95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • MuldR
    Nagyon LOL. Biztos nem kinai AS puska, mert az a masodik dobas utan szethullana :)

Egy ilyen szuronyos arcelott eldobas utan lehet beszoltam volna neki, hogy @nyad elott dobalgassd :)
  • Punker
    tudtam hogy emlékezet valamire, tényleg a régi kocka táskák :)

(ami amúgy jó volt mert a könyvek nem gyűrődtek úgy meg benne mint 1 modern sport táskában)
  • MuldR
    Altalanos iskola 1 osztalyba jartam ilyen iskolataskaval. LOL :)
  • Punker
    [URL=http://youtube.com/watch?v=xWGU3mpfRoM]ezek ugye ilyen "kamu puskák" hány kilót dobálnak a srácok?[/URL]
  • [NST]Cifu
    Bizony, kevered, a Varyag-ot adták el a Kínaiaknak.

Mondjuk amilyen állapotban most van, még azt sem tartom elképzelhetettlennek, hogy lassan már jobb állapotban van, mint az aktív testvérhajója... (bár gyakorlatilag csak a hajótest azonos)
  • bgabor
    A kuznyecovot nem eladták az oroszok néhány évvel ezelőtt?
    Bár lehet hogy keverem valamelyik másik hordozóval. Talán a Kuznyecov befejezetlen testvérhajójával.
  • Punker
    kösz tudtam hogy te megoldod :)
  • [NST]Cifu
    A képen látható fegyver a Mexikói FX-05 Xiuhcoatl, egy helyi gyártású fegyver, ami elég sokat lopott (khmm) a HK G36-osáról, de a belső szerkezete teljesen eltér attól, ahogy kisebb-nagyobb részletekben a külsőségekben is.

A válltámasz masszívabb, és állítható, de nem is ez a leglátványosabb, hanem az, hogy a felhúzókar a tok jobb oldalára került, és leginkább az SG550-es sorozaton látható megoldásra hasonlít.

A HK eredetileg indult a Mexikói fegyvertenderen a G36-ossal, de aztán alulmaradt az FX-05-el szemben. Érdekes, hogy egyes források szerint Mexikó mintegy 65 millió eurót fizetett a HK-nak a gyártósorokért, és úgy vélték sokan, hogy a fegyvert HK licencben gyártották. Mint kiderült, erről szó sincs.

[center]

• Adam II
    Ez mi is akkor?
  • VRSDM
    [apro]jó kis előadás lett a végére, tetszett a hallgatóságnak. köszönöm a segítséget
  • [NST]Cifu
    A Szu-27SzKM többé-kevésbé egy együléses Szu-30MKK mutáció, a kínaiak számára készítette a KNAAPO, és még 2004-ben mutatták be nekik. Az oroszok feltehetően a Szu-27SzK licenc (J-11) kibővítésére, vagy a már legyártott gépek upgradejének szánták, de a kínaiakat eléggé hidegen hagyta, nekik volt egy saját upgrade tervük (J-11B) és ott volt az új saját gépük, a J-10. A Szuhoj ezután elkezdte a nagyobb légishow-kra hordozgatni a gépet, mint együléses többfeladatú vadászgép, aféle Szu-30 alternatíva. A gép finoman szólva nem aratott sikert, aki érdeklődött is a család iránt, inkább a Szu-30-asok közül rendelt...
  • [NST]Cifu
    Korrektek, de attól még nem hallottam/látam őket 29-es szárnyai alatt...
  • [NST]Cifu
    Sajnos az Fekete-Afrikai országok jelentős része hogy finoman fogalmazzak eléggé zűrös körülmények között üzemelteti a légierejét. Az jellemzőek a Dél-Afrikai vagy ex-Szovjet (Ukrán, Orosz, Grúz, stb.) zsoldosok, akik a szó szoros értelmében zsoldospilóták.

A fegyvereladások hasonlóan zűrösek, a legtöbb ilyen ügylet diszkréten zajlik le, senki sem veri nagy dobra őket.

Amit tudni lehet biztosan: 1999-ben egyes hírszerzési források szerint Angolai (UNITA) pilóták és földi kiszolgáló személyzet érkezett Fehéroroszországba, hogy kiképzést kapjanak a Szu-24-esek üzemeltetésére és repülésére. Más források szerint 12 gép megvételéről meg is állapodtak, egyes források Fehéroroszországot, a legtöbb (már amelyik kitér erre) viszont Oroszországot jelölik meg a gépek származási helyéül. Ez az, ami biztos.
    A Rosobornexport, a hivatalos orosz állami fegyverkereskedő vállalat szerint viszont Oroszország egyetlen Szu-24-est sem adott el az UNITA-nak vagy Angolának. Egy Szu-24-es legalább feltünt Angolában, de úgy kb. ennyi, amit a megbízható források említenek.

