9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • Dj Faustus #5259
    A kliens oldali image-map-ről található:
    például itt, vagy itt, található hozzá eszköz itt (sajnos nem magyarok, de ez van).

A másikról mivel egy trükk (és azok angol nyelvterületről jönnek leginkább) nemigazán.
  • Blasta
    Köszi a tippet, ez már valami. :)
    Van vhol erről magyarul is némi infó?
  • Dj Faustus #5257
    Én meg erre gondoltam.
    Mindegy, arra működik. ;)

A másik oldalon meg inkább image map-et alkalmaznék, vagy valami hasonlót (mint amit itt alkalmaztam).
  • Blasta
    Erről az oldalról van most szó ;)
  • Dj Faustus #5255
    törölt hozzászólás
  • Blasta
    Hát a probléma továbbra is fenn áll.
    Ráadásul miután beraktam a kódba amit írtál, FF alatt is elmásztak a kapcsolók.
    Ez azért lehet, mert most FF-hez alakítottam ki az oldalt???
  • Blasta
    Szia!

Kipróbálom, köszönöm!
    Közben frissítettem az oldalt, csekkold le ha gondolod.
    Jelenleg FFX kompatibilisre csináltam, bízom benne, hogy IE alatt is megoldódik a problem.
  • Dj Faustus #5252
    Szerintem írd le a kérdésed itt.
  • Amigoss
    Sziasztok.
    Aki ért az nvu-hoz és tudna segíteni egy kezdőnek(de télleg kezdő).
    Az vegyen fel msn-re:[email protected]
    köszi!
  • Dj Faustus #5250
    Egy kanyi táblázat sem kell (nem lesz szemantikus a kód).
    Csak ennyi:
    <style type="text/css">
    * {
    margin: 0;
    padding: 0;
    border:: none;
    }
    </style>

a <head> és a </head> elemek közé - és tada! megjavul az oldal FF alatt is.

Illetve tessék kirakni a dokumentumtípust az oldal legelejére:
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • batman
    Nos nekem van egy javaslatom, de a nálam hozzáértőbb szakik le fogják ugatni, már most szólok, ez pedig a kevésbé trendi táblázatos megoldás. Helyezd középre a tartalmat (felbontásfüggetlenné válik kb a dolog), és ügyes kifutó grafikát csinálj hozzá. A grafikát meg PS-ben elkészíted, slice-t használsz, és már nagyjából kész is.
  • Blasta
    Ehhhh, én már elvesztettem a fonalat teljesen.
    Tudom, nem vagyok még elég jártas a dolgokban, de szeretnék fejlődni és ezt csak úgy tehetem meg, ha próbálkozom és csinálgatom az újabb oldalakat. Namost én próbálkoznék, de falakba ütközöm folyamatosan. :)

Leírom a problémámat:
    Adott a saját természetfotós oldalam: Blasta Photography

Ezt én anno egy roppant béna és gyengusz programmal, a Yahoo Sitebuilderrel csináltam. Nem túl okos progi, ráadásul sokat kell vele pepecselni utólag, de a célra megfelelt. Szerettem volna tovább lépni webszerk. ügyben.
    Felraktam és próbálgattam a Namo webeditort, mert egész ügyes, sokat tud és barátságos. :) Tudok is vele sok szépet és jót csinálni, de sajna ezt a IE vs FFX kompatibilitást nem tudom vele megoldani.
    Pedig az a kis csokker Yahoo Sitebuilder is megoldotta ezt a gondot.
    De azzal már nem szeretnék többet foglalkozni.
    Szal most próbálgattam a Dreamweavert, de szintén belebotlottam ebbe a kompatibilitási gondba.

A kérdésem tehát:
    A fentebb látható oldalt milyen módon csinálhatom meg (nyilván most továbbfejleszteném kicsit) ezekkel (DW vagy Namo) a programokkal, hogy mindkét böngészővel ugyan úgy nézzenek ki?

Én ugye megcsinálom a hátteret és a gombokat Photoshop-ban, és aztán ezeket szeretném a megfelelő helyükre megfelelő módon beilleszteni.

