Kézi és az Olimpia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kiegészítésként: a WADA a meldoniumot tette a tiltólistára, miközben Sarapova az orvosa által felírt Mitronat nevű gyógyszert szedte! Ez utóbbi is meldoniumot tartalmaz. Tehát, ha elolvassa azt a bizonyos decemberi emailt sem lesz tőle okosabb, hacsak nem gyógyszerész/biokémikus/orvos! S tudjuk, hogy nem az...
A meldoniumot a lettek fejlesztették ki még a hetvenes években, főleg katonák részére, ma is ők gyártják, de Oroszországban igen leterjedt az alkalmazása. Vajon mikor látunk a tiltólistán az USA-ban kifejlesztett gyógyszert doppingként?
kaloz174
Olvastam a neten egy ilyen tartalmú - határozottan kijelentő - mondatot. Ha nem igaz, elnézést. Annak tűnt.

MINDÖRÖKKÉ DUNAFERR!!! HAJRÁ MAGYAROK!!! HAJRÁ MAGYAR KÉZISEK!!!

Minden hatóanyagnak megvan az az adagja amikor optimálisan hat, de ez ráadásul még egyedre is szabható. Ahhoz, hogy ténylegesen növelje a sportoló teljesítményét ez mindig jóval több mint amennyi a normális, a gyártó által ajánlott anyag. Olyan mint. hogy míg az elalváshoz pl. elég egy-két tabletta a gyógyszerből, az öngyilkos félmarékkal vesz be belőle, de még akkor is sokszor meg lehet menteni. De a legtöbb legálisan gyártott gyógyszernél nemcsak egy hatóanyag van bennük, ergo nem igen lehet kockázat nélkül tömni magukba.
A Wadának és híveinek tudomásul kellene venni, hogy a sportolótól elvárt követelmények egyúttal a mezei polgártól eltérő gyógyszerezést is igényelnek. A céllövők anno "célzóvízet" ittak, a súlyemelők szalamiákszeszt szagoltak, srtb. stb. Nem doppingként, hanem az optimális versenyzési lehetőség elérése miatt. Egyszerűen non sens elvárni egy félmázsás női súlyemelőtől hogy mázsás súlyokat emelgessen, miközben megteszik! Normális esetben szét mennének az ízületei, innai, izmai. De nem mennek, mivel felvannak turbózva, De hasonló a helyzet a többi erősportnál is, a WADA meg fut a helyzet után és elkapdossa - bizonyítva hatékonyságát - a felelőtlenebbeket, hanyagabbakat, szegényebbeket. S nagy ritkám - amikor a sportágon belüli konfliktusokban egyes felek pártjára áll - akkor nagyobb madarakat is fog (ld. Amstrongot, vagy egyes amerikai, kanadai futókat, stb). A távolkeletiek viszont igen ügyesen kerülik ki az ilyen csapdákat. A csapat/labda sportoknál a fokozott ízületi sérülékenység mutatja, hogy az igénybevétel messze meghaladja a normálist. Ezt nem lehet mezei orvosi megelőzéssel kivédni. S ha a WADA az egyik ország orvosai által használt szereket tiltja, a másikét meg engedi, akkor alaposan befolyásolja a tényleges sporteredményeket, nemzetek közti versengést. Nem ez lenne a feladata.
Ezt így én elfogadom, csak tényleg ne azért kössünk bele valamibe, mert WADA, hanem mert WADA és tényleg rossz, amit csinálnak. Ugye ha igazad van, akkor az utóbbi halmazból is el lehet lenni bőven, nem kell van rajta WADA, nincs rajta WADA játék is mellé.
Isthy
Egy kis kézilabda:

Lengyelország - Magyarország (női EB selejtező)
2016.03.09. 20:30 Sport1

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Ezt honnan lehet tudni? Mert ilyen hivatalos hírt sehol nem láttam.

DUNAFERR FOREVER!!!

Sarapova be is ismerte a hanyagságát. Én a WADA módszereit kritizálom. Ahogy Tiszekerrel is folytattam anno levelezést a Kovács Ági ügyben. Az a probléma (az ismeretlen inditékokon túl), hogy rugalmatlanok, merev bürokraták. Mintha a sportolók lennének értük és nem fordítva!
Amúgy, honnan is tudták, hogy vele ezt tudatni kell?

