Internet faluhelyen

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jah, és korlátlan

...sose azt nézd...

Nekem meg 9980Ft-ért 1024/256-os kábel!

...sose azt nézd...

hmmm
nekem 5900ért van havonta az 512es, korlátlan...
no comment

football without ultras is nothing

Taranov
Igen, ez elég durva, de nem muszáj ezt megrendelni. Engem az is dühít, hogy a spúrok havi 8-10k-ért nem rendelnek ADSL-t, sírnak, hogy 5k alatt kéne.

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Hála istennek én nem inviteles vagyok, egész véletlenül tévedtem az invitel oldalára!
De elolvastam vagy 3-szor, mert azt hittem nem jól látok!

...sose azt nézd...

BaLeeX
Ez de dúúúúúúúúúrva!!!!!!!! <#guluszem1>

Az invitel újra megtestesítette a lakossági lehúzás fogalmát.
100mb forgalom a díjban, és nincsen túlhasználati maximum, de 10mb-onként 50ft!!

Számolgassunk csak egy kicsit. Az 1024-es csatlakozáss az 128kbyte/sec. Ha minden optimális, percenként lejön 8 megabájt. Ha elindítunk egy nagyobb letöltés 12 perc alatt elértük a havidíjban foglalt forgalmat!!!

És ezután 50ft/10mb??

Ha valaki mondjuk letölt egy cd-s linux isot a maga 700 megájával az 3500ft??? Már elõre sajnálom azokat az emberet akik olcsó adsl-re pályáznak, aztán a kissrác otthon belelendül a letöltésbe meg a DC-be és hónap végén meg fizetik az 50000-es számlát.

Az invitel a lehúzás nagymestere.

Asrock E3G3, i5 2500k, 16GB DDR3, Sapphire R9 280X Vapor-X, ASUS Xonar D1, Win7 64bit

...sose azt nézd...

FrezeR
hmm nem semmi dolgokon mentél keresztül!<#wow1> de azért örülök, hogy végül sikerült <#wave>

nálunk sem volt egyszerü a helyzet, ha nem vagyok rámenõs és nem megyek embertõl emberig, akkor nálunk sem lett volna ADSL még talán idén sem. Amit leirtál abból is látszik világosan, hogy azért az ilyen nagy cégeken belül sincs összhangban a munka. Mert az kicsit vicces, hogy nem tudnak olyan dolgokról ami pedig egyértelmü lenne.<#nemtudom>

lck
Sziasztok!

Mint boldog ADSL tulajdonos ( 3 hete ), lazítás képpen elmesélem nektek hogy jutottam ehhez a csodálatos szélessávú kapcsolathoz, itt faluhelyen Gyõrtõl 20 km-re.

2003 márciusában kezdetem megunni a modemes internetet. A MATÁV közölte a lesújtó hírt: jelenleg nincs és belátható idõn belûl nem is lesz településünkön ADSL internet.

Na de felcsillant a remény, eltejedt a hír hogy egy C*vis*ft nevû cég mikruhullámú internetet létesít nálunk.
2003 decemberében boldogan írtam alá azt a szerzõdést ami kemény 128 kbps sávszélasségû korlátlan internet elérésrõl szólt. Mintegy 10 000 Ft/hó áron. ( Nem számít az ár csak net legyen. )

Miközben a körmömet rágtam nagynehezen márciusban megérkeztek és megállapították hogy kevés a térerõ. Esetleg ha tornyot állítanak a háztetõre akkor lehet esély. Aztán nem jöttek 2 hónapig.

Szóltam nekik ha már nem állítanak tornyot, majd rakok én - csak hozzák ki a cuccot. Igy június végére felszerelhettem magyamnak a rendszert. Ami mûködött is. Igaz csak 64 kbps-el az egész faluban.
Persze a számla 10e Ft-ról - 128 kbps -rõl szólt. ( Amit én marha 2 x be is fizettem. ) Mondták hogy mindenképp fizessek mert a szerzõdés ÁTLAGOS 128 kbps-rõl szól és a 64 azt még alulról éppen súrolja.
Közben szinte egész szeptemberben alig szolgáltattak. Rendszeresek voltak a több napos kimaradások.

