69150
-
A vízet,hogy tudták ilyen élethűre megcsinálni
-
kis dioráma!:) -
I.C. 1 kérdés...
a kockák mit jelképeznek (minden üzeneted után az üzenet alatt)...egy csomó fekete kocka...csak azért kérdezem mert kajakra belassítja az éppen nézett oldalt ha a kockáidat kell megjeleníteni! -
De klasszul lett megcsinálva a víz:DDD -
-
-
-
-
Ez egy elég nagy darab.
-
NGPETI #7127 Sziasztok!
Pár napja egy ismerősöm mondta,hogy van itt egy makettes fórum...
Sikerült a regisztrációm... :o)
Németh Gábor vagyok (talán ismer is valaki közületek) és én írtam a matricákról a Makettinfo honlapján az idézett szöveget (7116).
Ezek szerint azt olvastátok és megtaláltátok a honlapomat is.(VFTS kép) :o)
Sajnos nem én készítem a matricákat,hanem egy ismerős,de leírtam egy pár dolgot,amit már megtudtam a matrica készítéséről.
Puntigamer! Mail ment! -
Már láttam csomó ilyen titanic roncs makettet. Nem újekeletű a dolog. -
Ez tök jó ötlet -
Asszem lesz majd egy ilyen is a polcomon :)
-
Puntigamer #7123 majd kiderül :) -
ez zoral nagyon -
köszi....majd még kitalálom suprát megcsináljam e! -
khmmm

nagy kép
nagy kép
nagy kép
nagy kép
nagy kép
nagy kép

"Titanic roncs
Academy átalakítás, 1:400
Hogyan készítettem a Titanicból roncsot?
Már jó ideje rajongója vagyok a Titanicnak a hajónak, de elsősorban a roncs és annak utóélete érdekel. A James Cameron film bemutatása körüli időkben láttam egy fotót a filmben használt hatalmas roncs makettről, amivel a mélytengeri felvételek egy részét forgatták és később összevágták az igaziakkal, megjegyzem profi módon. Ekkor gondoltam rá, hogy ezt kisebben én is meg tudnám csinálni. Vettem a tavalyi Pecsa makettkiállításon egy 1:400-as makettet az Academytől. Hibátlan Titanic-verziót szinte lehetetlen lenne építeni belőle, de roncsalapnak kiváló. Először is belekezdtem az anyaggyűjtésbe, mivel régi rajongó vagyok, összegyült az évek során néhány videófilm és könyv a hajóról. A videók roncssal kapcsolatos részeit átnéztem és a használható részeket kifotóztam a TV képernyőről, kb 50 db lett. Átlapoztam az albumokat is és kifénymásoltam színesben a roncsfotókat, ami nem volt túl sok. Alapul a Szemtanú sorozat Titanic c. könyvében található roncsmakettfotót tekintettem, igaz ez sem túl részletes.
Ennyi hátéranyaggal felvértezve nekiálltam lepusztítani a dobozból előszedett csili-vili kitet. Mivel a roncs kettétört és én csak az elejével - a nagyobb résszel - akartam foglalkozni, elsőnek a két félben egybeöntött hajótest alját a roncs eredeti törésvonala magasságában - kis ráhagyással - egy kézifűrésszel jó durván kettévágtam. Az igazi roncs tatrésze messze fekszik az elejétől, még 1:400-ban is bő fél méterre esne tőle, ezért kihagytam a kompozícióból. A tatról amúgy is igen kevés fotó lelhető fel, talán mert nagyon rossz állapotban maradt meg, így sajnos a gyönyörű hajócsavarok felhasználásáról is le kellett mondanom...
