103176
-
smog15 #94636 Egy régi gépemnél ugyan ez a jelenség volt, oda adtam rokonnak aki ért a gépekhez és ő vette észre, hogy hajszálrepedés volt az alaplapon, de hogy mitől repedt meg jó kérdés... -
#94635 Volt anno nekem is ilyen problémám. Random fagyásokkal kezdődött. Aztán egyszercsak az egyik bekapcsolásnál, felpörög minden, de semmi sípszó, se kép, se hang... Bios elem csere, bios resi, mindent kivettem belőle. De semmi.
Azt hittem a vga, kiszedtem azt is de hiába dugtam át alaplapira, semmi. Pedig ment a nem alaplai vga is, de azon keresztül se volt kép.
Bevittem frangepán utcai szervízbe, újrahúzták a bios-t, de semmi. Azt mondták értelmesebb ha veszek egy új deszkát, még ha használtat is, mert mire bevizsgálják, megjavítják (ha sikerül), annyiba leszek, hogy abból egy új deszkát vehetnék. Korrekt srác volt. Nem kért semmit.
Így vettem alanti konfigomba ezt a Giga lapot, pont gari lejárta után 20k-ért ph-ról. Szvsz jól jártam. Igaz garim nincs rá. Dehát...
Hirtelen akkor csak annyit tudtam gépre költeni. -
#94634 Sziasztok!
Nem 100%osan idetartozik, de valamit sajnos venni kell. Adott egy gép(Athlon 2 x4, Asrock 880, HD5770), a problémám pedig az, hogy egyszer csak lefagyott, gép áramból kihúz, visszadug és azóta nem jön be, bekapcs gomb után ventik felpörögnek de képet már nem ad a gép, alaplapi hangszóró sem csippan (fél éve kezdte a fagyogatást, de reset vagy kihúzás után helyreállt a rend). Vidkari, memória másik gépben kipróbálva az ok, alaplapon elem kicserélve(így elvileg a bios is resetetve), táp alaplapra menő 4 lában illetve vidkarira menő 6 lábas kábelen feszkót mértem, 12,2 körül van, ergo annak is jónak kéne lenni. 3,3at és 5 V-ot nemtudom hol kell mérni, érdemes aztis megmérni, vagy tuti hogy alaplap? Esetleg vinyó csinálhat ilyen galibát?
És akkor most jön a témába vágó kérdés, ha kiderül hogy rossz, akkor cseredarabnak mit ajánlanátok, régi gépbe használtat vagy érdemes inkább újat venni? Előre is köszönöm a segítségeteket! -
G18XM8 #94633 Skyrim az intelt jobban szereti, lehet inkább ez az oka. Amúgy én 1080p-ben ultrán játszok, patchekkel, modokkal, mit tudom én már hány fajtával. -
#94632 Hát akkor nekem nem jó a skyrimem, vagy sz@r a gép. Igaz 1920x1200-ban, ultra max grafon, agyonra tweak-elve, ini buhera, 52 mod-al, igencsak ~4-5mp egy-egy helyszín váltása, pedig hdd-n van. Na most ez ssd-ről 1mp lenne. Hát nem kibírom? Hát...de....
Mert egy 120-as ssd-re, most ezért nem raknám fel skyrim-et, foglalnám vele a helyet. gta v-öt meg főleg!
De akinek sok pénze van, és nagy ssd-t tud venni. Annak egészségére. -
#94631 Ezekhez amúgy nem Steames kulcsot adnak, úgy meg lehet g2a/egyéb oldalakon olcsóbban kijössz. -
#94630 Hát, engem a GTA-k hidegen hagynak, a Witcher 3-at meg 3500ért vettem, miután 105-ért (50-ben eladtam az R9 280X-emet, a maradékot kipótoltam) megvettem Giannitól (HA-s dealer), 3 év Aqua-s garanciával, újonnan.