Valakitõl hallottam hogy mégis csak van ADSL a faluban. Na E-mail a MATÁV-nak. - Szori de önöknél ADSL az aztán nincs - válaszolták. Erre elküldtem nekik 2 konkrét címet ahol már üzemelt a szolgáltatásuk. Jé télleg ! Mondták. ( A MATÁV oldalán a mai napig nem szerepelünk az ADSL kiépíthetõségi listán. )

Na erre novemberben a C*vis*ft - os szerzõdést rendkívüli felmondással felmondtam - mivel nem szolgáltattak szerzõdés szerint. ( A havi számlákat utána is küldték. - Tudomást sem vettek a levelemrõl. Mondjuk nem is fizettem be semmit.)

MATÁV elfogadta a megrendelésem novemberben. Mondták majd jönnek. - Nem jöttek. December végén e-mail a részükre. Válasz: Nem tudják mikor lesz megvalósítható. (Érdekes november elején még minden Oké volt részükrõl ).

Aztán egy hónapja - mikor már minden reményem elszállt. Egyszercsek megjelentek és 1 hét alatt lezajlott a bekötés.

2 napja a C*vis*oft nevû cég sajnálattal tájékoztatott hogy szolgáltatásukat a településünkön beszüntetik - mivel az ADSL lesöpörte õket a porondról. Lehet hogy én vagyok az oka ???

Na minden jó ha vége jó.

Remélem máshol nem ilyen macerás a dolog. Vagy igen?
FrezeR
okés😊

BaLeeX
Kösz a felajánlást.

Gondolom a fatávnak konkrét lista kell, hogy kinek lenne igényre rá...
Egyelõre még várom a kábeltv-s net javulását, mert igérték, hogy normalizálódni fog a sebesség napokon belül és a pingek is jók lesznek.
Az 50 embert meg abból gondolom, hogy most, hogy kötötték a kábelnetet mondta a kábelnetes faszi, hogy 80-100 elõfizetõ elvileg meglesz.

Emlékszem még majdnem 1 éve nézegettem ezt a kistelepülési fejlesztési tervet csak regisztrálni nem tudtam sehogy pedig az adsl-el jobban járnánk, mert nagyobb a mûszaki háttér, gyorsabb a sebesség és olcsóbb a szolgáltatás.

Ha nem lesz normális ping vagy sávszélesség akkor majd visszatérünk a témára.

Asrock E3G3, i5 2500k, 16GB DDR3, Sapphire R9 280X Vapor-X, ASUS Xonar D1, Win7 64bit

FrezeR
ja és persze akkor kellene a településetek neve is

FrezeR
és megvan az az 50 ember? regisztráltak már? a legjobb lenne összeszedni mindenkit felirni az adatokat és felkeresni a ti helyi képviselõtöket. ha gondolod rákérdezhetek én is nem tart semmibõl😊

BaLeeX
Vas megye. Szombathely mellett 6km-re lévõ faluba.

FrezeR
nos, én felkutattam a területi képviselet munkatársait akik pont a mi környékünkért felelnek és velük tartottam a kapcsolatot. õk mondták, hogy mit hogy csináljak. te merrefelé laksz?

BaLeeX
Na, ez igen!

Most már csak azt mondd meg, hogy hogy a francba vegyem fel a kapcsolatot én is velük, mert nálunk több, mint 3000 ember lakik és 50 ember minimum lenne akit érdekelné a dolog szerintem.

Bár annak örülnék legjobban, ha a kábelnet szolgáltató összekapná magát és akkor nem lennénk rászorulva az adsl-re de egyelõre nagyon gyengén adják elõ, és ha normálisan fog menni a dolog akkor is 9900ft/hó a 384-es kapcsolatért...