Néhány oldalon tényként van kezelve a leszállítás, néhány viszont csak azt írja, hogy 12db-ot rendeltek, legalább egy leszállítva (még a Jane's is összezavarodott, hol szóbeszédként hivatkozik erre, hol fel is sorolja az Angolai légierőnél a 12 Szu-24-est, MK altípusként megjelölve...).

Ha tényleg léteznek e gépek, akkor feltehetően a szabvány Angolai festésűek:

[center]
  • Punker
    így?

• [NST]Cifu
    Sajnos én csak egy sárga békát látok. :S
  • [NST]Cifu
    A MiG-29SzD csak egy csomag volt, a MiG-29Sz exportverziójának (MiG-29SzE) egy változata. Elvileg ugyanaz a függesztési normája és fegyverzeti összeállítása, mint a MiG-29Sz-nek (9.12). A típus gyakorlatilag csak protofázisig jutott, egyedüli oldalbordája a MiG-29N, ami a Maláj légierő vásárolt 1995-ben. A gépek 6 függesztési pontal rendelkeznek, és bár a Topáz radarral képesek lennének az R-77 rávezetésére, a Malájok csak R-73E és R-27R1 rakétákat kaptak hozzá, az általános felfüggesztés pedig a szokásos 2x R-27R1 + 4x R-73E.

A MiG-29SzM egy továbblépés az SzE/SzD csomagtól, az általam ismert fegyverzet összeállítások:

Levegő-levegő:
    -2хR-27ER1 + 4xR-73E
    -2хR-27ET1 + 4xR-73E
    -6хRVV-AE
    -6хR-73E

Levegő-föld:
    -2хKh-29TE (+2xR-73E)
    -2хKh-29L (+2xR-73E) (lézeres célmegjelölő konténer vagy másik gép általi célmegvilágítás szükséges)
    -4xKh-25ML (+2xR-73E) (lézeres célmegjelölő konténer vagy másik gép általi célmegvilágítás szükséges)
    -2хKh-31A (+2xR-73E)
    -2хKh-31P (+2xR-73E)
    -4хKAB-500Kr (+2xR-73E)
  • Molnibalage
    Én ezt találtam megy egy majdnem ugyanilyet SU-30-hoz. Mi az a SU-27SKM? Mert ez annak a felfüggesztése. Eszerint mehet a 6 záras bárhova a hasa alá a gépnek. Vagy a későbbi SU-30-as család ennyire eltér strukturálisan? A két 500 kilós középen az gondolom egymás mögött van két külön függesztőn? Vagy nem?

• Molnibalage
    Fura, mert még a MIG-21-hez is van kis négyzáras tartó 100 kilós bombákhoz. (MBD2-67U típusjelzés fater infói szerint.)

Van nagyobb is, az már 250 kilósokhoz MBD3-U4-T jelzéssel.

Kétzáras MBD-3U-2T (egymás mögött. max. 2x500 kg) és 6 záras MBD3-U-68 jelzéssel, max. 250 kilósokhoz.

Ezek korrektek?
  • [NST]Cifu
    A MIG-29 legbelső függesztőjére mehet 1 tonna fegyverzet? (1x1000 vagy 2x500 vagy 4x250 kilogramm)

Mehet, sőt, elvileg akár egy-egy KAB-1500 vagy FAB-1500 is. Viszont kettes vagy négyes bombazárat nem láttam sem képen, sem megemlítve egy oldalon sem...

Hogyan céloznak ezekkel? Van bármiféle segítség a két szép szemeden kívűl? Van radaros segítség hozzá? (Tudtommal nem, de biztos akarok lenni.)

Már a MiG-29B-n is volt a HUD-nak bombavető üzemmódja, semmi komoly, de egy egyszerű bombavetésre alkalmas.

SU-27 törzs alá és a hajtűmvekhez mehet a 6 záras tartó, akár 250 kilós bombákkal? (Szerintem igen.)

A hajtóművek közötti két pillonra szerintem nem lehet. De a hajtóművek alatti pillonokra biztos lehet, legalábbis a Szu-30-asoknál, FAB-100-as bombákkal. A Szu-27-eseknél nem tudom, hogy ez a lehetőség adott-e.

