619
Hogyan internetezzünk ott, ahol SEMMI sincs?
  • Botond #99
    ja,2 hete van nálunk korlátlan net,nekem az volt a lényeg elsősorban,hogy nappal tolhassam éjszaka aludhassak,meg kell mondjam el nem bírod képzelni micsoda felüdülés 6kor amikor hazaér az asszony a melóból kikapcsolni az egészet a picsbe,és a családnak szentelni magad,nem pedig akkor kapcsolni be,és vadul netezni,miközben ő a füledet rágja,és érzed hogy igaza van,és közben az órára tekintgetsz félpercenként,hogy te jó ég ez is mennyibe fog kerülni...
  • Botond #98
    Csak tudod ahogy a mondás tartja a munkanélküliség akkor 100%os,ha tevagy munkanélküli.Nekem is felnyomta az agyvizem a sok okos aki itt verte magát a statisztikákkal,hogy milyen qrva jó,én meg csengettem a havi 30k telefonszámlát amiért közel semmit nem bírtam netezni,azt is csak abban az időszakban amit a matáv szerint arra találtak ki,az hogy én akkor aludni szeretek a kutyát nem érdekelte.Közben bőszen építették ki az adslt,és közel 2 év alatt odáig jutottak,hogy még most se tartanak sehol(mondjuk egy 2000fős falut bekábelezni nagy meló,főleg hogy messze kellett vinni a kábelt,mert Eger majd egy kilóméterre van...közröhely).Közben upc átkábelezett 6hónap alatt(matáv 2éve csinálja,és még nem végzett,és ugyanannyi kábelről beszélünk),és elindította a chellót,eddig 50en kötteték be(szal adslre nem lett volna igény,ezt jól látta a matáv,meg egyébként is nagyobb bolt,havi 30kt kérni alig vmiért mint adni vmit 10kért).

Úgyhogy légyszíven ne osszad itt az észt,hogy statisztika így meg úgy,mert az Bélukát a szomszéd faluban(ide 1,5km,és 10 éven belűl nem lesz szélessáv azt most megmondom),ez nagyon nem vigasztalja,és nem mond el semmit.Mert például a csecsemők 2 milliomodnyi része hal "csak" meg a szülésben vmi műhiba miatt,de ha teszem azt az a tiéd lesz nem hinném,hogy nagyon meg tudlak egy ilyen "optimista" statisztikával vigasztalni...május1ig kihúzzák vhogy,addig meg nem kéne heccelni a népet olyasmivel ami legjobb esetben is részigazság.

A május 1-je az viszot igaz,lesz idén is,és valóban azért kellett módosítani az távközlési törvényt,hogy EU-konform legyen,és a dialup is fix havidíjas legyen,de én azért tartok tőle,hogy a kormány kialkudott vmi átmeneti időszakot(ez akár 3-4 év is lehet!),amíg ezt át kell venni,sajnos nem olvastam ezt a törvényt.
  • SoDI---
    Na egy ilyen nyilatkozat után akkorát be tudnék mosni az illetőnek, hogy többet nem kelne fel.

Miért?
    Nem hiszel abban a kétharmadban?
  • SoDI---
    Kíváncsi leszek ebből az átalánydíjas netből is mikor lesz végre valami, mert nincsen két hónap és beléptünk az EU-ba de nem nagyon látni semmi kapkodást ezügyben.

Lesz általánydíjas neted, ne aggódj.
    Törvénybe van foglalva. Amit elfogadtak.
    Tehát kell lennie legkésőbb május 1-re.
  • skristof
    "Egy magas háztetőre el kell egy 12dB-es mikrohullámú körsugárzó antennát helyezni, és 2 km sugarú körben aki benne lesz megkapja."

ezt az antennát adják ők??
    milyen technikai cuccok kellenek, ha pl nálam van fenn az antenna, h én tovább tudjam adni a jelet, és azoknak mi kell, akik még venni akarják tőlem?? és a 'kettő közé'?? :))
  • skristof
    hello
    kössz!
    ezt a magyar oldalt találtam! mivel nem egyedül használnám (kissé borsos lenne az ára csak nekem :( ) ezért én a
    30 felh. | 512/2048 fel/le | korlátlan adatforg.
    csomagot szemeltem ki! jó lenne árakat is látni...

jah, és még valami: mivel eléggé láma vagyok hálozat terén:
    tegyük fel, h megrendeljük itt a faluban ezt 20-an, mármint 20 gép ugye....
    lenne valahol egy antenna, ami adja/veszi a jelet 512 és 2048 kbpsec-cel. Ezen osztoznánk 20an? tehát ha egszerre használnánk akkor 25/102 lenne a sávszélesség??? vagy hogyis van ez?