FrezeR
köszi!😊 Nyíregyháza mellett 13km-re egy kis község Sényõ. 15 fõ kellett ami nem volt egyszerü, mert ugye 1500 lakosból nem mindenki fiatal és netszeretõ/ismerõ 😊 de azért összejött! végülis már több mint egy éve felvettem a kapcsolatot a matávval(persze már sokkal korábban is próbálkoztam) s beszéltem ezzel azzal, kaptam az igéreteket aztán tavaly októberben csillant fel elõször komolyabban a a remény, hogy lehet belõle valami. majd most 3 hónapja lett végülis megrendelve a berendezés a szomszédos községgel egyetemben fejlesztettek nálunk, ugyhogy most nagy az öröm már nagyon várom!!!😊 végre vége lesz a drága percdijjak, drága 100 órás csomag, és lassú internet okozta idegeskedéseknek! 😊

BaLeeX
Naaa egy ilyen jó hírt hogy lehet ilyen szûszavúan leírni. 😊

Hol laksz. Hány fõs a település? Mióta ígérik? stb. 😊

Amúgy örülünk neki. 😊

FrezeR
nos srácok, eljött amire 3 éve várok már..kiépült nálunk is az ADSL!! <#nevetes1><#awink>
most már csak a szerzõdéskötés és a tényleges bekötés van hátra..el sem hiszem...<#wave>

Több az. Egyik volt kollegám Párizstól 70 km-re lakik most és 30 vagy 40 euróért adja a telefonszolgáltató a legalább 6 Mbites ADSL-t. Mikor chateltünk akkor volt rendelés alatt, nem tudom mi lett a vége. Ja a slusszpoén: ebben az összegben benne van, hogy FRO-n belül annyit telefonál, amennyit akar...

Taranov
Gratulálunk, reméljük legközelebb nagyobb sikerrel jár 😄

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

BaLeeX
És íme az e havi nyertesünk!

<#taps><#taps><#taps>

Nekem még telefonom sincs, örüljetek

__|__ ________(*)________

Ha a franciáknál megéri 3600 ft-ért adni a 8 Mbites netet, akkor ne nagyon sírjanak a mi lehúzásra építõ ISP-ink!

Athlon64 3500+ | MSI K8N Diamond | Sapphire Radeon X850XT | 2*512 Samsung DDR | Creative Audigy2 | Maxtor 300 + 120GB SATA | Pioneer 109 | CoolerMaster Stacker ház | CoolerMaster RS-450-ACLY táp

Taranov
Ez igaz, mikor kötötték be a netet hozzánk, a közös képviselõ botrányozott, fenyegetõzött az ajtóban, hogy majd kihívja a WLA-t és leszerelteti az antennát, közben meg ott voltak a WLA-sok bent a lakásban, pont azért nem tudtak elmenni, mert a közös képviselõ ott állt az ajtóban 😊
Szóval ez tényleg nonszensz volt, említették is az ISP-sek, hogy pont ezért szeretik jobban az üzleti ügyfeleket.
Viszont én, ha bizniszhez kéne a net, nagyon szívesen megfizetném a 20k-t a jó szolgáltatásért, viszont sokan vannak, akiknek üzletük van, de inkább a saját nevükre rendelnek meg egy olcsóbb netet, hogy ne kelljen sokat fizetniük.

