69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • McFrost
    Ha valakit érdekel, tudok szerzeni fa talapzatokat makettek alá, csere vagy pézcsere + posta. Én is úgy veszem, de nem csillagászati összegért. Lehet natúron vagy félfényessel lakkozva. Kérésre lehet méretre vágás is.
  • McFrost
    Ma megjött az Eduard Mil Mi-24 belső fotó maratás, igaz csak hétfőn kapom kézhez.
    Viszont kedvezménnyel most tudnék venni külső készletet is, de a kettő már 7500 ft lenne, a makett meg csak 3000 volt......nem tom mi legyen.....
  • m1garand
    Kis kikapcsolódás? :)
  • stultus78
    Gyönyörű a fényezés meg a crhom is tetszik Gratula!
  • McFrost
    1944, nyár, Belorusszia:

Telós képek, nézzétek el nekem.
  • Tomika boy
    Köszi srácok:D
  • Kferro
    "A ceruzázás is megoldás, mert létezik akvarellceruza, amit vizes ecsettel kedvedre alakíthatsz."
    Az akvarell ceruza nem a részletek kiemeléséhez, árnyékoláshoz kell, hanem a koptatások megjelenítéséhez. Igaz, hogy a panelvonalakat ezzel is ki lehet emelni, de nem feltétlenül kell ez hozzá.
  • Kferro
    "A válasz ha jól emlékszem az volt, hogy már nem nagyon használják ezt a technikát hanem inkább az általam említett "rajzolós" a "divat". "
    Sajnos nem tudom visszafogni magam, de kérlek nézd el nekem. Nem tudom ki lehetett ez az idióta, de javaslom, hogy több tanácsot ne fogadj el tőle. :)
    A befolyatás olyan alap technika, mint a ragasztás, vagy tömítés. Nem hiszem, hogy valaha is fel fogja más váltani.
    Esetleg olyan szokott lenni (de ez nem mindenhol alkalmazható), hogy festés, és matricázás után vékony rotring ceruzával "megrajzolják" a panelvonalakat. Azaz nem híg festéket folyatnak a panelvonalakba, hanem kihúzzák azokat a ceruzával. Ha nem érzel magadban elég ügyességet a befolyatáshoz, akkor ezt nyugodtan használhatod.

"Száraz ecsetelni pedig ugye feketével ecseteltem, így jelezvén a koszolódást."
    Egyfelől a koszolódás szinte sosem fekete, másfelől gondold el, hogy ezzel e szárazecsetelős technikával hol ül meg a kosz: minden esetben a kiálló alkatrész tetején. Tehát pl. egy kiemelkedő szegecsgfejnél annak a csúcsán.
    A valóságban azonban hol is ül meg a kosz? Az alkatrészek, vagy ebben az esetben a szegecsfej tövében. Ennek megvalósításához a szárazecsetelés egyszerűen alkalmatlan, ide a befolyatás kell.

"De folyamatosan olvasok, bővítem a tudásomat:) és örülök annak is h véleményt alkottok, rámutattok a hibákra és segítetek h legközelebb ne kövessem el:)"
    Én meg annak örülök, hogy nem hiszed azt, hogy mindezeket azért írom le, hogy szekáljalak, vagy leszóljam a munkádat. :)
  • m1garand
  • McFrost
    Bitang szép, gratulálok!
  • Tomika boy
    Elkészült!
    Ha valakit érdekel írjon privit:)

• McFrost
    A ceruzázás is megoldás, mert létezik akvarellceruza, amit vizes ecsettel kedvedre alakíthatsz.
  • McFrost
    Nem, csak ezt a kötetet. Nagyon szép, tele van érdekes, felújított fotókkal és leírásokkal. Nem a tankok műszaki leírását tartalmazza, inkább a páncélos hadviselést, de a fotókért megéri megvenni.
  • McFrost
    Supralux, de nem az igazi, viszont lehet én voltam a balfasz.
  • raptor22
    Arra már nem emlékszem h ki volt, lehet nem ezen a fórumon hanem makettinfón kérdeztem rá passz. A válasz ha jól emlékszem az volt, hogy már nem nagyon használják ezt a technikát hanem inkább az általam említett "rajzolós" a "divat". Bár ez idáig én is ezt a befolyatást alkalmaztam, több, kevesebb sikerrel:)
    Száraz ecsetelni pedig ugye feketével ecseteltem, így jelezvén a koszolódást.
    Eddigi makettes pályafutásom alatt ez eddig a legnagyobb makettem (méretre:) így ezen sztem jobban kijönnek a hibák, rossz technikák. De folyamatosan olvasok, bővítem a tudásomat:) és örülök annak is h véleményt alkottok, rámutattok a hibákra és segítetek h legközelebb ne kövessem el:)
  • Kferro
    "Szerintem azért ilyen mert pozitív a szegecselés."

