103176
1411386313.png
  • Coolfire
    Köszi,megtaláltam őket.Most már szépen ketyeg 3000 MHz-en.
  • Maala
    Jah, kezdenek visszaállni, a csak papíron bejelentett modelleknél, amikből decemberre lesz is valami. :-D
  • broman191
    Minden Ryzen 2 kupak forrasztott lett úgy rémlik. Az Intelnél mostanság kezdenek visszatérni rá a drágább modelleknél.
  • Maala
    Áh, tuningot nem is erőltettem, megelégedtem, hogy volt 6 magom, oszt' tudtam rendesen futtatni az emulátorokat. :-)

Na, milyen minőségi kupak, forrasztott, vagy csak a kupak alá nem a dev-ek péntek esti bebaszásának hányásmaradékát rakják, mint az Intelnél?
  • broman191
    140W TDP azért nem semmi az 5820K-nál, plusz ugye tuninggal 200W felé is szaladhat, nem csoda hogy vulkán lehetett alaplapostól... :) A Ryzen 2 szériából pedig a 2700X is csak 105W gyárilag, a sima 2700 és 2600 csak 65W, szóval melegedésben mondhatni Intel kategória, sőt mivel költöttek minőségi kupakra még azonos TDP-nél is hűvösebb lehet...a Ryzen 2 már nem a megszokott AMD hősugárzó. :) Szálankénti teljesítményben alig maradnak el az Inteltől, esetleg bizonyos játékoknál a kihasználtságukkal lehet gond, így az Inteles megfelelőjük alatt maradnak valamivel min-avg FPS-ben, de többnyire jelenleg sem vészes, idővel csak jobb lesz. Ami pedig szereti a minél több szálat használni - jellemzően nem játékok - arra ár-teljesítmény arányban egy fokkal jobb az AMD.
  • SzirmosSzisza
    Hát nekem voltak előre elkészített profilok és akkor csak azok közül kellett választani. Esetleg próbálj rákeresni alaplapod + xmp szóra és hátha van valami leírás vagy YouTube videó.
  • Coolfire
    Ott állítottam be én is.Feszültséget nem kell állítani?Mert van egy olyan menüje,ahol meg lehet nézni.Van valami Jedec az 2400,van Xmp ott 3000,de már más feszültséggel.Ezért vagyok tök tanácstalan,hogy hogy állítsam be xmp-re..
  • SzirmosSzisza
    Nekem Asrock/Intel-es alaplapnál csak BIOS-ban ki kellett választani egy legördülőből, hogy mennyin szeretném járatni.
  • Coolfire
    Most akkor konkrétan mit is kellene csinálnom? :) Mert hiába állítom be,az AIDA szerint még mindig 2400 MHz-en megy..
  • NEOreg3
    azon az alaplapon nem XMP-nek hívják, hanem DOCP-nek, de lényegében ugyanaz
    Utoljára szerkesztette: NEOreg3, 2018.09.29. 09:01:11
  • Coolfire
    Hmmm….utánaolvastam egy kicsit,azt hiszem kézzel kell beállítanom a BIOS-ban....
  • Coolfire
    Az alaplapon?Erről nem találtam semmit a könyvében,vagy átsiklottam felette.Hogy kell?
  • NEOreg3
    az XMP-t mindegyik alaplapon külön be kell kapcsolni
  • Coolfire
    Hali van egy Kingston 2x8GB DDR4 3000MHz HyperX Predator XMP memóriám,de nem hajlandó auto-n csak 2400 MHz-n menni.Manuálisan viszont tud.Miért nem ismeri fel a BIOS auto-n?
    Ryzen 5 2600 egy Asus ROG Strix X470-F Gaming lappal.Ezeknek tudni kellene,nem?
    Utoljára szerkesztette: Coolfire, 2018.09.29. 08:36:01
  • Maala
    Bár annyira nem értek a Ryzenek áramfelvételéhez (ezért nem is ajánlok semmi velük kapcsolatban), de elnézve a VRM hűtését, én nem csodálkozom.

