Makettezés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
aha, köszi! ^^
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

mondjuk nálunk is akkora képek vannak, vagyis 800*600, de inkább csak helyhiány miatt. 😄
De inkább vegyél MM-t,azt szépen vissza lehet zárni,nem sûrün szárad be,mint a revell,v a humbrol.
reggelt 😊
A matrica "ügyhöz" lenne még annyi esetleg,hogy HA úgy leázik,hogy nem tudsz vele mit csinálni (egyes gyártók elspórolják a ragacsot róla) megoldás lehet ez a tubusos "stift" papír ragasztó.
Én a SA rakétánál szívtam,ha emlékeztek rá.
Egy darab ragasztót feloldottam pár csepp melegvízben,aztán azzal ecseteltem be a felületet.
Szépen felragad,utána a felesleget le lehet törölni.Nekem a félfényes felületen semmi nyomot nem hagyott.Persze lelakkoztam a felületet utána.
A temperát ecsettel viheted fel igen. Nem kell félni tõle, ami a csövön kifér. A lényeg hogy minnél mocskosabb legyen, és mindenhol befedje. Egy viszonylag nagy méretû puha ecsettel érdemes visszamosni. A kisebb ecset az apróbb helyekre is befér, ami most nem célszerû.
Tehát nyogudtan csapvíz alá lehet nyomni az egészet nem kell a matrica miatt aggódni. Ha mégis lejönne akkor kevés lakkal vissza lehet tapasztani gondolom.
A temperát ecsettel kell felvinni?
Igazából matricára nyomathatod egybõl az átmosást, ha rendesen felpakoltad nem fog leesni. Viszont az uccsó matt vagy félfényes lakkréteget mindenképpen igényli.
Valami ilyesmi akkor az átmosás igaz?
Ha igazam van akkor tulajdonképp 3 lakkréteg van ugye egy azért ,hogy a matrica jobban feltapadjon a felületre a második ,hogy ne kopjon le a matrica és akkor a harmadik gondolom végleges az átmosás után.
Ezt olvasd el, ha utána van még kérdés (legyen! 😄) csak nyugodtan. Nem vagyok benne biztos, hogy a válasz benne van, mert igazából én egyszer nem olvastam el, csak az elejét, meg azokat a mondatokat néztem, hova kell a képet beszúrni. 😄
Matricázás után még gondolom újra át kell lakkozni.
A másik dolog amit még szeretnék tudni mi az az átmosás és hogyan kell csinálni illetve a panelvonalak befolyatását ,hogy is kell csinálni?
Ha nem akarod ,hogy itt foglalja a helyet küldheted priviben is úgyis elmentem .txt-be így majd ha veszek makettet nem kell újra kérdezõsködni.
A legfontosabb dolog az elõkészítés, és az hogy biztos legyél magadban. Elõkészítés alatt azt értem, hogy a felület megfelelõ minõségû, és JÓL elõkészített legyen. Magabiztosságon pedig azt, hogy mindig legyen a fejedben a következõ munkafázis. Nem kell ezt azért halálosan komolyan venni, a lényeg, hogy odafigyelj.
1. A felület
A matricák fényes felületre sokkal jobban tapadnak és kisebb az esélye (ha jól csinálod) annak is, hogy bebuborékosodik. Tehát amikor kész vagy a festéssel, jöhet egy vékony(!) réteg fényes lakk. (Persze ha ecsettel festesz akkor ez kimarad, de akkor meg fényes lakkot kell keverni az alap festékbe és meg van oldva nagyjából a probléma.) Ez ugye az elején leírtak miatt kell, plusz könyebb lesz a panelvonalak befolyatása is. Ha az elsõ rétegtõl nem lesz tükörfényes akkor sincs nagy baj, egy félfényes felület már megfelelõ lehet, csak jobban oda kell figyelni. A lényeg hogy ne teljesen matt felületre tedd!
2. A matrica elõkészítése
A matricák egy vékony hordozó rétegre felhordott festékbõl és ennek a másik oldalára "kent" ragasztóból állnak. Ez a hordozó film száradás után elég illúzió romboló tud lenni. Plána évek múlva, ha szépen kifehéredik. Ezért (fõleg az apró matricákat) körbe kell "trimmelni", azaz a festékrétegekhez amilyen közel csak lehet, le kell vágni az átlátszó hordozó filmet. (persze csak ha Te azt akarod!!! és úgy érzed, hogy enélkül nem lenne teljes amit csinálsz!) Ezt egy éles szikével, vagy egy nagyon apró ollóval egyszerûen megejthetjük, csak vigyázni kell bele ne vágj a mintába. Ha mégis sikerült inkább vágd ketté az egész matricát, és az adott mintát rakd fel kettõ darabban. Több szívás van vele ha úgyhagyod, mintha külön tennéd fel. Nem kell izomból körbevágni a papírral együtt, elég a hordozó filmet elnyesni. Ha ez kész és a felületet is megfelelõnek tartod, jöhet a lényeg, a matricák felhelyezése.