Ezt csak azért mondom, mert nem kell kiadni egyben X forintot a kártyáért. Lehet folyamatosan is upgradelgetni, szerintem. A lényeg, hogy legyen még garancia a kártyán.
Persze aki szeretne GTA-zni, annak lehet, hogy megéri a +10et egy GTX 970. -
#94629 mondjuk ez a 2 játék miatt megérné
kupon nélkül olcsóbban is odaadja Gianni vagy Lec, bár most felvándoroltak a 970-es árak -
#94628 Azért az a 3,2 GHz az intelnél az max asztalon annyi, játékok alatt felmegy a boost órajelre. Úgy már azért nem akkora a különbség még az órajelek között.
Ööö, 85-90 között lehet kapni a 290-eseket, akkor már miért nem spórolsz egy kicsit többet a 970re? :P Iponon nézegetni kell, lehet 97ért is kapni már 970est (EVGA-t).
Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.04.23. 23:11:52 -
alyr2 #94627 Regen tudom hogy voltak fizikszes jatekok, de most mik azok a cimek amik Vidiaval tobb effektet adnak? -
#94626 960 ha leküzdhetetlenül vágysz az nVidia-s fícsörökre bizonyos játékokban, 290 ha hidegen hagy... ;) -
G18XM8 #94625 Ha egy sima 290-t megkapsz 85 körül akkor megéri. A gtx 960 nem éri meg, abban az árkategóriában lehet kapni r9 280-at ami jobb. -
#94624 Akkor egyik se GTX970 vagy 290X Bár AMD-t ne ha teheted. -
yossarianHUN #94623 Ja és ha R9 290 (nem X), és GTX 960 közül kéne választani, melyik érné meg jobban? Tudom, a GTX 970, de tegyük fel, hogy az most nem játszik:) -
#94622 semmit ami amd (#94619) -
yossarianHUN #94621 Most csak előtúrtam egy AMD procit. Ha már AMD, akkor FX 9590-nel szemezek, bár ezek után gondolom az se sokkal jobb. -
G18XM8 #94620 A 9370-et gyorsan felejtsd el. Az a nagyon nem éri meg kategória. Magas tdp, magas áramfogyasztás, magas ár és még mindig gyengébb a legkisebb haswell i5-nél is. Lényeg hogy magonként harmatgyenge. Broman leírta a lényeget. Órajel annyira nem számít magok sem ha megvan a négy. De jelenleg én még az i3-mammal is eljátszok gond nélkül, bizonyos játékoknál még egy 8350-nél is jobb. -
#94619 Alapvetően más architektúrákra épülő CPU-k, valamint a magok definiálása is valamelyest más az AMD szemszögéből...például egy FX-9370 (ami egyébként egy rossz vicc és nagyjából érezteti az AMD CPU piaci helyzetének sanyarúságát) 8 'maggal' rendelkezik az AMD-s felfogás szerint, de a régebbi architektúrák avagy Intel-es megközelítés szerint' inkább 4 az a 8', csak ugye magonként 2 modul, tehát FX-4xxx 2 mag 4 modul, FX-6xxx 3 mag 6 modul, FX-8xxx és 9xxx 4 mag 8 modul...és ugye az AMD jelenlegi CPU architektúrájával elérhető magonkénti számítási teljesítmény lényegesen gyengébb mint az Intel-ével...és bizonyos számításigényes feladatokban, amelyek nem/csak nehezen bonthatóak több maggal számolható formára (és nem bontják a fejlesztők), ott bizony az Intel érezhetően elhúz...AMD-s magok OMG órajelei ide vagy oda...4 GHz/feletti órajelekkel egy aktuális generációs i5/i7 proci csúnyán elveri az akárhány magos AMD-s 'társát'...már ha lehet annak nevezni. Az i7 ellen lényegében nem is létezik AMD-s válasz...az i5 ellen vitathatóbb, bár bizonyos feladatokra való felhasználást tekintve ott sem feltétlen...