" A szegecselés az pozitív, így maradt a száraz ecsetelés"

Mit is írtam? Hogy a szárazecsetelés a részletek kiemelésére való. Akkor tehát a szegecsek esetében milyen festékkel is kell végezni ezt a műveletet? Az alapszínnél világosabb festékkel. Tehát nem feketével, vagy sötétbarnával.

"Erről a befolyatásos technikáról lebeszéltek..."
    Ki és miért? Erre kiváncsi volnék.

Amúgy szép munka ez a heli, csak így tovább!
  • m1garand
    És milyen? A teljes sorozatot megkaptad?
  • raptor22
    A vízfestéket személy szerint nem ajánlom, akkor inkább tempera. Nálam az bevált. Lidlis féle olajos festékhez te milyen hígítót használsz? Én a White Spirit-et olvastam, hogy az jó hozzá, esetleg vmi más megoldás, ami könnyebben beszerezhető?
  • McFrost
    Ma kaptam.
  • McFrost
    Én azt használok ilyen célra, de egy jó-lágy hígító kell hozzá véleményem szerint. De ki fogom próbálni a hagyományos vízfestéket és a temperát is.
  • raptor22
    Nem sajnos lakkot nem fújtam a matrica alá, csak fölé. Ezt a lakkozást most tanulom még:) valamint használom. Erről a befolyatásos technikáról lebeszéltek, meg én se tudom jól "csinálni" azt. A panelvonalakat fekete 0.3-as rotringgal húztam ki. A szegecselés az pozitív, így maradt a száraz ecsetelés, néhol viszont maradt még az ecsetben festék, így helyenként túl sok.
    A befolyatást milyen festékkel érdemes csinálni? Van nekem olajfestékem a Lidl féle az jó lehet ilyenre?
  • McFrost
    Szerintem azért ilyen mert pozitív a szegecselés. Sok anyagot hagyott az ecsetben, talán.
  • Kferro
    Raptor22!

Megnéztem az elkészült helikopteredet. Két észrevételem van:

A koszolásnál az nem tetszik, hogy szárazecsetelted.
    A szárazecsetelés nem koszolásra, hanem a részletek kiemelésére való. Koszoláshoz inkább a befolyatást ajánlanám.

A matricánál meg nagyon látszik a hordozófilm, ezek szerint nem fújtál fényes lakkot alá.
  • m1garand
    Futómű, lánc.
  • McFrost
    A tankon?

Úgy döntöttem veszek a Mil Mi- 24-hez maratást, még az megjön addig utcafront a porondon. Ma 2 db 400 csiszoló papírt telecsiszoltam a ház darabjával.
  • m1garand
    Igazi sár.
    LINK
  • Willenbrock
    Úgy is tervezem hogy az egész hajótestet először alapozófestékkel lefújom.Remélem jó lesz úgy,bízok a prismacolorban,jól fed ez a festék amúgy.
  • m1garand
    Lehet, hogy azt a területet alapozni kéne.
  • Willenbrock
    Üdv mindenkinek!
    Karton és farost szerkezetű hajómakettet csinálok és néhány helyen kiegyenlítettem a felületet,a Fix All High Tack nevű tömítő ragasztóval.Azt írják festhető,szerintetek a festéskor nem lesz más színű a ez a felület mint ott ahol nincs rajta ilyen tömítő?Akrilfestékkel akarom festeni,Prismacolorral.
  • McFrost
    Azzal csináltam.
  • m1garand
    Lidl krétát nem próbáltad?
  • McFrost

És pasztellkrétapor vizezve.
  • m1garand
    Igen, ilyenre gondoltam, a front páncélt kéne még egy ki sárpöttyel feldobni és kész. Nagyon jó ez a szürke, miből van?
  • McFrost
    Volt egy kis update:

• McFrost
    Az éjjel óriási hullám tört végig az ebayen és a kb. 30 eduard mil mi-24 fotó maratásból 1 maradt :D
  • McFrost
    Egy évvel a születésem előtt állították őket szolgálatba, azóta pedig roham léptű fejlődés ment végbe.....
  • raptor22
    Igen. Nem akartam beírni, hogy jól lehangolódjon mindenki, szomorú...
  • Kferro
    Azt tudjátok, hogy a McFrost által belinkelt, #59226 hsz-ben látható Mi-24-es hazánk egyetlen működőképes Mi-24-ese?

"Hát KFerro szerint repcsi készíteni sokkal komplexebb mint tankot."
    Ezt a véleményemet még mindig tartom.
  • McFrost
    Zvezda 1/72:

• raptor22
    Melyik kittet nézegeted? Mert nem jutok 1ről a 2re, hogy melyik heli legyen a következő "áldozat".
    1/35 Cobra heli felé hajlok, csak ahhoz a fotómaratás horror áron van (nekem) 5eFt és ez csak a belső. Pedig most megint olyat szeretnék összerakni, amihez ilyet tudok venni, mert tetszik:)