Ezek után elvágtam a fedélzet alaplapját is a hajótestnek megfelelő hosszra, a rákerülő felépítményekkel együtt. A valódi hajóroncs nem elég, hogy kettétört, de a nagy sebességű fenékhez csapódáskor még meg is roppant kb. a közepén, ezzel egy darabon felnyitva az oldalát, a hajótest mindkét felén. Ezt a maketten úgy értem el, hogy kétoldalt átvágtam egy darabon a hajótestet vízszintesen, majd hőpisztollyal melegítve megtörtem, ezáltal a vágások a hajlításnak megfelelően mindkét oldalon kinyíltak, akár az igazi roncson. A fedélzeti szinteket is hasonlóan bevágásokkal és hőpisztollyal alakítottam összerogyott formájúra. A háromszögletű első fedélzet és az orr maradhat az eredeti formájú. Itt annyit változtattam, hogy a gyári korlátsort levágtam, mert túl ormótlan volt és húzott szálból készült oszlopokkal és cérnával újraépítettem. A fotóknak megfelelően az orrban lévő horgonydarut kifordítottam a rakodónyílás fedeleket pedig fel sem raktam, hiszen ezek leestek a süllyedés közben. A két iker rakodódarut összefordítottam és kissé ferdén rögzítettem. Az első árbocot ferdén rádöntöttem a parancsnoki hídra, amit jelentősen le is romboltam a felépítményeivel együtt. A teljes felső fedélzetet letaroltam és beszakítottam itt-ott. A hajótest közepébe egy nagy függőleges repedést vágtam, ami a test feléig lefut. A két első kéménynek csak az alapja látszik, hiszen ezek is már jóval korábban letörtek a hajóról, amikor még a felszínen megdőlt. A fedélzet és a megtört törzs persze nem illesztehető össze hézagmenetesen így széthajtogatva, a réseket vékony papírral ragasztottam be. Ugyancsak papírból építettem meg a hajótest leszakadt hátulját is, ügyelve arra, hogy a makett belsejébe sehol ne lehessen belelátni! A test sok szintből álló kersztmetszetét gyűrött papirfecnikből alakítottam ki, létrehozva a különböző emeleti szinteket, amelyek némelyike egymásra szakadt a fenékre érkezéskor. A méretarány tartására főleg itt kellett ügyelnem! Mivel a roncs szinte a feléig az iszapban fekszik, ezért körben az aljából levágtam néhány centit, ami amúgy sem látszik, ezzel adva a makettnek egy sík felfekvést is az alapra. Kész a forma, jöhet a festés!
Először az egészet lefújtam Tikkurila vízbázisú falfestékkel, egy rozsdabarna színnel. Majd egy sötétebb árnyalattal nagyon vastagon elkezdtem a rozsdafolyásokat felrakni a hajótest két oldalára. A valóságban az egész roncs tele van ezekkel a cseppkőszerű képződményekkel, amiket nem egyszerű 1:400-ban létrehozni! A fedélzetet és a felépítményromokat is átkentem jó vastagon, eltompítva az éleket, eltűntetve pl. a fedélzet padlómintázatát, mintha iszap borítaná. Száradás után híg barnával és feketével befolyattam a negatív részeket, majd egy tojáshéjszínnel finoman szárazecsteletem, kiemelve a plasztikát. Ezzel még nem volt vége a felületkezelésnek. Egy nap száradás után fogtam a Proxxon fúrógépemet és egy kis marófejjel elkezdtem függőleges árkokat marni a hajótestre korábban felhordott Tikkurila festékbe, így téve teljesen életszerűvé a rozsdafolyásokat. Ezt a műveletet a teljes hajótesten meg kell csinálni nemcsak az oldalakon, szinte a teljes felületet a maróval ki kell rojtozni! Néhány helyen áttörtem a papírrészeket, mintha beszakadtak volna, végül az eltömődött hajóablakokat kifúrtam. Fém vágókoronggal az éleket vettem kezelésbe, a lapokra széteső acéllemez peremét kiválóan lehetett imitálni ezzel a módszerrel. Egy újabb világos szárazecseteléssel lett vége a festésnek.
A hajóroncs-makettet egy aránylag nagy mdf lemezre ragasztottam, mert így jobban érzékelhető a tengerfenék sivár ürességéből kiemelkedő magányos roncs. Az aljzat közönséges plasztilinből készült, a hajóorr előtt kissé felpúpozva. Az alapot is átfestettem szürkével, iszapszerűre, aztán összedolgoztam a roncs oldalát az alappal. A valóságban hatalmas roncsmező övezi a hajótestet ami a süllyedéskor kihullot törmelékből, használati tárgyakból stb. áll, amelyek nagy területen szétszóródtak a fenéken. Ennek egy részét a maketten meg szerettem volna mutatni. Mindenféle apró alkatrészt szétszórtam a hajó körül, főleg a hátsó törés mögött, ügyelve a méretarányra. Egy nagyobb darab oldalborítást is elhelyeztem itt kellően meghajlítva. Még egy kis rozsdafújás következett és kész a Titanic roncsmakett!
A Titanic névtáblát a készletből vett biliaranyszínűből csináltam, fúróval szétrombolva és jelentősen leantikolva. Maga a hajótest összerakása és lepusztítása nem sok idő, de amíg a rozsdás felület kívánt plasztikája a maróval kialakul, az elég időigényes, de hát ez a szép a makettezésben többek közt, nem?
További makettjeim fotói megtalálhatók a www.miket.hu c. oldalon, legközelebb a december eleji Stefánia makettkiállításon leszek látható három újabb makettel, majd meglátjátok!"
Kinvolt petőfi csarnokban!Nagyon gyönyörű!
-
Na de kérdés,hogy makettre is csinál mert az oldalon az áll,hogy elkészítí élethű autó makettedet -
Lada rulzzzzzzzz
-
Puntigamer #7117 dobtam neki egy mailt... -
Puntigamer #7116 ezt találtam egy fórumon:
Egyik srác írta...., makett matricázással kapcsolatban...
Sziasztok!