Azért ne felejtsd el a WLA fõ profilja az üzleti ügyfelek kiszolgálása õket pedig jobban meg lehet sápolni mint a lakosságiakat, több zsébõl pedig evidens hogy minõségibb szolgáltatást is lehet nyújtani. Elég csak rápillanti az árlistájukra, 384/384kbps 20+fa, 512/512kbps 25+fa. Ezek az árak lakossági szinten eladhatatlanuk, az pedig nem kérdés hogy 25 ezerbõl jobban lehet 384-es szolgáltatást nyújtani mint az elõbb említett 9-bõl. Szerintem nálatok hozzád hasonló kósza lakossági ügyfél nem túl sok van az üzletiek dominálnak így a fajlagos bevétel is magas. Gondolom úgy osszák be a sávszél hogy napközben munkaidõben a cégek élveznek elsõbbséget, munka után meg este és hétvégén a szabad kapacitáson pedig ti osztoztok. Itt pl. nálunk egyáltalán nincsenek jó bevételt hozó üzleti ügyfelek, évekig nem is volt eltérés az árazásban mert annyira nem volt értelme. A lakossági ügyfelek pedig nem fizetnek ki 20-25+fa-t a netért mint nálatok csak 6.5+fa-t. Szóval harmad, negyed bevételbõl kell megoldaniuk a 4x nagyobb sávszélt, nem kérdéses hogy ehhez valahol nagyon kell spórolni, ez pedig a minõség és a hozzá kapcsolódó területek.
Taranov
Ha ez így áll bizonyos kis szolgáltatóknál, akkor nekem szerencsém van, szintén egy kis szolgáltatónál vagyok (WLA), illetve mikor elõfizettem, még kicsi volt, mostmár biztos nõtt.
Komoly problémák sosem voltak, két fajta leállás volt régebben: naponta többször fél-egy percre vagy mondjuk hetente egyszer egy 15-20 percre. Az utóbbi mostanság is elõfordul, de kibírható. A sávszél jobb annál, amit ígértek, és az ügyfélszolgálat is mindig elérhetõ. A nagy cégek embereivel ellentétben nem seggek.

Azt gondolom, csak úgy lehet jó internetszolgáltatást indítani, hogy az ember befektet jó sok pénzt az elején, és rögtön egy nagy bérelt vonalat vesz, így lehet, hogy az elején veszteséges, de késõbb sokkal jobban jönnek majd az ügyfelek.

Pedig ezek a tünetek amiket leírtál a hullámzó sebesség, a folyamatosan magas és hullámzó ping és loss pont hogy erõsen azt a gyanut erõsítik hogy telített a gerinckapcsolódás. Persze okozhatja hibás eszköz is de én inkább az elõzõre tippelnék. Ha még alig vagytok páran és még nem is indult el a fizetõs szolgáltatás lehet a végleges gerinckapacitásnak csupán egy részét veszik ideiglenenesen. Egy nagyon kicsi bérelt vonali kapacitáson pedig még kevés ember is összeakad, ezért van hogy netet inkább csak nagyban érdemes csinálni.

Egy falun ahol nagyon kevés elõfizetõ van nagyon macerás lesz elindulni. Én itt egy fõvárosi ltp.-en is sokat szívok a mai napig, sajna a szolgáltató hozzá nem értése és nemtörõdömsége a leghátráltatóbb elem(sok múlik az emberi tényezõn, mennyire érzik sajátuknak a hálót). 2.5 éve amikor itt elindult a szolgáltatás és még csak pár házban 50-60 embernek volt net csupán egy 2mbps-es wireless gerince volt indulásképpen a szolgáltatónak és a szerzõdésbeli 512/512-es kapcsolat helyett is mindenki 256/256-ra volt korlátozva mert csúcsidõben úgy sem igazán fértünk el. Az ahogy kötötték be az ügyfeleket úgy bõvült a gerinc 4,6,8 majd végül 16mbps-re. Utóbbival volt a legtöbb gond mert nem igazán hozta a névleges teljesítményét csak 8-10 között ugrált és akkor az már nagyon kevés volt 3-400 usernek ráadásul egy idõ után emeltek 384/384kbps-re is. Az indulás után 5 hónappal lett csak meg az optikai 34mbps-es gerinc, utána már jó volt mindenkinél az 512kbps de addig rengeteg szívás volt. Magát az optikai gerincet a kezdetek óta ígérgették de a bekötése is mindenféle problémák miatt folyamatosan csúszott. Szóval a kis szolgáltatókkal sokat lehet szívni, közel sem adják azt a minõséget és problémamentességet mint egy nagy. Jellemzõen nincs megfelelõ képzettségû rendszergazda mert nem lehet megfizetni a bevételbõl, ezért csak valami részmunkaidõs IT huszár van aki soha nem elérhetõ hetekig ha baj van mert épp nem ér rá, ha meg hozzá is nyúl soxor több kárt okoz mint korábban volt mert annyira ért hozzá. Nincsenek minõségi eszközök és hálózat mert többnyire arra sem fussa és nem is igen van szándék hogy erre sokat áldozzanak. A kis cégeknél sokkal dominánsabb a költség minimalizálás és nagyságrendekkel kisebb bevétel mellett ez mindenre rányomja a bélyegét.

