, hogy zárt térben, vagy épületek között brutálisan hangos lesz...
  • degenerator
    human vs tank
  • SZU
    Nem azért lesz hangosabb a fegyver csőszájfékkel, mert a gáznyomással együtt a hangot is hátrafelé tereli?

Tehát a fegyver használója szerint lesz hangosabb, cserében kisebbet rúg a vállába. Szemből lehet, hogy pont halkabb lesz nem? =)
  • Punker
    szerintem nincs ezzel semmi gond hogy van 1 ellenőrzés reggel (pl pont a piálás miatt azt se szeretem ha a játék AS-szel piásan lövöldöznek mellettem nem még élessel), gyakorlatilag ha nincs az egyik manusz ma se tudná hogy lejárt a műszaki, mert ő leadta egyszerre a fegyvereit, de az egyiknek hamarabb járt le az érvényességi azt kész, amúgy ezt nem teljesen értem mi alapján hány évre adják ki?
  • Punker
    azon a képen fordítva van felrakva ráadásul a reflex irányzék :)
  • [NST]Cifu
    Hogyne lenne joga. A rendőrség bármikor ellenőrizheti előre be nem jelentve azt, hogy betartják-e a fegyverekre vonatkozó szabályokat a vadászatokon. A vadásztársaságoknál van egy könnyen hozzáférhető helyen (általában a vadásztársaság székhelyének kapuján vagy épületén) lévő doboz, amiben van egy könyv, benne, hogy ki mikor melyik leshez ment ki. A rendőrök ez alapján is bármikor ellenőrizhetik a lesnél a vadászokat. A hajtóvadászatokat előre be kell jelenteni, ott is bármikor ellenőrizhetnek.

Korábban nem nagyon törődtek vele, de a sok vadászbaleset miatt gondolom az ottani rendőrparancsnok kiküldte a fegyverrendészetiseket ellenőrizni. Ha nagyon gonosz akar lenni, akkor még meg is szondáztathatja a vadászokat. Figyelembe véve, hogy sokan sajnos még mindig úgy indulnak el hajtóvadászaton is, hogy megfelelő "célzóvíz" fogyasztásával kezdik a napot, igazáság szerint teljesen jogos lenne az is.
  • [NST]Cifu
    Nem kötelező semmiféle engedély vagy bejelentés egy rakétateszthez. Az oroszok és az amerikaiak mondjuk egymást kölcsönösen értesítik az ilyenekről, az esetleges incidenseket megelőzendő. Az Indiai, Pakisztáni, Észak-Koreai, vagy Kínai tesztek már más kategóriák.

Az SLBM indításának engedélye mindig is elnöki kompetencia volt, illetve ha az elnök valamiért akadályoztatva van, akkor ha jól rémlik a szovjet időkben a védelmi miniszter rendelkezett még az ehhez szükséges jogokkal, de kizárólagosan csak ebben az esetben.

A csapásmérés megindításához szigorú szabályok vonatkoztak persze, a műholdas kommunikációval ez már egyszerű, hiszen a csapásmérési parancs kiadása után a tengeralattjáró elindítja a rakétáit. Pont. A kapitány, és az első tiszt (a szovjet időkben a kapitány és a politikai tiszt) közös egyetértésben teheti meg az indítási parancsot.

A probléma a műholdas kommunikáció ideje elött volt. Az akkori SLBM-eket csak a felszínre emelkedve lehetett indítani, és viszonylag közel az amerikai partokhoz, hiszen a hatótávolságuk jellemzően csak egy-két-három ezer kilométer volt. Akkoriban az eljárás az volt, hogy megszabott időszakokban periszkópmélységbe jöttek fel, és várták a kódolt rádióadást. Ha az adás tartalmazta a megfelelő parancsokat, akkor elindították a rakétákat.
  • [NST]Cifu
    Óóóóó....

A helyzet az, hogy a 3 patronos szabály jóóó régi már. Pont az ilyen pumpálós és automata söréteseket akarták vele kiszorítani a vadászatokról. Én is voltam olyan hajtáson kb. 3 éve, amikor a mellett lévő srácnál egy automata Benelli volt. Elfutott egy nyúl közöttünk, ő megfordult, és Bamm-Bamm-Bamm-Bamm-Bamm...