Sajnos még csak most jutottam el erre a forum-részre,de már rég nem is ír ide senki... :o(
Amennyiben ez a téma még mindig érdekel "valakit",akkor összeszedem az infót attól a sráctól,aki nekünk klészíti a matricákat 1:24-es autókra.
(http://nemethdekor.fw.hu honlapon több példányt is meg tudtok nézni ezek közül)
Már sok mindent kipróbált Ő is,de igen komolyan alakul a dolog,egyre jobb a minőség,valamint egyre bonyolultabb emblémák és szövegek készülnek,akár több színben is!
Amit én tudok erről a munkáról:
Az biztos,hogy külföldről rendelt egy halom matricalapot,és van egy jó minőségű nyomtatója is.
A szitázást főleg fehér szövegek és emblémák esetében használja,mivel ezt a színt nem nagyon lehet nyomtatni.
Első lépésben mindent megrajzol méret szerint,majd ezeket lemezről nyomtatják átlátszó fóliára,amit egy nyomda levilágít (szitára).Ezt már csak "meghúzzák" festékkel a matricalapra és megszárítják.
Fehér alapot szitáztat olyan emblémák alá is,amik nem fehér makettre kerülnek.Erre az alapra kell ráragasztanunk a színes emblémákat.
A kész matricákat felragasztás és száradás után át kell/lehet lakkozni.
Írni kéne neki egy mailt... és megkérdezni hogyis van ez.. :) -
passz -
Így javasolta nekem GIpetyus
"Na akkor:
Én úgy csinálom,hogy a mosdóba jó 3/4-ig langyos vizet teszek.Bele a makett(én mindíg szétszedem amennyire lehet).
Aztán a sziti.A mellékelt kanalat használva 4-5 adagot...
Néha több is kellhet...
Én még szoktam bele rakni "vasat" is,az jobban pezsegteti...:) Azé' van benne forgácsdarabka is...
Erre türeszelőket használtam,baja nem lesz:P
Az idő mondtam,a festék kérdése is...
PL:van hogy 20 perc,de olyan is,hogy 2 óra...:/
Én azt javaslom,próbáld ki elöbb a makett valamelyik akatrészén,hogy tudd mire számíts...
De vigyázz,mert velem is előfordult hogy kicsit megmarta a cuccot..:/ (mondjuk ez nagyon ritka,tán csak 1x fordult elő)
Egy biztos:a régi,ecsettel kent "kezdő" makettekről sokkal hamarabb lejött a festék mint a fújtakról...:/
Persze olyan is volt,hogy egyáltalán nem szedte le a festéket,bár az lehet hogy neoluxal lett festve:PP
Ha minden oké,látod,érzed hogy jó ,szivacs használatával mexabadúlhatsz a festéktől...
FONTOS: a cuccot ne a makkettre szórd!!
Hanem alá...rá a makett-erre vmi vas(ez legalább lent tartja a víz alatt),mindez természetesen vízben...
Kezedre,szemedre nagyon vigyázz!!Gumikesztű ajánlott,bár én nem használtam,annyira nem csípett:PP"
-
MOsdót 3/4.ig engedtem langyos vízzel majd 4-5 kanál sziti utána meg a kasznit. Hagytam állni kb. 2 órát majd elkezdtem mosógató szivaccsal dörzsölni és szépen jött le. Mindent úgy csináltam ahogy GIpetyus írta nekem -
az a baj hogy nem tudom mit szólna hozzá a gitt,meg a kartonpapír....azok tuti elporladnának... -
és mibe öntötted a cuccot?aztán csak beletetted a makettet és ennyi? -
Szerintem mindegyikben van. -
ehhh...Azúr....hmmm...olyan van itt is valahol... -
Meg mondjuk kellett dörzsölni rendesen a szivaccsal :) de megérte -
Jó nem azt mondom,hogy teljesen 100%-ig levette de amennyire lejött az bőven elég szerintem,hogy lefújjam rendesen -
Itt nálunk a csepel plazaba az Azúrba 289 Ft. volt Amúgy egy kék dobozba van és egy marha nagy biztonsági záras fehér kupak van rajta valamint piros betűvel van rajta,hogy SZI-TI -
hol vettél olyat?
kéne nekem is... -
Tegnap szépen leszedte a Merci kasznijáról a festéket a Szi-Ti. Szét is marta egy pár újjamat :))) -
hy....!
-
Szasztok
-
"lassú munkához idő kell "...a lassúhoz tényleg kell idő!:)) -
byebye! -
Na jó mára ennyi,majd holnap reggel leszek:)
Ahoj mindenki!

-
Neemmm..:)
Akkor benéztem valamit:)
Volt egy vitorlás(Alex Von Humbolt),amit vagy 1 hónapig raktam :P -
Puntigamer #7097 lassú munkához idő kell :)
mellesleg rohadt szép lesz...
és tegnap előtt kezdtem csak el...
te 1 nap alatt összedobsz egy makettet? :)