553
Milyen tapasztalaitok vannak?
  • Babli
    Newviki!

Sztem nem normális dolog hogy penészes!!! :S Gondolom a nagy páratartalom miatt kelhetett ki rajta! Az a lényeg hogy maga a fa NE legyen penészes mert akkor VÉGE!!! Milyen fajta? Rakj be képet róla! Vagy nézd meg a Yamadori Bonsai Hungary honlapját és írj Katona Ervinnek! 89 óta foglalkozik bonsaiokkal, csak tudja! :D Nekem is ő segített!

Bye...
  • newviki
    Sziasztok!
    Karácsonyra kaptam egy bonsait és azt szeretném megtudni, hogy normális-e az, hogy pár napja a cserepe kívűlről teljesen penészes!
    Köszi!
  • Babli
    Hali! Ha valakinek Carmona microphylla-ja van (Borágó fa) akkor egy kis jótanács! Tegye ablakba, kavicságyra, 20 C körül, és öntözze naponta esővízzel!!! Nekem ledobta a fél lombkoronáját, viszont ez a "kúra" segített rajta! Mindenhol újrahajtott!!! ;) Ha nem menne, akkor írjatok Katona Ervin bának, a Yamadori bonsai klub "mesterének" ! :) Nekem is ő segített!

Szevasztok... és B.U.É.K.
  • viizo
    ez nem fikusz, inkább vmi carmona féle.

fényes, bőrszerű levelei vannak ahogy látom a képen, a fikuszok viszont nem ilyenek.
  • Attii7
    Sziasztok!

Sok Bonsai fórum és írás végigolvasása után határoztam el, hogy írok.
    Eddig 2 fám volt, amikért az ég világon mindent megtettem. mind a kettő Fikusz féle volt. Páratartalom, víz, fény, Bondai doktor, minden ami elképzelhető megadtam nekik. A jelenség azonban nem változott. Mind a két fa 2 évig bírta. Minden télen jelentős mennyisségű levél esett le róluk. És általában minden második tél az halálos lett.

Most kaptam ismét egy Bonsait én úgy gondolom, hogy ez is Fikusz-féle, de kérlek erősítsetek meg ebben.
    A jelenség most is ugyanaz. A levelek a hazahozatal óta hullanak.
    Gyakorlatilag már a levelek fele lehullott.
    A kérdésem az lenne, hogy mit ronthatok el, h nem sikerül megmenteni őket?

Én már arra is gondoltam, hogy ezt a fát már rég megfázították, megbetegítették az odanemfigyeléssel.

Ha tudtok nekem segíteni, hogy mire kéne odafigyelnem, azt nagyon megköszönném.

üdv.:

Attila
  • Attii7
    videkiszallas.hu/upload/100_0062.jpg
  • viizo
    bár 10 bonsai-fám van, carmonát én sem tartok, személy szerint félek a tartásától.

itt találsz némi infót róla:

carmona
  • Babli
    Ja és Boldog Karácsonyt mindenkinek!!! :D
  • Babli
    Sziasztok!!!

4 napja kaptam egy Borágófát (Carmona microphylla), kezdenek hullani a levelei! :( Sajnos már úgy kaptam, hogy egy-két levélen barna foltok voltak! Ezek azóta már le is hullottak, igaz nem maguktól hanem én nyúltam hozzájuk és leestek! Vannak zöld hajtásai, nagyjából 50-50 % az új levelek és a régiek aránya! De azért ez a levélhullás aggasztó!!! :( Egyik haverom mondta, hogy melege lesz nálunk, ezért most az ablakomban tartom, márványlapon 19-20 fokon, esténként öntözöm, a leveleit permetezem (párát szimulálva)...
    Nem tudom, mit tehetnék vele! Olvastam hogy tál kavicsba rakva megmenthető lenne, meg hogy egyáltalán nem szobanövény de van ahol évekig eltartható stb...
    Mit tegyek?! Azt is olvastam hogy télen csak szórványosan öntözzem. Sok a víz neki, vagy kevés a pára, esetleg melege van, vagy fázhat?! :S Fogalmam sincs sajnos! Hallottam hogy Carmona a lehető legsz*rabb bonsai ami létezik, semmi sem jó neki de olvastam ellenkezőt is!
    Válaszotokat előre is köszönöm!
  • viizo
    szurkolok én is, hogy megmeneküljön a kis fa, és sok örömed legyen benne később ;)

jah, el is felejtettem mondani, hogy fűtőtest se legyen lehetőleg a fák közelében, erre érdemes még figyelni.
  • VerteZ
    A párásítás elkezdődött, a növények az ablakba költöztek, ott is kb. 20 fok van nekik. Remélem ez meg menti a kicsikét!
    Köszi a tanácsokat mindenkinek!
  • viizo
    ötlet:

a panel száraz levegője (az alacsony páratartalom) előszeretettel nyírja ki a bonsai-okat.

tipp: tégy alá vmi alátétben vizet, ami tud párologni, de olyanformán, hogy ne érintkezzen a víz a földdel (legyenek az alátétben pl. kavicsok, és azokon legyen a bonsai edénye).

ha permetezed a levelét naponta 1-2-szer, az is segít vmelyest.

a bonsaiokat mindenképp fényes helyre tedd, ahol sok természetes fényt kap, a félárnyékot a fikuszféléken kívül nem nagyon viseli el más fajta.

találkoztam már olyan problémával is, hogy az edényben lévő földben giliszta volt, és az tette tönkre a bonsai-t.