Utoljára szerkesztette: broman191, 2015.04.23. 19:02:07 -
yossarianHUN #94618 Még egy gyors kérdés procikról:D Én eddig, abszolút számtechanalfabéta laikusként abban éltem, hogy a prociknál két adat számít igazán: a magok száma, és a magonkénti órajel. Kezdek rájönni, hogy ezt is rosszul tudtam, mert már sokadik helyen olvasom, hogy egy magonként 3,2 gigás i5 köröket ver magonkénti teljesítményben egy 8 magos, 4,4 gigás AMD FX 9370-re. Nekem ezen két adat alapján az AMD tuti vételnek tűnik, baromi sok mag, és elmebeteg órajel, mégis azt mondják, hogy az i5 jobb (játékra). Mit nem tudok?:D -
G18XM8 #94617 Nekem a skyrimben hdd-n 1-2 mp-ig tölt amikor be-ki megyek egy ajtón. Kicsit túloztál a 10-15 mp-el. Fps pedig egy dekát sem nyer az ssd-vel. -
#94616 ennek a hozzaszolasnak se fule se farka... hirtelen suttyomban csak annyit, hogy csak azert mert SSD -n semmi FPS -t nem fogsz nyerni. -
#94615 Nekem 40GB van hagyva a Windowsnak és 5GB fixen szabad, a maradék területen meg bőven elférek (igaz ~250GB-s az SSD). -
Blum #94614 Ennyi paradoxont egyetlen HSZ-ben még nem nagyon olvastam...:DDD
"Akkor nem töltöget ~10-15mp-ig. Hanem ~1-2mp lesz a váltás. De akkor meg nem tök mind1.?"
Hát...nem.
"....hogy ne várj annyit töltésekkor. De felesleges." Ja, végülis...boltban is mindig mindenkit magad elé engedsz, előbb-utóbb csak elfogynak... -
#94613 Win-t SSD-re, meg minden más progit. Game-eket elég a HDD-re. Nagyon nem fog megugrani a játék sebessége, max ~1-2 fps-t (de még annyit se). Csak a betöltések ideje fog lerövidülni. Azt meg ki tudod várni, hogy nem ~3mp, hanem ~10mp alatt tölt be. (szerintem).
Legfeljebb ha Skyrim-ot tolod, ott hamar észreveszed, ha ki-be mászkálsz a házba. Akkor nem töltöget ~10-15mp-ig. Hanem ~1-2mp lesz a váltás. De akkor meg nem tök mind1.? Nagyon sok játék meg nem töltöget annyit menet közben csak amíg elindítod.
Persze 1-2 kedvenc game-t rakhatsz az ssd-re (persze ha ráfér), hogy ne várj annyit töltésekkor. De felesleges.
