9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • Dj Faustus #5620
    1. <bgsound>, <embed> nem ajánlott/elavult/nem valid. Ezt a kettőt használja az előbb említett megoldás is, csak Javascript segítségével eldönti, hogy az egyik böngészőhöz az egyik megoldást, a másikhoz a másikat használja - szóval ez is felejtős, ellenjavallt, nem ajánlott (nálam nem is működik, pluginért rinyál a Firefox).
    2. Az automatikusan induló zene zavarja a látogatót -> elhagyja az oldalt.
    3. Ráadásul zenét feltenni az oldalra, az előadó beleegyezése nélkül nem lehet.
    4. Ha mindenképpen MP3-at akarsz felrakni az oldalra, használj Flash-ben készült lejátszót. Például ez. Beillesztése az oldalba, fájdalommentesen (aktivizáció-mentesen és validan): SWFObject - tessék végigolvasni a cikket a végén van a frissített kód.
    Illetve itt is olvashatsz róla - a végén található az SWFObject segítségével való használat.
  • Ersiman
    Üdv!
    Ha jól sejtem a bgsound egy IE specialitás, és nem is fog működni más böngésző alatt.
    Itt nézz körül, talán segíteni fog megoldani a gondod.
    Szerintem egyébként kifejezetten idegesítő egy kéretlenül elinduló zene, inkább old meg úgy hogy aki megnézi az oldalad eldönthesse akarja-e hallgatni a háttérzrnét.
  • misterWild
    sziasztok!
    kélek, nézze meg valaki az alábbi oldalt!
    az a gondom, hogy a menü alatti hosszú fekete vonal explorerben nem közvetlenül a kép felett van, ahogy lennie kéne, hanem 5px-el feljebb tolja a képtől. (vagy a képet lejjebb, a lényeg, h nincs a képen a vonal). Firefoxban és 6os explorerben tökéletes..
    Mi gond? kérem, valaki segítsen!
    köszönöm

mrw.dynamicweb.hu
  • marsu
    Sziasztok!

Mozillába mit kell beírni, hogy egy adott oldalmegnyitásánál szóljon a zene???
    Mert ezzel nem működik. <bgsound src="Ke.mp3"></bgsound>
    Előre is köszi!
  • Dj Faustus #5616
    Használj UTF-8-as karakterkódolást, és biztos működni fog az oldal.
    Weboldal készítéséhez én meg kódszerkesztőt javasolnék (tudni kell hozzá a webes nyelveket, de biztos eredményt kapsz) - például PSPad-et.
  • Foxterrier
    Hello!
    Már jópár ingyenes HTML szerkesztőt feltelepítettem és kipróbáltam, de sajnos egyik sem felelt meg az én elvárásomnak, ugyanis orosz nyelven szeretnék oldalt csinálni, de betűk helyett csak ???-ek vannak. Van a gépen cirill betűtípus is. Hogy lehetne "beélesíteni" a dolgot? :)
    Előre is köszi!
  • drowns41
    Oké, kösz a segítséget mindenkinek :)
  • misterWild
    igen, így megy!!Köszönöm szépen!
  • Dj Faustus #5612
    Valószínűleg ez a stílusdefiníció jelöli az aktuálisan látogatott elemet (legalábbis a current id erre utal):
    "#navlist a:link#current, #navlist a:visited#current, #navlist a:hover {
    border-bottom: 4px solid #000;
    padding-bottom: 2px;
    background: transparent;
    color:##FF0000;
    font: normal 11px "Lucida Grande", "Lucida Sans Unicode", verdana, lucida, sans-serif; }"

Csak a kiválasztott linknek kell adni egy current értékű id-attribútumot:
    <a href="link.htm" id="current">Ez az aktuális link</a>
  • misterWild
    sziasztok!
    egy kis segítségre lenne szükségem. adva az az alábbi menü.
    Hogy tudom úgy megcsinálni, hogy amelyik oldalt éppen nézi a látogató, az annak megfelelő menüpont mondjuk piros legyen? (ha rámegy az egérrel piros, de ha rákattint, maradjon is úgy)
    a menü:

#navlist
    {
    margin: 0;
    padding: 0 0 20px 10px;
    border-bottom: 1px solid #000;

}

#navlist ul, #navlist li
    {
    margin: 0;
    padding: 0;
    display: inline;
    list-style-type: none;

}

#navlist a:link, #navlist a:visited
    {
    float: left;
    line-height: 14px;
    font-weight: bold;
    margin: 0 10px 4px 10px;
    text-decoration: none;
    color:#FFFFFF;
    font: normal 11px "Lucida Grande", "Lucida Sans Unicode", verdana, lucida, sans-serif;

