69150
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • vass17
    Charlie, ugye használsz Tamiya weathering-et vagy pasztelkrétaport?
    Ha igen, akkor mi a tapasztalatod, miután felvitted a szükséges helyekre a koszolást, hogy lakkozod le???
    Gondolom ecsettel.., de nem hordja szét a port a makett többi részére?
  • Hecker007
    amúgy általában ecsetet is kell használni a festéshez, legalábbis a tankokhoz és ágyúkhoz én használom mindkettőt :)
  • CrazyCharlie
    Gondolkodtam közben, és arra jutottam, nem biztos, hogy igazat szóltam. Volt régen egy palack Humbrol spraym matt fehér, és az már gyárilag sárgás volt kicsit. Mindenesetre , amióta tálkából festek és nem a festék dobozából, azóta sosem kellett utánahigítanom festéket.
  • CrazyCharlie
    Na figyi!
    Azt, hogy, idézem: "Ez szerintem egy nagyon sznob mondat." nem arra értettem, hogy szórópisztolyt ajánlasz, hanem csupán erre a mondatodra: "Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek." (azt hiszem, nem kell külön kommentár)
    Azért, mert mások (esetleg sokan) azt mondják, hogy a "festés"="szórópisztoly használata", még nem kell feltétel nélkül elhinni. Az általam említett könyvben szereplő makettek a példák ennek igazolására. Lehet, hogy Neked tényleg jobban fekszik majd a pisztoly, én meg talán gutaütést kapnék tőle

Nekem is volt szerencsém Italeri maketthez, és félkész állapotban van az Academy Tigrise. Tőmítettem néhány felesleges nyílást + 1-2 csúnya kilökőtüskenyomot és kész. Egyvalamibe tudnék belekötni, és az az áttört lövegcsőrész a testen belül. Na az tényleg szívás volt, de ezt leszámítva nekem nincs bajom vele.
    Az Italeri szép munkát szokott végezni, náluk viszont rengeteg a rossz helyen levő kilökőtüske; szerintem macerásabb mint az Academy (ízlések és pofonok)
  • m1garand
    képet, képet.........képet
  • vass17
    Akkor a hígitónak lehet köze a festékek tönkretételéhez, ezentúl akkor elővigyázatosabb leszek.

Azt hittem, ilyen alap dolgokon már túl vagyok, hígitóval legdurvább esetem még nagyon kezdő koromban volt. Egy Ferrari 360-at akartam jól lefesteni, és katepox-al hígitottam a festéket.
    Hát meg is lett az eredménye, durván felmarta a műanyagot, azóta nem próbálkoztam vele:D
  • Hecker007
    nekem is van egy Academy belsős tigrisem, de még nem mertem hozzákezdeni :D
    szerencsés vagy hogy az italerivel még nem volt gondod, amiket én láttam azok eléggé hát nem is tudom hogy fogalmazzak többet kellett rajta csiszolni meg tömíteni mint 3 tamiya tankon, és azért azokon is akad olykor munka, sőt még a dragon maketteken is van néha tömíteni való igaz nem sok, de hát ez a szép a makettezésben :)
    az Academy tigrisről nem raksz be egy-két képet a topikba? :P
  • m1garand
    az a baj, hogy a sk kompresszor is majdnem annyiban van mint a vásárolt
  • bgabor
    Nézd, én nem értem miért gondoljátok hogy sznobizmusból javasoltam a festékszórót neki. Képzeld el, jó ideig maketteztem én is ecsettel. Lehet, hogy csak az én ecsetezési képességeim hiányosak, de számomra az elejétől világosnak tűnt, hogy jó minőségű festéshez szórópisztolyt kell szereznem. A sznobizmus nem volt tényező ebben a gondolatmenetben. :D Csak a tapasztalataim.

Én is csak magamnak makettezek egyébként, és feljavítókat se használok.

Egyébként meg nem fogjátok elhinni, de nekem a legutóbbi makettemig soha nem kellett tömítenem és hasonlókat. Jónéhány "gagyibb" Italerit raktam össze bármi gond nélkül.
    Aztán most nyáron beruháztam egy igazi nagyágyúba, egy 1:35 Academy Tiger I-be, interiorral. Hát ne tudjátok meg mennyit szívtam vele, mennyit kellett tömíteni és a többi. :D
  • bgabor
    Hát akkor te azon ritka kevesek közé tartozol, akiknek nem gond a kompresszor előállítása. Sok makettező ölni tudna ezért.