Ez így ránézésre +1 venti csak a vrm-re irányítva, mint anno az X99-es 5820K-mnál az Asus Extreme 4 volt, hogy ne fagyjon ki az egész rendszer nagy terhelésnél. :-D
  • broman191
    Jóféle, meg is lep hogy nem árazták fentebb.
  • Metalmilitiakid
    Asus Prime B450 Plus-ban gondolkoztam mert abba már belemegy a 3200 as DDR4 is.
  • broman191
    Bizonyos játékoknál a gyors memó Intellel is szebb számokat hoz, láttam összehasonlítást pl. AC:O avg 50+ FPS környékéről 60 felé szökött és kevesebbet is ingadozott. Persze ez egy cím a ritka extrém gépigényes kalapból, a többség köszöni jól van a lassabb memókkal is.

#101304: Szinte csak jót hallottam a Wraith Stealth-ről, az eddig megszokottaknál jobb gyári hűtés mindenképp, amit nem feltétlen érdemes egy belépő tower hűtőre cserélni. 65W a TDP-je a Ryzen 5 2600-nak és i5 6600-nak is, de a Ryzen kupakja jobb, nem reked meg benne a hő...meg a gyári hűtése is combosabb, így én az első körben inkább az Intelre tenném a Freezert, úgy kiegyenlítettebb lehet a meccs. AMD lapból pedig mindenképp 400-as szériát vegyél, mert az olcsóbb kifutó 300-asokba hiába tudsz BIOS frissítéssel 2gen Ryzen-t tenni, a 2gen érdemi újításait nem fogja támogatni a chipsetük, nem leszel sokkal jobb helyzetben mintha 1gen Ryzent tettél volna bele.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.09.27. 17:17:41
  • fazerus
    AMD Ryzen 5 2600X BOX: 64.990,- 3 év gar

Lapnak pl.: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - 42.690,- 3 év gar, ez iPonos ár, hardverapron kb 40k-ért megkapod.

Vagy maradsz intelnél:

- Intel Core i5-8400 BOX: 64.990,- 3 év gar
    - Intel Core i5-8500 BOX: 69.990,- 3 év gar
    - Intel Core i5 8600 BOX: 75.990,- 3 év gar

Alaplap pl.. ASUS ROG STRIX B360-H GAMING 39.690,- 3év gari

Intelnél ha B360 akkor max 2666Mhz seb memóriákat kezel a lap, ezen is tudsz spórolni..

Memórián ne spórolj, Ryzennek azért egy minimum 3000Mhz-s kell, és az időzítés is fontos, komoly FPS számot hoz.. azt hittem vicc, de nem, ne legyen RGB-s ha nem fetished .. :D

Ehhez nézz egy B450/X470-es lapot, itt már nem szükséges a BIOS frissítés, míg a B350/X370-nél igen, ami kb 3k.

