103176
1411386313.png
  • RJoco
    Üdv!
    X4 alá akármekkorát tehetsz, ha elég nagy lesz a komplexed, akkor 13 FPS.

Amúgy meg rengeteg videó van a különböző procikról és VGA-król, csak nézelődni kell.
    Alapvetően elmondható, hogy 7800X3D és 4080.
    Bár most jönnek az újak, így 9800X3D és 5080 lesz a jó választás a jövőben.
    Persze ennél gyengébbeken is fut a játék 4K/60FPS-en, de ott lehet, hogy jobban meg kell nyírbálni a grafikát.

Ilyen szempontból jobb a PS5, ott nem kell állítanod a grafikát. Belövöd performance módba és bízol benne, hogy minden flottul fog futni. A grafikát meg elfogadod olyannak, amilyen. Hozzáteszem, amikkel játszottam, azokkal nem volt gondom. Horizon eszméletlen szép és részletes egy OLED TV-n. WRC9 is nagyon ott van. Vagy épp a Subnautica. Stray. És még sorolhatnám.
    De a PC-m erősebb. Így inkább oda veszek játékot, ha veszek. Nameg van, ami nem is jelenik meg PS-re. Vagy sokkal később. Én meg EA-ban már tolom. Ami PS-en elképzelhetetlen.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2024.11.04. 20:41:21
  • RJoco
    De ott nem tudja bámulni az FPS számlálót, így amíg folytonos a kép, addig azt hiszi, hogy 60 FPS.
    Én az FS22-vel levittem annyira, hogy a pálya egy bizonyos részén már nincs meg a folytonosság.
  • MerlinW
    Mert a PS5 4k@60-ban futtat akármit is :)
  • FIFANFS
    :D Akkor marad a PS5, az csak tized annyiba kerül.
  • NEOreg3
    A lehető legdrágábbat.
  • FIFANFS
    Üdv!
    Milyen gamer pc-t kell venni ahhoz, hogy a most menő játékok gond nélkül fussanak 4K-ban 60 fps-el?
  • foxxi
    Köszi szépen a választ.

Akkor megnyugodtam. - kb majd valamely nap még veszek 1 vagy 2 ventit a ház elejébe mert ott nincs. ?
  • NEOreg3
    A core-t kell nézni, az mutatja a legforróbb magot a CPU-n. MOS esetén normális a 90+ fok.
  • foxxi
    Sziasztok!

Sajnos rég elvesztettem a fonalat és visszaminősültem laikusnak.

Egy kérdés. A Core vagy Socket temperature a névadó?
    Mert..
    Én most cseréltem rendszert és egy I7-12700KF mellé egy ID-COOLING SE-224-XTS-t vettem. - remélem nem lesz gondom vele, bár a core hőmérséklet 85C körül alakul ( amit olvastam hogy nem annyira gáz ) a Socket meg max 70C - viszont a MOS az csapdossa a 90-95C -t.

Alaplapom: MSI PRO B760M-P.
    .
    nem igazán aggódom, csak a kis I3-9100 után ez egy pöppet nagyobb ugrás volt minden téren.
  • Madi92
    Én is kínlódtam a 3070-el, hogy maradjon vagy menjen. De végül ment. Sajnos már kevéske volt nekem, mert váltottam 1080p60Hz monitorról 1440p144 Hz-ra és hozzászoktam a magas fps-hez. Viszont sajnos sok játékban a 3070 már nem tudta produkálni a +90 fps-t így lett helyette egy 4070 Super. 4070Ti Super tetszett volna, de az már nem fért be nekem a keretbe, pedig a +4gb vram jó lett volna.
  • SLICK
    Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e olyan megbízható boltot, ahol hitelre tudnék vásárolni PC-t. Természetesen olyat, amit "gépösszerakóban" állítottam össze az oldalukon.
    Ha jól tudom, az iPonon volt ilyen lehetőség, de a GYIK-ben rákattintva nem hozott be semmilyen infót róla.

Köszi előre is!
  • MerlinW
    Nekem is 750 Gold van 3900X + 3080 mellett.
  • Dodo55
    "Elég lenne az a GX-750 80+ Gold-os táp a 4070 Super TI-nak?"

Elég, nekem csak 750W bronze van alatta, ráadásul egy 13600K mellé...
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.09.24. 20:40:23
  • RJoco
    Üdv!
    Én 2K-s monitoron már 980Ti-vel is játszottam. De nekem nem is lényeg a marha nagy képkockaszám. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy ne legyenek mikorlagok. A 60 FPS is bőven megfelelt nekem.

