95139

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
bgabor #31777 Hát igen, ez a Magyar Honvédség lényege. Egy rossz vicc az egész. -
etnies #31776 azért sajnos néha még mindig a naptárhoz kell öltöznünk... -
Lacusch69 #31775 Volt szerencsém katonai szolgálatot teljesíteni. 21 évesen vonultam be, 62kg-mal. Előtte aktívan sportoltam (szertorna, kézilabda).
Egy hónap után, március végén huszon-egynéhány fokban tartottuk a gyalogtúrát (erőltetett menet), teljes TÉLI menetfelszerelésben. Málha, szimat, tártatyó, csúzli. (Akkoriban nem a hőmérő, hanem a naptár szerint kellett öltözni...)
Fejenként egy kulacs víz. Már ha iható volt...
Bő 15km gyalogoltunk a Naszályban.
Amikor visszaértünk, a tártáskám szíja is nedves volt, annyit izzadtam.
A váci srác meg kiöntötte a vért a surranójából...
Pár hónap múlva indult egy alkalmi raj a szakaszból a Járőrbajnokságon. Igaz, könnyített menetfelszereléssel, hasonló távon, de mivel időre ment, végig futottunk.
Közel nem döglöttünk ki annyira. Pedig még káposztában futás is volt a feladatok között.
Mindenhez hozzá lehet szokni... -
hát de akkor is basszus milliókat fizetnek ki a ruhákra, minőségről ne is beszéljünk..... -
tomcat1 #31773 ááá, nemérted ez megtévesztés, nálunk sosincs Egyenruha, csak ruha -
szerintetek milyen csoda kéne ahhoz hogy 1 temetésen egységes egyenruhában jelenjenek meg :(
-
tomcat1 #31771 echo tv ma délelőtt volt beszélgetés a haderőreformról, hát a SZázadvégtől jöttt egy főmunkatárs, de ami tudás átjött a képernyőn, anniyt én is prezentáltam volna. Ez van ha civil magyarázza meg a katonai dolgokat.
-
tomcat1 #31770 az más tészta... -
AKSURV #31769 Fölösleges aggódni, ha rászorulnál, megszoknád ennyi. Irakban a 60 kilós csajok is rohangálnak.
Erre való a kiképzés. Akik tényleg nem bírják pl. rejtett ízületi probléma azokat kiszuperálják a többiek meg hozzáerősödnek..
A saját példám:
Amikor először kézbe vettem az amd-t nehéznek tűnt,de rengeteg fegyveres szoli, eskü előkészítés stb. miatt elvesztette a jelentőségét. Teljesen hétköznapivá vált kb. olyanná mint a szimatszatyor. Konkrétan megtörtént hogy már őrségbe lépés előtt de már tárazás után wcre kellett mennem, lementem századszintre és az egész hobelevancot éles lőszerestül bezártam a szekrényembe. Na akkor mikor visszajöttem konkrétan lebasztam magam hogy ne feledkezz el róla te barom, hogy ez egy éles..
a bakira ugyan ez áll, el lehet érni, hogy minden más lábbeli válik furcsává csak pár feszes 24 órás szolgálat kell hozzá, amikor le se kerül a lábadról...
-
Zenty #31768 jah aztán késöbb beugrott, hogy ez a cv90 lehet. Alapjába véve akkor egy sima apc kocsi? Csak rá raktak egy 120mm tornyot (mint mondjuk a patriánál is lehetséges) + aktív védelem.
A videó alapján "játék tanknak" tűnik, de biztosan hatékonyabb mint a mostani t72-tesek.. -
Akkor miért küzdenek sima csövű löveggel? A gyalogsági csapatok támogatására a huzagolt cső ideálisabb, és nincs szükség nagy csőnyomású ágyúkra.
A harckocsi multifunkciós jármű, de első sorban az ellenség páncélosait, harckocsijait kell, hogy legyőzze. -
A Svéd CV90 lánctalpas alvázra épülő 120mm-es simacsövű löveggel szerelt harckocsi. A tömege relative kicsi, mintegy 28 tonna. A védelméről aktív védelmi rendszer gondoskodik, amely a közeledő cél irányába egy elhárító gránátot lő ki, és a járműhöz közel, cirka két méterre aktiválódik. Hatásos a HEAT és a KE lövedékek ellen is.