Ha jól értem, az érintettek nagyjából hírlevélszerűen megkapták, hogy 2016-ra mik lesznek a tiltott cuccok. Máskor is meg szokták kapni, és mások is. Az azért fel tud tűnni, ha új esztendő jön, és egy élsportoló tudja, hogy mennyire kényes ez a kérdés.

Én nem azt mondom, hogy Sarapova doppingolt, vagy hogy én eltiltanám, és a konkrét szerről sem tudok nyilatkozni, nem értek hozzá. Az is egyértelmű, hogy mindig vannak egyenlőbbek a WADA-nál is. De jelen esetben a megbukott sportolók hibáztak, és ennyiből szerintem más az eset, mint amikor eltitkolt összetevőről van szó, vagy az éttermi példádnál (az utóbbiról mondjuk még nem hallottam megtörtént esetet, de talán csak nem figyeltem). Szóval nem kell olyasmivel vitatkozni, amit nem állítottam, nem gondoltam. Viszont éppen arra, amit korábban vitattam (a mennyiségekről), nem is reagáltál, pedig laikusként érdekelt volna a válasz.
S azt a kérdést nem teszed fel, hogy hogy hirtelen megjelent ez a szer a tiltólistán? Nem véletlenül azért mert több orosz sportoló is szedte, (ráadásul Sarapova több mint 10 éve az USA-ban él), míg a nyugatiak nem (vannak nekik mások, amelyek csak akkor kerülnek a tiltólistára mikor már ők lecserélik!). Amúgy , elolvastam alaposan a hatását, nos semmi olyan sincs ami károsítaná a szervezetet! Márpedig a doppingolás tiltásának ez a legfontosabb! Az nem lehet, hogy mert segíti a sportolót, hiszen akkor minden jó minőségű ételt, vagy hatásosabb gyógyszert be kellene tiltani, azon az alapon, hogy nem minden sportoló jut hozzá a világ végén s nem egyenlőek a sanszaik!
Ez az egész nem egyéb mint az oroszok ellen indított amerikai hidegháború része. A tesztekből a wada jól tudja, hogy mi van a vérükben, vizeletükben s amiből soknál volt, azt hirtelen tiltólistára tették. Karácsony előtt közvetlenül emailban jelezni is pofátlanság, hiszen a sok spam miatt sokan meg sem nézik a postájukat. Amúgy, honnan is tudták, hogy vele ezt tudatni kell?
kaloz174
Sharapova 1 év eltiltást kapott...

Na jó, de ha valamiből csak keveset mtuatnak ki, az utalhat korábbi doppingra is. Sok esetben nem a versenyek alatt éri meg keményen nyomni, hanem a felkészülésnél. Itt az a kérdés, hogy rá lehet-e fogni adott szernél, hogy beletették az ember fogkrémjébe vagy véletlenül került szopogatta ela kakasos nyalókával akkor is, ha keményen csalt. Mert ha igen, akkor igenis érdemes komolyan venni, ha meg mindig egyértelmű, hogy nem doppingoltak szerencsétlenek, akkor nyilván nem kell súlyosan büntetni a hanyagságot, balesetet. Amíg erre nem tudsz meggyőző választ adni, addig beláthatod, hogy képtelenség egyetértenem veled, mert elbeszélsz mellettem.

Jelene setben Sarapova 10 éve szedte a szert, és tudott hatóanyagról, az e-mailre meg nem kttintott rá, és a stábja sem segített be ebben. Tehát szerinte is mulasztás történt.

