619
Hogyan internetezzünk ott, ahol SEMMI sincs?
  • Taranov
    A 29-es telefonos körzetben a Monortelnék 12 a küszöbszám, de nem tudom, hogy a Matávnál mennyi, gondolom változó, helyfüggő.
  • dieselG
    Kb 5-10 lenne a küszöbszám sztem..
    Mifelénk Abasáron, ahol majd 4000en lakunk, 30főre datálták nekünk a köszöbszámot, ami pár hónap alatt össze is jött. Ez tavaly decemberben volt, azóta a faxelero, meg a matáv egymásra mutogatnak, semmiféle jelzést nemkaptuk arról h mikor építenék ki.. /jó, a szerzödést már megkaptuk, vissza is küldtük a matávnak/, de épp a napokban állították fel egy bázisállomást a felettünk levő 600m-es hegyen a falu felé néző részére, anyám aki a hivatalban dolgozik, ma beszélt a mikrós nettel foglalkozó férfival /sajnos anyum nem jegyezte meg a szolgáltató nevét, de majd holnap kiderül/ Jelenleg a polgármester fizet rá a szolgáltatásra, kb. 1hete a gyerekei azzal száguldanak.. grgrr.. jah, szóval már örülgetek mostanában hogy végre van vmi már.. ;)

MATÁV+AXELERO

Nah szóval én is csak ajánlani tudom a mikrohullámú netet, érdeklődj a legközelebbi ilyen szolgáltatónál!
  • Aquli
    Ja és adsl-hez mekkora a küszöbszám? Nálunk 720 lakos van, legjobb esetben is max 8-9 előfizető lenne. Gondolom ez messze elmarad a korláttól.
  • Aquli
    Csak nálunk SEMMI sincs, mint a topic leírása sincs mondja, még a modem is lassabb az átlagnál, mert a telefonközpont is szar, a legviccesebb dolog pedig, hogy még isdn sincsen.

Akkor valami tippetek van esetleg a telefonszámla csökkentésére? Más telefontársaságoknál milyenek a percdíjak? És nincsenek a régi szuper MINDENKINET-hez hasonló díjcsomagok? vagy bármi amivel csökkenthetném a telszámlát? Előre is köszi!
  • Taranov
    Műholdas ADSL nincs, az ADSL az telefonvonalon jön/megy, viszont sokféle DSL van. (DSL = Digital Subscriber Line [digitális előfizetői vonal])
    Nekem pl. WDSL-em van (Wireless DSL = WLAN alias mikrohullámú), de ez erősen helyhez kötött.
    Műholdas internet létezik, mindenhol kiépíthető, de van egy nagyon nagy hátránya. Adatot küldeni nem tud, mivel egyirányú, azaz csak downloadra való. Magyarul a letöltés meggyorsítására.
    A Matávnak is van ilyen szolgátatása Sky DSL néven. Ehhez kell egy kapcsolat, amivel feltöltesz, illetve adatokat küldesz. Pl. GPRS. Szóval ez kicsit körülményes.
    Más lehetőségről nem tudok, (a telefonoson és a GPRS-en kívül, amik lassúak és egyéb hátrányaik is vannak) szerintem igyekezned kell keresni a közeledben egy szolgáltatót, a mindenhol kiépíthető és gyors internet azért eléggé luxus, viszont helyhezkötöttekből van jó.
  • Aquli
    Helosztok!
    Én nyitottam a topicot, de most megint érdeklodnék. Tud valaki olyan internet-lehetoségrol, ami mo-n elérheto, és nem kell hozzá SEMMI, tehát egyáltalán nem helyhez kötött? Bármilyen ötlet érdekel, pl hallottam ilyesmirol hogy muholdas ADSL, ami nincs helyhez kötve, vagy hasonlókra gondolok, létszi aki bármit tud az írjon!!
  • Taranov
    Az első idézetre adott hozzászólásodra reagálva:
    Nem minden szolgáltató fasz, mert pl. a Monortel május végéig a 29-es telefonos körzet teljes lefedését ígéri ADSL-lel.
    "...arra nem tudnak rájönni, hogy úgy ösztönözzék a cégeket a szélessáv kiépítésére, hogy ahol nincs lehetőség rá ott muszáj legyen arányosan olcsóbban adni a kapcsolt volnai elérést ahol meg van lehetőség váltásra ott meg esetleg adjanak kedvezményeket az átállásra!?"