Egy ~120Gb-os SSD-ből is a WIN simán leránt ~40-50Gb-ot. Akkor mi marad? FarCry3 talán ráfér? :D és megtelt, vagy GTA V? :D már rá se fér. Legalább kíméled a szektorokat, nem arrol olvassa mindíg a játékokat, filmeket, stb... Elég ha OP és progik arról mennek. (szvsz) -
G18XM8 #94612 Ssd-re telepítsd, azon gyorsabban fognak betölteni. A hdd-t inkább adattárolásra használd. -
bruna #94611 Vettem egy SSD-t ,ma újra teszem a rendszert (win 8.1),rá az SSD-re ,a játékokat hova lesz érdemes telepíteni az SSD-re vagy az 500Gb-s sata3-as winyóra ami mellette van ? -
#94610 Jogos. Ki emlékszik már, mi volt Sandy előtt. -.-
Wiki a barátom, Nehalem. -.-
Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.04.22. 18:16:19 -
G18XM8 #94609 Annyival kijavátanálak, hogy a haswell az 4. gen, a haswell refresh pedig 5. gen. A 3. gen az az ivy bridge. -
G18XM8 #94608 A többiek elmondták a gyakorlati különbséget a procik alaplapok között. Órajelben különböznek, a "k" -s procik pedig szorzózár mentesek, azaz tuningolhatók. B85 - h97: utóbbi újabb, de igazi lényeges különbség nincs, ezért nem éri meg a h97 a plusz tizest. Z-s lapok támogatják a cpu tuningot és a több gpu összekötését, ez már nagyon ultra mega giga szuper gamereknek kell, akik azt nézik, hogy benchmarkon minél több pontjuk legyen (nincs értelme, ha engem kérdezel). Ami téged érdekel, hogy játékok alatt melyik teljesít jóval jobban: egyik sem. Egy i5 4440 is kihajt akár egy gtx 980-at, és mivel vga limit van, ezért mindegy, hogy melyik cpu-t rakod a vga alá, tehát egy 4690k-val semmi különbséget nem fogsz látni. I5 4460-at ajánlok b85 lappal (kérj bios frissítést) és a fent maradó összeget költsd egy jó vga-ra. Játékra hiába van i7 4790k-d 4,5 ghz-re húzva, ha egy gtx 750ti-d van mellé. Egy i3 + gtx 960-on jobban futnának a játékok, mert vga számít. -
Mike333 #94607 Köszönöm a részletes választ! -
alyr2 #94606 En most szemezgetek egy "2k"- monitorral de meg a lelektanihataron tul van az is:( -
#94605 Vegyél Zalman Z3-at mint én, az alapba 3 venti van a plusba meg 4 ^^^ az R9 280 54°C fölé nem megy zárt háznál sem (mondjuk windforce) de hát gyerekek eddig nem tudtam kifogni rajta :DDDD egyetlen egyszer láttam 15 fps-t unigine heaven extreme settings benchmark közbe -
#94604 1080p-re tökéletesen elég lesz az a 3,5 GB. Maximum az "olcsó 4K" (vagy egyéb UHD felbontások) széleskörű elterjedése tolhatja le az árát. Mondjuk ez reményeim szerint engem már nem fog érinteni. De ez még a jövő zenéje. :)
Elég csak megnézni a 2-3 évvel ezelőtti felsőkategóriás kártyák árát (amik még rendelkeznek garanciával).
Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.04.22. 16:24:21 -
alyr2 #94603 nem fogja tartani az arat, mar jovore is kb szarert hugyert lehet venni szerintem. mar most jonnek a memoria igenyesebb jatekok es a herelt memoriavezerlo miatt szerintem 6-7 honap mulva senkinek nem fog kelleni..De ez csak az en velemenyem! En most varnek az uj radeonokra , hogy mit mennyiert lehet venni azok kozul! mert lesz ra alternativa ami valoszinu jobb is lesz a 970nel -
#94602 A Killer meg 32 volt, csak időtúllépés. -.-
Még annyi, hogy a K-s procik szorzózár nélküliségét csak Z jelzésű (85, 97) lapokkal tudod kihasználni (ahogy amúgy a memóriák 1600 MHz-en "felüliségét" is).
De szerintem inkább i5-ről i7-re váltásban gondolkodj "tuning" alatt. Z97-es lap alapból +10-15k, egy normális hűtő tuninghoz megint csak +10-15k (az alap Deepcool Gammaxxx 300 6-7e Ft-os árán felül), ebből a 2-30k különbségből már megvan a váltás, és tényleg nagyságrendekkel jobb processzort kapsz.
De ez csak szerintem.
Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.04.22. 16:12:07 -
#94601 40, 70(K) végű procik a 3. generációs i5-ök (Hashwell), 60, 90(K) végűek a 4. generációs i5-ök (Hashwell Refresh). Bár a Refreshez elvileg jött egy új alaplapi chipset is (H/Z97), elvileg BIOS update-tel Refresh procit is be tudsz rakni a régi Hashwelles deszkákba (B85, Z87). Csak ehhez szükség van egy olyan procira, amivel a BIOS frissítést el lehet végezni (boltoknak ez kb csuklóból megy).
