103176
-
#101364 Úgy szokták mondani, hogy a jelenlegi szilíciumalapú technológia lassan eléri a határait. :-) -
#101363 A miniatürizálás lassan valóban korlátosabb előnyöket hoz majd, legalábbis a 10 évvel ezelőtti 50 nm környékéről a jelenlegi 10-re fejlődési úthoz hasonlót nem fognak tudni bejárni. Persze ez nem jelenti azt, hogy számítástechnikai, achitekturális szempontból nem lehet még hatalmasat előrelépni, amikor például az nVidia még éppenhogy csak behozta a deep learninget a grafikus számítások területére és ki tudja mi következik még...van hová fejlődni bőségesen, nem lesz itt lassabb elavulás az biztos, arról tenni fognak. -
#101362 Köszi, szépen megfogalmaztad, igen én már másodjára követem el ezt a hibát, hogy teljesen végitéletig használom a hardwaret régen még úgy éreztem megéri, mert 5-6 év kellett egy gép elamortizálásához, akkor már a böngésző is szaggatott benne hiába volt windows újratelepítés :D viszont akkor 500 euró körül vett az ember egy új gépet nulláról szóval évi százas nem sok erre a hobbira. Akkor a hardwarek is jobban értéküket vesztették és 2-3 év után az a videókártya már filléreket ért és nagy lett volna a ráfizetés. Manapság viszont tényleg ez van ahogy mondod hogy jobban jár az ember ha szintet tart folyamatosan költ rá, sokan így még kerestek is vele most hogy a kártyák felmentek. Igaz az is, hogy a teljes amortizációhoz már nem elég 5 év ha felső közép kategóriát vesz az ember, mert a mostani dolgok már lassabban fognak avulni 7nm a küszöbön álló generáció attól sokkal jobb nem lesz 10 éven belül. Ezért is nézegetem egyre inkább hogy a következő generációba be kéne szállnom ha nincs kilátásban valami nagyobb változás. Mert a jelenlegi géppel komoly munkát azért nem lehet végezni, főleg az a bajom hogy még azon dolgozok hogy kitermelje majd az árát, viszont gyakorolni lehet még ezen is. -
#101361 A RAM igény hosszú éveken át állt a 8 GB körüli optimális szinten és még manapság is rengeteg játék számára az, nagyon ritka az olyan cím amelynek tényleg szüksége van a 16 GB-ra hogy stabilan fusson és nem csak kiírták ajánlottként amolyan jó öreg "i7-tel fut a legjobban" játékot elindítós reklám mintára, ami magyarra fordítva annyit tesz hogy tényleg jó ha van, de nem létszükséglet. Nagyjából az a helyzet vele általában mint a 4 magos/szálas vs. legalább 6 magos/szálas CPU-val. A gépigényesebb térfélen általában open-world címek és nagy pályával rendelkező sok-sok playeres multis gammák vannak, amelyek az évek múlásával a minden nagyobb, több, részletesebb vonalon fejlődnek, így a számítási teljesítményre való igény is halad felfelé.
VRAM-ból is a legtöbbször 4 GB 1080p-ig elég mindenre, 4K textúra csomagokkal, extrém részletes árnyékokkal, növényzettel és hasonlókkal lehet felé lőni, de a felsőkategória 8 GB-ját ritkán sikerül megtölteni 1080p felett is, amikor mégis - mint pl. az újabb Call of Duty-k esetében - akkor is inkább csak a legoptimálisabb teljesítmény miatt mindenféle asset előre betöltésre kerül a memóba, a maximális kapacitást kihasználva, hogy ne akkor kelljen az adott adatért túrni amikor szűkös időn belül igény lenne rá képernyőre kerülő tartalom számításához és potenciális frametime vagy akár framerate gondok akadnának belőle. A Marvelous Designer és hasonló progik is valószínűleg így dolgoznak, hogy hiába nincs még komolyabb munka elkészítve a képernyőn, számos dolgot betölt a háttérben előre megdolgoztatva a hardvereket, hogy aztán gördülékenyebb legyen a munka. Erős PC-n legalábbis, a gyengébbel rendelkezők pedig...vegyenek erősebbet, hogy pörögjön a GDP. :D
A nagyobb cégek az újabb hardverek beszerzése után a régi céges gépeket egészen biztosan leselejtezik fillérekért, ugye le vannak írva amortizációként, felőlük akár mehetnek egyenesen a hulladék telepre is, esetleg alkalmazottaknak haza, bőven visszahozták az árukat. A kisebbek valószínűleg inkább szeretnének még pénzt látni a régi gépekből és eladják a jellemző piaci ár alatt vagy alsó felén, vannak használt hardver piaci dealerek akik folyamatosan adnak-vesznek irodai gépekből származó OEM procikat, RAM-okat, belépő chipsetes alaplapokat és egyebeket, ők vadásznak az ilyen nagyobb készletes jóáras fogásokra, amelyeket az alacsony beszerzési ár miatt tisztes haszonnal tovább lehet adni a vevők számára még mindig vonzóan olcsón. Persze az otthoni igényekhez tökéletesen illő instant gépekre felesleges számítani, pl. olcsó irodai chipsetes alaplapot biztosan nem vennék, de alkatrészként egy pár éves jóáras irodai i7 vagy RAM esetleg vonzó tud lenni...