aztán itt ez a mondat:
    "Fontos információ: a szolgltató a műholdas kapcsolat sebességét tudja garantálni, az Internet sebességét a látogatott oldalak Monaco irányába értendő sávszélessége befolyásolja."
    ez mit takar??
  • BaLeeX
    "Ennek eredményeként a tavalyi évben 175 településre jutott el a szolgáltatás, és a hazai lakosság több mint kétharmada számára elérhetővé vált a szélessávú hozzáférés. 2004-ben tovább kívánjuk bővíteni a szélessávú internet lefedettséget."

Forrás.

Na egy ilyen nyilatkozat után akkorát be tudnék mosni az illetőnek, hogy többet nem kelne fel.
  • St
    Divona 2 irányú műholdas net. Kiépítés 600e+fa, havi díj 49e ft+fa. 512kbit le, 128 kbit fel, korlátlan adatforgalom.

Egy magas háztetőre el kell egy 12dB-es mikrohullámú körsugárzó antennát helyezni, és 2 km sugarú körben aki benne lesz megkapja.

10-12 előfizetővel még nyereséges is lehet. Több előfizetőnek kevés lesz a sáv.
  • BaLeeX
    Ha nem érted a siránkozókat akkor valószínűleg szélessávú net előtt csücsülsz és sosem volt ilyen gondod, mint nekünk...

Nagyon dícséretes, hogy a matáv 100 ezerrel tervezi bővíteni a szélessávú netezők körét ezzel két probléma kapásból van:
    1. Olyan helyen fog bővíteni ahol NEKIK megéri.
    2. Nincsenek rákényszerítve ara, hogy ahol nem építették még ki ott kínáljanak már alternatívát a korlátlan internethozzáférésre. Mert ez a havi 40 óra egy siralom.

Ja és mindez a bővítés rohadtul nem vígasztal egy 500-1000 fős faluban lakó szélessávra vágyó emberkét mert a matáv oda majd akkor fog eljutni ha minden városban és minden 10000 fő körüli településen már kiépítette a rendszerét, ez pedig nem mostanában lesz.
    Bár amit még nem tudok megérteni az az, hogy az alternatív lehetőséget kínáló szolgáltatók miért nem szaporodnak gomba mód ott, ahol nincs még ADSL, mert ott talán még tudnának nagy üzletet csinálni, mert az ADSL mellett sajnos nem nagyon rúgnak labdába sem a mikorhullámú netet kínálók sem a kábelesek.

Szóval mint mondtam már, itt valami nagyon el van baszva sajnos. Kíváncsi leszek ebből az átalánydíjas netből is mikor lesz végre valami, mert nincsen két hónap és beléptünk az EU-ba de nem nagyon látni semmi kapkodást ezügyben. Akik meg tenni tudnának az ügy érdekében azok meg le vannak pénzelve és inkább csöndben maradnak.
  • skristof
    hello
    én egy somogyi faluban lakom (Kaposvártól kb 8-10km).
    szoval mit tudtok ajánlani?
    írtam levelet a polgármesternek, ő is pártolja a szélessávú kezdeményezésemet, de személyes megbeszélést akar..
    namost, nem mehetek oda üres kézzel, szal kellenének a jobbnál jobb ötletek!! :)
    axelero: akár ez is jo lenne, írtam nekik, h küldjenek info anyagot...
    kábelnet: felhívtam őket, aszondták, h _talá_ lessz, év második felében, de sok mindennek össze kell jönnie hozzá...
    mikrohullámu net? vagy esetleg műholdas???
    lécci helpet!!
  • Taranov
    A BIX a Budapest Internet Exchange, az internet központja.
  • Taranov
    Az a siralom tárgya szerintem, hogy ahol nem lehetséges az ADSL és a KábelNET kiépítése, ott nincs átalánydíjas modemes internet.
    A mikrohullámú internet kitűnő alternatíva, de az még kisebb területen elérhető.
  • Aquli
    Nem igazan tudom, hogy mi az a bix, 300-as ping korul nekem jatekban van.
    Na megyek is war3-azni.
    amugy milyen az uj logom? ;)
  • SoDI---
    A fenti szolgáltatást arányaiban tekintve Magyarország legtöbb régióbeli társát megelőzi - szeretett országunkban ugyanis tavaly 200 százalékkal nőtt a broadband előfizetők tábora, aminek eredményeként már minden harmadik magyar internetező szélessávú hozzáférésen keresztül tekint ki a világra.
    cikk