Én nekem ha ilyen tudás lenne a birtokomban, egy pillanatig se használnék ecsetet, rögtön összeraknék egy kopmresszort és vennék egy kezdő szórópisztolyt hozzá.
  • Glpetyus
    Thx :)
  • CrazyCharlie
    Igen, a vevőcsalogató és gyerekbiztos kék dobozban...
  • Glpetyus

még mindig abban a kék dobozban van?
  • CrazyCharlie
    Szerinted miért nem fér a be a kocsim a garázsba?
    Én festékboltban szoktam venni, mindíg van náluk egy rakat
  • Glpetyus
    errefelé már sehol nem kapni sziti-t :C
  • CrazyCharlie
    Ha nem a gyári higítót használod, akkor nem hálálja meg. Én a fehér festékeimet szoktam tönkretenni, a szintetikustól besárgulnak
    Az első mondatodra talán a "bedöglés" a megfejtés. Hogy ez a kifejezés pontosan mit takar, azt nem tudom megmondani, a túl sokat állt festékre szokták mondani (valami vegyi folyamat lehet)
  • vass17
    A Humbrol nekem is bevált festéskor. De sok festékem teljesen tönkrement, van olyan is amivel nem is festettem, és mégis történt vele valami. Hiába kevertem perceken át, amíg minden darab eltűnt belőle, ragadós maradt még egy héttel a festés után is, és fénylett, annak ellenére, hogy matt kellett volna legyen.
    De volt olyan is, amiben nagyon apró rögök képződtek, és egyszerűen nem lehetett velük mit csinálni

Persze meglehet, hogy nem jól kezelem őket, nem tudom, hogy mi lehet a baj. Sokszor a tégelyben is hígitom, lehet, hogy az tesz benne kárt hosszú távon?
  • CrazyCharlie
    "A Revell azért csíkozott, mert túlhigítottad" - helyett- azért MARADT csíkos, mert túlhigítottad
  • CrazyCharlie
    Nekem a Humbrol vált be leginkább. Nem szokott leülepedni, amikor először használom, jó alaposan felkeverem (gyakran 5 percet is rászánok), utána már csak felrázni szoktam, azt is jó alaposan. Ha jól megtisztítod a doboztetőt és jól a helyére passzírozod, akkor sokáig jó lesz az! (van egy 126-osom, már 5 éve használom és semmi baja)

A Revell azért csíkozott, mert túlhigítottad. Alapból sűrűbb, mint a Humbrol, de takarékosabb, akár egy réteg is tökéletesen elegendő. Elég nehéz megtalálni a tökéletes arányt (szinenként is változhat) és még úgy is csíkos lesz, egészen addig, amíg meg nem szárad. Utána már csak egységes, foltmentes felületet látsz.

A ModelMaster (Testors) nem való ecsetre, és nagyon kényes, bármilyen higító képes felmarni, én kerülöm.

Ez az én véleményem, sokáig csak Humbrolt használtam, lehet, hogy elfogult vagyok vele egy kicsit.
  • CrazyCharlie
    Akril nemigazán ecsetbarát. Kis dolgokat persze jó vele festeni, mert kevésbé macerás a tisztítás, de nagy felületre nekem nem vált be. Olajokat használok inkább.
  • CrazyCharlie
    Először szerezz egy kis festőtálkát. A lényeg, hogy "éles" legyen a pereme; ha semmi sem találsz, megteszi az ásványvizes üveg kupakja is (csak akkor ragaszd rá egy kisebb kartonlapra, nehogy felborítsd) Én egy Ferrero Roche tartót használok (5 mélyedése van), olyan kis kúpos csomagban volt; szinte tökéletes. Ebben keverheted ki a festéket, nincs sokáig nyitva a doboz és nem szárad be.
    A higításra nincs igazán bevált recept, kb. 5-2 festék-higító arányt szoktam használni (ha fémes a festék akkor 2-1). Ha kevergeted a festéket és gyöngyöződik picit, akkor jó. Mindez a Humbrolra vonatkozik, a Revell-t próbálgatni kell, nehéz elkapni (nekem). Ha túlhigítod, nincs baj, rakj hozzá még festéket és kész.
    A festésnél meg nem szabad tökölni, csak lendületesen használd az ecsetet.
  • vass17
    Jah igen, még azt akartam kérdezni, hogy neked melyik festékmárka vált be a legjobban?

Nemrég festettem Humbrollal, jól felhígitottam, és meg is voltam elégedve az eredménnyel. Gondoltam, mindegyikkel meglehet ugyanezt csinálni. Hát nagy sz.rt:D
    Fogtam egy Revell matt színt, azt is felhígitottam (nem kicsit), és mit tapasztalok? -csíkoz, pedig már ugy folyt mint a víz, de mégse tudtam ugy festeni, mint a Humbrollal.

Na meg itt van a ModelMaster. Túl gyakran nem használom, de baromira meg voltam elégedve az enamel festékeivel. Alig kellett hígítani, jól fed, és nem csíkoz.