Bármilyen segítségnek örülnék, csak értsem meg! :D:D:D:D

Előre is köszönöm Nektek!
  • Blasta
    Igen, már mélyebbre ástam a témában és rátalátam a CSS hack témára.
    Most próbálok eligazodni benne.
  • batman
    sajnos van más probléma is az oldallal, nevezetesen hogy nagyobb felbontáson (a notebookon 1400x1050) már ismétlődnek a háttérképek, ami kicsi csúnya. Egyébként meg CSS, és egyéb valid megoldások kapcsán érdemes megnézni a w3c ajánlásokat a honlapukon, illetve megnézheted egy kód validátor programmal is.
  • Blasta
    Csak sajna ezzel nem vagyok kinn a vízből, mert ha az egyikhez odaigazítom az objektumokat, akkor a másiknál lesz elállítva és vica-versa
  • CattiBrie
    én párhuzaosan nyitom meg ie-t és ff-t és miden módosításnál nézem, hogy melyik, mit tesz vele

előbb is éppem xoptam vele, így abba is fejeztem :)
  • Blasta
    Gondolok itt pl. erre a lapra.
    A menük és egyéb elemek amiket layerekkel csináltam, elkúsznak FFX alatt, mert IE alá csináltam a lapot.
  • Blasta
    Köszönöm szépen, élek is vele.

Szóval a gondom az IE vs. Firefox kompatibilitással van.
    Én a bonyolultabb dolgokat egyelőre LAYEREKKEL tudom megcsinálni, de ezek máshova esnek IE és máshova FFX alatt.
    Tudtok erre valami épkézláb és eccerű megoldást?
  • CattiBrie

Sok sikert!
    De kérdezz nyugodtan, ha gond van! :)
  • Blasta
    SORRRRYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!!!! :DDDDDDDD
    Totál marhaságot kérdeztem, megvan minden, köszönöm szépen, elkussoltam!!! :DDDD
  • Blasta
    Elnézést a lámáskodásomért, de ezekről a framekről hol tudnék többet megtudni?
    Mert grafikus szerkesztőkkel (jelenleg a Namo webeditorral dolgozgatok) csináltam már 1-2 honlapot és eddig egyszer se találkoztam a framekkel mint html elemekkel.
    Tudtok ebben kicsit segíteni?
    Még1x elnézést és előre is köszi ;)
  • Blasta
    Köszi köszi! ;)
    Megpróbálom
  • Blasta
    THX, eddig rossz forrást néztem.
  • Krityu
    Létrehozol egy oldalt, ami csak a framek beállítását tartalmazza, ez a kezdőoldal, az általad linkelt oldalon ez a kód van:
    <frameset border="0" frameborder="0" framespacing="0" framepadding="0" rows="*,190,*">
    <frame src="top.html" name="TOP" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="auto" resize="yes">
    <frame src="strip.html" name="MID" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="auto" noresize>
    <frame src="bot.html" name="BOT" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="auto" resize="yes">
    </frameset>

Ezután három oldalt kell készítened, amik a frame-kben vannak.
    Az általad linkelt oldalon ezek: top.html, strip.html, bot.html
  • CattiBrie
    <frameset border="0" frameborder="0" framespacing="0" framepadding="0" rows="*,190,*">
    <frame src="top.html" name="TOP" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="auto" resize="yes">
    <frame src="strip.html" name="MID" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="auto" noresize>
    <frame src="bot.html" name="BOT" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="auto" resize="yes">
    </frameset>

.)
  • Blasta
    Abban segíts kérlek, hogy megmutatod melyik rész vonatokzik a kódban erre?
    Mert sajna nem tudom mi az a frame, nem használtam ilyet eddig.
    [núb, láma, stb...] :D
  • Krityu
    Blasta ez frame, nem pedig tábla.
    Megnyitod az oldal forrását, és láthatod, hogy 3 frame van, láthatod, hogy melyik frame-be mely oldalak töltődnek be. Az alsó és felső frame automatikus méretre van beállítva, a középső fix 190 széles.
  • Blasta
    Sziasztok!

