103176
1411386313.png
  • BaliFF
    Siaztok! Mennyire nehez egy komplett gepet osszerakni? Eleg kezdo vagyok a temaban, meg nem csinaltam, de gondolom annyira nem bonyolult! A pcxrol szeretnem rendelni es eleg draga a dija!

Egyebkent mostanaban miert nem ajanlgatjak a Chieftec tapokat? Eleg jo aron vannak, es megbizhato ugy tudom!

Koszi a valaszokat!!!
  • Maala
    Ez egy mATX ház. A vinyóról, VGA-ról hátrafújja úgyis a táphoz, ami meg ki a házból a meleget. Másik szélcsatorna meg fentről be CPU-hoz, CPU-ról meg egyből ki.

Mielőtt legagyizod, számolj egy kicsit hozamot is... A bejövő levegő minden esetben nagyobb léghozamú ventikkel jön be, mint amekkorákkal távozik, ergó bentről mindig kifele áramlik a levegő, befelé meg csak porszűrőkön keresztül. És kész is a pormentes ház. Mondjuk a Z9-es ledes ventijeit nem übereli, de nem rossz azért. :)
  • Blum
    Ez még viccnek is rossz. Az INWIN amúgy elég jó márka de ezt a valamit nem tudom hova tenni.

mATX ház 20k alatt - Fractal Design Core1500
    Kicsit többért Bithenix Phenom
    Ha van lóvé akkor pedig Phanteks Enthoo EVOLV
  • broman191
    Elég jó a felszereltsége az áráért, de a mini HDD ventin különösen jót virultam... :D Mondjuk 4 db 120 mm ventit nem tudom ki fog tenni az oldalába (és ugyan minek is), felül viszont inkább lett volna értelme 2 venti helynek egy helyett...esetleg előre is 2 db 120 millis ésszerűbb lett volna 1 db 140 millis plusz helyhiány miatt 1x80 mm-es bohócpörgettyű helyett...

ui.: Mindenesetre szellőzés tekintetében úgy tűnik rendben van out-of-the-box, hasonló áron sok házról nem mondható el...
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2015.06.29. 23:54:23
  • Maala
    Hát, vagy annak, vagy arra az esetre, ha asszony elmegy a barátnőivel bulizni... :P
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.06.29. 23:19:53
  • bardocz
    Hátulján az a 3 lyuk vízhűtésnek van?
  • Maala
    Ezt nézd még meg, ezt is ajánlják nagyon. mATX ház, jó szellőzéssel, stbstb.
  • Maala
    De, gond van a Z9 Plussal és a Gtx 970 G1-el! :D Én konkrétan kivágtam a HDD bay-emből egy részt, hogy egyáltalán beférjen. Csak nem tudtam ellenállni a G1-nek, annyira jó vétel volt 105k-ért. :) Elég jó a hűtése, és húzhatja is az ember, kb. referencia 980-as szintjére.

Szóval háznak Corsair Carbide 200R, vagy Fractal Design 2300 vagy 2500, amit ajánlok inkább.

A gyártó ad 5 évet az SSD-re, 1 évet az iponnál kapsz meg, 4-et meg a samsungtól, ha regisztrálsz náluk... Ha jól értem a linken írtakat.
    Cseregarancia és „Korlátozott Samsung jótállás”: a „korlátozott Samsung jótállás” alapján a jogosult kizárólag a hibás termék kicserélésére, vagy – amennyiben a kötelezett vagy közreműködője a kicserélést nem vállalta vagy annak nem tud eleget tenni – a szerződéstől való elállásra jogosult. A termék jótállási időben történő kicserélése esetén a jótállási idő nem indul újra, hanem az alapjótállás és a kiterjesztett jótállás eredeti együttes idejének elteltével megszűnik.

Jó volt az előző memória is szerintem, ez a Fury kb 1-2%-al gyorsabb nála a gyakorlatban. Felesleges kiadni érte a +pénzt, max maximalistáknak. (vagy épp ha olyan akció van)