2 év után volt újra bõvítés nemrég beüzemeltek egy újabb optikai linket bix felé. Ez volt az alapja egy épp idõszerû sávszél emelésnek, jelenleg 2/2mbps-et adnak. Persze ezt egy távoli vidéki faluban nem 800-1000 hanem jóval kevesebb ügyféllel még nehezebb csinálni, mint itt a fõváros legnagyobb kerületében egy nagy népsûrûségû ltp.-en. De még itt is macerás internetszolgáltatást csinálni a minõség az továbbra is elég hektikusan kiszámíthatatlan, ha valamihez hozzányúlnak tuti napokig nincs net. Loss probléma az itt is éveken át krónikus pont volt amit basztak megcsinálni, soxor átt mögötte kapacitás hiány de hibás eszköz és beállítás is ami nem orvosolt a szolgáltató. Az utóbbi negyed évben már egész kezdett normalizálódni a helyzet, de most hogy a bõvítés miatt hozzányúltak lassan 1 hónapja megy a szívás és ki tudja mikor lesz vége.
NeoMaN
tipikusan az a probléma, mikor a szolgáltató beleszarik..... akkor vannak ezek a probémák. PL, Ping,ingadozó letöltés...

Taranov
Jaja, az ISP az internet service provider, ez szakkifejezés, a szolgáltatót jelenti.
Szerintem az, hogy kábel, mikrohullámú vagy ADSL a neted, az nagyjából mindegy, mert minden technológiával lehet minõségi szolgáltatást nyújtani, inkább az a kérdés, hogy a te szolgáltatódnak milyen a háttere. Sajnos elõfordulhat, hogy kevés a pénzük és szakemberük sincs, mondjuk egy mezei 20 ezer Ft-os routerrel osztanak, és ha az tönkremegy, akkor még nem is vesznek újat. Ez benne van a pakliban mindig, de lehet, hogy semmi baj nem lesz.

BaLeeX
Ez érdekes kérdés. Mivel ez az egész egy faluban van ahol nincsen ADSL ilyenkor valószínûbb a bérelt vonal ugye?

Az ISP az a szolgáltatót takarja? 😊

Rákérdezek majd a dologra szerzõdéskötés elõtt csak addig szeretnék minél több infot megtudni a dolgoról.

Taranov
Érdekesek ezek a problémák, a kábelnetnek ezek nem velejárói, tehát ez csak az ISP hibája. Lehet, hogy tök amatõrök, és akkor hiába várod a javulást.
Attól is függ a dolog, hogy õk milyen netet osztanak meg. Ha bérelt vonalat, akkor nem annak a hibája ez, de kis szolgáltatók inkább ADSL-eket osztanak meg.

BaLeeX
Ne, elért végre ide is a "szélessáv".

Fél éve húzódott de tegnap végre használni is tudtam.

Egyelõre még szerzõdés nélkül 15.-éig ingyen, és kb. 128kbit-es sávszélesség, szóval ezért volt zárójelben a szélessáv. Két csomag van, az egyik 128kbit-es a másik 384/128-as nekem ez utóbbi lesz majd 1 éves szerzõdéssel 9900-ért.

Két kérdésem lenne kapásból és kíváncsi lennék több ember véleményére.

Mennyire normális az kábelnetnél, hogy a letöltési sebesség _rohadtul_ ugrál le fel, miközben az egész hálózaton elvileg még csak pár ember (max 10) van még rajt egyelõre. Azaz kezdem a letöltést 20k-val, lemegy 15-ig és ugrál egyszer 6k utána felugrik 15-re, következõ másodpercben 11. Szóval ezt nem értem mitõl van, mert ha le lenne terhelve a hálózat akkor még érteném de szerintem errõl egyelõre szó sincs.