Youtube video -
A HESH miatt megvan a maga előnye a huzagolt csőnek. Felesleg nincs, gazdasági szempontból tehát tényleg a használt Leo2 az esélyes.
Létezik egységes "kerekes" alvázú APC, IFV, SPG? Szerintem nem nagyon. Lánctalpas van, a CV90-es család. Van könnyű harckocsi (105 vagy 120mm-es löveggel), IFV (25, 30 v. 40mm-es gépágyúval), SPAA (40mm-es gépágyúval), és SPM (120mm-es aknavetővel). -
Hjaaa, a franciák is így gondolták '40-ben...
-
Sárkány ellen sárkányfű, tehát HK ellen HK a legjobb a legtöbb esetben. -
tomcat1 #31762 "A harckocsi mire való első sorban?"
a szárazföldi csapatok támogatására... -
Zenty #31761 CV90120 az mi?
A többit nem nagyon veszik gondolom nem véletlenül -
Ren #31760 Challenger 2 a huzagolt cső miatt szerintem kiesik (tudom hogy van sima csőre upgrade, de azt nem nálunk kéne kipróbálni). Leclerc-ből nem tudom van-e jelentős felesleg. A Leo olyan szempontból lenne jó, hogy elég sok van belőle a piacon és ezért olcsóbb. Szvsz még nem is lenne muszáj, hogy 2A6 legyen.
De ami kéne igazán még mellé, azok rendes apc-k, ifv-k, önjáró tüzérség, stb (amit ugye mind kivontak anno) Mondjuk ezekből valami egységes alvázú kerekes jármű lenne talán a legjobb. Ja és a G mercik helyett is kéne valami rendesebb jármű, pl dingo -
Leclerc? Challenger Mk2.? CV90120? -
Zenty #31758 leo2 jó lett volna, és lényegében nincs is más lehetőség. T72-ket nem úgy tűnik, hogy újitani akarnák, és így csak a leo2 marad ( t-90 kétlem, hogy vennének) -
megsemmisült topic-ban ma írták hogy idén selejteznek. -
át lehetne alakítani a t-72eseinket valamiféle achzarit-fajzattá?
Vannak T-55-öseink is. Azok meg ugye alapból Achzarit alapok. Persze az csak a teknő, az új motor, a kiegészítő páncélzat, stb. még kell hozzá...
a leo 2esekre teljes generálozás kellett volna.
A német Leo2-esekre egy generál kellett, ez tény, de még így is igen jutányos volt a vételár. A Hollandok Leo2A6-osai viszont teljesen rendben voltak. Igaz az ár is relatíve magasabb volt.
mivel a szomszédos országokban elég sok harckocsi van, ezért inkább a páncélelhárítást kéne erőltetni.
A harckocsi mire való első sorban? -
Megvannak. a BMP-1-eseket eredetileg a Görögökre akarták rásózni, de nekik nem kellett. Ha jól tudom még a T-55-ösökből is akad párszáz. A szétbontásra vagy felhasználásra várnak több egyébb eszközzel együtt. -
Zenty #31754 most volt honvédelmen egy cikk :
"Jelenleg is a harci-támogató zászlóalj katonái állnak készenlétben. Vagyis júliusban saját magukat váltják a tatai katonák e modulban.
A tűztámogató modul gyakorlatilag egy század szintű alegység, amely végrehajtó és logisztikai szakaszokból áll. A végrehajtó „részleg” egy harckocsizó, valamint egy páncéltörő szakasz. Előbbiek T–72-es harckocsival, míg utóbbiak BRDM harcjárműre szerelt Konkursz típusú páncéltörő rakétákkal vannak felszerelve. A logisztikai szakasz feladata pedig a szükséges utánpótlási anyagok – például víz, élelem, lőszer, üzemanyag – szállítása, és az elromlott technikai eszközök javítása. A három szakasz tevékenységét pedig természetesen egy parancsnokság irányítja."