Én 4,4 GHz-n járatom az NH-D14-el az i5-4690K-mat. Kb. 1,5 hónapig a sima stock inteles hűtővel ment, nem volt semmi baja, simán tudta a 3,9 GHz-s boost órajelet (terhelés alatti órajel), csak hát 70 fok felett voltak a magok, és azért elég hangos volt - stock hűtővel nem mertem húzni azért. Azt hittem, hogy a 280X az, de aztán lecseréltem egy GTX 970 G1-re, és a hang maradt. Aztán lecseréltem az NH-D14-re, és halk is lett, meg a magok 4,4 GHz-n max 52 fok körüliek. -.- Teljesítményben nem sok különbség van. Pl. kicsit ritkábban röccen meg fix 60 FPS-ről a WoT maximum beállításon 1080p-ben. (A WoT ugye 1 szálon nagy teljesítmény igényű játék)
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.06.29. 22:30:49
  • tagga
    Maala, értem, köszönöm a segítséget,tehát ezekről beszélsz
    INTEL Core i5-4690 3.50GHz 1150 BOX 67.052
    GIGABYTE GA-H97M-D3H 26.073
    HyperX 8GB FURY DDR3 1600MHz CL10 KIT HX316C10FK2/8 16.706 ( mondjuk én nem értek ugyan hozzá de nekem ez csak szemfényvesztésnek tűnik, de az az ezres mondjuk tényleg nem számít)
    GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GTX970 4GB GDDR5 OC PCIE 112.611 meggyőztetek, legyen. Ennek akkor ezekszerint a stock hűtése is jó alapból?
    SAMSUNG 250GB 850 EVO SATA3 2,5" MZ-75E250B/EU  31.126 (itt mondjuk iponon a garanciákat nem értem van kétféle is, gondolom elírás)
    WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX 16.373
    FSP Raider 550 18.843
    ZALMAN ZM-Z9 Plus fekete 18.498 (neked is ilyen kombináció van ahogy nézem és ezekszeirnt nincs gond a hellyel,
    Deepcool Gammaxxx 300 6.140
    313.422 ért, ha tuningolni szeretném akkor proci kb +4k, alaplap +15, huto meg +10 (+30 cirka)

te tuningolod vagy alapjáraton üzemelteted a sajátodat(csak arra vagyok kíváncsi mennyire érezhető a különbség)? és egyátalán mennyire tudnak működni a kiírt frekvencián (3.5ghz különösebb hűtés nélkül.
    Utoljára szerkesztette: tagga, 2015.06.29. 22:07:50
  • bardocz
    Akkor ha megkapom a fizetést arra cserélem a mostanit.
    Kicseréltem a házban a ventilátorokat, a gép elejéből olyan mennyiségű port szedtem ki...de a vga nem lett hűvösebb tőle, ha elöl maxon pörög akkor se. Pedig még a vinyót is lejjebb raktam, hogy ne zavarjon bele a légáramlatba. De összességében azért halkabb, főleg, hogy most tudom mindet szabályozni az alaplapról, egyedül a táp pörög, mert azt nem tudom.

broman191
    #95466 gtx970 van benne jelenleg, nem tervezem még amd-re cserélni :D
    Utoljára szerkesztette: bardocz, 2015.06.29. 20:34:01
  • broman191
    Ha valami 'vérzik a nyaka 290/290X tuningot' tervezel, akkor talán neked találták ki azt a Hyper-t a 25A-s ágaival, egyébként nem feltétlen létszükséglet...
  • Maala
    Ha adott feszültségen nagyobb áramerősséget tudsz átszuszakolni, az általában előny. De ebben az esetben mindenképp.
  • bardocz
    Elektro sose volt a kedvencem, így nem tudom ez hátrány-e nekem :D Az 550-es raider már majdnem 20k, és tök fölösleges, ha most is elfut a gépem a 460as superb-el.
  • Maala
    Állítólag Hypernek 25A-s 12V-os ágai vannak, a Hexanak csak 18A-os. De gyakorikérdések.hu-s válasz, szinte szégyellem, hogy elolvastam. :P
  • Maala
    Dícséretes, hogy K-s procit akarsz venni, de ha tuningolni szeretnéd, akkor ne egy hót gagyi hűtőt rakj alá, amit a stock hűtő képvisel. Ahhoz egy normális hűtő kell, normális házzal, normális alaplappal (a tiéden pl. nincs passzív hűtés a proci áramkörén, ha jól látom, enélkül elég lutri a proci tuningja) amelyikből egyik sincs benne az általad összerakott gépben.

Fogadd el, hogy ha tuningolni szeretnél, az +2-30k-t jelent alsó hangon a gépben, amit sokkal ésszerűbben is felhasználhatnál. Ez egy luxus. amit ha mindenképp tuningolni szeretnél, akkor nem lehet kihagyni. (Intelnél)

Táp jó. HDD jó. Memória jó - low profile, ami kell tuninghoz, hogy beférjen a hűtők alá, a gyorsasága meg "annyira" nem számít, mint az ára.