Hogy lehet ilyen jobbra scrollozós táblát csinálni?
    A lényeg, hogy ne a böngésző alján kelljen scrollozni, hanem a tábla alján, ahogy pl. ITT látható.

Előre is köszi a segítséget!
  • zmeor
    köszönöm
  • Dj Faustus #5230
    1. Nagyon jól kell ismerned valamelyik szerveroldali nyelvet (PHP, ASP, JSP, CFML, Perl,...).
    2. Jártasnak kell lenned az adatbáziskezelésben (SQL,...).
    3. Mivel weben keresztül megy a dolog, ismerned kell az (X)HTML és CSS nyelveket. Mivel erőteljesen profitorientált alkalmazásról van szó, ezeket úgy kell tudnod alkalmazni, hogy az akadálymentesség és a keresőoptimalizálás szempontjából megfelelőek legyenek.
    4. Mivel emberek személyes adataival dolgozol, első számú fontossággal bír a biztonság, a megbízhatóság és az adatvédelem kérdése.
    Nagyon kell ügyelned a rendszer védelmére (például SQL injection, XSS, CSRF,... ellen). A szerver védelme, a szerverprogramok pontos beállítása sem elhanyagolandó.

És ez csak a bevásárlókosár. Ehhez jön még hozzá a bankkal, vagy valamilyen online fizetőeszköz forgalmazójával (Paypal) való móka - szerencsére ezekhez a banktól megfelelő segítséget kapsz.

Kellékek? Legyen egy jó fejlesztőkörnyezeted, kódszerkesztővel, tesztkörnyezettel (tesztszerver, minél több böngésző).

Linkek:
    www.weblabor.hu - itt van pár érdekes cikk a témában
    www.ieb.hu/onlineter/ecommerce/default.asp - egy bank a sok közül
    www.gkm.gov.hu/feladataink/elker/nyisson - Hogyan nyissunk elektronikus boltot?
    www.paypal.com - egy online fizetési megoldás
    webaruhaz.lap.hu - pár hely, ahol szét lehet nézni ez ügyben
  • zmeor
    szisztok!

webáruházat szeretnék csinálni...
    szeretném a segítségeteket kérni
    milyen "kellékeket" kell használnom?
    mikkel kell kezdenem? szal ugy felületesen...
    előre is köszi
    ja és ha esetleg van link hogy valami kis segítség ezekhez vagy tutorial!
    köszi
  • Benc16
    Hellosztok!

Kéne egy kis segítség. Abban, hogy azt szeretnémc sinálni, hogy van egy kép. És ha azt elindítom Dreamweaver -ben akkor nem tudok beleírni semmit. És nem tud e valaki egy olyan programot amivel ezt meg tudom csinálni, hogy bele tudjak írni. Az is jó lenne ha valaki tudna adni hozzá "útmutatót" vagy leírná nekem.

Előre is kösz!

Üdv, bb XFire!
  • Dj Faustus #5227
    No mit találtam?
  • monye
    Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne h e107-el csináltam egy oldalt. És oda h tudok háttér zenét cisnálni? Eőre is köszi
  • zvaragabor
    Köszönöm mind kettőtöknek, de Cat 02 ötletét valósítottam meg úgy, hogy van egy "Impresszum" menü, amin belül van az "Elérhetőségek", és az "Információk"(azok az infók, amiket írtam a hsz-emben) bekezdés. Kösz még1x mindenkinek

Üdv.
  • apu
    Erre a megfelelő szó: Webhely Paraméterei
  • zvaragabor
    Az impresszum megfelel. De azért köszi.
  • hunbasser
    vagy esetleg még információ :P
  • zvaragabor
    Nem, utánna néztem, tényleg az impresszum szokott lennni ezekhez. Köszi szépen!
  • zvaragabor
    az nem mást jelent? mintha más tartalom megnevezésére használnák. vagy rosszul tudom?