Egyszóval nem tudom, melyik a legideálisabb, mert a Humbroll állandóan leülepedik, és egyre kezelhetetlenebb az idő múlásávak, a Revellt már említettem, szerintetek?
  • vass17
    Akrillal fetesz?
  • CrazyCharlie
    Kb. 3-4 év + sok doboz Szi-Ti
  • Bala10
    nincs fényképezőm
    meg most még csak ragasztgatom, az meg nem olyan izgis. :)
  • DJ Skyline
    képet
  • vass17
    Nem is tudtam, hogy te is ecsettel festesz. A maketteiden nem lehet észrevenni, mennyi idő alatt fejlődtél ilyen szintre?:)
  • Bala10
    köszönöm, az ilyen apró trükkökre vagyok kíváncsi. :)

3. makettemet készítgetem, semmi tapasztalatom nincs. :P
  • vass17
    Használj pipettát, azzal biztos nem fog mellémenni a hígitó. Egyébként nem ajánlott tubusból festeni, több okból sem.
    Ha lehet fogpiszálóval csepegtesd át a festéket egy másik dobozba, ott keverd össze megfelelő mennyiségű hígitóval, így sokkal jobban tudod szabályozni a sűrűségét, mint ha az egészet hígítod.
  • Zerénd
    Na mondjuk shermant terepszínűre festeni eléggé élethű. Sima haragos "katona" zöld!
  • Glpetyus
    hát talán ne abba öntsd közvetlenűl... :)
  • vass17
  • DJ Skyline
    vagy lehet azt is, hogy a nagyon nagy felületekhez veszel szprés festéket, bár itthon nem olyan könnyű a hozzájutás, de Tamiya szprés festékek elég jók, és nem is olyan vészes az áruk. kibírnak 1-2 makettet, de még mindíg ott tartunk hogy nem kell szórópisztoly + kompresszor beruházással, meg az ezekkel járó pöcsölésekkel foglalkozni. persze egy idő után nem árt már egy szórópisztoly, amikor komolyabban foglalkozik az ember a makettezéssel, de kezdésnek teljesen jó a szpré
  • Bala10
    jahh, marad.. :)

a festékdobozkába szoktam beleönteni a higítót, de sokszor több megy mellé mint bele. :D aztán ugye hamar elpárolog a higító és besűrűsödik:P
    akkor marad a kisérletezgetés.
  • Glpetyus
    ezt ki kell tapasztalni.

"de sajna inkább sűrű lesz mint híg. :P"

he?
    mit használsz,lenolajat? :)

• Glpetyus
    "de ha valaki nem bűnronda maketteket akar építeni, akkor bizony drága cuccokat kell vásárolnia hozzá."

-ez úgy hülyeség ahogy van.

"egy jobb darab 10.000FT nál kezdődik" -(airbrush pisztoly)

nem,egy jobb darab 50-nél kezdődik,10-ért csak kínait kapsz (nekem is az van)

"Vagy pedig vehetsz/szerezhetsz egy kompresszort. Ami a boltban 40.000 Ft-nál kezdődik."

15-20 ezerért vehet 18/24 literes kompresszort (olyat használok 2 éve -einhell-) az a legjobb szerintem,hátránya hogy hangos,AMIKOR feltölt,viszont nem sürün kell töltenie.

stb-stb....

remélem nem sértődsz meg,nem "bántásból" írom,de szerintem nincs igazad.
  • Bala10
    kb mennyire higítottad a festéket? hátha van vmi remek arány:D nekem elég ritkán sikerül úgy felhigítani, hogy jó is legyen... de sajna inkább sűrű lesz mint híg. :P
  • Zerénd
    Köszi szépen a tanácsokat! Én is egy nagyobbra gondoltam a következőre. Csak még nem tudom mi, sok ötlet kavarog a fejembe, ráadásul modern vagy világháborús.

Kompresszor: Nem nagy dolog, egy kiszuperált hűtőgép kompresszor bőven termel annyi levegőt, hogy elég legyen, ráadásul csendes is. Készítettem már ilyent, de eddig csak portalanításra használtuk, plusz tartállyal.
    Ecsettel való festés: Normális festék, normális hígítással, bármilyen felületen eltud szépen terülni. Bár a nagy felületekhez tényleg érdemesebb a kompresszor.
  • CrazyCharlie
    "Ember legyen a talpán ugyanis, aki ecsettel valamirevaló festést csinál egy makettnek"
    Ez szerintem egy nagyon sznob mondat. Én ecsettel festek, azzal is fogok még sokáig; hidd el nagyon ritkán sóvárgok szórópisztoly után (pl. a Scud, na ott nagyon jól jött volna...). Kezdőnek, de talán még középhaladónak is megfelel az ecset; lásd a "Hobbim a makettezés" c. kiadványban bemutatott képeket.

"Szóval szép hobbi a makettezés, én is imádom, de ha valaki nem bűnronda maketteket akar építeni, akkor bizony drága cuccokat kell vásárolnia hozzá."
    Egy: nem kell mindenkinek tökéleteset alkotni, versenyezni. Én magamnak makettezek, mert kikapcsol.
    Kettő: Ez a makett dobozból készült, se feljavító, se "sztreccs". Ráadásul nem használtam szórópisztolyt...nem tökéletes, a koszolás első próba, de azért talán nem bűnronda.

Pusztán véleményeztem két mondatodat, nem személyeskedni/okoskodni akartam.
  • modellmaker
    Az egész országban nem lehet kapni Tamiya festéket.