Ha így is, úgy is monitort cserélsz, akkor majd kiderül, hogy mire elég a 3070. Ráérsz akkor gondolkodni egy erősebb kártyában, ha úgy gondolod, hogy nem elég a mostani.
  • undY1ng #103162
    Üdv!
    Inkább gépfejlesztéssel kapcsolatos kérdésem lenne.

A közeljövőben szeretnék monitort cserélni amihez lehetséges, hogy kelleni fog egy erősebb videókártya az FPS szám (144) megtartása miatt.

A jelenlegi konfig:

■ Comp. Case ~ View 23 Tempered Glass ARGB
    ■ Motherboard ~ Gigabyte B550M AORUS ELITE
    ■ CPU ~ AMD Ryzen 7 5800X3D
    ■ PSU ~ Seasonic Focus GX-750 80+ Gold
    ■ RAM ~ 32GB Kingston Fury Beast 3200Mhz
    ■ VGA ~ MSI RTX 3070 Gaming Z Trio

A kiszemelt monitor: BenQ MOBIUZ EX2710Q és videókártyának egy 4070 TI Super-t gondoltam.

Kérdésem az lenne, hogy ehhez a 2K-s monitorhoz maradhatna a 3070 vagy mehetne az általam említett kártya?

Azért majd a megjelenő címeket (pl Stalker 2) jobb lenne egy sokkal //szebb// monitoron, nagyobb felbontásban élvezni.
    Jeleneg egy BenQ Zowie XL2411p Full HD van ami még mindig szép de azért megnézném azt a 2K-s felbontást.

Ui: Elég lenne az a GX-750 80+ Gold-os táp a 4070 Super TI-nak?
    Utoljára szerkesztette: undY1ng, 2024.09.18. 12:58:29
  • RJoco
    Ha tervben van a VGA cseréje is erősebbre, akkor én a 3D-s procik felé mennék inkább.
    Tápból meg olyat, amin van eleve nvidia kártyához csati.
  • Malarki
    Igen, tudom, új alaplap, memória és táp iskerül bele.
  • NEOreg3
    A 7700x rommá veri mindenben a mostani procidat. Azzal remélem tisztában vagy, hogy új alaplap és új DDR5-ös memóriák is kellenek hozzá.
  • Malarki
    Sziasztok! Új procit szeretnék venni a gépembe, jelenleg egy Intel Core i5-7500 van benne. Én egy Ryzen 7 7700x‐et néztem,ez mennyire lenne előrelépés? Ha ez nem akkor 120k kerettel mit ajánlanátok? A videókártya egy RTX 3060.
    Utoljára szerkesztette: Malarki, 2024.09.16. 10:46:27
  • RJoco
    Szia!
    Ha úgy gondolod, hogy nvidia vonalon maradsz (én nagyon ajánlom), akkor olyan tápot vegyél, amin van csati is hozzájuk, hogy ne kelljen átalakítókábellel vacakolnod.
    850 alá már én sem mennék, de persze ez függ attól, hogy szeretnéd e megtartani a színvonalat. Vagyis a csúcs proci és VGA után másik csúcs hardvert akarsz venni.
    Amúgy én is a 6700K-t cseréltem pár éve egy 5950X-re. Aztán a 980Ti-t egy 6800XT-re, ami nem bizonyult jó ötletnek, azt tovább cseréltem egy 4080-ra. Most egy NZXT 850W-os táp hajtja őket.
    Tápot még a 6800XT környékén cseréltem, egy 630W Thermaltake-et egy 850W-os Seasonic-ra. Majd valami elkezdett ciceregni és úgy tűnt, hogy a táp, így lett az NZXT még a 6800XT idejében. Ezért nem került rá 12VHPWR támogatás. Különben tuti, hogy olyat veszek.
    Majd az új gépnél.

Ha esetleg a gépvásárlás a közeljövőben lesz a legújabb generációra, akkor akár 1000W-os tápban is érdemes gondolkodni.
    A leghatékonyabbak amúgy 50%-os terhelés környékén. Általában csak a vásárlást követően találkozik az ember azzal a kis papírossal, ami mutatja a táp hatékonyságát a fogyasztás függvényében. Amivel én találkoztam, ott mindig 50% körül volt a leghatékonyabb. Papíron.
  • NEOreg3
    PSU tier list