Az 1800 dolcsi elég erős , biztosan lehetne faragni abból az árból itt-ott racionalizálva a komponenseket és mellette nem sok érdemi használati értéket elbukni, bár manapság a nulláról indulva a teljes 'bűvös doboz' cseréjénél nem nehéz dobálni egymásra a több százezer forintos összegeket...ezért is jobb ha az ember inkább szinten tartja a PC-jét folyamatosan és a megfelelő időben újít összetvetőket, mielőtt még teljesen elértéktelenednének, eladhatatlanná válnának a régebbiek, aztán pénzügyileg és használati értékben is leülne a földre...szvsz ezért nem érdemes mondjuk egy videokártyát kb. 2 évnél tovább megtartani, félkonfigot kb. 4 évnél tovább, mivel utána egyre jobban nő az esélye hogy azon bukik majd az ember, hogy féláron sem eladhatóak, mondhatni halálra amortizálódnak, nem igazán lesz szüksége rá a még viszonylag modern és jóáras hardverre vágyó magánembereknek, legfeljebb a bottom feeder dealer cápák harapdálnak majd nagyritkán filléres ajánlatokkal...szóval akkor édemes váltani, amikor még az adott hardverpark legalább az eredeti ár feléért továbbadható használtan, úgy nem fáj annyira hogy az újdonságokra váltva mi mennyi, nagyjából a fele kiárulva úgyis visszajön...már ha éppen nincs ilyen erősen inflált RAM és Intel CPU árazás. Az én esetemben egy okosan összerakott Ryzen 5 2600+B450+16 GB DDR4 3200 Mhz RAM félkonfig kb. éppen a duplája lenne a jelenlegi félkonfigom használtpiacon kiárulható értékének, csak az tart vissza hogy a legtöbb játékban még jelenleg is minek több élményt nyújt...csak amire ez egyre inkább a fordítottjára fordul, a használati értékének a csökkenését követi is fogja a használt piaci érték csökkenése...az új hardverekre váltás pedig esélyesen később sem lesz olcsóbb...így időszerű döntés manapság váltani mondjuk a sokmindent megélt, de még mindig emelt fővel dolgozó Haswell-ekről. :)
Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.10.05. 18:23:08 -
#101360 Mitől ugrott meg ez a ram igény szerinted? Mert látom a programok már igen csak ajánlott 16-ban mennek, a 8 meg már az alap. Pont most használom a Marvelous Designert és ott is ez játszott be, 4 gigám van írja hogy hát azon is elfut de problémák jelentkezhetnek, nem garantálnak semmit :D Szóval munkaállomásra már 32 alá nem kéne menni aki most venné és nem 1-2 évre tervez. A proci sokszálasítása miatt van ez? A nagyobb felbontás miatt? (gondolok itt kép felbontásra, ugye videó is képek sokasága, vagy gondolok pl folyadék szimulációban is ha több részecskét szimulál több memória kell). Én azt hittem legtöbb vállalat megveszi a brand pc-t és csak felénk szokás ilyen rakjunk össze magunknak custom alkatrészekből dolog mert az olcsóbb. Igaz akkor is a legyártott modul vagy a brand gyártó veszi meg vagy az oem piac, szóval érthető hogy attól még nem lesz több termék a piacon. Viszont a cégek nem is vesznek minden évben gépet, lehet hogy majd vége lesz a hullámnak? Vagy minél több feladatra kell majd a jövőben szóval csak többet vesznek. A régi céges gépek hova kerülnek? Mert lehet otthon ellennénk pl 2-3 éves buildel, de amit én a használt piacon láttam azokon max wordot futtattak valahol ami meg nem az én kategóriám.