Amúgy a 4440/60, 4570/90, 4670/90(K)-k rendre 3,1/3,2, 3,2/3,3, 3,4/3,5 GHz-en futnak. Tehát egy 4460-al gyak. ugyanott vagy, mint egy 4570-el. Persze ezek csak alapórajelek, nem turbó. Játékok alatt 4-600 MHz-vel többen mennek a procik.
Szerintem (boltban véve) i5-4460-at vegyél egy B85-ös lappal (pl. Giga B85-D3H), és kérj frissítést (általában ingyen megvan, ha a gépet is a bolt rakja össze), az elég lesz jó ideig processzorilag. Ha tényleg "tuningolni" akarsz majd, akkor veszel bele egy i7-es procit később.
De egy i5-4440 amúgy most "elég lesz" mindenre, a mai 2-3. legjobb helyen számon tartott (best buy kategóriájú) GTX 970-eket kihajtja úgy, hogy még mindig VGA-limites lesz a cuccod.
Memóriánál inkább az időzítésre (CL9 legyen), és arra érdemes figyelni, hogy (főként mATX lap vásárlása esetén, de amúgy is) Low Profile (LP) legyen, azaz a memória hűtőbordája miatt ne legyen túl magas, mert esetleg nem tudod rendesen berakni a videókártyát. Más nagyon nem számít, B85/H97 lap úgyis visszaskálázza 1600 MHz-re, ha nagyobbat veszel. De van, hogy pl 1833 MHz-es olcsóbb újonnan, mint 1600-as, ha CL9 időzítésű (amit kétlek), akkor érdemes azt venni, nyilván. Esetleg 1333 MHz, ha kifogsz egy CL7-8ast (de ezeknek a jó időzítésűeknek amúgy kicsit el van szabva az áruk).
A kit az több memóriából áll, pl 8 GB lehet 2x4, vagy 4x2, ugyanúgy 16 GB lehet 2x8, vagy 4x4. Elvileg nyersz vele egy kicsit, de úgy hallottam, gyakorlatilag inkább AMD-s rendszerek tudnak belőle jól profitálni. Előny még, hogy ha később veszel egy ugyanolyan memóriát, akkor is tudod "kitként" futtatni. Kivéve, ha másik gyártási számból való a kb. ugyanolyan memó, de ezt vásárláskor ellenőrizni lehet. Tehát ma veszel 1x4-et, és később még mellé 1x4-et, 10et spórolva így rövidtávon.
Szerintem azért 70-80ból illik megúszni a procit+alaplapot. Mondjuk én hardveraprón vettem (és magamnak raktam össze a gépet utána), és 50-ból találtam egy új (igaz, garanciáztatásból származó, ezért bármiféle garanciajegy nélküli) i5-4690K-t és Asrock Z97 Fatality Killert.
Szóval az apró is egy opció, szerintem.
Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.04.22. 16:07:07 -
#94600 Biztosan jobban járnál. Inkább gyűjts még 2-30at hozzá, és vegyél egy GTX 970et, 100-110 körül. Az biztos megtartja az értékét vagy 2 évig, azután pedig el tudod majd adni még viszonylag jó áron. -
Mike333 #94599 Elmondanád, hogy mi a különbség a 4460, 4590, 4670k és 4690k között nagyjából? És ugyanígy a 3 felsorolt alaplap között. Mert árban látok különbséget, de azért érdekelne, hogy miért ennyi az annyi és megéri-e hosszútávon. Köszi :) -
alyr2 #94598 hat, passz, lehet -
bruna #94597 Lehet hogy jobban járnék ha inkább megvárnám a júniusban érkető R9 3xx szériát ?