}

#navlist a:link#current, #navlist a:visited#current, #navlist a:hover
    {
    border-bottom: 4px solid #000;
    padding-bottom: 2px;
    background: transparent;
    color:##FF0000;
    font: normal 11px "Lucida Grande", "Lucida Sans Unicode", verdana, lucida, sans-serif;

}

#navlist a:hover { color:#FF0000; }

gondolom a html része nem érdekes...
    előre is köszönöm!!
  • Cat 02 #5610
    szólsz az oldal gazdájának :)
    gportal on pl elég komolyan veszik a dolgot ^^ (egyik oldalt pl le is törölték)
  • CattiBrie
    Azt mondom én is, hogy ne tedd fel a netre és akkor legalább nem látja senki.
  • Dj Faustus #5608
    Amit mindenki számára elérhetően publikálsz az Internetre az szükségszerűen másolható.
    Eltakarhatod átlátszó képpel, letilthatod a jobbklikket vagy a kijelölést, berakhatod Flashbe/Javaba - ezekkel csak a felhasználói élményt rontod, és ha valaki akarja, akkor megtalálja módját a másolásnak.

Ha nem akarod, hogy másolják, ne publikáld.
    Vagy tedd meg az alábbiakat:
    1. Az oldalnak készíts egy impresszum részt, melyben feltünteted hogy az oldalt Te készítetted, és ha már másolják az oldal tartalmát, akkor legyenek szívesek feltüntetni a forrást. Ennyit igazán megtehetnek, nem egy fárasztó dolog (és normális ember meg is teszi). Ráadásul sokkal barátságosabb, mint a Copyright.
    2. Az oldal forráskódjában helyezz el kommenteket:
    <!-- Ezt az oldalt xyz készítette, légyszi tüntesd fel a forrást... -->
    CSS-ben, Javascriptben is megtehető:
    /* Ide lehet írni mindenféle okosságot */
    No meg van pont ehhez való HTML-tag:
    <meta name="author" content="xyz" />
    Ezek nem zavaróak, nem foglalnak sok helyet.
    3. Mutass példát! Ha te is másolsz tartalmat valahonnan, tüntesd fel a forrást.
    4. Ha saját munkádat másolják azz oldaladról, akkor annyit megtehetsz, hogy megkéred az oldal gazdáját, tüntesse fel a forrást. Ennyi korrektséget kérj tőle.
  • drowns41
    tehát akkor semmi megoldás nincs a lopásra? /képen kívűl/
  • Cat 02 #5606
    én is gondoltam rá de most annyit szarozni :S
    én pl képet csináltam és azt szinte 100 % h lecsorják (képregényfordítás) de odaírtam aljára a linket, remélem nem törlik le
  • autoszimulator
    Én ien dolgokhoz flash-t szoktam használni, de az is kijátszható nem is nagy webtudással.. De azt visszafejteni, ahhoz idő kell, aki annyit rááldoz, az idő alatt be is gépeli, tehát akkor vigye csak...
  • hunbasser
    ez elég durva...vagy inkább pofátlan?akkor inkább úgy csinálnám meg,h a képre ráraknék egy átlátszó szöveget,ahogyan a gettyimages is csinálja.bár eléggé elrondítja a képet,leszedni róla mégis nehéz,ha meg megpróbálják,akkor eléggé eltorzul a kép.szöveget meg nem nagyon lehet így megcsinálni sajnos :\
  • hunbasser
    Pistike szvsz nyugodtan használhatja,de egy TV2 úgyis felhasználja,ha akarja.
  • Cat 02 #5602
    csak te vagy ilyen szigorú :P
    1ébként jobb klikk tiltás tényleg semmit sem ér de pl Pistike úgyse jön rá ;)
  • Dj Faustus #5601
    Másrészt milyen gonosz dolog letiltani a jobb-egér-klikket vagy a szöveg kijelölést? Ezeket nemcsak az oldal másolására használhatom, hanem például arra, hogy könyvjelzők közé felvegyem, vagy ha külföldi oldalról van szó, lefordítsak benne egy szót, vagy az oldal címét elküldjem egy haveromnak, vagy egy képet lementsek (háttérképnek) - ha ezeket nem tehetem meg, én vesztek az oldal használhatóságából, ezért seperc alatt negatív véleménnyel leszek az oldalról, és nem látogatom meg újra.
  • Dj Faustus #5600
    Ezzel a Javascript fügvénnyel van letiltva a kijelölés - de nem ér egy fabatkát se - a Javascript (vagy akár egy-egy Javascript-metódus) könnyedén letiltható. Annyit ér mint a jobb klikk letiltása.
  • drowns41
    Akkor itt hogy csinálták meg hogy ne lehessen másolni?
  • zvaragabor
    ha az áldozatnak amatőrökkel van dolga(például pistike dragonbólos oldalt akar, és anyagot az XY Dragon Ball-os oldaláról akar szerezni) akkor jóeséllyel lusta lesz szövegfeliserőt használni, vagy nekiülni, és újra legépelni az egészet. :) Ha agyafúrtakkal, akkor megszívta. :(

"Meg a vakoknk, meg a keresőknek..." Na ja, ez is benne van.