Az új gyári hűtő egész halk, nem az a régi kávé daráló. :D
    Utoljára szerkesztette: fazerus, 2018.09.27. 09:48:59
  • Metalmilitiakid
    Renben köszi a segítséget! Akkor szerintem nézek vmi Asus/Asrock B450-et a jóárasból illetve kicsit várok hátha valahol beleesek egy akciós Ryzen 5 2600X be, ha nem akkor meg veszek egy simát. Még egy utolsó kérdés, látom hogy gyárilag a 2600 egy Wraith Stealth hűtéssel jön, még mindig érdemes cserélni reflexből a gyári AMD hűtőket? Mert van szintén kéznél egy Artic Freezer 7 Pro rev.2, melyikre procira lesz érdemesebb rakni ? Jelenleg a i5 6600 on a gyári van.
  • broman191
    A 2600/2700/X modellekhez is megfelel a jóáras B450, az X modellekkel nem foglalkoznék, gyárilag is erősek, nincs érdemi tuningpotenciáljuk, szvsz ha valami leárazás folytán 5 ezerrel drágább csak egy X, akkor rendben, egyébként mindig non-X.
  • Metalmilitiakid
    Azért is tetszik a 2 gép felállás, mert nem minden játék szereti a Borderless Windoved-et illetve a sok Alt+Tab-olást vagy magát a 2 monitort (ami amúgy megvan már), illetve maga a chat és a stream kezelése is sokkal egyszerűbb, ha csak arrébb kell nyúlni a másik egérhez vagy billhez és nem kell a játékot megállítani közben. Valamint így összeakadás nélkül lesz szétosztva a 2 mikrofonom, állványos studio a streamer gépen és a fejhallgatóé meg marad a gamer gépen és így a hanggal is tudok játszani ha szükséges.
    Akkor azt ajánlod hogy vegyek egy Ryzen 5 2600X (itt az X nek van e értelme a kb 15k különbséggel ha külön nem akarom húzni? ) és ahhoz is egy B450 es lapot ?
  • broman191
    Szerintem overkill lenne 2 gépet tartani ha a combosabbikban lenne egy Ryzen 7 2700 (ami sok-sok magos-szálas multitaskingra egyértelműen jobb mint bármi az Intelnél az aktuális i5 szintig bezárólag, annak ellenére hogy 1 magra jutó teljesítményben az Intel még mindig egy hajszállal jobb) + tetszőleges B450 lap, minden más meg maradna...a 2. gép alkatrészeit pedig akár el is adhatod, valszeg szükségtelen lesz. Ha időtállóbb megoldásban gondolkodsz, akkor is inkább az AMD felé dől a mérleg nyelve. Amint a játékok elkezdenek túllépni a manapság optimálisnak mondható 6 magon túlra, jobb helyzetben lesznek a Ryzen 5-ök és 7-ek, mint az i5-ök. 4/8-as i7 generációban már nem gondolkodnék, pár év múlva generációtól függetlenül nem lesznek túl táposak, legalább 8gen 6/12-es i7-et vennék...ha emészthetőbb árcédulájuk lenne. Öszvér streamer gépbe legalábbis, egyébként csak játékra 8gen i5 vagy Ryzen 5 2600/X, ha mindenképpen maradna a 2 gépes felállás.

A régebbi 4/8-as használt i7-ekre meg óvatosan vadásznék, mert mintha istenként tekintene rájuk a piac tokozástól és generációtól függetlenül, még a 4gen i7-ek is elmennek időnként 70-80e Ft körüli áron, ami szerintem megdöbbentő, amikor egy új első genes 8/16 Ryzen 7 is annyiért megy, de egy 2gen 6/12 Ryzen 5 2600/X még olcsóbb is...a nem értem a zembereket sokadik felvonása. :D Persze időnként akadnak 40e Ft körüli alkalmi vételek, szvsz kb. annyit megérhetnek egy 4gen i5 30e Ft körüli árához képest, felette inkább elgondolkodtató a platformváltásra költés...6-7gen fronton is legfeljebb az említett árkülönbséget fizetném meg a bizonyos i7-tel megegyező genes i5-ök jellemző árához képest, de ott még egy fokkal eszementebb a helyzet, az i5-ök árának majdnem duplájáért, 90-100e Ft körül is mennek az i7 adás-vételek, pedig szintén lassan lecserélendő kategóriáról van szó...
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.09.26. 17:17:10
  • Metalmilitiakid
    Jelenleg ami már megvan: i5 6600 és hozzá az Asrock H170 pro4, a 1060 talonban, 1080 a gépemben, 2 táp a 2 géphez, a vinyók a gépekhez és 16 gb ram az össz 24 ből (ezek korábbi váltásokból megvannak). Szóval olyan nagy ugrálási lehetőségem nincs már. Mindenképp vennem kell egy új lapot és akkor már mindegy hogy AMD-t vagy Intel-t, de olyat vennék ami támogatja a következő generációt, hogy a legközelebbi ilyen problémánál ne kelljen megint egy teljes új szettet venni. I7-7700 ban gondolkoztam még egy darabig, de az még mindig maradna ebben a foglalatban szóval inkább elvetettem.
  • Maala
    Hali.