Nem azt mondom ezzel, hogy nagyon távol áll tőlem, amit mondasz, de az álláspontod ennyi alapján leegyszerűsítőnek, végletesnek tűnik. Nem kell ehhez a WADA-ról jól véleménnyel lennem.
Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2016.03.08. 10:43:00
Gondolod, hogy Benedek Tibor anno attól a bizonyos kenőcstől polózott jobban az átlagnál?
Ezek a marhák a WADA-nál készítettnek egy listát a hatóanyagokról, majd megnézik,. hogy milyen készitményekben (gyógyszerek, kozmetikumok, táplálékkiegészitők) fordulnak elő s hopp, tiltólistára teszik. Mivel nem minden ilyen készítményre írják fel az összes alkatórészt egy mozgó labort kellene magad után vonszolj élsportolóként. Akármelyik vendéglőben, vagy vendégségben benyelhetsz valamit, amiről nem is tudsz! Ha a WADA sportszerűséget követel meg a sportolóktól, akkor magától is követelje meg és a tiltott szereinek ne a minimálisan kimutatható mennyiségét keresse, hanem azt a mennyiséget amely már bizonyítottan képes teljesítmény növelésre!
Azokból a gyógyszerekből amelyből valamilyen ható anyag doppingra is jó, nem lehet annyit szedni, amennyi doppinghoz hasznos lenne. Ugyanis a többi hatóanyag már káros lehet a szervezetre! Jó vicc, hogy ez a gyógyszer már évtizedek óta forgalomba van, de csak 2016.jan.1-től lett rátéve a listára! Irtam már, legközelebb a mákos tészta is szerepelheta listán, hiszen van benn valamennyi ópium. Igaz, nekünk akik megesszük nem árt, semmiféle teljesítményünket sem növeli, de szabál az szabál, ugyebár? Fő, hogy a WADA meg a MACS eredményt tudjon felmutatni! Hiszen onnan jön a pénz (s honnan? főleg a gyógyszergyártóktól!). Főleg az USA-ban s azért nekik van a legkevesebb doppingoláson elkapott sportolójuk, már ha egyáltalán engedik a tesztelést.
Nyilván ha úgy történt, ahogy mondja, az erkölcsileg más eset, de éppen ezen a szinten kellene már stáb mögötte, aki foglalkozik ezzel. Eleve élsportol valaki, dollármilliókat keres, táplálékkiegészítőt szed, és nem egyeztet erről orvossal?

Nem tudom, hogy a konkrét a szer, mennyire alkalmas doppingra, de éppen több és szigorúbb odafigyeléssel lehet kiszűrni, hogy a valóban csalók nem tudják beállítani áldozatnak amgukat a jóhiszeműségre építő meséjükkel. Nem mondom, hogy minden szavát iszom a WADA-nak vagy a MACS-nak, de nem mennék át a másik végletbe.

Persze ahol tényszerűen megállapítható, hogy figyelmetlenségről van szó, ott tényleg enyhébb és kevésbé megbélyegző büntetéseket célszerű adni. Vélem én sportkedvelő laikusként.
Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2016.03.08. 08:16:21
Na erről írtam a minap! Hirtelen kirázza valaki az ujjaiból, hogy mától doppingszer az ami eddig nem volt az, s aki nem figyel, ráfizet! Bohózat, ha nem kellene inkább sírni miatta...
http://www.blikk.hu/sport/egyeni/doppingbotrany-orokre-eltunhet-a-palyarol-a-szexi-teniszcsillag/w2t1v70
Isthy
A Randers EHF kupa meccsén van élet a pályán még a meccs legvégén is <#vigyor>

Utoljára szerkesztette: Isthy, 2016.03.07. 11:18:56

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
A szegediek kezében volt a győzelem a végén, a lehozott kapussal emberelőnyben támadva volt 17 mp játékidejük. Azonban az erőltetett, ráadásul korai rossz bejátszást elcsípték a lengyelek és volt még 6 mp bedobni az üres kapuba a győztes gólt. Amit meg is tettek és győztek.

A veszprémieknek a Motor Zaporozhye lesz az ellenfele a nyolcaddöntőben. Utána pedig a Vardar-Plock párharc győztese a FF-ba jutásért. A szegediek ezzel az elrontott végjátékkal megkapták a Kielt. Ha valami csoda folytán továbbjutnak akkor a PSG következne a FF-ba kerülésért.

DUNAFERR FOREVER!!!

kaloz174
A Szeged megnyert meccset bukott el, szerintem csúnyán. A lengyelek sokkal jobban akarták a győzelmet, meg is érdemelték. A szegedieknek számtalan lehetőségük volt, amit elkönnyelműsködtek.