De ez csak egy ötlet volt, nem pedig "must use" :P
  • Dj Faustus #5597
    "Esetleg valamilyen képszerkesztőben elkészíted a weboldal azon részét, ahol a szöveg van"
    Abby Finereader, Omnipage, Readiris, Tesseract, gOCR/jOCR,...
    Másrészt akkor a képet lopják el, az sem kellemesebb. Lásd a TV2 tolvajbandasága. Egy újabb bizonyíték.

"Csak így ez a dial-up nettel rendelkezőknek nem főnyeremény. :)"
    Meg a vakoknk, meg a keresőknek, meg a gyengénlátóknak, meg a mobil eszközt/szöveges böngészőt használóknak...
  • zvaragabor
    Csak így ez a dial-up nettel rendelkezőknek nem főnyeremény. :)
  • zvaragabor
    Esetleg valamilyen képszerkesztőben elkészíted a weboldal azon részét, ahol a szöveg van, és felrakod az oldalra, így a szöveg tulajdonképpen egy kép.
  • Dj Faustus #5594
    Röviden és tömören: sehogy.
    Még bővebben: amit felraksz a honlapra, az kvázi szabad prédaként használják - annak ellenére, hogy te készítetted, és csak annyit kérsz: a forrás megadása nélkül ne másoljanak.
    Amit tehetsz: felkeresed a renitens honlapok készítőit és megkéred őket, hogy legalább annyit tegyenek meg, hogy odaírják a cikk végére, hogy honnan szedték a szöveget - ugyanis az általad készített mű automatikusan szerzői jog védelme alatt áll. Nézd meg néhány nagyobb portál, hírmagazin impresszumát. Például az Indexét.

Volt ilyen eset, amikor a TV2 (vagy az RTL Klub?) az itt, Rosszabbul photoshoppolunk topikban levő képeket egyszerűen átvette, a forrást meg sem nevezve. De csináltak már egy Kínában járt bloggerel is hasonló esetet...
  • drowns41
    Azt megtudjátok mondani, hogy azt hogy lehet megcsinálni hogy a szöveg ami a weblapomon van, ne legyen másolható?
    Sajnos sok adatot lopnak el és másolnak be saját maguknak.
  • drowns41
    köszi szépen :)
  • Dagger
    Oké megpróbálom THX! PHP-hez nem értek!
  • autoszimulator
    Köszönöm szépen! Tényleg az volt kikapcsolva, de inkább az általad tanácsolt biztos megoldást használom, mert a szerveren kitudja nem kapcsolják-e ki :)
  • mike0013
    de az md5 ezt csinálja:|
    ha regisztrációnál akarod csinálni, akkor bekéred a felhasználótól a jelszót, és
    $jelszo = md5($_GET["jelszo"]);
    és ezt iratod be az adatokhoz...
    ha meg nem értessz a php-hez, akkor meg így tudod:
    <?php
    $jelszo = "ide irod a jelszot amit kodolni szeretnel";
    print md5($jelszo);
    ?>
    ezt a kódot oda írod ahova szeretnéd, hogy kódolja...
  • Dagger
    Na most én itt konkrétan arra gondolok hogy van egy jelszó és akkor ezt a jelszót egy "generátor" megváltoztatja úgy hogy a jelszóból számok és betűkből álló jelszót kapok!De nem találok ilyen oldalt ahol lehetne régebben (2003-ban még) lehetett az eplanet.hu oldalon ilyet csinálni de most már nem lehet!
  • Dj Faustus #5587
    "A PHP 4.2.0 és későbbi verzióiban a register_globals direktíva alapértelmezett értéke off. Ez a PHP-nek egy jelentős változása. A register_globals off-ra állítása befolyásolja az előredefiniált változók készletét a globális hatáskörben. Például a DOCUMENT_ROOT lekéréséhez a $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] formát kell használnod $DOCUMENT_ROOT helyett, vagy http://www.pelda.hu/teszt.php?id=3 URL esetén $_GET['id']-t az $id helyett, vagy $_ENV['HOME'] alakot a $HOME helyett."
    Forrás: PHP kézikönyv - Előre definiált változók

"Itthoni gépen van egy 5ös php telepítve, + apache, + mysql, és mégis, ha a localhoston akarom ezt véghezvinni, hibaüzenet nincs, de nem írja ki a nevet."
    Lásd a fent említett okokat (register globals értéke a php.ini-ben).
    Vagy nincs felrakva az Apache-hoz PHP.