Nem szeretem a pesszimistákat.
  • SoDI---
    Magyarországon a szélessávú internet előfizetések száma 2003-ban közel 200 százalékkal nőtt

A Matáv felkészült a következő 100 ezer szélessávú internet-előfizető kiszolgálására

Hatalmas a dinamikus a fejlődés, nem értem a siránkozókat.
  • Taranov
    De az már a szerverre van, vagy a bixre? MErt nekem 7 ms a bixre.
  • Aquli
    7 ms?
    nalam 200-500 cs, q3, w3.
  • Taranov
    Jóhogy.
    Most 7 ms volt az átlag pingem a BIX-re.
  • SoDI---
    Mikrohullámon se lehet valami alacsony a ping.
    Tudsz vele játszani?
  • Taranov
    Így van.
    Sajnos ilyenkor nincs mit tenni.
    Az is abszurdum volt azért, hogy itt a III. kerületben, a Mátyáshegyen nem volt semmilyen szélessávú net, csak végül találtam egy mikrohullámú szolgáltatót.
    Szerencsém volt.
  • SoDI---
    Mindemellett játszani se tudna vele a srác, mert nagy lenne a pingje.

Hát ja.
    Sajnos meg van a hátránya annak, ha olyan helyen lakik az ember, ahol nincs a lakosság körében igény online játékra alkalmas netre.
  • SoDI---
    a letöltés a lényeg.
    és ha nem 200, na bumm, 500 Mb kicsit többért...
  • Taranov
    Mindemellett játszani se tudna vele a srác, mert nagy lenne a pingje.
    Lagolna. Másik látnák úgy, hogy az ő mozgása szakadozott.
  • Taranov
    Nem feltétlenül.
    Az is lehet, hogy amikor nincs leterhelve a hálózat, akkor kapsz mondjuk 200 kbitet vagy többet is akár, de ha egy péntek este mondjuk mindenki használja az internetét, akkor nyugodtan lehet GPRS gyorsaságú is az internet, azaz 30-35 kbit, már ha nincs garantált minimum az ÁSZF-ben.
  • Taranov
    Letölteni gyors, de feltöltésre lehet, hogy kevés a 200 MB.
  • SoDI---
    Voda GRPS párosítva matáv SkyDLS-lel miért nem jó?
    Rohadt gyors megoldás, és kis falun is okés, nem?
  • Aquli
    de ez a 64kbps ugye azért gyorsabb mint az 56k modem? Mert én azzal gond nélkül cs-ezek, war3-azni meg bőven jó (mondjuk szokni kell a késését).
  • Taranov
    ADSL fő gyengesége a kimenő sávszélben rejlik szerintem.
    Én egyébként havi 12.500-at fizetek a 3. kerületben mikrós netre és 80 kbyte-tal töltök le és fel.
    Azaz ~80×8=640 kbit körül.
  • Inquisitor
    Ja és persze kifelé ugyanannyit vagy többet tud, ami ADSL-nél nem egészen így van.
  • Inquisitor
    Hmmm. Akkor én még elég jól jártam, mert Lakihegyen lakom (Csepel sziget, papiron Szigetszentmiklós) és itt nekem 2 szolgáltatóból is volt választásom.
    Erre azért volt szükség mert a Vivendi (most már Invitel!) nem volt hajlandó ADSL-t telepíteni a kevés potenciális előfizető miatt.
    Az egyik cég antennája a Halesztelki Kertészeti fősuli tetején volt (jó pár kilóméter), ezért a drágább, de közelebbit választottam.
    Most havi 12.500-öt pengeteg (azért nem kevés) augusztus óta, cserébe van egy viszonylag jó elérésem.
    A cég "picit" fapados, mert vagy 2-3 emberből áll, és helyszínen szedik be a havidíjat 2-4 havonta, amikor eszükbe jut (most vagy 6 hónappal tartozom)
    Ha szar a vétel (ritka!) vagy maxon ki van használva a csomópont, akkor nem nagyon megy 256Kbit alá a sebesség, de 128 alá nem szokot menni. Viszont hétköznap délelött vagy éjjel akár 2Mbit-re is felugruk.
    Ezt csak azért írtam, mert hallottam vidéki szolgáltatókról, akik 10 körül csak 64Kbitet adnak ...
  • shabba
    www.wispa.hu