Isthy
A PSG 5 góllal vezet 3 perccel a vége előtt, ez a meccs már megvan nekik. A veszprémiek így a csoport második helyén végeztek. Az első fordulóban elszórakozott 1 pontjuk a csoport győzelembe került nekik.
Utoljára szerkesztette: Isthy, 2016.03.06. 18:34:21

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
A félidőben Párizsban 16-16 az állás a PSG-Flensburg meccsen. Ezzel a döntetlennel kiegyeznék a végére is <#wink>

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Ugyanilyen "karcsú" volt a zágrábiak ellen is két hete hazai pályán, azután a következő meccsen Flensburgban meg egy szép bravúrgyőzelem sikeredett. Itt igazából a 2 pont volt a fontos, hogy legyen miért szurkolni holnap a Flensburgnak a PSG ellen. Ha nem nyernek a párizsiak akkor a veszprémiek a csoport győztesek.

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
A veszprémiek megint megszenvedtek a lengyelek ellen egy szoros meccsen. De végül 2 góllal nyertek és maradt esélyük a csoport elsőségre.

DUNAFERR FOREVER!!!

kaloz174
Ezen a fórumon bevallom, hogy fogalmam sem volt, hogy volt-e tétje a veszprémiek számára ennek a meccsnek. Azt hallottam, hogy a lengyelek már tét nélkül játszottak. A helyi közönség viszont nem tudta elképzelni, hogy kikaphatnak a kedvencek...Pedig ez így nagyon karcsú volt.

Isthy
A hétvégén:

MVM Veszprém - Orlen Wisla Plock (férfi BL)
2016.03.05. 17:00 Sport1

KS Vive Tauron Kielce - MOL-Pick Szeged (férfi BL)
2016.03.06. 18:00 Sport1

DUNAFERR FOREVER!!!

Nagybányáról távozik a nyáron Ungureanu és Jezic (CSM Buk.), Pineau (?), Abbingh (Issy) + ??. Ungureanu Pessoa helyére megy (az utóbbi a Vardarhoz).
Azt tudom, csak igazából nem értem! Ezen az alapon előbb-utóbb a mákos tészták is bekerülhetnek a titkolt szerek közé.-😊
Isthy
Ha ott kapcsolatba kerültél a doppingvétség fogalmával és eseteivel, akkor tudnod kell, hogy ha kokaint találtak abban a mintájában az doppingvétség. Ami a megfelelő eljárást vonja maga után. Ahogyan a kajakosoknál is történt. Ennyi a történet.

DUNAFERR FOREVER!!!

a közelmúltban/nem régen
Táplálék kiegészítőkkel, kozmetikumokkal, orvosságokkal pl. amelyeknek a csomagolásán az összetételnél nincs feltüntetve a tiltott szer! Ezért mentette fel a bíróság nem a közelmúltban Fazekast az athéni diszkoszdobót! S még jó pár eset ismert.
Bocsi, én viszont a testnevelésin oktattam!-😊
Isthy
A Siófok-ETO meccs 2016. január 20-án este volt. Azért telt el ennyi idő, mert ugye a mintákat alapvetően a tiltott doppingszerekre vizsgálják. De itthon az illetékes sportszövetségek nagyobb része kéri a kábítószeres tesztek végrehajtását is, amit más ütemben végeznek. Ennek az eredményét is ugyanúgy jegyzőkönyvezik és megküldik az illetékes sportszervezetnek, ha probléma kerül elő. Valamint az MKSZ illetékes fegyelmi bizottsága is csak meghatározott rendben ülésezik - hetente egyszer keddi napon - és csak akkor tud határozatot hozni. Így nőtt szépen az idő és lett belőle 5 hét. Sztem a "B" próba esetében ez nem fog eddig tartani.
Utoljára szerkesztette: Isthy, 2016.03.04. 13:45:01

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
A kokaint nem is teljesítmény növelés meg hasonlók miatt használják, a kajakosok sem amiatt fogyasztották. Még egyszer leírom, a doppingvétség nagyon sok tevékenységet - illetve néha nem megtett tevékenységet - is takar. Javaslom ezzel kapcsolatosan a fogalom szakirodalmát elolvasni, én megtettem amikor tavaly a kajakosainknál többször is előfordult.