3. Áztatás és felhelyezés
Ehhez mindig egy megfelelõ méretû edényt válasszunk! Ha csak egy kicsit is kisebb, mint a legnagyobb használni kívánt matrica, csak szenvedés lesz. A edénybe érdemes langyos vizet tenni, jobban szereti a ragasztó. Persze a végére úgyis elhûl, de még mindig melegebb lesz, mintha puci hideg vizet engedtél volna a csapból. Miután szépen kivágtad az adott mintát a matricalapról, egy csipesszel a víz felszínére kell helyezni! Nem szabad lenyomkodni a víz alá! A hordozó papír ilyenkor átnedvesedik és összepöndörödik kisebb-nagyobb mértékben. Akkor kell kivenni a vízbõl, mikor elkezd visszaegyenesedni. Ekkor lesz elég nedves ahhoz, hogy lemásszon a papírról, de lesz még rajta elég ragasztó, hogy megragadjon a felületen. Semmi képpen nem szabad addig áztatni, hogy teljesen leázzon a papírról és ott lebegjen a vízen!!! Ilyenkor leázik róla a ragasztó is! (Ha esetleg ez mégis bekövetkezne (sic!) akkor kevés(!!) fényes lakkal lehet a helyén rögzíteni.) Tehát amikor elkezd viszaegyenesedni, akkor még picit benne hagyod és kiveszed. Olyan felületre kell rakni ami nem issza be a vizet!! Ott hagyod szépen még pár percig(?), vagyis inkább annyi idõre hogy könnyen meg tud mozdítani egy ecsettel. Ne a mintán próbálgass hanem a levágott hordozó filmet terelgesd el az útjából. Ha már jó tegyél a maketten a matrica helyére 1:1 arányú víz:lágyító keveréket. A matrica papírját fogd meg egy csipesszel, érintsd oda a maketthet, és egy megfelelõ méretû ecsettel csúsztasd át a matricát. Így nagy valószínûséggel elkerülhetõ, hogy levegõ kerüljön alá. Igyekezz úgy csinálni, hogy minnél kevesebbet kelljen igazgatni már a helyén. Ha jó helyen van, adhatsz neki még egy kevés lágyítót. Ami nagyon a matrica mellett van felesleges lágyító, víz azt egy papírzsebkendõvel fel lehet itatni.
4. A lágyító
Elég erõs cucc, nem árt ésszel kell dolgozni vele. A lényege hogy kis mértékben megoldja a matricát (a hordozó filmet), majd a hogy elpárolog lényegében rászívja a felületre. Amikor elkezd "dolgozni" összeráncosodik a matrica, pláne ha nem sajnáltad. EKKOR NEM SZABAD RÁNÉZNI SE, NEMHOGY MEGPISZKÁLNI!! Majd szépen kisimul. Mikor megszáradt a matrica elõfordulhat, hogy vékony fehér valami van körülötte. Ez a láágyító maradványa. Egy vizes fültisztító pálcikával szépen le lehet törölgetni.
2. makettem amit összeraktam anno egy revell swordfish volt. a festés(matt) meglehetõsen darabosra sikeredett, mivel sürü volt a festék. DE a matrica semmilyen korábbi tapasztalattal is ugy felment arra az érdes felületre, hogy le sem lehetne szedni, és egyszerúen nem is lehet észrevenni, hogy valaha a géptõl külön volt😛 szoval nekem ez olyan erõsen megmaradt, hogy azota is a revell matricáira esköszöm, annak ellenére, hogy pl. a könyvben nem irnak róla tul jokat..
\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\
\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\
A mester utcán van egy makettbolt. Vmi panel elsõ emeletén, lépcsõn kell felmenni. Egész tûrhetõ a választék.
plusz ajánlanám figyelmedbe a Debreceni Makettezõ Klubot. Jó társaság, segítõkész emberek, jó hangulat. Tényleg sokat lehet tanulni!! Ha érdekel (érdekeljen!) keress meg priviben, megbeszélünk mindent. 😊
Leírná valaki részletesen ,hogy kell (bármilyen gyártó) matricáit felrakni? Csak simán a festékre aztán ráfújni a lakkot vagy elõbb ráfújni a lakkot és a matricákat a lakkrétegre rakni?
fényes vagy matt felületre tetted a matricákat?
1:35-ös black hawkomon, mert millioszámra képzõdtek buborékok a matrica alatt:S.
kicsit bonyolúltnak tünhet az oldal,de a fórumban sok makett megépítését lehet végigkövetni lépésrõl-lépésre.
Gyakorlás a köbön + a net azért sokat segít a technikák ellesésében.Nem úgy mint annak idején...,max klubbokból,újságokból,saját kút fõbõl lehetett tapasztalatot szerezni 😊
Kezdéshez még szintén jó választás az Italeri,Revell,Tamiya (utóbbi kicsit drágább,de egy fokkal jobb is).
Árfekvés jó kérdés nem igazán vagyok vele tisztában mi mennyi és azért milyen minöséget kapok.