• VerteZ
    Nem hiszem, hogy nálam fázott volna meg, kb. 2 méterre van az ablaktól. Van egy másik is a közelben, az eddigi 5 hónap alatt nem volt baja a hellyel, hozta a hajtásokat rendesen.

Kórokozó nincs rajta, viszont mintha valami penészszerű gombafonalak lennének a földjén.

Éppen locsolt állapotban vettem, de nem tudhatom mikor locsolták előtte.

Most hol is kell tartani egy Bonsai-t? Tegyem az ablakba őket? Vagy nincs annyi fényre szüksége?

A hőmérséklettel nincs gond, a panelban állandó 20-22 fok van.

Ezek után bármi ötlet?

• viizo
    egyik kertész ismerősőm nem tudott megtartani 5 bonsai-ból csak 3-at :/

szakmaiság rulz :D
  • lemongrass
    ööö... 'előírt' -> amit a hozzáértő virágos eladó mondott... :D
  • viizo
    egyébként olyan, hogy 'előírt' mennyiség nincsen, nekem több ugyanolyan fajta fám is van, mégis mindegyiknek más a fény, víz, pára, tápanyagigénye

figyelni kell a fát és ezek alapján gondozni :)
  • viizo
    több gond is lehet:

vagy huzatos helyen áll a fa (akár egyetlen rányitott ablak a hideg időben végzetes lehet!), vagy nem kap elég vizet, vagy túl sok vizet kap.

nézd meg azt is hogy nincs-e vmi kórokozó a fán (bogár, ilyesmi).

nem árt ha kap rendesen fényt, és nem egy sötét szobában gubbaszt a fa.

a hőmérséklet sem mellékes, 16-21 fok között érzik magukat legjobban, ha ennél sokkal magasabb vagy alacsonyabb, az rossz lehet a fának.

összetett a dolog :/
  • lemongrass
    OBI -> Bonsai 1.299
    Bal legalsó
  • w77d
    gyerekek hol lehet bonsai fát kapni budapesten?
  • lemongrass
    2002-ben vettem egyet ex-csajnak karácsonyra /akkor még vmi durva 4500-ért hozták... most már lattam 1200-ért is.../
    gondozta, ápolta... annyi vizet kapott, amennyi az előírt volt... kapott tápsót, vagy mi a francot...
    /meg vettünk hozzá vmi Bonsai-os szakkönyvet 3000-ért.../
    aztán eljött a nyár... elkezdett potyogni a levele...
    felvittük pestre Bonsai 'dokihoz' (vmi bonsai-ra specializálódott dísznövnykertészhez), aki nem tudta megállapítani, h mi a baja...
    aztán egyszercsak kirohadt...

hát ennyit az én kis bonsai-os story-mról...

egy haveromnak viszont van... asszem 16 éves a fa, vagy mennyi...
    az bírja a strapát....
  • VerteZ
    Üdv mindenkinek! Én is vettem egy bonsait szombaton, valamelyik Ulmus-t az egyik mutinál és sajna el kezdte hullajtani a levelét. Már az 1/3-át le hullajtotta, és a többi is pöndörödik fel, szárad el és hullik le. Meg tudom még menteni vagy talán csak tavasszal lesz belőle valami??? Meg fázott???
  • viizo
    nagyobb kép kellene róla (lehetőleg a leveleiről), egyébként valószínűleg Serissa a fa.

egy bonsai könyvet szerezz be mindenképp, amit mindenki ajánl (nekem is megvan) az Harry Tomlinson bonsai-könyve.
  • justin
    Én szakkönyveket ajánlok (nekem is volt egy bonsai fám).
  • Buckey
    [/IMG]
  • Buckey
    Itt a kép.
  • Buckey
    Sziasztok! Vettünk az OBI-ban egy kis Bonsai fát, és nem tudjuk (tudták) milyen fajta. A gondozásáról sem mondtak semmit, csak annyit, hogy locsoljuk. Itt van egy kép róla, hátha tud valaki segíteni.
  • Punker
    csinálj róla fényképet...
  • BADE
    Hogyne élne!:)
  • Punker
    keresgélj, vagy várj pl. nő napkor az ilyenek is akciósak szoktak lenni, tavaly a 10k-s fák 8-án 5 után 5-6k között elvihetők voltak hogy ne maradjon az árús nyakán.....
  • cyrus #44
    jaja, pesti vagyok, bár itt a plázákban kevés a virágbolt és kurva drága, maszekoknál meg csak simán drága.
  • Punker
    normálisabb virág boltokban én 1k és 10k közötti árakat láttam, de ha pesti vagy akkor gondolom ott olcsóbb és nagyobb a választék.
  • cyrus #42
    hol lehet ilyen bonsai vadállatot szerezni ? mennyiért ?
  • Punker
    tényleg Bade él még vagy már kinyírtad?
  • cyrus #40
    http://www.libri.hu/cgi-bin/libri/htmlos.cgi/13604.2.450506716961927054

valamint még a libri.hu-n van ezen kivül 2 könyv róluk, relative olcsón :)
  • Punker
    ügyes vagy :))
  • BADE
    Megkaptam,még él:))
  • [HUN]PAStheLoD
    de drágább is :P
  • [HUN]PAStheLoD
    fórumokat nagyobb sikerrel gondozod ezexerint :DD
  • PResident Evil
    te is nézted ? :)
  • PResident Evil
    monitorfejű :)))