Nevetséges hogy már évek óta halogatom és inkább csak negyed szemmel nézem az árakat, mert egyszerűen mindig valamit túlárazottnak érzek. Jött a memória, aztán a bányász lázról ne is beszéljünk stb. A mostani konfigom lassan 9 éves, idén tuti nem lesz lecserélve, de ahogy nézem jövőre se, csak imádkozhatok hogy bírja. Ami tetszene úgy kb 1800$ partpickeren szóval nálunk még drágábban jönne ki, érdekel a 3D, azok a programok meg igen csak zabálják az erőforrást. Szóval marad a sírás meg veletek megbeszélni hogy milyen trendek vannak a piacon mert most is érdekes volt amit írtál. -
#101359 Ja, a vinyó árak csökkentésével sem siettek, az árvízkárok után újra teljes kapacitással termelő gyárakkal sem... A különféle memóriákra pedig olyan szinten növekedett az igény számos vállalati felhasználási területen, hogy lassan örülhetünk hogy jut egyáltalán a relatíve olcsójános, mezítlábas otthoni szórakoztató elektronikai piacra, nem vállalati gépekből kell kifeketézni...és a hivatalos állásfoglalás szerint 18' utolsó negyedévére lényegében ez történt a proci piacon is az Intellel.
#101357, #101358: A kínai RAM kartell botrány rémlik, nem halt el, az egyik nagy név bukott és fizetett is kemény bírságot érte... Számos otthoni felhasználásra is alkalmas PC hardverrel mára az a gond, hogy van olyan brutális a számítási teljesítménye, hogy tudják használni vállalatok és mint profitorientált képződmények képesek is az otthoni felhasználóra rálicitálni, ha a szűkös készletek elosztásáról kell dönteni, feléjük fog dőlni a mérleg nyelve. A bizonyos hardvert gyártó másik vállalat szempontjából érthető döntés. A jövőben mindez még keményebb lehet, mégjobban összeérhet a vállalati hardveres világ az otthonival. Nem feltétlen adott késztermékek, inkább komponensek, gyártókapacitás stb. terén. Persze juthat mindenkinek elég a jóból, csak szinte lehetetlen távra előre kell látni a felmerülő igényeket és felkészülni a teljesítésükre, ami látjuk hogy még a hatalmas Intelnek sem sikerült, pedig nagy valószínűséggel kemény pénzeket adnak ki a jövőbeli piaci állapotok előrejelzésére és rengeteg fej dolgozik náluk...
Az árazással kapcsolatban pedig valamilyen szinten érthető, hogy az egyre többet tudó hardverekért egyre többet is fizetünk és az évek múlásával nem csupán az inflációval igazítják az árakat. Viszont a fejlődéssel egyszerre a régen még csúcs hardverek egyre mainstreamesebbek, fillésresebbek lesznek, így az olcsó is egyre okosabb. Ami tényleg érezhetően felárasabb kezd lenni, az a mindenkori top tech felsőkategória megfizetése, bár soha nem is volt olcsó. Kérdéses hogy érdemes-e megfizetni a tip-topság felárát, csak hogy ma előttem legyen aranyáron az ami 1-2 év múlva mondjuk féláron ott lenne. Ezt mindenki eldönti a valós/vélt igényei és jövedelmi helyzete alapján, meg hogy mi fér relatív hobby kasszába és honnan kezdődik a hóbort... :)
Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.10.04. 21:00:26 -
#101358 Egyébként azt el is kezdték vizsgálni hogy kartellezés-e és találtak is nyomokat csak nagyon elhalt a dolog. Meg kéne nézni pedig mert a mostani trend nagyon nem jó irány hogy kb megnézik mik azok a végletek amit még ki lehet sajtolni az emberekből, lásd iphone, ott is évről évre mit emelnek, de ott még nem probléma mert telefonból pont van alternatíva. Viszont CPU-ból meg GPU-ból nincs nagyon. Nem jó ez az irány hogy nem afelé tartunk hogy mindenki számára egyre elérhetőbb a brutális számítási teljesítmény, hanem az irányba, hogy vehetsz média fogyasztásra olcsón pc-t és hülyülj előtte, viszont ha bármi értelmeset akarsz kezdeni a géppel akkor meg fizesd rá a gatyád is. Nem azt mondom legyen a Titan V meg az i9 prémium áras, de ami felső közép kategóriában megy az a botrány. -
#101357 Erről én is hallottam totál vicces lesz hogy USA-ban drágábban árulják majd ezért nálunk is felemelik. Az senkit sem zavart hogy eddig európaszerte drágább volt mint az USA-ban és nem csak az adók miatt. Meg különösen vicces hogy nyarvognak hogy át kell vinni taiwanba a gyártást... Mintha eddig nem ott lenne, indonézia, malayzia, taiwan ezek vannak a chipeken, lehet a pcb-re kínában kerül fel azt nem tudom de az igazán költséges high tech dolgok általában nem ott készülnek. Mert ha ott készülnének azokat a gyárakat nagyon lassú felhúzni és töménytelen pénz, semmi esélye nem lenne csak így átköltöztetni. Szóval lehet valamennyivel drágábbak lesznek nekik is a dolgok, de ha már emelnek úgy emelnek hogy extra profitot sajtolnak ki. -
#101356 Nem eljátszották ezt ugyanígy a ddr3 ramokkal, meg a vinyókkal jó pár éve? Hiénák. -
#101355 "Intel claims that the shortage is triggered by a spike in demand, and not a drop in supply" - Szóval relatív hiány van...de a cég még jól is jár vele ha ilyen árakon is elfogy. Ha ekkora korlátozott készlettel ennyire 'licites' árakon is elkelnek, a ludas a fogyasztó...tényleg nem lepne meg ha masszívan felárazott maradna minden, még növekvő készletekkel is, mivel nem mintha fenyegene hogy rajtuk marad...
Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.10.04. 18:45:09 -
#101354 Core i7-8700K Now at $400 -
#101353 Mivel sokan gyártatnak Kínában, így a Trump tarifa után a legrosszabb esetben el lehet képzelni kb. +20%-os árazást számos hardvernél, ha nem sikerül valamiképpen kiskapuzni...ha az USA-ban különösebben nem fognak csökkenni az eladások felfújt árakkal sem, ami előfordulhat, akkor valószínűleg az eurozóna is megkapja a combosabb árcédulákat. -
#101352 Végre akkor elkezdődhet a CPU-k áremelése is komolyabban ami már meg is indult. Gondolom utána valamit kitalálnak az alaplapokra, majd mi jöhet még talán a tápokra meg a házakra lesz legnehezebb dolguk valamit kitalálni :D -
#101351 Ezen az éven már nagy valószínűséggel nem, ipari források szerint elhúzdhat 19' nyaráig is a szűkös készletes időszak...
Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.10.03. 22:37:46 -
#101350 Nem, arra gondoltam, hogy Intelnél nem lesz akkor teljesítménynyereség, mind egy Ryzennél, ahogy olvastam. -
#101349 stock 8700k simán kezeli a 3000-es ramom -
#101348 Ha az alaplap (Z370) kezeli a RAM-ot 4200-ig vagy 4500-ig akkor nem az számít? Proci behatárolja a bust? -
#101347 Mert a 8700k csak 2666 Mhz-ig kezeli a RAM-okat? És ha húzom 4,8-5,0 Ghz-re a procit? -
#101346 4000 Hz ramnak max Ryzennel van értelme.
Alapvetően játékra és emulátorokhoz használom a gépet. :-)
Utoljára szerkesztette: Maala, 2018.10.02. 19:33:28 -
#101345 Nem tudom milyen játéknál van értelme 32 Gib ramnak.
Ha csak játszanék akkor inkább vennék 16 Gib ramot ami 4000 Mhz-en fut.
32-nek inkább fejlesztői gépben van értelme ha mondjuk egyszerre futtatsz 4 virtual machine-t bár az sem gyakori.
Vagy grafikai / video szerkesztésnél jöhet jól.
-
#101344 Én +16 GB ramra gondoltam, 50-55k körül mozog az is (2x8gb 3000 MHz Corsair LPX)... Csak nem tudom, hogy úgy van-e értelme a 32 GB ramnak.
Igazából tűkön ülve várom azt a rohadt 2080 Ti-t, de a fakkom se fog előre fizetni (se Gianninak, se Lecnek, se az atyaúristennek) 450k-t azért, hogy 2 hét múlva megjöjjön a kártya, inkább kivárom, amíg készletről elhozhatom "még aznap"... Csak nehéz a várakozás, és költekezéssel vezetem le. T_T -
#101342 Én is önmegtartóztatok de muszáj lesz fejleszteni.
M.2 csatolású 500Gb-sre gondoltam, 54ezer körül fut most. Elfogadható ár tekintve a sebességét.
Nyilván kell hozzá egy M.2 csatolófelületű alaplap is (mostani Z370 expresszek általában kettő M.2 slottal rendelkeznek.). -
#101341 A 8700K árszínvonalának változásait követem nyár óta.
Az a röhej, hogy pár hónapja 104 ezer volt (nem ipon hanem Aqua, jobbak a proci árak ott) most múlt héten elérte az eddigi csúcsot 138.900 Ft-ot. Most visszaesett egy ezrest kb.
Remélem decemberben jelentősen visszamegy azért 110-120 körülre.