Ha kétfelé szeretnéd mindenképp a gépedet osztani, i5-8600 helyett bőven elég i5-8400, nem sok a különbség, ami pedig van árban, azt inkább költsd egy 1080 Ti-re.

Mondjuk nem tudom, hogy mindenképp osztani akarsz-e, mert egy i7-6700k is bőven elmenne. Nem kell a "K-val szarakodni", egyszerűen az alapórajele 4,0 GHz a K-snak 4,2 boost mellett, míg a simának 3,4 ghz az alap 4,0-s boost mellett, és ennek kihasználásához nem kell Z-s alaplap.
  • Metalmilitiakid
    Sziasztok!

Tervezem kettébontani a streame settemet, mert sajnos az i5 6600 már 100%-on pörög elég sok játéknál így nem tudok rendesen streamelni. A tervem az lenne, hogy a meglévő Asrock H170 Pro4 lapomat az i5 6600 at és 8 Giga ramot különraknék egy Gigabyte 1060 OC 3Gb-vel egy külön gépbe. Így az alaplap és a proci helyére lenne szükségem pótlásra, de jelenleg kicsit tanácstalan vagyok mit is vegyek.
    Jelenleg 2 ágon gondolkozom de mást is meghallgatok.
    Ryzen 7 2700 vs i5 8600 mivel a kettő kb 1 árkategória ahol néztem az árakat.
    Ami lenne a gépben végülis:
    A választott proci és a hozzátartozó alaplap, 2x8 GB DDR4 RAM, MSI 1080 OC 8GB Armor, 250 GB-s SSD a rendszernek+a többi vinyó, 500W os FPS Hexa moduláris táp. Ez a gép lenne amiről futna a játék valamint OBS-en keresztül NDI-al menne a másik gépre a videó és a stream renderelését a másik gép végezné.
    Nem tudom most jelenleg a mag és a szál számok versenye holt tart, hogy melyik az erősebb erre az adott feladatra.
    Ha lehet légyszi lapot is ajánljatok a procihoz, hogy szerintek mi illene hozzá. Valamint K-s és X-s procikat nem nagyon tervezek, nem vagyok annyira húzás párti, nem szeretek vele szórakozni.
    Előre is köszi az ötleteket.
  • Palinko
    1060 már jobban hangzik, de 6gb kell a nagyobb projektekhez arra figyeljetek.
  • rooney8
    köszi srácok.
    végül marad az i5 és kap egy erősebb (1060) vga-t, illetve egy jobb alaplapot.

sem a cad része, sem pedig a renderelés nem lesz nagyüzemi dolog, inkább csak ilyen otthoni kiegészítés, szóval elvileg elég lesz neki.
  • Palinko
    Renderre viszont még az a kártya is nagyon karcsú lesz.
  • Maala
    i5-8400 elég lesz.
  • NEOreg3
    Videokártya minimum GTX1050Ti legyen. Valamivel gyorsabb a 1050-nél, de ami fontosabb, hogy kétszer annyi (4 giga) memóriája van, ami azért 2018-ban már eléggé alap, ha játszani is akar az ember. Viszi az új játékokat fullHD felbontáson, persze pár dolgot vissza kell majd venni a grafikai beállításoknál.

6 magos i5-ös valószínűleg elég lesz.