A biztosan működő megoldás:
    <?php
    print "Név:".$_GET["name"];
    ?>
  • autoszimulator
    lenne egy nem teljesen ide való kérdésem, de valaki (Faustus :)) talán tud segíteni.
    Szóval van egy formom, pl ilyen: [ez persze csak egy része]
    <form action="feldolgoz.php" method="get">
    Név:
    <input type="text" name="name">
    </form>

ezt a feldolgoz.php dolgozza fel, és írja ki eredményként egyenlőre. Itt a probléma. A legegyszürebben próbáltam megoldani:

<?php
    print "Név: $name";
    ?>

Namost ez tudom, hogy PHP 4-től felfele kompatibilis, de ez sztem nem probléma. DE. Itthoni gépen van egy 5ös php telepítve, + apache, + mysql, és mégis, ha a localhoston akarom ezt véghezvinni, hibaüzenet nincs, de nem írja ki a nevet. Viszont ha felteszem pl uw.hu-ra, akkor kifogástalanul müködik. Mi leheta gond? (Mellesleg ha univerzális módon, ami nehezebb csinálom meg, akkor sem írja ki, egyedül ha a

foreach ( $HTTP_GET_VARS as $key => $value ) {
    print "$key: $value)";
    }

trükköt használom, de ekkor ugye nem ír ki mezőnevet az adatok elé, csak a keyeket, azaz amiket a formban megadtam, pl name....
  • Dj Faustus #5585
    Micsoda, micsoda... PHP kód.
    A $pass egy változó, ami a xy karakterláncot tartalmazza.
    A md5 egy MD5 ellenőrzőösszeget előállító függvény.
    A print egy nyelvi konstrukció a kimenetet írja ki.
  • Dagger
    Nem nagyon vágom hogy mi akar ez lenni!?
  • mike0013
    $pass = "xy";
    print md5($pass);

ha erre gondoltál... ez egy titkosítás!
  • Dagger
    Hogy lehet a jelszónak titkosított formátumát elkészíteni.Az ElPlanet oldalán régebben lehetett de én az EXTRA tárhely szolgáltatót választottam !?
  • Dj Faustus #5581
    1. Egy kérdést elég csak egyszer, egy topikban feltenni. És ha választ szeretnél, próbálj egyértelműen fogalmazni.
    2. Ha jól értem a kérdést, te egy PDF dokumentumot szeretnél beilleszteni az oldaladba. Én azt javaslom, hogy bízd a látogatóra, hogy letölti-e a PDF-állományt, milyen PDF-olvasót (Adobe Acrobat, Foxit Reader, stb...) tesz fel - általában ez az elterjedt megoldás (mutatnak egy linket a PDF állományra, a linkben közlik, hogy ez egy PDF állomány, mekkora méretű, és egy külön linkről elérhetővé teszik a PDF olvasó weboldalát).
    Miért nem javaslom a PDF állomány honlapba illesztését? Mert agresszívan az Adobe Acrobat Readert-t fogja feltenni, a nyomtatott szöveges oldalak nem jól néznek ki egy fix méretű dobozba zsúfolva (a látogató inkább letölti, és a PDF olvasójával akkorára állítja az oldalak méretét, amekkorára akarja), a vak/gyengénlátó felhasználókat (akik felolvasószoftvert használnának), a mobilról internetezőket, a szöveges böngészőt használókat kizárod az oldal megtekintői közül.

Ha videót, vagy hangot akarsz a honlapon hallgathatóvá/nézhetővé, az tedd Flash segítségével. Miért? Mert platformfüggetlen, a felhasználónak nem kell specifikus lejátszókat és kódekeket letöltenie, csak a Flash Playert (a felhasználók nagy többsége meg is teszi).
    Ilyen videó és hanglejátszó eszközök letölthetőek sok helyről, például:
    * JW FLV Player - ez egy Flashben készült videólejátszó, ehhez a videót át kell konvertálni FLV formátumúra, amit megtehetsz például a Riva FLV Encoder segítségével.
    * JW MP3 Player - ez meg egy MP3 lejátszó.

A Flash beillesztéséhez meg ajánlom ezt a metódust (olvasd végig a cikket, a végén van a végleges változat), így a Flash az IE számára is aktválás nélkül beilleszthető az oldalba.