Gépháznak Corsair 200R, Zalman Z9 Plus, Antec G500, Cooler Master N300, vagy épp Fractal Design 1300/1500, ha mATX-es házat szeretnél. Csekkold le, hogy belefér-e a videókártya. Ez a legfontosabb. :)

Felőlem megtarthatod a 290X-et, de ez rohadt drága érte. Magaddal cseszel ki, ha ilyen drágán ilyen túlmelegedő szart veszel (390-eken már jobban meg van oldva a hűtés), holott picivel olcsóbban 15%-al gyorsabb és hűvösebb kártyát lehet kapni. De ugye szentimentális okok.

Én mindenesetre MSI Gaming 290X-et javasolnék. (Bár ahogy most nézem, az is rohadt drága) 280X-em volt MSI-ből, nem szerettem a rosz VRAM hűtés miatt, de a 290X-ekben nincs meg ez a hiba, cserébe hűvös, és halk, valamint van backplate az extra merevségért. /Potemix reklám. Esetleg Sapphire (asszem VaporX a legjobb tőlük a Nitro után, ami meg nincs 290X-re) megoldások még jobbak, de kevesebb garanciával adják őket.

De egyébként szégyen, hogy egy 290X-hez hasonló kifutó termék ennyire kib.szottul drága. Horror.

Alaplapnak Gigabyte GA-H97M-D3H, ugyanazt tudja, mint a Z97M-DS3H, csak olcsóbban (és nem tuningos procikhoz való). Ha Z97-es alaplapot szeretnél, akkor Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5, vagy G1.Sniper Z97, esetleg Asrock Z97 Extreme 4... 40k körüli mind.
    Procinak i5-4590, vagy 4690, ha nagyon akarod, ha K-sat veszel (és normálisan ki akarod használni), akkor megbeszéltük, hogy +2-30K-ba fog fájni a normális hűtés miatt... Cserébe kb. 2 AAA-s címmel később veszíted el a fix 60 FPS-t. Ami lefordítva 2 hónap. Elrakod a különbséget most, és később jobb gépet veszel belőle. De Z97-hez már 4690K dukál, semmi esetre sem 4670K...

V300 rendszerpartíciónak jó, de arra, hogy komoly munkát, játékot rakj rá, szar, vagyis lassú. Akkor meg minek a 240GB ugyebár. SSD-nek én inkább Samsung 850 EVO-t ajánlanék, 250GB körülit. Tény, hogy drágább egy 10-essel egy V300-nál. Cserébe jobb is annyival írás/olvasás téren. Esetleg HyperX Fury, HyperX 3K (de inkább előbbi), a Fury az arany középút sebesség és ár terén perpill.

CPU hűtő: Deepcool Gammaxxx 300, ha nem bírod a zajos stock coolert. Ha mégis rámennél a tuningra, akkor határ a csillagos ég, egy 30k-s Noctua NH-D14 személyében. Afölé nem érdemes menni, de az alatt minél jobbat érdemes, olyan 15k körül már egész profi megoldások vannak. Az inteleknek szar a gyári kupakragasztása, nagyon melegszik.
  • bardocz
    FPS hexa vagy hyper a jobb 500W-osból? Egy árban van kb, de a hypernek jobb a hatásfoka.
  • PeeTeR
    en ugy az egeszet nem ertem, de mar feladtam

gephaz kuka, mi a tokom azaz "M" -es alaplap?, miert nem 4690K? (olcsobb mint 4670K de fk logic), tap gondolom jo (sokan emlegetik rossz nem lehet - nem ismerem), ssd lejart lemez, hdd jo, memoria megint wtf, eger meg kell 25K -ert - ertelmes gephaz, hutes, memoria, ssd minek.
    de lesz RAZER mert az qrvajo :ASDDSADAS