Másik nagy bánatom, hogy a pingek eszméletlen szarok. CS játszhatatlan. Loss 15, ping meg ugrál nagyon gyorsan 60 és 300 között (nem az van, hogy néha felszalad, hanem folyamatosan le-fel, mint a letöltési sebesség). Ez mennyire természetes kábelnetnél? Lehet (illetve fognak-e) ezen javítani? Vagy mitõl függ az, hogy egy kábelnetnek jók-e a pingjei vagy nem?

BaLeeX
Passz, egy kábelest kérdezz meg én még csak isdn-es vagyok szóval nem tudom a választ.

köszi
de a kérdés továbbra is:

tehát nekem dinamikus IP-m van. namármost, pl az, hogy a DC-n aktív legyek, ahhoz a publikus fix kellene? vagy ez most mit jelent?
vagy portot kéne nyittatni, mert ugye kábel-netem van, ami ált. router mögül megy
elõre is köszi

BaLeeX
Szerintem annyi veszéllyel biztos jár, ha valami hülyeséget csinálsz és fix ip alapján kitiltanak akkor b@szhatod. Na meg ha valaki rádszáll akkor nem lesz nehéz dolga, mert mindig ugyanaz az IP címed. De mondjuk így ha csinálsz egy ftp-t a gépedbõl akkor elõnyös mindig ugyanaz a cím.

UP

ja és milyen 'veszélyekkel" jár a publikus fix IP?

"4. Minden csomaghoz 1 db dinamikusan kiosztott privát IP-cím tartozik. Külön igény esetén a csomagokhoz publikus fix IP-cím is kérhetõ!"

tehát nekem dinamikus IP-m van. namármost, pl az, hogy a DC-n aktív legyek, ahhoz a publikus fix kellene? vagy ez most mit jelent?
vagy portot kéne nyittatni, mert ugye kábel-netem van, ami ált. router mögül megy
elõre is köszi

Akkor ezt megbeszeltuk. 😊
Taranov
Természetesen.

természetes h a minõsig is számít
de mivel ezzel eddig nem volt gond, ezért. ráadásul a másik dolog, h nincs választási lehetõségem
vagy a fatáv szuperolcsó modemes netje, vagy pedig ez.
szerintem egyértelmû

Taranov
Amíg jó. De ha valami drága, az jelenthet egy bizonyos minõséget. Persze nem feltétlenül, de jobban elvárható.

ameddig én vagyok az elõfizetõ addig nekem a túl olsó kategória megfelel

Taranov
Ez meg már túl olcsó.
Énszerintem az belefér, ha egy kicsit drágább az ADSL-nél.

hát dehogy nincs
nekem 2 évre igy alakulna az 512es:
0ft bekötés 512/128 (ennél jobban is szokott menni) 5990/hó korlátlan adatforgalom 1 mailcím (bõven elég) nemtomhány mb webtár

Taranov
Igazad van. Meg engem nem is csak a fosztogatásuk zavar, hanem a lassúságuk.
Minden bekötés/módosítás legalább 1 hónapot vesz igénybe.

BaLeeX
Jó, kedzek megnyugodni akkor. 😊
Mellesleg mindenképpen be lesz köttetve elég volt a f@sztáv eddigi fosztogatásából úgyis, még az isdnt is lemondom a csába.

Szerintem se.

Itt nalunk (invitel terulet) 384/64 ADSL 9500FT havonta es nem volt szerelesi koltseg (1ev huseg).

Amugy en a forgalom korlaton mindig jot derulok. Eddig tenyleg szivtam a modemmel eleg volt. Ez most a kanaan: annyit netezek, jatszom a neten amennyit csak birok, meg ami jol esik.
Taranov
Hát a 384-es csomagban semmi gáz nincs.