69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Kferro
    Én sem a színre gondoltam, hanem a márkára. Vegyél belőle egy üveggel, próbáld ki, s ha beválik, akkor vegyél belőle többet.
    Amit vizsgálj, hogy mennyire lehet ecsettel és pisztollyal festeni, valamint mivel és hogyan kell hígítani.

Viszont még mindig nem mondtad, mire kell a diorámánál neked rózsaszín festék, hogy kénytelen vagy olajjal festeni.
  • McFrost
    Nem pont a színére gondoltam :d
    A fajtájára gondoltam, 289 ft/30ml.
  • Kferro
    Rózsaszín??? Hát az meg mihez kell? :)
    Én még életemben nem használtam ilyen színt. :)

Nem ismerem a linkelt festéket, de ha tudsz belőle venni, akkor egy próbát megér.
  • McFrost
    Rém egyszerű az oka, nincsenek citromsárga meg rózsaszín festékeim, csak olajban :) Nem gondoltam, hogy ilyenre adom majd a fejem:) Ma megnéztem, szart sem száradt! :D Asszem el kell néznem a helyi játékboltba.

Ám hamár erre jársz, erről mi a véleményed?
  • Kferro
    S miért olajjal fested? Fesd nyugodtan akrillal, aztán majd a koszolásnál, ha nagyon akarod, használhatod az olajat.
  • McFrost
    Lidl-s.
    Az utca kockaköveit festettem eddig vele.
  • Kferro
    Melyik fázisban fested művészolajjal? Áltlánosan igaz, hogy művészolajjal főleg figurát festünk, vagy koszolunk.
    És ahogy Stultus is írta, nagyon hosszú a száradási ideje, épp ezért jó a művészolaj. Ez nem a kapkodós emberek festéke, az biztos. :)
    Én eddig Pannocolor, Louvre, és Lidl-ös olajfestéket használtam, de két, max. három nap latt szépen megszáradtak.
  • stultus78
    Az olaj nem szeret száradni a műanyagon.
    Én egy figurát festettem régebben művészolajjal de HETEKIG nem száradt meg!!
    Lehet hogy a festék volt rossz minőségű.
    2 Hét után meguntam, simán letöröltem és újrafestettem akrillal. Olajjal csak árnyékoltam.
  • McFrost
    Művész olaj festék.
  • Kferro
    Mivel fested?
  • McFrost
    Létezik valamiféle száradás gyorsító festékbe?
    Elkezdtem kenegetni a Miniart-ot, de sosem fog megszáradni :D
  • McFrost
    Igen, ez nem semmi!
  • KDavid850522
    Engem ez a dioráma fogott meg legutóbb:

• McFrost
    Igen, őket én is!
  • KDavid850522
    Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre! Mindig csodáltam azokat, akik élethű diorámákat? tudnak készíteni!
  • KDavid850522
    Stultus78! Köszönöm a választ, illetve McFrost-nak kívánom hogy ne is kelljen ilyesmire fanyalodnia! :) Én sem szívesen csinálom, de sajnos zavaróan sérült volt a króm réteg, így kénytelen voltam a terrorra!

Igen, tegnap délután áztattam be, ma reggelre marta fel a nagyja részét, melyet erős szőrű fogkefével leszedtem, már csak a mélyebb éleknél van vékonyan a krómból, remélem holnapig az is feladja a küzdelmet.

Aztán megpróbálkozok a lehetetlennel, króm szint fújni, Aclad ALC-305 Gloss Black Base alapra, Aclad ALC-107 Chrome-ot...

Ő a sértett, azaz a lámpája, de addig kínlódtam vele, hogy már maga a bukó rész is festést igényel, úgyhogy az tegnap kromofág fürdőt vett, remélem sikerül gyárihoz hasonlóan vissza fújni:

• McFrost
    Azannyája de szép!
  • stultus78
    Szerintem csak simán lemosod róla az olajat és annyi.
    De az olajozást többször is meg kell majd csinálnod mert elég időigényes.
    Olajfürdő---lemosod a felesleget,-----olajfürdő-----lemosod a felesleget, stb..stb.. addig amíg el nem tűnik a festék. Aztán a végén megmosod fogkefével meg ultraderm-el és annyi. A stukker jó vétel volt nekem is van egy ilyen, nagyobb felületeket szoktam vele lakkozni meg alapszínt fújni.
  • McFrost
    AZ lesz, az lesz!
    A linket láttam már.
  • m1garand
    Én a lidl olajjal csinálnám nagyon sok jó szín van benne.
  • m1garand
    A miniartos tutorialban is úgy van.

LINK
  • McFrost
    Arra gondoltam, hogy a többi festési melót ecsettel végzem. Gondolom a 30-as években nem nagyon fújták már a házakat és teddy henger sem volt, csak is a jó öreg korongecset :)
    Így akár nyugodtan lehet csíkos is a fal.
  • m1garand
    Nagyon várom a folytatást.
  • McFrost
    Miniart:
    -megkapta az alap szürkét
    -ma lefújtam a téglákat vörösre és a hirdető tetejét rozsdával

A Pap Laci féle pisztolyt használtam, teljesen profi, semmi köpködés, csak a vonal:D
  • McFrost
    Bőven simán megérte!
  • McFrost
    Nekem még ilyen módszerre nem volt szükségem. 3x kopp!
  • KDavid850522
    Sziasztok!