16 giga ram elég lehet lehet attól függően milyen komplex CAD modelleken dolgozik.
  • rooney8
    sziasztok

egyik ismerősöm megkért, hogy állítsak össze neki egy komplett konfigot. először 300-at mondott, aztán végül arra jutott, hogy azért jó lenne 250 környékén megállni.

amire kellene neki: szeretne játszani is rajta, mind single, mind multi, viszont építészként dolgozik, így tervezni is kell majd rajta (cad programok), illetve látványterv/3d/renderelés is (tetszőlegesen választott 3d program és renderelő motor).

első körben gondoltam jó lenne egy i7-es proci (inkább intel felé húz, de nem zárkózik el teljesen amd vonaltól sem), 16 gb ram és egy erősebb vga (na itt voltam a legnagyobb bajban, nem igazán vagyok már képben a vga piaccal kapcsolatban). viszont így már beleszaladtam a 300 ezres keretbe. szóval fogtam és az i7-es procit kicseréltem egy i5-ösre. így már barátibb 260 körül lett a vége. alább látható a két konfig.

kérdésem lenne, hogy ha esetleg egy jó pár évvel korábbi generációból választanánk egy i7-es procit, akkor az árban és teljesítményben mennyire lenne jobb, mint a legújabb gen-es i5? illetve vga fronton kellene egy kis segítség. mire elég ez a kártya, amit kinéztem? a többi periféria adott (méretek szempontjából), próbáltam ár/érték arányban a legjobbat kiválasztani, de ha esetleg még ezekből is tudnánk egy kicsit árban lejjebb menni, az nem lenne rossz. szóval minél jobb gépet kellene kihozni úgy, hogy lehetőleg maradunk a 250-es határ környékén.
  • morcosqtya
    Köszi!
  • broman191
    2432 shader egységgel rendelkezik a GPU 1920 helyett, így közelebb van a GTX 1080 2560-as értékéhez, ezért ahhoz képest csak kb. 5%-kal lassabb egy random AIB 1070 Ti, amíg a sima AIB 1070 kb. 15% körül. Tuninggal pedig mindkettő odaér a ref. 1080 környékére.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.09.19. 20:23:37
  • SzirmosSzisza
    Nekem alaphelyzetben a ventilátorok be se indulnak (60 fok a határ, ahogy nézem most 45-ön van). A Ti meg egyszerűen egy erősebb változata a kártyának, az, hogy jobb-e a minősége/szerkezete az a gyártótól függ, nem attól, hogy épp milyen chipet pakol bele.
  • morcosqtya
    És egy 1070 pascal ilyen szempontból milyen? Én nem találom túl forrónak de nem is hajtom ki jelenleg az is igaz....
    Egyébként mi a különbség egy 1070 és egy 1070 TI között? A Titanium jelzés mire utal? Strapabíróbb high grade alkatrészek vagy a GPU-ban is van szerkezeti különbség?
  • Calver
    x80-as kártyák mindig lutrik, míg egy x50-x60 nem termel annyi hőt, hogy az kicsinálja és szétcsapja a mikroforrasztásokat, x80 röhögve. szóval... óvatosan. én távol tartanám magukat tőlük, túl sok ilyen kártyát kellett már reball-ra küldeni ismerősi körben, amivel meg jó esetben nyer egy évet.
  • broman191
    Karácsonyig emelkedhet még...aztán talán a szokásoshoz képest megveheted 10 ezerrel drágábban leárazva. A Black Friday meg gondolom nem érinti az ilyesmit, tavaly is kevés volt az érdemi leárazás meghatározóbb hardvereknél...egyedül valamelyik ROG billentyűzetet nyomták lentebb az iPonnál pár tizessel...amit gondolom a kutya sem vásárolt annyiért, még leárazva is elég húzós volt, de annyiért legalább elkeltek.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.09.17. 18:39:41
  • Maala
    Nyugi, talán black fridaykor is, de karácsonykor tutira újra megveheted 104ezerért.

Csak elindították az áremelő akciót a későbbi "leárazásokhoz".
  • morcosqtya
    Egy kis érdekesség az i7 8700K áráról.
    Kb 4 hete néztem akkor 104 ezer volt most 138 ezer (Aqua). Faszán megy fel. Ez karácsonyig visszaeshet még? Decemberig tudok várni, de a 138 az már nekem necces (lelkileg).
    Utoljára szerkesztette: morcosqtya, 2018.09.17. 15:19:30