Az a vadászatot vezető személy kompetenciáját kérdőjelezi meg, hogy hagyja, hogy valaki nem szabályos fegyverrel megy vadászni.
  • [NST]Cifu
    Ebben nem vagyok biztos, figyelembe véve a hazai upgrade tapasztalatokat. :)

El kellene dönteni, hogy most komolyan veszi itthon valaki a fegyvergyártást (de akkor ott komoly szakmai szintű tesztelést is kell végezni, felállítani az igénylistát, hogy a megvásárolandó fegyvernek ezt és ezt kell teljesítenie), vagy továbbra is az megy, hogy jajj, tessék nézni, mi csináltunk egy ilyen fegyvert, tessék szépen megvenni, mert ez Magyar termék.

Szép dolog, hogy támogatjuk a hazai ipart, de a FÉG ARMY-nál már azt hittem megtanulták a leckét.
  • [NST]Cifu
    A Szép féle AMD-ről már volt szó, őszintén szólva nem tartom valami jó fegyvernek. Először is az AMD-k minősége eléggé hullámzó volt (finoman szólva), tehát erre most egy upgrade-et építeni olyan, mint spoilereket, LCD TV-t meg légkondit szerelni egy trabantba. Anno már a képre ránézve rögtön megjegyezte pár komolyabb kvalitású szakember, hogy a reflexirányzék túl magasan van, épp a reflexszerű lövéseknél okozva sok gondot, mivel a fegyver csöve jóval a szemmagasság alatt van, így fedezékből lőve könnyen lehet, hogy csak a fedezékbe enged bele egy sorozatot.

Még a gondolat is elborzaszt, hogy ezt a mutánst egy MP5-höz hasonlítsák. Nem is egy kategória, ráadásul pont rendőrségi alkalmazásra teljesen katasztrófálisnak tűnik. Az MP5 jó, mert nagyon megbízható (az AMD sehol sincs hozzá képest), könnyű (jó egy kilogrammal az AMD-hez képest), nagyon pontos, és a pisztolylőszere miatt nagyon jól kontrolálható sorozatlövés közben is.

Ami Szép úr reklámszövegét illeti, a Kalasnyikov tényleg nagyon megbízható fegyver, ha minőségi gyártású változatról van szó. Ha rossz tűrésekkel, silány módon készítették el, akkor ugyanúgy hulladék lesz, mint bármilyen más silány gyártású fegyver. Az AMD-t pont azért szídták sokan, mert nagyon hullámzó volt a minősége...

A csőszájfék meg tényleg hatékony, de egyben jelentősen növeli a fegyver zajszintjét, vagyis hangosabb lesz a fegyver. Aki lőtt már csőszájfékes AMD-vel, az tudja miről van szó. :)
  • degenerator
    ezt tuti megvette a honvédség?
  • Zenty
    pff tesztelték is:

luaz movie
  • Zenty
    Ahogy ki néz nem kételkedek benne, hogy gáz.. Meg olyan stabilnak tűnik, hogy egy koccanástól kiesnek belőle az emberek... :D
  • I.C.ram
    Nem rég a csehek szabadultak meg az összes Luazuktól, lehet azokat vettük meg a modern magyar honvédségnek? :D

Itt a cseh változat. 150ezerért arulják :D, nem túl meggyőző, ahhoz képest, hogy egy leselejtezett Haflinger is 1millió körül mozog :P

• I.C.ram
    Ez nem egy Luaz? Iszonyat elbaszott egy gép. Votl szerencsém élőben, közelről is megcsodálni. Úgy tudom baromi rossz konstrukció.
  • I.C.ram
    Ez azért kemény... Azt ne mondják már nekem, hogy drágább egy acéllemez, mint egy ilyen mellény?
  • Kmarha
    tesco gazdaságos? :D Kevesett fogyaszt, olcsón megvásárolható.. mi kell még? Jha hogy 2 embernél többet is szállítson, védelmet nyújtson, gyors legyen és bármilyen terepen használható legyen? Ugyan már, minek az őskorban megragadni? :D Legyen pici, kerek és csicsás! :D

Bár harcmezőn az ellenfél lehet hogy kiröhögi, és jókedvébe nem bántja a kocsit, igy tökéletes betegszállítónak :D
  • Zenty
    elég durván néz ki :D
  • Zenty
    és ez mi akar lenni? lol

• degenerator
    nemár...
  • Zenty

http://download.honvedelem.hu/foto/55_p.jpg
  • Zenty
    Páncél Uaz :DD