-
tudtommal a T55 és BMP1-ek szét lettek vágva és beolvasztva. -
Zenty #31752 nem régen volt arról szó, hogy Amerika iraknak, és az afgánoknak felvásárolná a teljes nem használt magyar készleteket, és a némi újításukat is itt végeznék. De azóta nem dumáltak róla. -
irány az olvasztó :( -
nem ment volna.
egyéb kötözködés? -
bgabor #31749 Mert a mi politikai vezetésünk inkább ingyen elajándékozza őket, a többit pedig hagyja kint a mezőn megrohadni. -
Ez 1 hozzászólásba nem ment volna? -
a t-55öst sehol nem vennék meg, esetleg a t-72est, abból is afrikai hadurak, sé csak pár darabot. -
mivel a szomszédos országokban elég sok harckocsi van, ezért inkább a páncélelhárítást kéne erőltetni. -
a leo 2esekre teljes generálozás kellett volna. -
át lehetne alakítani a t-72eseinket valamiféle achzarit-fajzattá? -
horthy #31743 Bocs Cifu hogy fárasztalak , de mi lett a BMP-1-esek és a nehéz haditechnika sorsa ? Eladják az Afgánoknak , vagy az Iraki hadseregnek ? Szétvágják lángvágoval ? A Cseheknek legalább volt annyi eszük hogy Afrikába exportálják a levedlett haditechnikájuk ( Angola T-55 harckocsik , stb ) ! Mi miért nem exportáljuk olcson a harmadik világba , pedig nekünk is volt sok T-55-ünk , lövegünk , Mig-21 stb ? Azok ott legalább használnák öket ! -
tomcat1 #31742 biztos már birodalmi lépegetőben gondolkodnak... -
A BMP-1-esek voltak. Jelenleg csak BTR-80 és -80A-k vannak, ezek páncélzott szállító harcjárművek, de ahogy anno egy gyalogsági tiszt megjegyezte, a harcjármű jelző erős túlzás ez esetben, hiszen effektíven nem képes támogatni a saját csapatokat, ráadásul a ki- és beszállás terén óriási problémák vannak az oldalt elhelyezett ajtók miatt. Hiába szép az a 30mm-es gépágyú a BTR-80A-n, a jármű gyenge páncélzata, nagy magassága és méretei miatt nem éppen ideális harcjármű... -
tomcat1 #31740 abrams :)
-
A platós szart ki kéne dobni a francba úgy ahogy van a raktéáit eldani valahova (Dél-Korea?) és venni helyette Avengert. Amellett ami nekünk van még viccnek is rossz. Sajnos az a baj, hogy a MH-nek ma gyakorlatilg nincs nehézfegyverzete. Ez elképesztő...
Lövészpáncélos most mi van nekünk egyáltalán és mennyi? -
Nem vonták még ki. Egy század még működik elvileg Tatán, legalábbis még múltkor így volt. De tény, a hozzáértők szerint a lánctalpas technika elavult, meg nehéz. Ezért nem kellettek a BMP-1-esek és a nehezebb BTR-80A-k kerültek a helyükre. 
Volt két opció is a Leo2-esekre (én egy németről és egy hollandról tudok), de nem éltünk vele. Hozzá kell tenni azért, hogy ezek üzemeltetése nem két forint, és az alkatrészekért piaci áron jutunk hozzá, hiába ajánlják diszkont áron a harckocsit. Ettől függetlenül mindkét lehetőség szerintem jó lett volna. Mégse éltek vele.
A tüzérségnél is voltak lehetőségek. A kelet-németektől tüzérségi radarokat kaphattunk volna olcsóért (kb. ingyen), nem kellettek, pedig embertelen hasznosak (ezek ugye arra szolgálnak, hogy a lövedékek pályája alapján meghatározzák az ellenséges tüzérség helyzetét, így arra rögtön válaszcsapást lehet mérni, továbbá a saját tüzérség eredményességét javíthatja). A svédek ajánlgatták az ARTHUR-t (ARTillery HUntig Radar), de itthon szinte csak pár tüzértiszt értekezett róla.
Videó az ARTHUR-ról.
Cseh ARTHUR