109
-
Cat #41 én nem leszállóegységekről irtam, hanem marsszondáról :)
http://www.urvilag.hu/article.php?id=570 -
#38 NAgyon örülök hogy végre egy igazán komoly rovert sikerült küldeni! -
Marki.. #36 Tegnapi sajtótájékoztatón mondták, hogy egyfolytában azt elemezték, hogy mi történne, ha ez és ez meghibásodik, vagy vannak-e olyan dolgok a küldetésben, amik gondot okozhatnak, megpróbáltak minden eshetőséget kiztárni.
Még az utolsó pillanatokban is módosítgatták a szoftvert, hogy pl. előbb nyisson ki az ejtőernyő, mert ritkább lett az atmoszféra egy marsi vihar miatt. -
Cat #35 a marsi szondák mindössze egyharmada volt sikeres -
mrzool #34 Igen, tényleg perfekt volt. Olvasva a NASA oldalán lévő anyagokat szinte biztosra vettem a sikert, csak az ünnepek alatt a NetGeo-n látott dokumentumfilm ringatta meg kissé a hitemet.:) Bár lehet direkt drámaira vették a hangnemet, hogy ha tényleg sikerül, akkor még májerebbnek tartsák őket az emberek.:) -
Marki.. #32 De most jól csinálták az biztos. Jó dolog volt ez a landolás közbeni állapotjelzés is. -
mrzool #31 Azért a NASA elég soxor célzott és lőtt, mégis, most csak 4. alkalommal tudtak leszállni. Emlékezzünk csak a 93-as és 99-es szondavesztésekre. -
#30 Én nem ismerem a történelmet, csak az utóbbi pár évre emlékszem, amikor senkinek nem jött össze ez a dolog. Erre jön a NASA, céloz, lő, GÓL! :) -
mrzool #29 Bárcsak úgy lenne... De hiányzik a politikai akarat.:( -
#28 lehet hogy sikerült, de ez az újabb siker csak még több lendületet ad ahoz hogy talán nemsokára ember is repüljöna marsra. :) -
Marki.. #27 Tévedtem, 10-15 mp-ig még eszméleténél lenne az ember, majd hirtelen bénulás, rángatózás lépne fel. Víz alakul ki a lágy szövetekben, majd lassan az erekben is, ami oda vezet, hogy a test egyes részei megduzzadhatnak. A szív kezdetben gyorsabban ver, majd lelassul. Gyakorlatilag megszünik a vér keringése.
Ha visszatartja a levegőt, akkor károsodhat a tüdő, ha nem akkor még 0,5-1 percen belül van esélye az életben maradásra is. A szájban kialakuló víz felforr, azonban a vér nem tud felforrni bizonyos okok miatt.
Ha újra rendes környezetbe helyezik az illetőt, a levegővétel rendszerint magától visszatér és az idegrendszer, látás is javul fokozatosan.
Számos baleset következett már be, ami alátámasztja ezeket az elképzeléseket, Nasa-nal űrruha kipróbálása közben, vagy nagy magasságú repülés alkalmával, de nem haltak bele, csak eszméletüket vesztették. Volt halálos baleset is 1971-ben a Soyuz-11-en.
A marson hasonlóan nézne ki a helyzet, az alacsony nyomás miatt. -
mrzool #26 Persze, szép, szép, én is örülök, 'izgultam', hogy sikerül-e.:)
De az ilyen hozzászólások után felmerül bennem a kérdés: az emberek ennyire nincsenek tisztában a történelemmel? Azért volt már néhány sikeres Marsra szállás, igaz, mindet a NASA hajtotta végre. De akkor miért 'végre sikerült'? Sikerült már nekik korábban 3x is. -
#25 Gratula NASA, nekik végre sikerült az, ami másnak nem! -
mrzool #23 Egy navigációs kamerától szerintem nem is kéne jobbat várnunk. Minek? -
Yetike #22 Gratulálok a NASAnak :) -
#21 kúl.. ;] -
#20 Na, gratula! Végre valami jó hír, mivel nagyon drukkoltam nekik. -
Marki.. #19 Láttad az Emlékmást (Total Recall) ? :)))
Persze az csak film, nem hiszem, hogy annyi ideig kínlódnának, a tüdőből hamar elszökne az a kis oxigén, ami benn maradt a nyomáskülönbség miatt, egyszerűen nem lehetne visszatartani és hirtelen eszméletét vesztené az ember, majd beállna az agyhalál szerintem. -
Marki.. #18 Első alkalommal csak ilyen képeket tudnak készíteni. Holnapi nappal már a színes panoráma képeket kezdik el, azok sokkal jobbak lesznek. Sajnos több képet amit láttam még nem raktak fel az oldalra, pedig van köztük pár érdekes is, amelyik még akkor készült, amikor még nem ért talajt a landoló egység.
Képek -
#15 Nincs valami hely ahol van több kép??? -
#14 jó... nem is rossz.. -
Cat #12 európa is tesz, más kérdés hogy nem jött össze a beagle... -
Zoldalma #11 Sztem arra gondolt, h folyamatosan jottek a hirek arrol, h csokkentik a NASAnak a koltsegvetesbol utalt reszt.... -
mrzool #9 "Remélem a NASA a siker után végre kap egy kis állami támogatást"
Mert eddig magánpénzből működött, mi?:)) LOL. -
Marki.. #8 -
#7 Bocsesz hülye vagyok! Nem olvastam végig! -
Zedas #6 Végre valami jó hír!
Mindenesetre a "six minutes of terror" című kisfilm alapján szinte lehetetlennek tűnt a leszállás :)
Remélem a NASA a siker után végre kap egy kis állami támogatást és a zűrállomás se csak egy darab keringő vasdarabként fog funkcionálni... -
#5 Ez az ELS? leszállóegység ami elérte a felszínt? Vagy volt már másik is? -
#4 Most valószinüleg újabb ámokfutás várható hozzászólások terén azoktól, akik a Beagle 2-ről szóló híreknél is azt ecsetelték, hogy mennyire felesleges pénzkidobás a marsra szondákat küldeni...
Hajrá Siprit, Hajrá Opportunity! -
#3 Meg már megilyedtem hogy csak fekete-fehér fotókat tud :))) huh -
#2 VÉGRE...
GRATULA NEKIK... -
#1 Mission succesful!!!