69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • m1garand
    És külföldről olcsóbban is visszajön, pedig itt gyártják. Szarnak a hazai makettezőkre.
  • lackoka25
    Ott a pont Sándornál!!!
  • lackoka25
    Ezért nem éri meg magyarbol semmit beszerezni kivéve apróságok!
    A friul láncalpat megrendeltem a gyártótó vissza sem irtak! németből meg öt nap alatt itt volt 2 euróval volt drágább!!!
  • m1garand
    Sajnos külföldről (EU) olcsóbb megvenni a dolgokat és szállítás sem drágább. Pedig azok is kis makettboltok, nagy kínálattal és webshoppal. És persze jóval kevesebb áfával. És udvarias kiszolgálással nem az hogy b@szik emailemre válaszolni pl. mikor 50e forintos airbrusht akartam venni és még azóta se írt vissza. Aki nem odaadással csinálja soha nem lesz jó kereskedő. A Hobbyeasy-s kínai (Hong-Kongi) sráccal mindent meglehet beszélni mikor lesz ez+az, hogy olcsóbb a szállítás, ajándék legyen stb. Volt olyan, hogy nem volt raktárban egy makett de körbe telefonálta a boltjaikat és talált. Másnap munkába menet elhozta és úgy küldte el. Vagy ha régóta nem volt valami akkor felajánlotta, hogy más boltból megveszi, elküldi és neki fizetem ki. Na ezt csinálja utána valaki.
  • Kferro
    Így van. Ráadásul szeretem az olyan webshopokat, ahol látom, hogy hány darab van raktáron az adott termékből.
  • Marci7
    Ha már itt tartok: talán a Testors akrilokat éri meg legjobban beszerezni. Egész jó minőségűek, és valamivel olcsóbbak is, mint a Tamiya. De sajnos meg fog szűnni a beszerzése, már itt is alig van... :(
  • Marci7
    Az X1Win-nek (Mester utcai bolt) is van (volt?) webshopja, de nem is frissitették, ráadásul ahogy emlékszek, néha köze sem volt a bolt készletéhez...
    (amúgy itt is van Humbrol festék, a Testors meg másnéven Model Master ;) )
  • Kferro
    Nem. Mivel sem Nyíregyházán, sem Debrecenben nem túl nagy a makettezők száma, így nem éri meg egyik boltnak sem készleten tartania sok üveg festéket, makettet, speciális eszközöket, mert csak áll benne a pénze.
    A pesti üzletek nagy része rendelkezik webshoppal, elég csak a Replicára, vagy a Sas-ra gondolni.
  • raptor22
    Mert szerinted az nem elég, ha besétálnak it helybe az üzletbe a makettezők?
  • Kferro
    Akkor tudna, ha lenne egy jól müködő webshopja.
  • raptor22
    Hát akkor egy szemernyivel sem jobb a helyzet. Mondjuk meglepő de van Humbrol meg Modell Master festék de így ennyi is. Pedig évekkel ezelőtt (hát vagy 10 éve minimum) volt kifejezetten makettbolt. Mondjuk érdekes, hogy egy nyíregy v debrecen kaliberű város nem tud fenntartani egy ilyen boltot.
  • Kferro
    Semmivel sem. Mindenhol cak Revell és Testors festék kapható, meg Revell, Italeri, és Academy makettek.
  • raptor22
    Ebben teljesen egyetértek veled. Mikor vettem ezt a maszkoló folyadékot csak lestem, hogy kitették elém, sőt még matrica feszítőjük is volt. Na ott azt hittem térdre rogyok:) Akkor ezek szerint Debrecenbe sem jobb a helyzet.
  • Kferro
    Nyíregyre jártam fősulira, s egyszer voltam bent egy boltban, ahol lehetett kapni maketteket, de csak a szokásos választék volt. Ritka az olyan magyarországi bolt (talán csak Pesten vannak ilyenek), hogy készleten tartsanak olyan specialitásokat, mint a maszkolószalag.
  • raptor22
    Itt nyíregyen egyetlen makettbolt féleség van, de múlt héten struccoltam, de nem láttam szalagot. Nézek majd a neten aztán rendelek.
  • Kferro
    Kár, hogy nem debreceni vagy. Ha erre járnál, adnék egy pár centi Tamiya maszkolót.
  • raptor22
    Hasonlóval én is próbálkoztam, de hiába gyengítettem a nadrágon a szőnyegen poros polcon még így is nyomot hagyott a festett felületen. Na ott éreztem, hogy széttöröm az egészet:) festhettem újra az adott felületet. Még az is lehet hogy van itthon ebből a márkából szalag.
  • Kferro
    Ejj, ez az SG motor... Ehh!