DUNAFERR FOREVER!!!

kaloz174
Hogy lehet ártatlanul terítékre kerülni?
Bár nagyon szurkolok Annának, eddig erre nem emlékszem, hogy lett volna példa. Olyanra igen, hogy valamilyen gyógyszer mellékhatást váltott ki.
Állítólag a Győr elleni meccsen volt a mintavétel. Több hónapja. Gondolom, akkor a "b" tesztnek is kell ennyi. Anna 1 évet akart még kézizni.

A kokain és sok más szer is csak a hangulatát javíthatja a sportolónak, de a teljesítményét nem! Nem fog tudni például erősebben és pontosabban kapura lőni, vagy gyorsabban futni, stb. Akik ténylegesen és szándékosan doppingolnak azoknak vagy van pénzük olyan szerekre, amelyek még nincsenek a tiltólistán, vagy van orvosi igazolásuk, hogy szedniük kell ezt , azt. Ilyen pl. az asztma is, amire hörgőtágítókat kapnak. Ma már csak a pancserek, vagy az ártatlanul terítékre kerülők buknak le.
Igen, a beállóskérdést tekintve nekem is hasonló gondoltaim támadtak.
Isthy
Gratulálok a csapatnak az ÉRD legyőzéséhez! <#taps>
Nagyon látszott a csajokon a két hétvégi meccs mentális fáradtsága. Szerencsére a végén sikerült megszerezni a győztes gólt és ezzel nagyon fontos 2 pontot begyűjteni. Aminek az értéke még tovább nőtt a Siófok fehérvári vereségével.
SZE megint nagyot alakított az időkérésével. Legalább egy, de lehet két pontot vett el a csapatától. Amikor letette a táblát a játékosa már tiszta gólhelyzetben volt - pont láttam - amit be is lőtt. Sikerült megfosztania a csapatát egy góltól, 20-20-nál 1:06-al a vége előtt, emberhátrányban. Ha képes lett volna figyelni a saját csapata játékát miközben odasétál a zsűrihez, akkor észlelte volna a helyzetet és biztosan nem teszi le a táblát. Én most illendően meg is köszönöm neki ezt a kedvességet: Köszönjük Edina!<#worship> <#vigyor><#nyes>

DUNAFERR FOREVER!!!

Isthy
Kicsit segítek, a kokain fogyasztás doppingvétség. Meg még sok más is az, nem csak a teljesítmény növelő szerek szedése.

DUNAFERR FOREVER!!!

Ez furcsa:
http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/noi-kezi-orban-annamaria-doppingolhatott-felfuggesztettek-2487265
Mivel van némi közöm a sportélettanhoz, nem igen értem, hogy mi fenének és milyen cél érdekében doppingolna egy labdajétékban, pláne kézilabdában résztvevő játékos? Persze, a hülyeséget kizárva! Ugyanis ezekben a sportokban amit nyerne a réven, azt elvesztené a vámon!
Olyasmi lehet mint anno Benedek Tibor kenőcse. Azt még sem kivánhatják el egy átlagos sportolótól, hogy minden szintétikus anyagokat is tartalmazó élelmiszert vagy kozmetikumot, amit használni akar, ellenőriztessen. Tessék már központilag megakadályozni a forgalmazását! Mert ha a sportolók nem használhatják, akkor a mezei polgár, sőt a gyerekek, igen?
Isthy
Ez valóban kétséges, látva az elmúlt éveket.
Még egy dolog és azután nem ragoznám tovább a Fradit. Idézném EG-t: "Mészáros Rea továbbra is a védekezésünk meghatározó embere, akitől azt várom, hogy lassan-lassan támadásban is helyet követeljen magának."
Ezt nagyon kíváncsian várom. Snelder minden bizonnyal támad és védekezik is, ha meg elöl pihen akkor - ahogyan eddig is - Piros fog elöl játszani. Rea az ő cseréje lehet ekkor hátul. Mondjuk sztem hátul is kevesebb feladata lesz, mert a Szekeres-Snelder páros is simán megoldhatja a két 3-as védő feladatait. Így a játék is gyorsulna, mert csak a Pena-Szekeres csere lenne.
Utoljára szerkesztette: Isthy, 2016.03.03. 15:19:50

DUNAFERR FOREVER!!!