................
  • broman191
    Inkább, valamint SSD helyett valami frissebb modellt vennék, az a V300 tudtommal elég régi darab... :)
  • tagga
    COOLERMASTER Elite Knight 350, akkor ez.
  • SzirmosSzisza
    320k-s gép és berakod valami noname műanyag házba?:D
  • PeeTeR
    de azt a gephazat felejtsd el :D
    meg ha bele is tudod paszirozni azt a videokartyat, arra nem lesz helyed, hogy pokhalos/poros legyen
  • tagga
    mondjuk ez az összeállítás nem hülyeség akkor:
    AEROCOOL V3X Devil Red Edition - 7.849 Ft
    ASUS R9290X-DC2-4GD5 R9 290X 4GB GDDR5 PCIE - 114.127 Ft (szentimentális okokból nem nvidia)
    FSP Raider 550 18.843 Ft
    GIGABYTE GA-Z97M-DS3H - 27.940 Ft
    INTEL Core i5-4670K 3.40GHz 1150 BOX - 77.113 Ft
    KINGSTON 240GB SSDNow V300 SATA3 2,5" SV300S37A/240G - 26.093 Ft
    WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX - 16.373 Ft
    TEAM GROUP 8GB Elite Plus DDR3 1600MHz CL11 KIT TPKD38G1600HC11DC01 - 15.380 Ft
    RAZER DeathAdder Chroma - 24.632 Ft
    össz: 328.350 Ft (iponról, picit több mint a tervezett)

Utoljára szerkesztette: tagga, 2015.06.29. 19:13:25
  • broman191
    Szvsz 45e Ft környékén, persze az más kérdés, hogy vajon kinek van pont ilyenre szüksége, bármennyire jó az ár és a hirdetés szövege, nem garancia hogy hamar túladsz rajta...egyben legalábbis. Hardverenként eladva hamarabb sikered lehet... :)

ui.: A '250k-s gép' összeállítás nagyjából leszűrhető az utóbbi pár oldalból, de sarokpontokban:

s1150 alaplap H97/Z97 chipsettel
    i5 44xx/45xx/46xx CPU, nem feltétlen K-s modell
    8 GB DDR3 1600 MHz (2x4 GB kitben), a legtöbb garival amelyik tetszik
    GTX 970 videokari, lehetőleg többventis hűtéssel, Giga Windforce stb. 3 éves garit adó gyártótól
    FSP Raider 550W táp esetleg Thermaltake Hamburg 530W (Sirtech belsős templomos matricás lehetőleg, érdemes érdeklődni a boltnál)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2015.06.29. 16:53:56
  • PeeTeR
    hozzaszolast 5percig tudsz szerkezteni elkuldest kovetoen (ha megse akkor 3... mittomen - valami ilyesmi)
    asrock -al semmi de semmi gond nincs, barmelyik markaval elofordul ilyen kellemetlenseg. nalunk hegyekbe allnak asus-gigabyte termekek itt megis mindenki arra veri ki szoval felesleges meg csak irni is. amugy meg ha a kellemetlen emlekre hivatkozva nem akarsz asrock -ot akkor is lesz mibol valogatni.
    Utoljára szerkesztette: PeeTeR, 2015.06.29. 16:42:24
  • tagga
    Bocsánat, nem találom hol kell szerkeszteni az üzenetet, nem akartam külön offolni.

A lényeg ugyanitt nagyságrendileg 250k-ból rugalmasan új gépet szeretnék venni tudnátok írni egy konfigot?

(olvastam hozzászólásokat van némi fenntartásom, pl ASROCK alaplapok nagyon népszerűek, én vettem egyet nem régen de ethernetcsatiból érkező túlfesz csak ezt az alaplapot vágta tönkre, másik háztartásban (3 gép közül, és az volt a legfrissebb)
    tápról mi az amit kb. lényeges tudni fogalmam sincs a jelenlegi trendekkel, de 6-700 W okat olvasni, oké hogy maximális teljesítmény de nem mosógép kell nekem.)
  • tagga
    Szervusztok,
    Lenne egy kérdésem hozzátok:
    Ezt a gépet mennyiért lehet szerintetek reálisan elpasszolni, úgy hogy meg is vegye valaki?
    intel core 2 duo E7600 3.06 Ghz
    GIGABYTE EP45T-UD3LR
    radeon HD 5770
    600GB WD vinyó illetve egy 100 GB, de ez még az összes többinél is kb 2-3 évvel régebbi
    2*2GB HyperX black ddr3 1333 kingston
    GE-R460-V1 460W-os gigabyte táp
    fekete coolermaster házban
    műszakilag nem hibás, de nyílvánvalóan használt.
  • Vadnokedli
    Az, nyilván a huszadik SSD-m és össze is tudom hasonlítani egy előzőhöz képest- hát nem.
  • zritya
  • Blum
    Nem, kuka.
  • Vadnokedli
    12,000 Óra után / 623 x Bekapcsolás - 6,500GB írva / 11,000GB olvasva.