Hátha ez a kép már látszódni is fog:

• Kferro
    Hagyományos festőkszalagod sincs? Ilyesmi:

amíg nem volt Tamiya maszkolószalagom, ilyet használtam. Persze óvatosan kellett vele bánni, és le kellett gyengíteni pl. a nadrágomon.
  • raptor22
    A készülő F-16-nak az orra van már csak hátra és a már festett részt (kabinrésztől hátra alul-felül)akarom megvédeni. Normális maszkoló szalagom meg nincsen, ami nem hagy nyomot. Ezért is gondoltam a maszkoló folyadékra ami van nekem. Csak az előző próbálkozásnál a körvonala megmaradt. Azóta vízzel megmostam és halványult valamennyit, de félek, hogy megmarad a nyoma lakkozás után. Ezért nem szeretném ezt a hibát elkövetni még1x.
  • Kferro
    Sajnos ilyet eddig még nem próbáltam. Eleddig Humbrol és Microscale maszkolófolyadékhoz volt szerencsém (ez utóbbi a létező legjobb). A Humbrol elszínezte a felületet, így festett felületre nem volt tanácsos használni.
    Mihez akarod használni?
  • raptor22
    Olyan kerdesem lenne hogy ha festett feluletre (revell enemal) maszkolas gyanant Mr Masking Sol-t felviszek majd festes utan eltavolitva foltot hagy, ez a folt eltunik fenyes lakkozas utan?
  • Bandzsi0001
    Szerintem a gyári müanyagot használom csak lesz mit csinszolni rajta a belső felén. (majd adok képet) am köszi a felvilágosítást a szemenkéntiről...Végülis nemakarom szakítani, majd rajzolok 1 tervet :D
  • stultus78
    Ha mindenképp működő láncot akarsz akkor a Friul a legjobb.
    A műanyagok szétpattannak, eltörnek.
  • stultus78
    Azt én is láttam aszem ráadásul egy jány volt.
  • Marci7
    A gumit szerintem sehogy. Bár láttam az egyik japán videóban, hogy a teknőt átfúrta a láncok lógásánál, és egy merev (de vékony, alig látható, fekete) drótot ragasztott bele, ami lenyomta a láncokat. Ha jól emlékszek, egy Tamiya 1:35-ös Type akármi Chi-Ha volt a makett... :) Amúgy miért a gumit akarod felhasználni, ha van szép, belógattot műanyag is?
    A mozgó lánc sajnos nem épp olcsó, egy doboz Friul általában 6000Ft-nál kezdődik. De az igen jó minőségű, annál élethűbb lánc nincs. A Trumpeter és a HobbyBoss is gyárt szemenkénti láncokat műanyagból, valamivel olcsóbban. De az nem biztos, hogy mozgatható már nem tudom...
  • Bandzsi0001
    Grat mindenkinek!
    Am a gumi lánctalpat hogy lehet belógásra bírni?
    Illetve olcsó, mozgó lánctalpat tud valaki kv-alá?
  • m1garand
    Nem kell ezt erőltetni:

Több kép:
    http://thundersquad.uw.hu/kvii.html
  • lackoka25
    köszi Marci az infókat!
  • Marci7
    A kép nem látszik. Photobucket, jellemző... :)

• Marci7
    Valami feketítő(?)szer, annyit tudok, hogy makettversenyeken általában van Tóth Zolinál ("Z63"). De meg tudod csinálni otthoni cuccokkal is.

Ezt Páli Miklós ("Sokolka") írta a makett.org-ra:

"Menj ki az udvarra! Önts össze 1dl Domenstos-t és 1dl ecetet egy befőttesüvegbe. VIGYÁZZ! Nagy mennyiségű Cl-gáz szabadul fel, ezért nagyon fontos, hogy ne lélegezd be/menjen a szemedbe. Használj gumikesztyűt! Miután gyorsan beletetted a láncokat azonnal csavard is rá a kupakját. Már tíz perc elteltével látni fogod a változást...
    Kinyitás után hígítsd túl vízzel az oldatot, csak úgy öntsd ki. A csomókban összegyűlő fehér savmaradékot és kalcitos lerakódást enyhén mosogatószeres vízben a kemény szőrű ecsettel/rossz fogkefével maradéktalanul el lehet tüntetni.

Ha egy korty vizet is adsz a keverékhez, akkor 10 perc után ilyen lesz:"

Olvasgass még itt: fórum
  • lackoka25
    Ez meg milyen szer?
  • lackoka25
  • lackoka25
  • stultus78
    Igen Feri átküldte.
  • m1garand
    A lent belinkelt könyv megvan neked?
  • lackoka25
    Ha esetleg nem tudod valamelyiket elolvasni szólj aztán lefotózom még egyszer!!
  • stultus78
    Nagyon köszönöm!
    Kicsit megszerkesztem és jó lesz.
  • m1garand
    Ez meg van neked?
    http://www.farposst.ru/2007/02/07/T_55A.html
  • lackoka25
    T-55-ös nem T-72 !!