Nézz szét az oldalon, nekik csak kellene tudniuk merre felé vannak micros szolgáltatók. Ha írsz nekik és megkérded a lakóhelyed környékén tudnak-e valamilyen lehetőséget szerintem fognak válaszolni.
  • Taranov
    Ha ez kiépíthető nálatok, akkor megfogtad az isten lábát. Nem olyan jó ajánlat, mint az ADSL, de ha működik és jó a rendelkezésre állása, akkor szuper.
  • BlackWolf
    6-7korul fpsre nemlenne eleg warcraftra is szukosen....
  • Aquli
    Hmm!
    A wnet oldalán találtam, hogy Nógrád megyében, Rétságon (pár kilométerre van tőlünk) elérhető a mikrós netük. Lehet hogy nálunk is használható lenne?
    A 64kbps sebességű net kb mennyi kbyte/sec-re jönne le letöltésnél, és magyar szervereken játéknál kb mennyi pingre?
    Márk
  • Aquli
    Gmm ez a vodafone gprs hogy működik? Megfelelő mobil kell hozzá? És utána általánydíjas?

Egyébként most ami legjobban megéri talán (modemmel), az az axelero egybetelefondíjas csomagjai. Mert egy 200 oras csomag elég drága, de egy 100 oras mar nem lenne rossz (napi 3 ora, war3-ra tökéletes lenne!). De nincs pénzem rá. Ezt is anyuék fizetik.
    Ja egyébként más, ismeretlenebb cégeknek nincsen ilyen egybetelefondíjas csomaguk?
  • Danecay
    Sajnos én is át tudom álni Aquli problémáját, sőt talán nálun még rosszabb a helyzet :( Én egy Szabolcs megyei községben lakom ahol kb 3000 1-2száz fő él. Itt még a Matávos telefon is rádiófrekvencián működik (9600 bps), úgyhogy a modem is kilőve, valamint kábeltv sincs :( Mivel sok lehetőségem nem volt, a net pedig kellet így a Vodafone GPRS szolgáltatása mellett döntöttem, de a köcsögök a korlátlannak meghírdetett hozzáférést szeptember 1.-étől 200MB-ra csökkentették mármint annyi összegért amennyiért addig korlátlan volt, így hogyha valami csoda folytán az ember véletlenül adatforgalmilag 1 GB-fölé keveredik, az kb. 30.000FT-jába fáj. Viszont előnyei a szolgáltatásnak, hogy akármikor is netezhetek nem kerül többe vagy kevesebbe, és a 200MB böngészésre, fórumozásra, pedig bőven elég, még majdnem a fele is, pláne amióta működik az adattömörítési eljárás, és még viszonylag gyorsnak is mondható.
    Nálunk is volt kilátás mikrohullámú net kiépítésére de mivel ez nem vezetékes kapcsolat így a telepüóles nem kapott és nem is kaphat rá támogatást, íg ettől elestünk, az ADSL-re a közeljövőben pedig végképp nem számítok (de még a távoliban sem :( mert ugye ahhoz vezetékes telefon ill. ADSL szolgáltatás is szükségeltetik, a SKYDSL-re pedig nem vagyok hajlandó havi 17000Ft-ot fizetni pláne úgy, hogy még az adatfeltöltés még így sem megoldott.
  • Taranov
    Megértelek, én is így voltam vele, de elegem lett és elkezdtem MMORPG-zni (Dark Age of Camelot) modemmel és jól is ment, de onnantól jöttek az 50 ezres telefonszámlák. Aztán végüli összejött a szélessáv.
  • Taranov
    Átalánydíjas telefonos internet lesz, az EU-csatlakozás után valamikor, de ez közel sem jelenti azt, hogy májustól, félek.
    Azt, hogy mikrós internet van-e, csak úgy tudhatod meg, hogy megkérdezel valakit, aki használ ilyet, vagy az önkormányzatban talán.
    Az internetszolgaltato.lap.hu-n is van egy csomó a vezeték nélkül kategóriában.
  • Aquli
    Mert most a dolog úgy néz ki, hogy hétköznap minden nap 10 percet tudok netezni, hétvégén meg éjfél után 2-3 órát ami SEMMIT nem ér, mert pl war3-azni nagyon keveset tudok, vagy egy mmorpg-re sincsen így semmi esélyem, letöltésre meg megint semmi lehetőségem nincs.
  • Aquli
    Valaki tud konkrétat arról, hogy lesz-e általánydíjas telefon, és ha igen, akkor mikor?
    És azt hogyan tudhatom meg, hogy van e a környékemen mikrós internet?
    Márk