25
Egyenletmegoldás táblázatkezelővel
-
#25 infó -
#24 Milyen szakos vagy? -
Horvim #23 ME=Miskolci Egyetem -
#22 ME? Ez nem tudom, mit jelent.
Ez a nem túl nagy siker annyit tesz, hogy a Lin.Alg.-on kívül semmi nem sikerült. -
#21 ME
amúgy ez a : ProgMat-os vagyok nem túl nagy sikerrel mit jelent ? meghúztak vmiből? -
#20 Hol tanulsz? -
#19 ok.
nekem meg diszkrét matek vizsgám lett meg :D -
#18 Most utólag belegondolva tényleg nehezebb, de gondoltam leírom, mi is az a Cramer szabály. -
#17 Kösz!
ProgMat-os vagyok nem túl nagy sikerrel, de a Lineáris Algebra vizsgám most sikerült! -
Horvim #16 Köszi a segítségeteket! Közben én is kiszenvedtem magamnak ezzel a Solverrel. Sikerült Excel könyvet szereznem (800 oldal), és az volt a lényege, hogy a Solverben korlátozó feltételeket kellett megadni és így jó lett! :) Thx! -
#14 ez a Di / D nekem is ismerős :D
majd köv vizsgaidőszakban lehet hogy utána nézek :))
azért az én megoldásom excelben egyszerűbb, mint determinánst számoltatni, vagy nem? -
#13 reg volt mikor ilyet tanultam, de sikerult excelbe is :)
dutch flander, valamit tudsz -
#12 Cramer szabály:
Lineáris egyenletrendszer megoldásai:
xi = Di / D
ahol:
xi : i. ismeretlen
D az ismeretlenek együtthatóiból alkotott determináns.
Di-t pedig úgy kapod, hogy a D determináns i. oszlopában szereplő elemek helyére az egyenletrendszer jobb oldalán álló konstansokat teszed.
Vagyis:
4x + 3y = 17
5x + 7y = 32
------------
Az egyenletrendszer determinánsa (D):
D = 4*7 - 3*5 = 28 - 15 = 13
Mert a D det.:
|4 3|
|5 7|
(mivel a det. 2x2-es, ezért elegendő volt Sarrus-szabályt alkalmazni)
Mivel ez nem 0, ezért az egyenletrendszernek van megoldása.
Dx = 17*7 - 3*32 = 119 - 96 = 23
Mert a Dx det.:
|17 3|
|32 7|
Ezek alapján a Dy = 4*32 - 17*5 = 128 - 85 = 43
Mert a Dy Det.:
|4 17|
|5 32|
Tehát a két megoldás:
x = Dx / D = 23 / 13 = ~1.76
y = Dy / D = 43 / 13 = ~3.3
Remélem, nem írtam el és érthető voltam. -
#11 Látom senki nem okoskodott.
Ha még aktuális..:
az egyenleteid általánosan:
a1×X + b1×Y = g1
a2×X + b2×Y = g2
-------------------------------------
ebből: X = ( g1 - b1/b2×g2 )/( a1 - b1/b2×a2 )
y pedig: Y = ( g1 - a1×X )/b1
sorry ha elgépeltem valamit. -
#9 "numerikus módszerek" re keress rá, és az ilyen, lineáris egyenletrendszerek megoldása lesz kb. az első amit írnak..
konkrétan excelbe passz.
Cramer szabály nemtudom mi.. -
Horvim #8 Ja a Solver állítólag az Excelben van benn. -
Horvim #7 Én valami Solver programról hallottam, de azt meg nem tudom, hogy kell használni. Elég lenne az, hogy mit kell beírni a cellákba, hogy miért éppen azt, az nem fontos. A két egyenlet: x+2y=8, 3x+y=14, ennek a rendszernek a gyökei 4 és 2. És nekem mindenképpen Excelben kell megcsinálni, a gyalogmódszerrel papíron én is megtudom oldani. Szóval köszi! -
#6 Szerintem kifejezed az egyiket a másikból papíron, és lesz két egyismeretlenes egyenleted, és azt már beadhatod Excell-nek! Több ötletem nincs -
Horvim #5 Köszi, de nekem konkrétan Excellel kellene megoldanom, mert ez a házi a suliban számtechen ,és ezen múlik a félévi jegyem! Szóval ha tudjátok Excellel a megoldást, akkor nekem az kellene. -
#4 inkább írj egy programot, mely megoldja neked Gauss-eliminációval, vagy használjon Cramer-szabályt!
Most mentem át a Lin.Alg. vizsgámon, úgyhogy kenem vágom (asszem)! -
#3 Gauss elimináció ? -
#2 Egyszerűbb gyalog módszerrel. -
Horvim #1 Üdv! Egy olyan kérdésem lenne, hogy miként lehet megoldani egy 2 ismeretlenes egyenletrendszert táblázatkezelővel. Mondjuk például az egyik: 4x+3y=17, 5x+7y=32 .
Köszönöm a segítséget!