850 watt alá nem mennék már, nagyon éhesek tudnak lenni az újabb videokártyák
    Utoljára szerkesztette: NEOreg3, 2024.08.30. 18:52:11
  • Sippie
    Sziasztok! Tudnátok ajánlani megbízható táp típust?
    Most egy evga 650 gs-em van, viszont már nem mai darab (és azt hiszem bele sikerült folyatnom egy kis vizet is), és arra gondoltam hogy lecserélném biztos ami biztos alapon. Illetve milyen W-ra érdemes manapság lőni, ami a későbbi gépekhez is elég lenne?
    (Mostani i7-6700k, gtx 1080)
    Modulárisban gondolkodnék, illetve nem tudom számít-e ha később szünetmentes tápot is akarok rakni elé.
    Köszönöm előre is!
  • militavia
    Vonalvastagságon belüli a AQUA-val pl.
  • nxs
    Ne gondolkozzál rajta csak vidd vissza. Aki eladta neked az is tudja,hogy rendesen átbaszott.
  • Botond #103152
    Ezek jó sztorik. Én nem vagyok ennyire csípőből okos, nekem az se derült ki, hogy milyen felbontáson plusz részletességen próbálja elérni a 60 frémet, meg az se derült ki, hogy ha a legcsumpibb alaplapot vette, ami csak létezik, mert spórolni kell minden filléren, akkor a vízhűtés az hogy?
  • RJoco
    Nekem volt egy 6800XT-m. Egy év alatt meghajlott, úgyhogy gariztattam. Az árából kijött egy 4080.
    Ami tapasztalatom volt vele, az sem volt túl kellemes. Egyrészt az adrenalint utáltam. A 3 monitorom nem volt képes úgy kezelni, mint az nvidia, aminek ráadásul elég "egyszerű" a beállítási felülete, nem úgy, mint az adrenalinnál.
    Emellett szintén voltak akadási gondok, már az elején. Bár ez lehetett játékhiba is. Itt-ott rosszabul futott, máshol gond nélkül. Viszont mióta megint nvidia van, azóta nem is volt ezzel gondom. Az utolsó és egyben az első jó amd kártyám egy 4770 Formula volt. Hiába olcsóbb az amd, mostanában sem vennék azt. Nem is értem, hogyan jött, hogy a 980Ti-t egy amd-re cseréljem. Lehet, hogy friss volt. Egy jó darabig nem követem el ezt a hibát, főleg, hogy az egyik fórumtárs szintén szidja és neki, ha jól tudom, akkor egy 7900-asa van.

@koj: Összerakott gép? Az sosem az igazi. Egyrészt az a 610-es alaplap a legalapabb, ami inkább gyenge konfighoz való, nem játékra. Ezen mindig spórolnak a cégek. Aztán hiába az erősnek tűnő egyéb alkatrész, ha a lap még azt sem képes kiszolgálni. A te esetedben egy közepes konfigról beszélhetünk, de a lap, szerintem, akkor is gyenge.
    A szenvedés kérdést elég nyitottan hagytad. Néztél hőmérséklet adatokat? (HWinfo) Egyrészt lehet, hogy nincs jól beállítva a ventik fordulata. Jellemzően a radiátor ventit rádugják a CPU csatira, aztán zajos lesz fölöslegesen. A pumpát a pumpás csatira, ami alapbeállításon szintén nem egészséges. A pumpa járjon mindig a max fordulat környékén úgy, hogy ne legyen zajos. A ventiket meg lehet alacsonyra tenni. Nálam 85 fokig 8-900 körül járnak és, ha a proci e fölé megy, akkor kezdenek el magasabb fordulatra kapcsolni. Jelenleg csak egy játokom van, aminél a 89 fokot is el szokta érni rövid időre. Az én gépemben egy 5950X van.
    Az is kérdéses, hogyan pasztázták fel a procit. Ha nem jól, akkor simán 5-10 fokkal melegebb is lehet. Esetleg a blokkot csavarták rosszul rá vagy elmozdult a szállításnál. Mondjuk, ha jól rögzítve van, akkor nem szabadna.

Van egy olyan csavar minden játékban, hogy a shader-eket (ha jól tudom, akkor ezeket, de majd a többiek kijavítanak, ha keverem mással) menet közben számolja ki a játék. Ezt megcsinálja minden driver és játékfrissítés után. A gép teljesítményétől függően akár 15 percig is eltarthat. (Ezt olvastam, sosem mértem, de szerintem nekem sosem tartott ilyen sokáig.) Ilyenkor a játék akadhat. Szóval, ha nem volt semmilyen frissítés és 30 perc elteltével még mindig akad, akkor máshol kell keresni a hibát. Lehet, hogy valamilyen beállítás okozza. Akár az adrenalinban. Elég sok van és szeretnek összeakaszkodni más beállításokkal.
    Érdemes megnézni, hogy a win is milyen frekin megy.
  • NEOreg3
    Tizenéve nem volt AMD GPU-m, így nem tudok segíteni. Itt nagyobb eséllyel fogsz segítséget kapni, sajnos az sg eléggé kihalt.
    Utoljára szerkesztette: NEOreg3, 2024.07.09. 00:23:16
  • koj
    Köszönöm szépen a válaszod, az energiagazdálkodási módot kiegyensúlyozottra állítottam és máris 800 Mhz-en fut, viszont nem vagyok elégedett a géppel.