Röhej. -
#101340 Destiny 2 is 74, de igazából elfér az ember, meg legalább Steamen is csak 1 játék van fent és így nincs dilemma, hogy mivel játsszak :)
Amúgy van még egy 240GB SSD a gépben, de nincs rákötve, mert a, be kéne nyuvasztani még 1 sata kábelt b, lan partyn volt használva és a warez játékok után inkább nem dugnám rá a rendes gépre :D -
#101339 Az még éppen elfért a 120-oson is, egyébként ketté lehet venni az alapjáték és a War of the Chosen mappáit úgy, hogy mindkettő játszható marad más helyről futtatva, akkor kb. 35-40 GB megoszlásban lesz a kettő /vagy inkább kevesebb, akadnak benne modok is nálam/, elég csak az egyiket az SSD-re tenni. :)
Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.10.02. 16:41:37 -
#101338 Hát, ha azt nézem, hogy XCOM 2 önmagában 74 GB, akkor azért elkél a frissítés. :-) -
#101337 Én is többnyire a 120 GB-ossal /111 hasznos/, 1x70-80 GB game még éppen belefér, ha nagyon kellene az SSD hozzá, bár többnyire elhanyagolható...a modolt Fallout 4-emhez képest szinte semmi számára nem létszükséglet az emészthető játékhoz. Persze nézelődöm időnként a 250-500 GB-os modelleknél, azokkal kevesebb lenne az ide-oda másolgatós vagy-vagy helyzet. Csak akkor SATA helyett inkább M.2...meg félkonfig váltás. Ami belátható időn belül nem Intel... :) -
#101336 Én az önmegtartóztatást gyakorlom a 230GB-ossal, 3-4 játéknál nem lehet több fent és a sorozatokat is takarítani kell :D -
#101335 Viszont ha már a prociárak felmentek, az SSD árak a béka segge alatt vannak, én ma ruháztam be 1,5 TB Samu 860 Evo SSD-re. :-o -
#101334 Meg nem árt, hogy "gaming" szinten nincs konkurencia egyiknek se :) -
#101333 Nem semmi, főleg ha később még a megegyezés szerinti 10-20% Trump tarifa is megvalósul és közvetetten benyelhetjük majd bizonyos hardvereknél, ha marad az európai kereskedőknél az usa dolláros árazás = eurós árazás gyakorlat...persze ez arra is megfelelő alkalom lehet hogy szakítsanak vele. Ha így haladunk a megszokott 50-60 ezer Ft-os i5-ök helyett leárazottak lesznek 100 ezerért... Amikor először megláttam Gianninál hogy "akciós" a 8gen i5 70e Ft környékéről indulva, kicsit megborultam és az volt az első gondolatom hogy megszorulhatott szegény azt' alkalmi netc1gány lett...de nope, jelenleg ez az árszint is relatíve jóáras. :D -
#101332 Végülis, egy kamuhírrel meg egy mesterségesen visszatartott raktárkészlettel még mindig hihetőbb drágítani a termékeidet, mint a réjtrészinggel. -
#101331 Hiány -
#101330 Azért nem szoktak ennyire agresszívan ráfutni a karácsonyi szezon leárazásaira a magyar kiskerek... :D -
#101329 Hamarosan Black Friday, aztán Karácsony... :-D -
#101328 Wow, a CPU piacon mi történt, miről maradtam le? i5 8400 - a nyári 60e Ft-ról felugrott 80-ra, i7 8700 90e Ft-ról 130-ra...ahogy elnézem más boltban is, csak azért iPont linkeltem mert van grafikonuk is az árváltozásról. Közben a Ryzen 2-k vagy stagnálnak vagy csökkennek, érdekes... Egyedül az rémlik hogy az Intelnek gyártókapacitás gondjai vannak, de csak azért lenne?
Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.10.01. 17:49:14 -
#101327 Akkor vedd az FSP-t ha nem sokkal drágább (egyébként tényleg tök mindegy, mindkettő jó), de ott a Corsair CS550M is, az is tuti darab.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.09.29. 18:28:33 -
mardal #101326 Az evga 80+ bronz tápegység
Utoljára szerkesztette: mardal, 2018.09.29. 15:55:44 -
#101325 Mindkettő jó, de ha a másik nem 80+ akkor a 80+-t vedd.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.09.29. 15:43:30 -
mardal #101324 Sziasztok
a kettő táp közül melyik lehet a jobb választás:
-FSP 550W HYDRO GE 550 80+ GOLD
-Evga 550 B3 550W
550w-os tápot keresnék és moduláris kiszerelésben
Köszi előre is