Én az átállásra kedvezményt talán nem is adnék (mondjuk adnak a belépési díjra kedvezményt, első 3 hónapot féláron számítják egyes szolgáltatók stb., viszont a többivel egyetértek.

A második idézetez való hozzászólásodhoz annyit fűznék hozzá, hogy:

A 4000 Ft-os fix havi díjat teljesen korrektnek tartom, ez nem nagyon arányos a sebességgel, de megfizethető. Ennél olcsóbb netet nem lehet elvárni.
    Mondjuk egy megbízható 128 Kbit-es dual ISDN vonali net kerülne havi 8000-be, ami az ADSL-hez képest rossz ajánlat, de azért én nagyon örültem volna neki mindig.
  • [NST]Cifu
    Miután végigjártam a poros-netes utat (56k-ISDN-Cable), elmondhatom, hogy a Matáv és az Axelero kapja be. Olyan egy ultrasmucig cég, hogy az csak na. Kezdve ott, hogy az Axelero olykor 2x olyan drágán adja az előfizetéseit (amit tudatlanságból meg is vesznek az egyszeri előfizetők, mert ők csak a netet akarják bekötni, és nem is néznek utána az áraknak - a Matáv-os/Axelero-s eladó meg rábeszéli őket), így aztán a korlátlan dial-up náluk 7000Ft, míg pl.: az Interware-nél én 3500-at fizettem, azon át, hogy szórakoznak a bekötésekkel (az ISDN-re én 3 hónapot vártam anno), plusz még elhúzzák az emberek orra elött a mézesmadzagot, hogy aztán hoppon hagyják őket (még másfél éve kaptunk egy igéretett, hogy 40 előfizető esetén megcsinálják nálunk az ADSL-t, nagynehezen összejött a 40 előfizető, elküldtük a neveket, aláírásokat, mire mindenki kapott egy szép borítékot a matávtól, hogy jaj de jó az ISDN Turbo és a SkyDSL - ugyanis ADSL nem lesz (ehez viszont már fel kelett hívni őket, hogy mégis miért ISDN-t ajánlgatnak, amikor ADSL-ről volt szó)).

Az Informatikai Minisztérium meg még fizet is a Matávnak a kedvezményes percdíjakért... Szánalmas...
  • BaLeeX
    Kedvezményes modemes internetcsomagok: versenyfutás az idővel

Idézetek:
    "A csomagok támogatásának megszüntetésére azért került sor, mert a konstrukció nem volt technológiasemleges, tehát torzította a versenyt a szélessávú technológiák rovására, valamint nem rászorultsági alapon lehetett hozzájutni, holott az Európai Unió a Római szerződésben lefektetett elvei szerint állami támogatás csak rászorultság esetén adható."

Ezeknek a barmoknak még mindig nem esett le, hogy nem azért nem vált a közel 100 000 modemes szélessávra mert nem akar, hanem mert lehetősége sincs rá??
    Beszarok, hogy arra nem tudnak rájönni, hogy úgy ösztönözzék a cégeket a szélessáv kiépítésére, hogy ahol nincs lehetőség rá ott muszály legyen arányosan olcsóbban adni a kapcsolt volnai elérést ahol meg van lehetőség váltásra ott meg esetleg adjanak kedvezményeket az átállásra!?
    Mert az összes szolgáltató nagy f*sz és majd hülye lesz 5000 fő alatti településeken kiépíteni akár az ADSL-t ha még minden városban sincs szélessávú net és ott csak nagyobb az igény rá...

"A modemes felhasználók számára jó hír, hogy az elektronikus hírközlési törvény értelmében a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak kötelező lesz nem csak percdíjas, hanem átalánydíjas hozzáféréscsomagokat is kialakítaniuk. Noha Esztó nem kívánt konkrét árat mondani, a tervek szerint ezeknek a csomagoknak a havidíja a korábbi, népszerű Mindenkinek csomag árára fog emlékeztetni, s nem csak a délutáni, éjszakai időben lehet majd internetezni, hanem az átalánydíjas időszak korlátlansága révén bármikor -- akár napközben is."