3 napja vettem egy komplett pc-t (főleg a Crusader Kings 3 miatt, de akad rajta)

ALAPLAP: Gigabyte H610M H V3 DDR4
    CPU: I5 12400F + Vízhűtés hozzá
    RAM: 2x16 GB 3200 MHZ DDR4 (XMP módban)
    SSD: KINGSTON 960 GB
    VGA: SAPPHIRE RX 7600 OC 8 GB
    OP: WIN 11 PRO

Megmondom őszintén bármilyen játékot indítok a gép nagyon szenved, pörögnek maxon a ventillátorok stb. A Resident Evil Village is akad néha, a CK3 29-30 FPS-sel megy. :(
    Na most kb ezt a régi gépem is jobban vitte..... Nem értem mi a gond, illesztőprogramok fent vannak.

Vagy kell valamit állítani a radeon szoftverben?

Utoljára szerkesztette: koj, 2024.07.08. 22:53:37
  • NEOreg3
    A 4ghz az az all core boost, vagyis amikor az összes mag terhelve van, a 4.4ghz meg a single core boost, amikor csak egyetlen mag van terhelve.

Windows energiagazdálkodási mód okozhatja a folyamatos 4ghz-et, ha performance-ra van állítva, valamint ha BIOSban a C-State ki van kapcsolva.

De egyébként nem baj ha folyamatosan 4ghz-en megy, nem fog tőle hamarabb tönkremenni.
  • koj
    Sziasztok!

Van egy I5-12400F processzorom, ami alapból 2,5 Ghz-en kellene, hogy fusson, de állandóan 4 GHZ-en megy, ez nem baj? Windows bekapcsolása után azonnal, és nem változik erről az értékről, max boost 4,4 GHZ, azt viszont nem éri el.

A BIOSBAN engedélyeztem (32 GB DDR4 3200 Mhz RAM-om van) a XMP-t, hogy 3200 MHZ-en fusson, de ennek gondolom nincs köze hozzá?
  • mrhyper #103146
    Ez régen mennyire pörgött..ma már ez is halott. Kár érte.. :(
  • Kepek
    PC-t építettünk fillérekből – erre számíts, ha mindenen spórolnál
  • RJoco
    Szia!
    Filmnézés, de hogyan? Stream-ing vagy letöltés?
    TV, de milyen? FHD, 4K?
    Nem hagytál le egy-egy nullát? Ennyi pénzért semmire sem jó szemetet kapsz.
    Persze egy RPi 4B elketyeg FHD felbontáson, RPi OS-sel és nem win-nel. De az is 60-70€. Posta magyarba, nem tudom. És akkor nem rossz, ha van egy háza, SD kártya bele, hűtés, meg táp. Máris 100€ fölött van.
  • Botond #103143
    Hardveraprón van aki használtan árul komplett gépeket, ott nézd meg mit kapsz ennyi pénzért, és hogy az elég e filmet nézni.
  • MerlinW
    40 ezerért Raspberry Pi-t sem nagyon kapsz. Csak az OEM Windows licensz fele annyi :) GMKTec talán a legerősebb a területen jelenleg, hátha találsz neked megfelelőt.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2024.01.27. 23:09:20
  • lordbalu
    Sziasztok!

Samsung tv-hez szeretnék Windows operánciós rendszerel venni Mini PC-t főleg filmnézésre lenne használva, olyan 20-40 ezer forint közt gondoltam.

Előre is köszönöm a segítséget.
  • TomBond
    ipon felejtős!
  • NEOreg3
    Keress más webáruházat, ahol van erre lehetőség. Az ipon árai sajnos már évek óta túl magasak a többiekhez képest a legtöbb termék esetén. Árukereső a barátod.
  • Dobronski
    off: lehet tudni ipon mivel indokolja a 2500 forintos szállítási költséget utánvéttel? kisebb csomagokat miért nem lehet tölük rendelni boxba harmad annyiért?
  • nxs
    Sziasztok van valakinek tapasztalata a Kingston KC3000-es 2TB SSD szériájával? Nem igazán látok alternatívát ebben az árkategóriában...
    Előre is köszi :)