És 98%-os szerintetek, ez normális?
  • PeeTeR
    gephaza valogatja/felhasznalt ventilator szinten
    Utoljára szerkesztette: PeeTeR, 2015.06.27. 12:58:37
  • bardocz
    Igen. Mondjuk engem a por annyira nem zavar, új helyén a gép már nem porosodik annyira. Meg minden szűrő csak hozzáad a zajhoz.
  • Dodo55
    "pozitív nyomást akarsz gépházban (és azt akarsz, mert olyankor pormentes a cucc"

De gondolom csak szűrővel, nem? Mert a szívóhatás az úgy is szívóhatás marad.
  • bardocz
    Döntött fúróval forgácsolást a tápom moddingolásánál megismertem. Mondjuk ez nem volt akkor munka, de legalább működik.
  • Calver
    most leszedjem az oldalát és megmutassam a kifúrt* majd csavarra kicserélt popszegecseket és a kibaszott fémfűrész és satu segítségével majdnem félbefűrészelt merevlemez tartót? mondjuk olyan szinten fasza, hogy a videokártyám levegőt beszlopáló része így majdnem a valahai első venti helyén van, porszűrő mögött szívhatja magát degeszre olyan szinten annyira nem, hogy két merevlemez helyet meg is eszik kapásból.

*de persze nem szemből, mert a gépház belsejébe ugye kurvára nem fér be fúró, helyette forgácsolhattam szét mindkettőt féloldalasan bedöntött fúróval. sok édesanya csuklott aznap.
  • SzirmosSzisza
    Nekem nincs is a házban venti, csak ami volt a GPU-n meg procin (táp meg elvan magában, beszívja és fújja is ki, nincs közös "légtere" a ház belsejével)
  • bardocz
    Meglátjuk ez most hogyan fog működni. Hátra egy kisebb szállítású, halkabb ventit választottam direkt. Eleve ott kisebb a fojtás is, amin át kell mennie a levegőnek, elöl sűrűbb rács van. Nem tudom itt a topikban volt-e már valaki, aki ennyit szenvedett egy gépházzal :DD
  • Calver
    nálam így tökéletesen kiömlik a "meleg" levegő a tápon keresztül. kiömlik, mert konkrétan olyan huzatot csinál a cucc, hogy el kellett fordítanom lábam felől

annyira figyelj, hogy ha pozitív nyomást akarsz gépházban (és azt akarsz, mert olyankor pormentes a cucc - megéri), akkor több levegőnek kell beömleni, mint ami kimegy. 12 centis oldal- és első venti egy kisebb/voltmodolt/kisebb fordulatszámú hátsóval pl ezt tökéletesen eléri.

...na meg hogy ne legyen olyan hangja, mint egy vadászrepülőgépnek.
  • bardocz
    Gigabyte GZ-X3.
    Ha csak egy ventilátor van, akkor nekem az a logikus inkább, hogy az az egy tolja át a viszonylag friss levegőt a procihűtőn, és a házventilátor mögötte meg szívja azt el. Jövőhéten kiderül, rendeltem két ventilátort, ez megy az elejébe, szívja majd be a levegőt, tápomban is ilyen van, ez meg hátra, ez küldi ki a meleg levegőt. A vgahoz is tudnék rakni egy ~9 centiset, de azzal még várok. Megnézem van-e itthon régi gépházam, és lehet elkezdek inkább építeni egyet, végülis most épp ráérek.
  • Calver
    prociról szívnia is kell a meleg levegőt, nincs az fordítva.

milyen házad van? ugyanis, ha egy por- és zajmentes konstrukciót akarsz, legtrükkösebb megoldás az, hogy ha mindkét ventit rácsapod az oldalára, eléjük porszűrő, és szépen sorosba bekötöd őket. ez gyakorlatban messze rátesz a sufnituning definíciójára, ugyanis a porszűrő valószínűleg női harisnya lesz, a rögzítése szigszalaggal történik (van értelmesebb megoldás is, de az nem jutott akkor eszembe), a soros bekötéshez meg minimum egy molex Y kábelt le kell mészárolnod - a végeredmény meg valahogy így fog kinézni, mivel 3 hete raktam én is össze egy ilyet.

persze ennél lehet elegánsabban is (profi porszűrő ami sehol sem vehető, soros bekötés helyett szabályzó), de az én kis konstrukcióm 2000 ft volt (2 venti), az elegánsabb ennek sokszorosa.