Egy újabb kérdéssel fordulnék hozzátok.

Nem tudom hogy Ti mivel szoktátok eltávolítani a műanyagról a festéket, de én most fékolajjal csináltam, mivel talán ez a legkímélőbb a műanyag számára. Egy pár lámpakeretről távolítottam el ezzel a módszerrel a krómozást.

A kérdésem pedig az lenne, hogy mivel tudom semlegesíteni a fékolajat az alkatrészeken, ami a műanyagot sem bántja?

Valaki csinált már közületek ilyet? Vagy ez teljesen ésszerűtlen húzás volt tőlem...

Egyébként reggel megjött Lacitól a pisztolyom, szerintem 3900 Ft-ot még akkor is megért, ha csak az üvegcséket, meg a tömlőt/átalakítót használom.

• KDavid850522
    Sziasztok!

Nah, akkor holnap ha minden igaz, nekem meg tőle lesz az airbrush pisztolyom! A legolcsóbbat választottam, azt mondta arra tökéletes lesz amire nekem kell, úgyhogy kíváncsian várom!

Köszönöm még egyszer a segítséget, majd meg mutatom ha gondoljátok hogy mit sikerült belőle kihozni (persze csak ha nem lesz nagyon gány...)
  • stultus78
    Nekem is tőle van a kompresszorom. :)
  • greg benz
    Lacit én is csak ajánlani tudom! Korrekt,segítőkész, és amit árul az is csúcsminőség! Ha lesz pénzem meg úgy alakulnak a dolgok akkor ha bejön a rossz idő én is veszek tőle egy kompresszort stukival, hogy újra folytathassam a makettezést
  • KDavid850522
    Igen-igen, időközben már meg is írtam neki a levelet! Picit értetlen vagyok ma este...
  • McFrost
    [email protected]
  • KDavid850522
    Nagyon-nagyon köszi a segítséget!!!

Most nézem Pap László weblapját, próbálom kisilabizálni hogy tudok tőle rendelni.
  • McFrost
    Ami a pisztolyra megy az menetes, a másik végére azt teszel mait akarsz.
  • KDavid850522
    Jah!!! Az lemaradt, azt meg tudnád mondani hogy az airbrush csatlakozása kisebb átmérőjű, mint a rendes fényező pisztolyé? Kell hozzá átalakító?

Bocsánat a hirtelen sok kérdésért, csak ma elrontottam egy gyári fényezést, és nagyon berágtam, hogy nem tudom itthon semmivel szakszerűen javítani...
  • KDavid850522
    Köszönöm szépen az első gyors választ!

Igazándiból én komplett autó karosszériát szeretnék vele fújni, egy színnel (egyenlőre :)) itthon az 1:1-es autókat szoktam festeni, csak a kicsikhez szerintem túl "durva" a nagy pisztoly, úgy gondolom az airbrush szerszámmal finomabb munkát tudnék végezni, ráadásul a fém szerkezetre talán az autó festékek jobbak, azt meg nem igazán árulják spray kiszerelésben, tehát minden kép kell hozzá egy kifinomult cucc (de ezt most én mint laikus gondolom).

Köszönöm a linket is!!!
  • McFrost
    Helló szia!

Nekem van ilyen pisztolyom, csak más a neve, de dettó így néz ki. Én meg vagyok vele elégedve, szépen lehet vele fújni, de vékony vonalak fújására nem nagyon alkalmas.

Szerintem itt érdemes körülnézned:
    http://www.paplaszlo.com/airbrush.html
    Olcsó és jó szvsz.

Kompresszorhoz annyit, hogy a lényeg a tartály, az egyenletes levegőszállításhoz. Az, hogy a levegőt mivel állítod elő, az mindegy.
  • KDavid850522
    Sziasztok!

Most vagyok itt először, így illőnek tartom bemutatkozni: Kiss Dávid vagyok, 27 éves, a makettezéssel kb. 12 éve felhagytam, helyette viszont 1:18-as die cast modell autókat gyűjtök, alakítok át, javítok ki vagy fel.

A makettezésből elég sok technikát "lopok" a mai napig, sőt, végül is azt leszámítva hogy ezeket készen adják, fém a karosszéria és csavarok tartják össze, rengeteg műanyag és ragasztani való van bennük ha az ember megbontja, tehát talán annyira mégsem távoli ez a fórum fő témájától! :))

Kérdéssel fordulnék viszont hozzátok! Meguntam a spray modellfestékek vásárlását, szeretnék egy airbrush pisztolyt. Én ezt néztem ki magamnak:

Sparmax DH-103 0.3mm Airbrush

A kérdésem pedig a következő: van e ezzel a készülékkel kapcsolatban valakinek tapasztalata? Tudom e autó kompresszorral használni (mert most egy airbrush kompresszorra nincs keret), illetve ha jó hozzá a kompresszor, kell e valamilyen csatlakozó átalakítás hozzá, vagy létezik e ezekhez ilyen átalakító?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ha valakinek esetleg van ettől jobb ötlete, 8-10e ft-os árkategóriában bár milyen itthon beszerezhető szórópisztoly variánsra kíváncsi vagyok!

Üdv. mindenkinek!

Dávid
  • McFrost
    Tudom, de ki akartam próbálni itthon nyugodtan, és majd orvosolom ha kell.
  • m1garand
    Mesteri!
    Egy tipp a két fele között van egy rugó ami megemeli a felső részét, ha meglazítod.