Luca és a jobbszélsők egyébként jól működtek együtt tegnap, és Zivkovic is főleg ebben volt használható. De persze Móni Tomoritól is kapott ipari mennyiségű poszt.

Annak én sem örülök, hogy nincs balkezes lövő, akármennyire is Pena és Dodó oldotta meg a posztot idén is. Mondjuk nagyon nincs is kit leigazolni, aki annyira jó is és elérhető is,a magyar fiatalok közül pedig már Kiss Nikivel is elszúrtuk. Én a külföldiek közül például Burgaard játékát kedveltem a feltörekvő generációból, de nem tudom, hogy nálunk mennyire lenne megoldás, mostanában elég rossz formát produkált, bár nem látom annyit, mint a viborgi éveiben. Vagy érdekes lenne a jobb szélre is egy Kovacsics (Vjahirjeva) 😊

Egyébként még így is kétséges a keretet nézve, hogy a benne helyet kapó fiatalok elég lehetőséget kapnak-e, leszámítva a széleket.
Isthy
Köszi a kiegészítést!
Jól látom, hogy balkezes lövő most már nincs is a keretben? Persze lehet anélkül is, de az a nehezebb út és a két fiatal szélső helyzetbe hozását nem könnyíti. Szarkát a rokoni szálai jól bebetonozták, mert a teljesítménye nem annyira.

DUNAFERR FOREVER!!!

Ősszel kezdetben sok lehetőséget kapott, de nagyon nem ment neki, és mivel védekezésben is cserélni kellett, a visszatérő Szanit is fel kellett hozni, így körön kívül került - vagyis lecövekeltük a kispadra, illetve a 7 hétméteres dobás vonalára.

Kár, mert az ETO ellen bizonyított ősszel pár remek góllal, és kiscsapatok ellen is rendre jól játszott, de a siófoki meccsen is jó volt, hogy aztán itthon pihenjen, holott a BL-ben bevetésre szántakat kellett volna inkább kímélni. Úgy érzem, a BL-ben tavasszal is voltak olyan momentumok, amikor több részfeladatot rá lehetett volna bízni, és addig megoldható lett volna a cseréje. De azok már tényleg nagyon éles meccsek, érthető, ha nem ez volt a prioritás, mégis, talán még segíthetett is volna ezzel a csapaton.
Isthy
Luca egyértelműen nem kapott elég lehetőséget, hogy bizonyítson a Fradiban. EG a cserék sokaságával magyarázta a dolgot. Reméljük az új klubjában lesz pályán eleget, hogy fejlődhessen.

DUNAFERR FOREVER!!!

Szekercésen csodálkozom. Siófokon egészen jól muzsikált a saját posztján is, mig az FTC-ben megintcsak nem tudott bizonyitani. Büntetőlövőként meg gondolom nem akarta nyugdíjba menni. Most hova megy? No meg kíváncsi léeszek Planéta "feltámadására" Thüringenben! Müller megtanítja átlőni? -😊
Isthy
Ma az átigazolási hírek napja van: ETO, Fradi és Vác bejelentések voltak. A két nagy csapatnál szinte semmi meglepő nincs, mindenről voltak már infók. De sztem mindkét csapat esetében lesznek még további igazolási hírek is.

DUNAFERR FOREVER!!!

Bocsi, ez aléink a jó:
http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/noi-kezi-biro-blanka-3-kovacsics-2-evre-irt-ala-a-fradihoz-2487191
No it vannak a Fradi hirek:
http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2487191
Isthy
Detti a Digisporton

Egyetértek, inkább az EHF Kupa!

DUNAFERR FOREVER!!!

Persze hogy meg, egyébként benne van az írásodban is: "Csak az a kérdés, kinek vastagabb az arcán a bőr?"
Ez az egész egy két kivételtől eltekintve vagy inkább próbálkozástól, már baromi régen nem a sportról szól, sehol a világon miért lenne pont nálunk kivétel...
kaloz174
Biztos megértetted, miről írtam?
Amúgy az, hogy máshol mi van, nem mentség.