Ez viszont egy jó hír, mivel ha megint lesz átalánydíj akkor majdnem mindenki át fog térni rá és a vonalaik annyira le lesznek terhelve állandóan, hogy kénytelenek lesznek fejleszteni mindenfelé. Most majd visszaüt a sok ISDN behúzás a matávnak is, mert ott a két vonal, átalánydíjnál az egyiken egész nap a neten lehet a gép az senkit sem fog zavarni.
  • Taranov
    Pontosan így van, de ha van még pár fa is út közben akkor az az 5-10 km inkább csak 5 km.
  • BaLeeX
    Akkor a papok tudnak netezni.
    Vagy úgy működik a dolog, hogy az adott faluban kiépítenek egy darab antennát és arra kell rálátnia minden vevőnek?
    Én úgy gondoltam, hogy van egy központi magas antenna és a környékről (5-10km-es körzet) arra kell rálátnia mindenkinek.
  • Taranov
    Van, csak egyáltalán nem biztos, hogy kis falvakban kiépítik :)
    Egyébként én sokszor úgy írok, mint a németek, mindent egybe, szóval nálam jó egybe is a templomtorony, szerintem ez vitatható, hisz lehetne akár összetett szó is.
  • ReTeK
    külön
  • ReTeK
    "ügyfél antennájának rá kell látnia a szolgáltató bázisállomására... Kisebb falvakban nem nagy az esély rá, hogy ..."

még jó hogy a legkisseb faluban is van 1 magas ojjektum, a neve: templomtorony
  • BaLeeX
    A helyi noname kábeltv szolgáltató adná de állítólag az Elender nagy sávszélességű vonalain keresztül. Szóval elvileg az elender.
  • shabba
    Melyik szolgáltató adná a netet?

Ez kicsi távolabb van tőled de még szintén Vas megye, de a story elég jól mutatja vidék nem túl rózsás helyzetét:

http://www.hangnem.hu/site/media-kabel-muhold2/text/cikkek/2003/2003-0708-07.htm

A http://www.mediaconnection.hu/ Cikkek menü alatt még sok hasonló vidéki projectről lehet olvasni írásokat.
  • BaLeeX
    Talán egy kis jó hírrel szolgálhatok akik szélessávra várnak faluhelyen. Tegnap láttam, hogy nálunk bedobtak egy előigény felmérést, hogy ki akar kábeles netet. Az ADSL otthon sebességével hasonlítják csak ugyanannyi a letöltés, mint a feltöltés (szóval 512/512 gondolom) brutto 10-11k körül. Egyik haveromnak meséltem náluk szintén mostanában nyílt meg ugyanez a lehetőség.
    Szóval talán uniós csatlakozás előtt még belehúznak és kiépítik több helyen. Annak meg rendkívül örülök, hogy nem a matáv kezdte el az adsl-t mert egy ~3600 fős faluban azért elég nagy bevételtől esik így el még ha csak 50-100 ember kötteti csak be a netet akkor is. Mondjuk nem tudom mikor lesz ebből net de a kábeltv már jó 4-5 éve ki van építve szóval ideje volt, hogy történjen valami.
  • [NST]Cifu
    Hát ami azt illeti ilyen téren én is eléggé szívtam, hál istennek már viszont szélessávon vonulok...

Anno, 1998-ban még 56k-val kezdtem, aztán nagy nehezen (3 hónap várakozás után) összejött az ISDN, de fél évre rá megszünt a 6 óra utáni kedvezményes időszak. Az ISDN-t sokan nem egészen értik a felállást: alapból, egysávos esetben 64kbit/s sebességet nyújt, ekkor a másik sávon lehet nyugodtan telefonálni. Ha mind a két sávot lefoglalod, akkor lesz 128kbit/s, viszont ekkor két telefonalat használsz, ergo két hívás díja pörög! Ráadásul sok szolgáltatónál a kapcsoltvonalas internetszolgáltatás csak egy vonalra, vagyis 64kbit/s-re szól, és vagy kell egy második kapcsoltvonalas szolgáltatásra előfizetni, vagy direkt 128kbit/s-re kell kérni, ami álltalában drágább. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy mint szolgáltatót, kerüljétek az Axelerót, mivel anno ő 7.000 Ft-ért adta a 64kbit/s netszolgáltatást, 10.000 Ft-ért kínálta a 128kbit/s-est, miközben az Interware vagy az Enternet 3000 Ft-ért adott egy vonalas szolgáltatást - ergo az Axelero 64kbit/s árából bőven futotta két Interware-s, 64kbit/s szolgáltatásra...

