69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • lackoka25
    A lánc kicsit feszes de k jo lett!
  • lackoka25
    A Panzer IV-te csináltad?
  • m1garand
  • m1garand
    Szép a kivitelezés, csak szvsz a gumik is koszolódnak ha ilyen sár van.
  • m1garand
    Szerintem nagyok azok a szemcsék - gondolom csemperagasztó - (1/35-ben kell gondolkodni, nem 1/1 be!), és ne kend fel asz ecsettel hanem inkább az ecsetről levegővel fújd a makettre. Sokkal változatosabb lesz. Nem ilyen mű, kenjük be és kész.
  • McFrost
    Csemperagasztó+pasztellpor+revell sár és sötét sár színek+ fényes lakk.
    A miértjét nem tudom, így gondoltam ki.
  • Marci7
    Ja, sarat egyszer csináltam egyszerűbben is: megfelelő homok, festék, pasztellpor. Ha jól emlékszek, ennyi volt benne, de már nem tudom. Az eredmény tetszett:

Később még kicsit színeztem pasztellporral.

És a gipszes verzió:
  • Marci7
    Igen, lehet. Sőt, valószínű, hogy a Revell Contacta engedte el a burkolatot. Viszont csodálkoztam, hogy a futószár hogyhogy kijött a helyéről, nem kitört...
  • Kferro
    Szerintem egyszerűen csak rosszul volt felragasztva, s nem bírta el a makett súlyát.
  • Marci7
    Én általában gipszből, homokból, faragasztóból, pasztellkréta porból szoktam csinálni. Esetleg adok hozzá csemperagasztót, tapétaragasztót, műfüvet. A sarazás az egyik kedvenc folyamatom a harcjárműveknél. :)
  • Marci7
    Olyat, amilyet te is, Pannoncolor-t. Most a Revell Contacta-t oldotta fel, az etil-acetátban nem vagyok biztos, de az tényleg furcsa lenne.
  • m1garand
    Vagy a KV-2-nél használt gipszes stb. technikát. A sárt nem lehet festeni!
    http://thundersquad.uw.hu/elso.html
  • Kferro
    Mit használtál a sarazáshoz? S miért aprózod így el? Kövesd Jimenez technikáját.
    A sárnak az árnyalata egész jó. Száraz, vagy nedves sár lesz?
  • Kferro
    Nem tudom,te milyen White Spiritet használsz, de ilyennel még nem találkoztam, hogy feloldotta volna a ragasztót.
    A hagyományos makett ragasztók (így az általad használt Etil-acetát is) kémiai kötést hoznak létre. Azaz megolvasztják a műanyagot, és utána szépen elpárolognak. Így ott már nincs ragasztó, amit bármi is feloldana. Tehát nem úgy működik, mint a pillanatragasztó és a debonder.
  • Kferro
    Sanyinak igaza van. Festés előtt (hogy ne fogdossuk össze a makettet) egy pácát szoktunk beledugni, beleragasztani a makettbe.
    Vagy ha ilyet nem lehet a makett kialakítása miatt, tartóra szoktuk tenni. Ilyet lehet kapni készen is, de lehet házilag is gyártani.
    A repülőgépmakettet ritkán szoktuk kézbe fogni festés, vagy az utómunkálatok közben.
  • Marci7
    Azt vettem észre, hogy a White Spirit feloldja a ragasztót, ezzel már megszívtam párszor. Szerintem most is ez történt. Amúgy végiggondoltam, és okosabb lett volna, ha a motorburkolatot nem ragasztom fel. Mögötte fúrtam volna egy lyukat, és beleragasztottam volna pl. egy régi ecset nyelét. Így csináltam a Fókánál is, még mindig ott van "felszúrva". De ez most így történt, ebből is tanultam.
    Holnap befejezem a gépet, csinálok képeket is. Utána szenvedek tovább a T-34-gyel. :)
  • McFrost
    Elkezdtem a sarazást, ez az első lépcső, még kettőt tervezek, különböző árnyalatokkal:

• McFrost
    Nagyon szép!
    Különösen tetszik az árnyékolás!
  • m1garand
    Ragasztani is meg kell tanulni. Valamilyen nyelet nem kellett volna szerkeszteni a festéshez? De hogy nem tartja meg a ragasztó?
    Ilyenre gondoltam:
  • stultus78
    Mindenki leejt mindent?
    Oda se neki, én a helire konkrétan ráfeküdtem :)
  • Marci7
    Hát ez remek... A motorburkolatnál fogva tartottam a makettet befuttatás közben, amikor hirelen letört. A makett meg szépen leesett a földre. Szerencsére csak az egyik futószár tört le (egy kis ponton tört, egy nagyobb ponton elengedte a ragasztó) a motorburkolaton kivül. Szóval örülök, hogy ennyivel megúsztam. (pl. a kabintető festés előtt kb. 3-szor esett le, mire a helyén maradt, a festés is sérülhetett volna, stb.) De amúgy egész jól néz ki a gép, csak azok a fránya matricák...
  • Marci7
    Persze, használok lágyító/feszítő folyadékot, a matricák nagyjával jót is tett, de van egy rész, ahova nem feszült rendesen. Annak sem örültem, hogy pár marica alakja/mérete tök rossz volt, ezért akartam fújni, de végül aradtam a matricánál.
  • lackoka25
    leejtettem a páncéltestet és jobb oldalt sérült a köténylemeztartó sin illettve a sínttaró
  • lackoka25
  • m1garand
    Nedvesítsd meg a felületet felrakás előtt, és egy nedves ecsettel, fülpiszkálóval szépen lehet terelgetni. Lehet kellene használnod lágyítót és feszítőt.
    A felesleges nedvességet száraz ecsettel vagy fülpiszkával felszeded és közben kiegyengeted a matricát és kinyomkodod alóla a levegőt is.
  • Marci7
    Köszi! :)
    Épp befejeztem a matricázást. Hú, egy rémálom volt egy-egy maticát rásimítani a szegecssorokra, vásznazásra, panelvonalakra... Sikerült, de nem ez életem legszebb matricázása... De annak már nagyon örülök, hogy lesz megint kész makettem. :) Ma még próbálok képeket csinálni!
  • m1garand
    Gratulálok! Csak így tovább!
  • Kferro
    Hát barátom, ez igen gyönyörű lett! Nagyon szép munka!
    Látom, szépen működik az új pisztoly és a kompresszor.
    Csak így tovább!
  • Marci7
    1:72 Hellcat matricázás előtt. Nekem tetszik, bár lehetne sokkal jobb is... Ráadásul van egy olyan csúnya hiba, amit inkább le sem írok, de szerintem látni fogjátok. Azért sajnálom, mert nem is maga a festés lett rossz, hanem a szerencsétlenségem miatt rondítottam bele. Na de mindegy, ez úgy is csak egy porfogó festésteszt, nem komoly makett. Az építést is nagyon összecsaptam, meg is látszik.

• m1garand
    Ez az ötös lottó reklámja is lehetne.
  • stultus78
    Kösz nem kell bicikli!
  • ati1218
    Ezt az oldalt kérlek nézd meg
    http://kmdholding.com/huwgmra
  • stultus78
    jaa már látom.
    Már sok mindent próbáltam.
    Zap-pillanatragacs jött be idáig legjobban.De unok már kapargatni utánna.
    Na meg mindig nyitott vagyok az új dolgokra.
  • stultus78
    Mármint white spirit?
  • stultus78
    Jó hogy kérdezted gondoltam rá olajos átmosáshoz jól jöhet.
    Felírhattok engem is egyre.
  • m1garand
    Van ám, sok más is nézz szét!
  • m1garand
    Azaz 900Ft a szállítás.
  • m1garand
    http://bolthely.hu/muveszkatalogus/id/01149_Higito_75ml_White_Spirit_-_WN3022962
  • m1garand
    Nincs szükséged white spirit-re(300Ft), mert akkor rendelnénk 4-en és az 1200ft-os szállítás 4 fele menne?
  • stultus78