[center]
  • Sadist
    Csak az nem magyarázza a vastagabb és kihúzható válltámaszt, illetve a tok oldalán lévő felhúzókart. Meg picit a markolat is más. Szerintem ennyit nem alakítgattak volna egy civil verzióért.
  • Freeda Krueger
    Cifu!
    Minden érdekelne,lévén máshol még azt is vitatják hogy ténylege vannak.
    Egzotikus gépeket kedvelek,ennél egzotikusabbat nehéz elképzelni.
    Honnan vették,használják e,mivel használják?
  • Punker
    én civil csak 1-es lövéses verzióra tippeltem
  • Zenty
    Szlovénak elméletileg igen, de a Horvátok mióta? Azok szlovák szint vagy kicsivel lejebb
  • Sadist
    Sárga béka :D

Erősen HK G36-nak tűnik, de mintha valami kínaipiacos koppintás lenne :D
    A válltámasz masszívabbnak tűnik, ráadásul nem csak behajtható, hanem kihúzható is, a tűzváltókaron csak biztosított és egy tűzkész állás van, meg ez a fosbarna szín is olyan, mintha polgári célra készült volna. Viszont nem a fegyver tetején van a felhúzókar.
  • Punker
    Cifu ez mi ez? :)
  • Punker
    arról nem beszélve hogy a háború miatt szlovén kikötőkben maradt jópár száz jacht-ot kisajátították és eladták azon nem csak 1-2 milliárdot fogtak, utána az elhúzódó háborún a csempészek gazdagodtak meg.....
  • Molnibalage
    MIG-29 SM (SD) felfüggesztési variációjairól nincs valakinek infója?
  • Molnibalage
    Lenne egy kérdésem. A MIG-29/SZU-27 egyes felfüggesztőire milyen hagyományos bomba és rakéta fegyverzetet lehet tenni?

Konkrétan.

A MIG-29 legbelső függesztőjére mehet 1 tonna fegyverzet? (1x1000 vagy 2x500 vagy 4x250 kilogramm)

Hogyan céloznak ezekkel? Van bármiféle segítség a két szép szemeden kívűl? Van radaros segítség hozzá? (Tudtommal nem, de biztos akarok lenni.)

SU-27 törzs alá és a hajtűmvekhez mehet a 6 záras tartó, akár 250 kilós bombákkal? (Szerintem igen.)

• Lacusch69
    Bocs, lemaradt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szlov%C3%A9niai_t%C3%ADznapos_h%C3%A1bor%C3%BA
  • Lacusch69
    Én kicsivel korábban szereltem le, mint ahogy a szlovének kiváltak Jugoszláviából. Úgy emlékszem, nem sokáig volt lövöldözés, illetve csekély veszteségeik voltak. A horvátokhoz képest mindenféleképpen.
  • [NST]Cifu
    OFF

Azért tegyük hozzá, hogy a Szlovéneknek sem fenékig tejfel az élet, van eurójuk, hurrá, de úgy állnak, hogy elveszett a korábbi adminisztrációs lazaság, és nagy lett a drágulás. Egy kiló kenyér náluk most olyan 2 euro 20 eurocent...
  • MuldR
    Azert szloveniabol sem virageso kozepette vonult ki a JNA.
  • Lacusch69
    Csak ugye Horvátországban közben volt egy háború is...
  • Bucser
    Szlovénia már a szocializmusban lehagyott minket. Akkor jugoszláviának hívták. Ott ment át a nyugati kereskedelem, meg horvátországon át. nem volt nehéz ilyen adottságokkal.
  • Molnibalage
    A környező "Balkán országok" közül kettő simán lehagyott minket. Horvátok és Szlovének.
  • Lacusch69
    Tőlünk meg Romániába...
  • Zenty
    A környező balkán országok max arról álmodozhatnak, hogy egyszer talán beérnek minket :)
    Romaniának 7000 dollár a gdp - ha jól rémlik? Ami azért atom gáz, és sokat elárul az ország helyzetéről. Szerbek csőd tömeg, Horvátoknál is megyeget, de nem eléggé.

nah, de elég az offból :)
  • Zenty
    bocs ez tipkus káosz szöveg :)
    A Szlovákok még ide járnak át dolgozni - nem véletlenül.
  • HunGripen

--OFF--
    Összefogás kellene ide, de a pártok(akik nem koalícióban vannak) már szinte szóba se állnak egymással.

Németországban: Mondja a kormány:építsünk X kilométer autópályát, az ellenzék azt mondja rendben.
    Itt bezzeg egyből összevitáznak, hogy merre menjen ez az autópálya meg, hogy 100 km vagy inkább 101 km legyen.

Na de ezt mostmár tényleg hadjuk, mert ezt a témát nem ezen a fórumon kéne megvitatni.
  • [NST]Cifu
    Mi érdekel velük kapcsolatban? 12db Szu-24MK-t vásároltak még 2000-ben.