Anno volt, hogy 40.000Ft-s telcsiszámla jött, mivel netezni akartam, és nem volt alternatíva. Szerencsére mostmár kiépült a helyi kábelTV-s cég internetszolgáltatása, így most 12.000Ft-ért kapok korlátlan 512/128kbit/s-t...
  • Botond #41
    chelló a héten nálunk is kiüti matáv/suxeleró duót a képből,úgy néz ki ^^ végre ^^
  • Taranov
    A szolgáltatóknak elég nehéz sebességet szerezniük, hisz egy 256 kbites bérelt vonal is havi 250 ezerbe benne van, ami meg semmi, abból senkit nem tudnak kiszolgálni.ű
    Egy két mbites bérelt vonal 500 ezer körül van felszámítva, gondold el, hogy nekik milyen nehéz ennek az árát megtermelni.
    Ha 1500-ös ADSL-eket osztanak le az csak havi 30 rugó körül fáj nekik, de feltöltési sebességük elég gyér lesz és nem tudni, hogy ez egy távoli faluban mennyire megy.
  • lck
    Én Győr mellett lakom ( 20 km ) a faluban most kötik a rádiós netet. Decemberre igérték de majd csak most kezdik az antennák felszerelését. A belépés ingyenes lesz. A legolcsóbb csomag bruttó 6 ezer, ezért 64 kb/s-t igérnek. Bruttó 10e ért 128 kb/s-t, igaz korlátlan adatforgalommal. A falun belül tudtommal nem lesz sebesség limit. Én ezeket a sebességeket kicsit keveslem, de a MATÁV nál így is jobb lesz.
  • Chief
    Én 4000 fős faluban élek, múlt év augusztusáig semmi esély nem volt a modemes netnél gyorsabbra. Invitel még csak véletlenül sem kívánt ADSL-t bevezetni.
    Ekkor jött képbe a kábelszolgáltató, igen rövid idő alatt működőképes netet varázsolt.
    Persze nem telt bele két hét sem, az Invitel végig telefonálta az ügyfeleit, hogy előszerződéssel fél éven belül lesz ADSL! Hát elba*zta...
  • Taranov
    Én 800 fős faluban éltem és havi 15-öt perkáltam az egysávos 64 Kbites ISDN-nek a telefondíjára :(
  • icecave
    Na, én egy 1700 fős faluban lakom, bent van az isdn, de nem perkálok 11ropit minimum azért, hogy gyors legyen. Szal vonalas telefonon használom.
    Ez van, meg a fősulin van gyors net, ha kell valami.
  • BaLeeX
    Ja még annyi, hogy nekem sebességben még ez az isdn is megfelelne (jó monjuk inkább a kétsávos) ha ugyanúgy korlátlan lenne, mint a szélessávú netek. Mert pingekkel itt sincs nagyon gond, ha meg valamit le kell töltenem max várok többet de így ez a 40 óra úgy szar ahogy van.
  • BaLeeX
    Hát úgy legyen. Ez a fostalicska matáv úgyis csak a nagy pénzre megy, pár 10 embernek nem épít ki adsl-t mert biztos még így is megérné neki csak ugye az mégis jobb ha egy városban kiépíti és ott biztos lesz több igénylő.
    Ezzel nem is lenne gond, ha tényleg nem adsl árban árulná a szar isdn-es meg modemes 100 órás csomagokat...

Remélem az eu törvények jól megszopatják és akkor adhatja tényleg 3000 forintért a korlátlan dialupos csomagokat aztán akkor majd rájön, hogy kéne kiépíteni adsl-t mindenhova hogy ne legyenek túlterhelve a vonalai állandóan. Bevezetik ezt le sem szállok a netről isdn egyik vonalával az tuti.
  • Conflict
    Akkor elvileg elképzelhető a fix (általánydíjas) modemes internet elérés a közeljövőben?
  • Taranov
    Hát igen, félő sajnos.
  • Botond #31
    tartok tőle,hogy a matáv félre fogja értelmezni a dolgot "véletlenül",és majd egy kisebb per után fogja csak vágni,hogy miről szól a törvény,szal sztem kihuzzák jövő év elejéig,közepéig simán ezzel a balkános módszerrel...bürokrácia rulez...
  • Taranov
    Értem. Akkor ez jó lesz tényleg.
  • Botond #29
    vagyis azt akarom mondani,hogy az unióban,ha a 200fős faluban a telefontársaság nem épít ki adsl-t,az nem a 200 ember hibája,hanem a telefontársaságé,azonos feltételek mellet biztosítania kell ugyanazt,vagy a gyengébb minőségűszolgáltatást arányosabban olcsóbban az embereknek...ez az esély egyenlőség tudniillik,csak itt a balkánon ez a kutyát nem érdekli májusig,addig csak a fejés a lényeg...
  • Botond #28
    természetesen kompletten az internet elérésről van szó,ami mivel telefonon keresztül történik(ez az unióban a szolgáltató hibája/problémája),ezért azt is tartalmazza,ez csak magyar szemlélet,hogy falunlaksz?igen,na akkor csengessél csak minden szarért extra pénzt...
  • Taranov
    És ebben már a telefondíj is benne van, ugye? Így értelemszerű amit mondtál, csak ugye a mostani dialup netnél a telefondíjjal van a baj.
    Mert te ugye itt beszélsz ISDN netről meg 100-45-15 órás csomagról, de hát az egyik az internetelérés a másik pedig a telefondíj.
  • Botond #26
    konkrétan mire vagy kiváncsi?isdn is egyfajta dialup,szal gondolom az is korlátlanullesz mondjuk az 56ks duplájáért(merthogy isdn 128k),és mondjuk ha a félmegabit adsl lesz 10k továbbra is akkor az 56ks arányosan a tizede lesz,és ugyanúgy korlátlan az isdn meg duplája,ez az euban a normál rendszer,ebben nem sokat bírnak variálni amennyire én tudom,mert ez nem ajánlás,hanem az uniós versenyhivatal agyonbünteti a telefontársaságot,ha ilyen 100órás csomag az adsl áráérttal próbálkozik...btw január1től megszünt az állami támogatás a 100-40-15 órás csomaghoz mégis van még mindig,mert még így is megéri a matávnak,de volt pofájuk ennyiért adni eddig is meg az állami támogatást lenyúlni,belem kifordul az ilyenektől b+
  • BaLeeX
    Na most erről nyilatkozzál bővebben.
    Az ISDN-el mi lesz a helyzet?
  • Aquli
    az en falumban 720-an laknak, es semmi sincs. Na mindegy, nincs remény
  • EOX
    Szerintem nem fogják bevezetni az ADSL korlátot, max. lesznek korlátos csomagok is.
  • Taranov
    Az nagyon jó lesz az EU-ban, hogy nem lehet rabolni a dialup-ért, de azért az EU-tól függetlenül lehet tartani az ADSL forgalmi korlátozásától.
  • Botond #21
    valószínűleg ahol nem döntően az axelerótól rendeltek ott kihúzzák az időt májusig,hogy fejjenek a modemes szarral,aztán muszály lesz adsl-t adni,mert lesz vagy 4ezer a korlátlan dialup(eu szabályozás alapján korlátlanul kell adni,és arányosítva az adslhez a minőség arányában az árát)
  • Taranov
    Ja, rádió alatt lehet érteni a Wi-Fi-t, ami olyan, mint a wireless router, de az nagyon kis hatótávolságú.
    50-100 méter és nem kell rálátásnak lennie az antennára, de ahogy elnézem a legtöbb szolgáltató weboldalán keverik a mikrohullámot a rádióval, szóval szerintem a mikrohullámú net és a rádiós net kifejezés ugyanazt jelenti.